Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΠΟΥ: Καταγράφηκαν 667.000 κρούσματα χολέρας το 2023 εν μέσω έλλειψης εμβολίων

ΠΟΥ: Καταγράφηκαν 667.000 κρούσματα χολέρας το 2023 εν μέσω έλλειψης εμβολίων

Η αναζωπύρωση χαρακτηρίζεται ως έκτακτη ανάγκη 3ου βαθμού από τον ΠΟΥ, στην ανώτατη κλίμακα, με τη νότια Αφρική και την Αϊτή να συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο.

Τα κρούσματα χολέρας αυξήθηκαν κατακόρυφα το 2023, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος κατέγραψε 4.000 θανάτους από χολέρα και 667.000 κρούσματα παγκοσμίως.

Τα κρούσματα ξεπέρασαν αυτά του 2022 και ο ΠΟΥ έχει κατατάξει την παγκόσμια αναζωπύρωση της χολέρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βαθμού 3, το υψηλότερο επίπεδο έκτακτης ανάγκης για την εσωτερική υγεία. Ο ΟΗΕ χρειάζονταν 640 εκάτ. δολάρια για να αντιμετωπίσει τη νόσο παγκοσμίως, με ένα δισ. ανθρώπων εκτεθειμένων στη νόσο.

Η επιδημία εξελίσσεται σε ανεξέλεγκτη κρίση υγείας

Οι επιδημίες ήταν πιο θανατηφόρες στο Μαλάουι και την Αϊτή, όπου ο αριθμός των θανάτων έφτασε τους 1.771 και 1.156 αντίστοιχα, καθιστώντας την τη χειρότερη επιδημία στην ιστορία του Μαλάουι.

Το Νότιο Σουδάν είναι ακόμα μια χώρα που έχει πληγεί την τελευταία δεκαετία από τη χολέρα. Σε συνδυασμό με έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού.

Η έξαρση και η παραπληροφόρηση

«Ο πρωτοφανής ρυθμός των κρουσμάτων και των θανάτων είναι τρομακτικός και κλονίζει εντελώς τα συστήματα υγείας αυτών των χωρών», δήλωσε ο Ματσίντα Μαρόνγκουε, διευθυντής προγράμματος της Oxfam στη Νότια Αφρική. «Η επιδημία εξελίσσεται σε ανεξέλεγκτη κρίση υγείας» συνέχισε. Τουλάχιστον 30 άλλες χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα από τις αρχές του 2024. Η Ζάμπια ανέφερε 7.500 νέα κρούσματα από τον Οκτώβριο και είδε 500 νέα κρούσματα και 17 θανάτους μέσα σε μόλις 24 ώρες αυτή την εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Ζάμπια, Χακάιντε Χιτσιλέμα, προέτρεψε τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις πόλεις και να επιστρέψουν στις αγροτικές περιοχές, καθώς τα σχολεία παραμένουν κλειστά για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση. Υπήρξαν αναφορές για αναταραχές που τροφοδοτήθηκαν από την παραπληροφόρηση σχετικά με το ξέσπασμα της επιδημίας, η οποία προέρχεται από τη γειτονική Μοζαμβίκη.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια βίαιης έκρηξης στη βόρεια Μοζαμβίκη αυτή την εβδομάδα, όταν επιτιθέμενοι πυρπόλησαν κτίρια εν μέσω κατηγοριών ότι η κυβέρνηση είχε σκοπίμως εξαπλώσει την ασθένεια.

Στην Αϊτή, νεαρό κορίτσι παίρνει πόσιμο εμβόλιο κατά της χολέρας.

Το καθαρό νερό και τα πόσιμα εμβόλια μπορούν να σώσουν ζωές

Ο πρόεδρος της Ζάμπια, Χακάιντε Χιτσιλέμα, προέτρεψε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις πόλεις και να επιστρέψουν στις αγροτικές περιοχές, καθώς τα σχολεία παραμένουν κλειστά για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση. Υπήρξαν αναφορές για αναταραχές που τροφοδοτήθηκαν από την παραπληροφόρηση σχετικά με το ξέσπασμα της επιδημίας, η οποία προέρχεται από τη γειτονική Μοζαμβίκη.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια βίαιης έκρηξης στη βόρεια Μοζαμβίκη αυτή την εβδομάδα, όταν επιτιθέμενοι πυρπόλησαν κτίρια εν μέσω κατηγοριών ότι η κυβέρνηση είχε σκοπίμως εξαπλώσει την ασθένεια.

«Οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί στην περιοχή χρειάζονται άμεση χρηματοδότηση για την ταχεία υλοποίηση δραστηριοτήτων και έργων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της υγιεινής των ανθρώπων και της πρόσβασης σε καθαρό νερό, καθώς αυτοί οι δύο παράγοντες είναι καθοριστικοί για την καταπολέμηση της εξάπλωσης», δήλωσε ο Μαρόνγκουε.

Στην Υεμένη παιδιά εξετάζονται και εμβολιάζονται κατά της χολέρας.

Η χολέρα είναι μια βακτηριακή ασθένεια που εξαπλώνεται μέσω μολυσμένου νερού και τροφίμων και προκαλεί έντονη διάρροια και εμετό.Δεδομένης της εξάπλωσης της επιδημίας σε νέες χώρες και της παγκόσμιας έλλειψης εμβολίων κατά της χολέρας, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι συνεχίζει να αξιολογεί το επίπεδο κινδύνου της νόσου ως «πολύ υψηλό».

Νωρίτερα πέρυσι η Gavi, μια διεθνής συμμαχία εμβολίων, δήλωσε ότι αναμένει ότι η παγκόσμια έλλειψη θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2025. Η έξαρση της υδατογενούς ασθένειας έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από τις φυσικές καταστροφές και τις πλημμύρες. Πέρυσι, η ανατολική Αφρική γνώρισε καταστροφικές πλημμύρες, οι οποίες εντάθηκαν από την κλιματική κρίση.

Sports in

LIVE: Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης για τα ημιτελικά του Champions League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024