Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί η Goldman Sachs «κλαδεύει» γυναίκες-στελέχη

Γιατί η Goldman Sachs «κλαδεύει» γυναίκες-στελέχη

Γιατί η κορυφαία αμερικανική τράπεζα δεν άφησε κορυφαίο στέλεχος να προαχθεί σε οικονομικό διευθυντή

Η Μπεθ Χαμάκ είχε χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο πιθανές υποψήφιες για να αναβαθμιστεί στην ανώτατη βαθμίδα της Goldman Sachs Group. Τώρα, λέει ότι παραιτείται μετά από 30 χρόνια στον γίγαντα της Wall Street, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και μίλησαν στο Bloomberg.

Η Χάμακ 52 ετών, εθεωρείτο κάποτε εσωτερικά ως κορυφαία επιλογή για να γίνει ο επόμενος οικονομικός διευθυντής – μια σπάνια αναβάθμιση γυναίκας σε μια από τις πιο ανώτερες θέσεις της τράπεζας.

Ακόμη και στη Wall Street, όπου οι άνδρες κυριαρχούν στις περισσότερες εταιρείες, η έλλειψη γυναικών στα υψηλότερα επίπεδα της Goldman ήταν ένα θέμα εσωτερικά. Καμία γυναίκα δεν έχει διοριστεί ποτέ πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος, πρόεδρος ή οικονομικός διευθυντής στην ιστορία της εταιρείας.

Οι προαγωγές γυναικών καθυστερούν

Αυτή η πρόκληση υπογραμμίστηκε τον περασμένο μήνα, όταν η Goldman δημιούργησε δύο νέες επιτροπές στην επενδυτική της τράπεζα. Ανακάλυψε 25 στελέχη ως αναδυόμενους ηγέτες που θα είχαν λόγο στη διαχείριση της εκτεταμένης εμπορικής και τραπεζικής της δραστηριότητας.

Μόνο τρεις γυναίκες μπήκαν σε αυτόν τον κύκλο, συμπεριλαμβανομένης της Χάμακ πρώην ταμία που πρόσφατα ήταν συνεπικεφαλής του παγκόσμιου ομίλου χρηματοδότησης της εταιρείας.

Η Goldman έχει δεσμευτεί να ανεβαθμίσει περισσότερες γυναίκες στους πιο ανώτερους ρόλους της και για χρόνια η Χάμακ ήταν μεταξύ μιας μικρής ομάδας που ήταν στη λίστα σε κάθε παρασκηνιακή συζήτηση. Ανώτερα στελέχη την έβλεπαν να αναλαμβάνει πόστα που θα την έκαναν ένα από τα πιο εξέχοντα πρόσωπα της τράπεζας στη Wall Street.

«Η Goldman Sachs είναι ένα εξαιρετικό ίδρυμα που κατασκευάζει τα καλύτερα στελέχη του κόσμου. Η Μπεθ είχε μια απίστευτη 30ετή πορεία μετασχηματισμού επιχειρήσεων», είπε στο Bloomberg η Κέιτι Κοτς, διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου TCW και πρώην συνάδελφος. «Είναι απίστευτα καλά τοποθετημένη για τον επόμενο ηγετικό της ρόλο».

Περισσότερη εμπειρία

Ανέλαβε τον τελευταίο της ρόλο στη διεύθυνση της μονάδας χρηματοδότησης αφού έγινε CFO το 2021. Εκείνη την εποχή, τα στελέχη της τράπεζας εξήγησαν την κίνηση ως μια προσπάθεια να τη βοηθήσουν να αποκτήσει περισσότερη εμπειρία στη διαχείριση μιας ομάδας δημιουργίας εσόδων που θα τη προωθούσε σε υψηλότερες θέσεις αργότερα.

Η Χάμακ μεγάλωσε έξω από τη Φιλαδέλφεια και έκανε καλοκαιρινή πρακτική εξάσκηση δύο φορές στο Χρηματιστήριο της Φιλαδέλφειας. Ο πατέρας της, Χάουαρντ Μόργκαν, είναι επιχειρηματίας που βοήθησε τον δισεκατομμυριούχο Τζιμ Σάιμονς να ξεκινήσει την Renaissance Technologies. Έγινε μέλος της Goldman το 1993 και άρχισε να ανεβαίνει τις βαθμίδες του τμήματος συναλλαγών.

Κατείχε διάφορους ρόλους που ασχολούνταν με ομόλογα πρακτορείων, επιτόκια και συναλλαγές repo. Η άνοδός της καθοδηγήθηκε από την ικανότητά της να συναλλάσσεται με ρυθμιστικές αρχές και κυβερνητικούς φορείς ονομάστηκε εταίρος το 2010. Η Χάμακ συνέχισε επίσης να προεδρεύει της Συμβουλευτικής Επιτροπής Δανεισμού του Υπουργείου Οικονομικών, μιας ομάδας επιρροής της Wall Street που έχει το αυτί του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ. «Είναι ένα μοναδικό ταλέντο που αφιέρωσε τη ζωή της στην εταιρεία», δήλωσε στο Bloomberg ο Τζέικ Σίγουερτ, συνεργάτης στην Warburg Pincus.

Η προαγωγή της Χάμακ σε ταμία το 2018 ήταν ένα σημείο διαμάχης εντός της τράπεζας. Τα κορυφαία στελέχη διαφώνησαν σχετικά με το αν η μονάδα συναλλαγών θα μπορούσε να στερηθεί μια από τις σπάνιες γυναίκες στην κορυφή της, υπογραμμίζοντας το δίλημμα στην προσπάθειά της να διαφοροποιήσει τις υψηλότερες θέσεις της Goldman.

Οι γυναίκες της Goldman Sachs

Όταν ο τότε CFO Στίβεν Σερ αποχώρησε το 2021, η Χάμακ μεταφέρθηκε στον τραπεζικό όμιλο και η ηγεσία της εταιρείας επέλεξε τον Ντένις Κόουλμαν ως τον επόμενο CFO.

«Η Μπεθ πάντα προσέγγιζε την επιχείρηση με βαθιά νόηση», είπε ο Σερ. «Ήταν μεταξύ ενός μικρού αριθμού ανθρώπων που δούλευαν τόσο ως έμποροι όσο και ως τραπεζίτες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιτυχία της στην εταιρεία ήταν προϊόν αυτής της ευελιξίας».

O CEO Ντέβιντ Σόλομον

Η Ίζαμπελ Ίλετ έγινε η πρώτη γυναίκα που διηύθυνε μεγάλο τμήμα στην εταιρεία το 2012, όταν ορίστηκε να ηγηθεί της μονάδας συναλλαγών. Σήμερα, η Στέφανι Κόεν είναι η μόνη γυναίκα που διευθύνει μία από τις τρεις μονάδες της τράπεζας. Είναι υπεύθυνη της πλατφόρμας Solutions, η οποία διαλύεται καθώς η Goldman αντιστρέφει την ώθησή της στην καταναλωτική τραπεζική.

Η Κόεν βρίσκεται σε άδεια από τον Ιούνιο και τα ανώτερα στελέχη της εταιρείας είπαν ότι δεν περιμένουν να επιστρέψει. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Τόνι Φράτο είπε πέρυσι ότι η Κόεν θα επιστρέψει σίγουρα και «το να λέμε οτιδήποτε άλλο είναι εντελώς ανακριβές».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024