Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόσο μοιάζουν οι «παλαιοχριστιανοί» με τους Άμις; - Τα κοινά σημεία και οι διαφορές

Πόσο μοιάζουν οι «παλαιοχριστιανοί» με τους Άμις; – Τα κοινά σημεία και οι διαφορές

Λένε «όχι» στην τεχνολογία, ζουν όπως στον 17ο αιώνα - Όσοι ανήκουν στην αίρεση των Άμις συνηθίζουν να παντρεύονται μεταξύ τους, να μετακινούνται με άμαξες και τα παιδιά να φοιτούν σε σχολεία των Άμις

Η υπόθεση της Ορεινής Κορινθίας, η οποία απασχολεί την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, έφερε στην επιφάνεια τον όρο «παλαιοχριστιανοί». Ποιοι είναι τελικά αυτοί και πώς συνδέονται με την αίρεση των Άμις;

Όπως εξήγησε στο MEGA ο καθηγητής Θεολογίας του ΑΠΘ, κ. Ηρακλής Ρεκάκης, οι παλαιχριστιανοί είναι μία ομάδα που διαχωρίστηκε από την ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσίας τον 17ο αιώνα.

Παλαιοχριστιανοί και Άμις έχουν πολλές ομοιότητες, αλλά δεν συνδέονται μεταξύ τους. Η αίρεση των Άμις εμφανίστηκε τον 17ο αιώνα και μέχρι σήμερα αριθμεί πάνω από 370.000 μέλη σε όλο τον κόσμο.

«Οι παλιοχριστιανοί διώχθηκαν και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Δεν είναι ανοιχτοί σε διάλογο και δεν θέλουν την παιδεία και την τεχνολογία», σημείωσε.

Οι παλαιοχριστιανοί συνάπτουν γάμους μόνο με μέλη της κοινότητάς τους, ενώ πολλές φορές και με ξαδέρφια τους.

Ποιοι είναι οι Άμις, πώς επιλέγουν να ζουν;

Αν και οι παλαιοχριστιανοί έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την αίρεση των Άμις, οι δύο αυτές κοινότητες δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Η αίρεση των Άμις ακμάζει στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Ιντιάνα, το Οχάιο και την Πενσυλβάνια, όπου εκεί εντοπίζονται οι μεγαλύτερες κοινότητες. Κοινά σημεία με τους παλαιοχριστιανούς είναι η απέχθεια απέναντι στην τεχνολογία και η προτίμησή τους σε έναν απόμακρο τρόπο ζωής.

Απεχθάνονται την τεχνολογία, παντρεύονται μέλη της κινότητάς τους, ζουν πειθαρχημένα και μετακινούνται με ποδήλατα ή και… άμαξες

Η αίρεση των Άμις αριθμεί πάνω από 370.000 μέλη σήμερα. Εμφανίστηκε το 1630 μετά το σχίσμα με τους αναβαπτιστές, με ηγέτη τον Γιάκομπ Άμαν.

Στην καθημερινότητά τους τα μέλη της αίρεσης ακολουθούν έναν άγραφο κώδικα συμπεριφοράς, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τάξη, σειρά και ταπεινοφροσύνη.

Εάν κάποιο μέλος αποχωρήσει από την κοινότητα, του επιτρέπεται να έχει επαφές με τα μέλη της αίρεσης, ωστόσο δεν του επιτρέπεται να μοιράζεται το ίδιο τραπέζι μαζί τους.

Οι Άμις μετακινούνται με ποδήλατο ή άμαξες που σέρνουν άλογα. Αντιπαθούν την τεχνολογία και τα social media, απαγορεύεται να έχουν τηλέφωνο στο σπίτι τους, ενώ μπορούν μόνο να χρησιμοποιήσουν κοινόχρηστα τηλέφωνα και να κάνουν κλήσεις που να αφορούν τη δουλειά.

Οι γυναίκες δεν κόβουν ποτέ τα μαλλιά τους, ενώ δεν επιτρέπεται να φορούν κοσμήματα. Τα παιδιά φοιτούν αποκλειστικά σε σχολεία των Άμις μέχρι την ηλικία των 14 ετών.

Τα μέλη των Άμις μπορούν να παντρευτούν μόνο μεταξύ τους, ενώ τα διαζύγια σπανίζουν.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024