Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
G20: Οι ΥΠΕΞ της ομάδας προτείνουν την λύση των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό ως προτιμότερη

G20: Οι ΥΠΕΞ της ομάδας προτείνουν την λύση των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό ως προτιμότερη

Οι ΥΠΕΞ των κρατών της G20 στη Βραζιλία αποφάσισαν σχεδόν ομόφωνα τη λύση των δύο κρατών ως τη μόνη οδό για την ειρήνη στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών στη συνάντηση της ομάδας των G20, των 20 πιο ανεπτυγμένων κρατών στη Βραζιλία ήταν σχεδόν ομόφωνοι στην υποστήριξή τους για τη λύση των δύο κρατών ως τη μόνη οδό για την ειρήνη στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, δήλωσε την Πέμπτη ο Βραζιλιάνος υπουργός που φιλοξενεί την εκδήλωση.

«Υπήρξε σχεδόν ομοφωνία στη λύση των δύο κρατών ως τη μόνη λύση στη σύγκρουση», δήλωσε ο υπ. Εξωτερικών της Βραζιλίας, Μάουρο Βιέιρα, μετά το πέρας της διήμερης συνάντησης. Ο Βιέιρα δήλωσε ότι όλα τα μέλη της ομάδας των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου τόνισαν τις ανησυχίες για τον πόλεμο στη Γάζα και τον κίνδυνο εξάπλωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Υπήρξαν εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και επείγουσα πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ενώ πολλές χώρες επέκριναν τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, είπε.

«Όλοι εδώ, όλοι, δεν άκουσα κανέναν που να είναι αντίθετος. Υπήρξε ένα ισχυρό αίτημα για λύση δύο κρατών» είπε ο Ζοζέ Μπορέλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και η δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού του απορρίπτουν σε μεγάλο βαθμό την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Παρόλα αυτά, η Ουάσινγκτον, ο κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, υποστηρίζει ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος εφικτός τρόπος για να επέλθει μόνιμη ειρήνη στην περιοχή, αλλά έχει αποκρούσει τις εκκλήσεις ορισμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης έλαβαν χώρα στη συνεδρίαση των G20.

Οι θέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι βρήκε κοινά σημεία με τα μέλη της G20 για τη Γάζα, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη σύγκρουση αυτή την εβδομάδα για τρίτη φορά, αντανακλώντας την αυξανόμενη διεθνή απογοήτευση για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ. «Μπορεί να υπάρχουν διαφορές σχετικά με την τακτική και μπορεί να υπάρχουν διαφορές σχετικά με αυτό το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στο να πετύχουμε πραγματικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζοζέπ Μπορέλ δήλωσε νωρίτερα ότι υπάρχει συναίνεση για την ανάγκη λύσης δύο κρατών στο Ισραήλ, η οποία υποστηρίζεται από κάθε ομιλητή που ασχολήθηκε με τη σύγκρουση. «Όλοι εδώ, όλοι, δεν άκουσα κανέναν που να είναι αντίθετος. Υπήρξε ένα ισχυρό αίτημα για λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους. «Πρόκειται για συναίνεση μεταξύ μας. Δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη … δεν πρόκειται να υπάρξει βιώσιμη ασφάλεια για το Ισραήλ, αν οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν μια σαφή πολιτική προοπτική να οικοδομήσουν το δικό τους κράτος», είπε.

Ο Μπορέλ, υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, δήλωσε ότι η κρίση στη Γάζα επεκτείνεται και στη Δυτική Όχθη, η οποία «βράζει σε απόλυτο βαθμό», καθώς οι Ισραηλινοί έποικοι «επιτίθενται σε Παλαιστίνιους πολίτες». Σχετικά με την Ουκρανία, ο Μπορέλ δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα σημάδι ότι η Ρωσία αποδέχεται κατάπαυση του πυρός. «Ο Πούτιν θέλει να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο», είπε μιλώντας για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγή: Reuters

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024