Σάββατο 13 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακρίβεια και στασιμότητα στα εισοδήματα «βλέπουν» οι πολίτες της Ευρωζώνης το 2024

Ακρίβεια και στασιμότητα στα εισοδήματα «βλέπουν» οι πολίτες της Ευρωζώνης το 2024

Οι προσδοκίες για κατανάλωση, τιμές ακινήτων και επιτόκια

Ακόμη μεγαλύτερο πληθωρισμό αναμένουν οι πολίτες των χωρών της Ευρωζώνης, όπως αποτυπώνεται σε σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με αυτήν οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν στο 3,3% από 3,2% προηγουμένως, κάτι που αποτελεί μια ένδειξη της ανησυχίας που κυριαρχεί σε σχέση με τις ανατιμήσεις.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στους επόμενους 12 μήνες παρέμεινε αμετάβλητη. Παράλληλα, οι εξελίξεις στις αντιλήψεις και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν στενά ευθυγραμμισμένες μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων, αν και κάπως υψηλότερες για το φτωχότερο 40% του πληθυσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νεότεροι ερωτηθέντες (ηλικίας 18-34 ετών) συνέχισαν να αναφέρουν χαμηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ερωτηθέντες (35-54 ετών και 55-70 ετών).

Κατανάλωση και δαπάνες

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος παρέμειναν αμετάβλητες στο 1,2%. Οι εκτιμήσεις για την ονομαστική αύξηση των δαπανών τους προηγούμενους 12 μήνες μειώθηκαν περαιτέρω στο 6,6% από 6,8% τον Δεκέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022. Η μείωση αυτή παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Οι προσδοκίες για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν οριακά στο 3,7% από 3,6% τον Δεκέμβριο. Για άλλη μια φορά, οι προσλαμβάνουσες και οι προσδοκίες για τις δαπάνες ακολούθησαν πολύ στενά τις εξελίξεις στις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Αγορά εργασίας και ανάπτυξη

Οι προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης για τους επόμενους 12 μήνες ήταν λιγότερο αρνητικές, καθώς διαμορφώθηκαν στο -1,1%, σε σύγκριση με -1,3% τον Δεκέμβριο. Οι εκτιμήσεις για το ποσοστό ανεργίας για το προηγούμενο 12μηνο μειώθηκαν στο 10,9%, από 11,2% τον Δεκέμβριο. Οι καταναλωτές συνέχισαν να αναμένουν το μελλοντικό ποσοστό ανεργίας να είναι ελαφρώς υψηλότερο από το εκτιμώμενο τρέχον ποσοστό ανεργίας (10,6%), υποδηλώνοντας μια σε γενικές γραμμές σταθερή αγορά εργασίας.

Ωστόσο, τα τριμηνιαία στοιχεία δείχνουν ότι οι άνεργοι ερωτηθέντες ανέφεραν αύξηση της προσδοκώμενης πιθανότητάς τους να βρουν εργασία τους επόμενους τρεις μήνες, η οποία αυξήθηκε σε 30,5% τον Ιανουάριο του 2024, από 27,6% τον Οκτώβριο του 2023. Οι απασχολούμενοι ερωτηθέντες ανέφεραν επίσης ότι η αναμενόμενη πιθανότητα απώλειας εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες μειώθηκε σε 8,0% τον Ιανουάριο, από 9,0% τον Οκτώβριο.

Τιμές ακινήτων και επιτόκια

Οι καταναλωτές ανέμεναν ότι οι τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν κατά 2,2% τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό που παρέμεινε αμετάβλητο από τον Δεκέμβριο. Τα νοικοκυριά του φτωχότερου 20% του πληθυσμού αναμένουν κατά 1,0 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη αύξηση των τιμών των κατοικιών από ό,τι εκείνα στο υψηλότερο 20% των εισοδημάτων. Οι προσδοκίες για τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων σε 12 μήνες μειώθηκαν περαιτέρω στο 5,1%, από 5,3% τον Δεκέμβριο.

Όπως και τους προηγούμενους μήνες, τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα ανέμεναν τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων. Η εκτιμώμενη πρόσβαση σε δάνεια κατά τους προηγούμενους 12 μήνες υποχώρησε ελαφρώς σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο και η πρόσβαση σε δάνεια αναμενόταν να γίνει ευκολότερη κατά τους επόμενους 12 μήνες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο.

Ταυτόχρονα, το ποσοστό των καταναλωτών που ανέφεραν ότι υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση δανείου τους τελευταίους τρεις μήνες, το οποίο μετράται σε τριμηνιαία βάση, μειώθηκε σε 16,8% τον Ιανουάριο, από 17,3% τον Οκτώβριο.

Πηγή:OT

Sports in

Τα σενάρια και οι πιθανοί αντίπαλοι για τους Μιλγουόκι Μπακς στα playoffs

Από τη 2η έως την 4η θέση μπορούν να τερματίσουν οι Μπακς, που ίσως και να βολεύονται με ήττα στο Ορλάντο ώστε στον α' γύρο των playoffs να αντιμετωπίσουν... το Ορλάντο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 13 Απριλίου 2024