Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με πιο αργό ρυθμό οι αυξήσεις μισθών στην ευρωζώνη

Με πιο αργό ρυθμό οι αυξήσεις μισθών στην ευρωζώνη

Η αύξηση των μισθών θα μπορούσε να διατηρήσει τις πληθωριστικές πιέσεις πάνω από το στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ

Kατά 4,5% αυξήθηκαν οι μισθοί μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων στο τέλος του 2023, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατευνάζοντας τις ανησυχίες ότι η αύξηση των μισθών θα μπορούσε να διατηρήσει τις πληθωριστικές πιέσεις πάνω από το στόχο του 2%.

Σύμφωνα με τον δείκτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η αύξηση των μισθών, αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε με πιο αργούς ρυθμούς και χαμηλότερα από το επίπεδο ρεκόρ του 4,7%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ανέμεναν τα αποτέλεσμα της μέτρησης καθώς εστιάζουν στην αύξηση του μισθολογικού κόστους ως πηγή κινδύνου για τον πληθωρισμό.

Πολλοί, ωστόσο, θέλουν να δουν και τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2024, που αναμένονται τον Μάιo, για να αισθανθούν εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε καθοδική τροχιά ώστε να αποφασίσουν τη μείωση των επιτοκίων.

«Αυτή η επιβράδυνση της αύξησης των μισθών στο τέλος του περασμένου έτους θα πρέπει να φέρει ανακούφιση από τον φόβο για την σπείρα μισθών-τιμών, που φαίνεται ότι δεν θα ξεδιπλωθεί στην ευρωζώνη» εξηγεί ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικής στην ING. Αλλά «η ΕΚΤ θα θέλει σίγουρα να περιμένει τα στοιχεία για την αύξηση των μισθών του πρώτου τριμήνου πριν αποφασίσει για μειώσεις επιτοκίων. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε την εκτίμηση μας για πρώτη μείωση τον Ιούνιο».

Οι τοποθετήσεις των αξιωματούχων

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα ανέδειξε τους μισθούς ως «ένα ολοένα και πιο σημαντικό μοχλό της δυναμικής του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα», ενώ προειδοποίησε σχετικά με  «βιαστικές αποφάσεις» για χαλάρωση της πολιτικής χωρίς διαβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2%.

Τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ προέβλεψε ότι η αύξηση των ονομαστικών μισθών θα μειωνόταν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου στο 3,3% το 2026 από 5,3% το 2023, όσον αφορά τις αποδοχές ανά εργαζόμενο.

Αναμένει ότι οι αυξήσεις των αμοιβών θα περιοριστούν καθώς οι επιχειρήσεις μεταφέρουν υψηλότερα κόστη στους καταναλωτές με πιο αργό ρυθμό. Ωστόσο, ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι βλέπουν ότι αυτό συμβαίνει, άλλοι  όπως ο Αυστριακός Robert Holzmann  υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες δεν είναι πιθανό να απορροφήσουν τους αυξανόμενους μισθούς.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, υποστήριξε ότι η χαμηλή παραγωγικότητα «επιδεινώνει τις επιπτώσεις που έχει η τρέχουσα ισχυρή αύξηση των ονομαστικών μισθών στο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος για τις επιχειρήσεις», αυξάνοντας τον κίνδυνο οι εταιρείες να μεταθέσουν υψηλότερο μισθολογικό κόστος στους καταναλωτές και να καθυστερήσουν την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%. .

Για το 2023 συνολικά οι μισθοί σημείωσαν αύξηση 4,5% στους μισθούς έναντι 2,9% το 2022 και 1,4% το 2021.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024