Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
Ακρίβεια: Ανατιμήσεις φωτιά με μισθούς πείνας - Το εκρηκτικό μείγμα σε αριθμούς

Ακρίβεια: Ανατιμήσεις φωτιά με μισθούς πείνας – Το εκρηκτικό μείγμα σε αριθμούς

Ο Έλληνας είτε δανείζεται είτε ξοδεύει από τα «έτοιμα» για να βγει ο μήνας - Δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις... βασικότερες των βασικών αναγκών του

Η κατάσταση με την ακρίβεια στα τρόφιμα έχει φτάσει στο μη παρέκει στην Ελλάδα, με την αγοραστική δύναμη μερίδας καταναλωτών να αγγίζει το μηδέν και νοικοκυριά να φτάνουν κάθε μήνα ακόμα και στον δανεισμό για να βγει ο λογαριασμός.

Πολίτες δηλώνουν ότι ο μήνας, πολύ απλά, δεν βγαίνει. Δεν βγαίνει ούτε για τα βασικά αγαθά, γεγονός που ξεπερνά το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης και περνά στη θλιβερή αλήθεια που αγγίζει το ευαίσθητο όριο της επιβίωσης.

Το εκρηκτικό μείγμα που τσακίζει τα νοικοκυριά

Και αυτό διότι όσο μεγαλύτερες οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, τόσο περισσότερο πλήττεται η αγοραστική δύναμη των φτωχότερων νοικοκυριών, τα οποία εξ ορισμού είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν μεγαλύτερο κομμάτι του εισοδήματός τους προκειμένου να καλύψουν τις βασικές ανάγκες σίτισης.

Προς το παρόν, κανένα από τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν ληφθεί δεν την έχει ανακόψει την προέλαση της ακρίβειας.

Γιατί ο λογαριασμός… δεν βγαίνει

Τρανή απόδειξη ότι ο λογαριασμός… δεν βγαίνει, αποτελούν τα στοιχεία νέας πανευρωπαϊκής έρευνας, τα οποία καταδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Σύμφωνα τα αποτελέσματά της, ο Έλληνας είτε δανείζεται είτε ξοδεύει από τα «έτοιμα» για να βγει ο μήνας.

Δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή -και- αυτής της «μαύρης» λίστα, όπως μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο γράφημα του ANT1, με 104 ευρώ ανά μήνα.

Και το -εύλογο- ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: Πώς τα επερχόμενα 698 ευρώ καθαρά, που θα παίρνει κάθε μήνα πας αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό (τώρα είναι στα 667 ευρώ), είναι δυνατόν να καλύψουν τις ανάγκες ενός νοικοκυριού;

Πώς είναι δυνατόν να τις καλύψουν, ακόμα και τις… βασικότερες των βασικών, εφόσον, όπως καταδεικνύουν άλλα νέα στοιχεία, αυτά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το 50% των εργαζομένων αμείβονται με κάτω από 861 ευρώ καθαρά, και, ακριβώς την ίδια στιγμή, στη χώρα μας, το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος για μια τετραμελή οικογένεια είναι 2.766 ευρώ (χωρίς ενοίκιο) και για ένα άτομο 807,4 ευρώ (χωρίς ενοίκιο).

Εκτροχιασμός τιμών

Άλλα νέα στοιχεία, δείχνουν μία άλλη «μαύρη» πρωτιά που κατέχει η χώρα μας: ότι εμφανίζει υψηλότερο ρυθμό αύξησης στις τιμές των τροφίμων συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Στα τρόφιμα, οι τιμές συνεχίζουν να καλπάζουν με ποσοστό μεγαλύτερο του 7%, εκτοξεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το συνολικό ποσοστό των ανατιμήσεων πάνω από το 27%, το -τεράστιο πια- χρονικό διάστημα του εν λόγω εκτροχιασμού που παρατηρείται στα ράφια. Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, στα τρόφιμα έρχονται νέες ανατιμήσεις.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το επίσης αρνητικό δεδομένο ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση και στις τιμές των ενοικίων. Οι τιμές των ενοικίων είναι πλέον απλησίαστες. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, από το 2018 μέχρι τώρα, καταγράφηκαν αυξήσεις μέχρι και 52% στις τιμές των ενοικίων, ενώ τρομακτική είναι και η αύξηση στα ακίνητα που αξιοποιούν οι νεότερες γενιές, καθώς συμπεραίνεται ότι τα σπίτια από 50 τ.μ. και κάτω κατέγραψαν αύξηση που αγγίζει το 63%.

Sports in

Οι …αμέτρητες (ποδοσφαιρικές) ζωές του Φατίχ Τερίμ (vids)

H τύχη βοηθά όσους την κυνηγούν και κυρίως στον αθλητισμό ισχύει το ρητό που λέει ότι χρειάζεται κάποιος να έχει και …άστρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024