Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακρίβεια: Κίνδυνος κατάρρευσης νοικοκυριών - Μέτρα «ασπιρίνες» ενώ οι τιμές τραβάνε την ανηφόρα

Ακρίβεια: Κίνδυνος κατάρρευσης νοικοκυριών – Μέτρα «ασπιρίνες» ενώ οι τιμές τραβάνε την ανηφόρα

Η μέγγενη των αδιανόητα υψηλών τιμών έχει λυγίζει πολίτες που τείνουν να απωλέσουν την ιδιότητα του καταναλωτή

Η καλπάζουσα ακρίβεια εξακολουθεί να τρομοκρατεί τα νοικοκυριά που πλέον δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στα βασικά, με την αγοραστική τους δύναμη να αγγίζει τραγικά επίπεδα.

Πολύ υψηλός παραμένει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα, εξακολουθώντας να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Ο δείκτης που μετρά τις αυξήσεις στις τιμές σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό για την Ελλάδα διαμορφώνεται στο 7,1% τον Ιανουάριο 2024, από 7,6% που ήταν τον Δεκέμβριο 2023. Ο ίδιος δείκτης σε επίπεδο ευρωζώνης εμφανίζεται στο 5,7%, σε σύγκριση με 6,1% τον Δεκέμβριο.

Τα ποσοστά αυξήσεων έχουν βέβαια πολύ πιο σημαντικές επιπτώσεις όταν μιλάμε και για χαμηλά εισοδηματικά στρώματα καθώς ο πληθωρισμός πλήττει διαφορετικά τους χαμηλόμισθους., με την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που από 667 ευρώ θα ανέλθει σε 698 ευρώ, να έχει προεξοφληθεί  ότι δεν θα βελτιώσει την κατάσταση.

Κίνδυνος

Τα στοιχεία της έρευνας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) απαντούν σε αυτό το ερώτημα και δυστυχώς είναι αμείλικτα. Σύμφωνα με αυτά, «τα νοικοκυριά δέχονται ισχυρές πιέσεις, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις θέτουν εν αμφιβόλω ακόμη και τη βιωσιμότητά τους»!

Μάλιστα, τονίζει ότι οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας μπορεί να περιόρισαν ως έναν βαθμό τις αρνητικές πιέσεις που άσκησε ο πληθωρισμός στην κατανάλωση κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, ωστόσο δεν ήταν επαρκή ώστε να αποτρέψουν την επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Κόβουν τα πάντα

Εφιαλτικά είναι και τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Όπως επισημαίνει, ξεκάθαρη είναι η τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων για τις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δευτερευόντως διαχείρισης χρημάτων. Αναλυτικότερα, μεγαλύτερη είναι η πίεση στη μείωση των δαπανών για βασικές υπηρεσίες και λιγότερο για βασικά αγαθά. Συγκεκριμένα:

  • Το 75% (έναντι 71% τον Ιανουάριο 2023) του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.ά.
  • Το 52% (έναντι 50% τον Ιανουάριο) του κοινού δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο.
  • Το 55% (έναντι 55% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου.
  • Το 48% (έναντι 40% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει αλλάξει μάρκα-επωνυμία προϊόντος.
  • Το 28% (έναντι 24% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του.
  • Το 28% (έναντι 29% τον Ιανουάριο) έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεων του.
  • Το 15% (έναντι 11% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη εργασία προκειμένου να αυξήσει το εισόδημα του.
  • Μόλις το 4% του κοινού δηλώνει ότι δεν έχει λάβει κανένα απολύτως μέτρο για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Κραυγή αγωνίας από τους πολίτες

Οι πληγέντες δεν σωπαίνουν πια. Οριακά αγοράζουν τα απολύτων απαραίτητα, τα… βασικότερα των βασικών αγαθών, προκειμένου κυριολεκτικά να επιβιώσουν. Για αξιοπρεπή διαβίωση, ούτε λόγος φυσικά, όπως υπογραμμίζεται και στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ. Με το μηνιάτικό τους να τελειώνει πολύ πριν από το κλείσιμο του μήνα, μιλούν ανοιχτά για τη δυσμενή κατάσταση στην οποίο έχουν περιέλθει. Σε δημοσκόπηση που έγινε χτες (1/2), το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν σαφής: Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι η ακρίβεια. Το ποσοστό του 93% είναι πραγματικά συντριπτικό.

Προς ώρας, τα ημίμετρα τις κυβέρνησης Μητσοτάκη και τα ευχολόγια του Μαξίμου δεν έχουν βοηθήσει τους πολίτες. Οι εταιρείες τροφίμων δεν είναι δυνατόν να πτοηθούν από τα πρόστιμα με τα οποία τις απειλεί η κυβέρνηση. Τα ποσά φαντάζουν αστεία μπρος στα υπερκέρδη που είχαν και έχουν όλο αυτό το τεράστιο διάστημα των διαρκών ανατιμήσεων και των ανεπανάληπτα υψηλών τιμών. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι οι πολίτες πληρώνουν τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που δεν διατίθεται να προβεί σε μεγαλύτερες/ουσιώδεις παρεμβάσεις στην -αχαλίνωτη εδώ και πάρα πολύ καιρό- αγορά.

Θεσσαλικός θυμός για τα «ψίχουλα»

Σε κάκιστη μοίρα βρίσκονται και οι αγρότες, ειδικά της Θεσσαλίας. Άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν, άρα να πουλήσουν το παραμικρό και άρα να έχουν οποιοδήποτε εισόδημα. Πολλές χιλιάδες τέτοιες οικογένειες βρίσκονται ήδη σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση, αλλά δηλώνουν πως δεν είναι δυνατόν να δεχτούν τα μέτρα «ασπιρίνες» που ανακοίνωσε σήμερα (2/2) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έτοιμοι προς κλιμάκωση οι αγρότες

Υπολογίζοντας τη συνολική ενίσχυση που προκύπτει από τα νούμερα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, διαπίστωσαν ότι επί της ουσίας πρόκειται για κοροϊδία. Έτσι προχωρούν σε νέες συσκέψεις προκειμένου, όπως όλα δείχνουν, να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Sports in

Το μεγάλο ρίσκο και η δικαίωση

Ο Μεντιλίμπαρ ήξερε πως έπρεπε «φρεσκάρει» την ομάδα του μετά την «μάχη» στην Πόλη και οι πολλές αλλαγές που έκανε τον δικαίωσαν

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024