Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υεμένη: Οι Χούθι κατέσχεσαν αμερικανικό θαλάσσιο drone Remus 600 - Πιθανώς βρίσκεται σε χέρια Ιρανών

Υεμένη: Οι Χούθι κατέσχεσαν αμερικανικό θαλάσσιο drone Remus 600 – Πιθανώς βρίσκεται σε χέρια Ιρανών

Μια απλή επιτυχία για τους Χούθι, μπορεί να αποδειχθεί τεράστιο κέρδος για το Ιράν, καθώς ένα τελευταίας τεχνολογίας υποθαλάσσιο drone έπεσε στα χέρια των Χούθι.

Σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο ισχυρίζεται ότι εμφανίζει την κατάληψη υποθαλάσσιου στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το βίντεο ισχυρίζεται ότι το κίτρινο drone που εμφανίζεται είναι ένα Remus 600 – ένα αυτόνομο υποβρύχιο όχημα από την Αμερική.

Η φήμη υποδηλώνει ότι αυτό το υποβρύχιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος έχει μεταφερθεί στο Ιράν, όπου η κατασκευή, τα εξαρτήματα και οι λειτουργίες του εξετάζονται από τοπικούς εμπειρογνώμονες. Είναι δύσκολο να επαληθεύσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς λόγω των θολών, χαμηλής ποιότητας οπτικών εικόνων στο κλιπ. Η υποτιθέμενη ημερομηνία αυτής της κατάσχεσης είναι επίσης ασαφής. Προς το παρόν, ούτε η κυβέρνηση των ΗΠΑ ούτε οι αρχές της Υεμένης ή του Ιράν έχουν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία, όλα τα βίντεο έχουν προκύψει το τελευταίο 24ωρο

Εάν επιβεβαιωθούν, αυτό θα μπορούσε να έχει μεγάλη αξία για τον ιρανικό στρατό. Παρά την έλλειψη επιθετικών δυνατοτήτων του Remus 600, η ικανότητά του να εξουδετερώνει νάρκες θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη στρατιωτική στρατηγική του.

Το Remus 600 εναντίον ναρκών και άλλων υποθαλάσσιων drone

Για να δοθεί κάποιο πλαίσιο, το Remus 600 είναι ένα αυτόνομο υποβρύχιο drone που χρησιμοποιείται κυρίως για υδρογραφική τοπογραφία, αντιμετώπιση απειλών από νάρκες, επιχειρήσεις ασφαλείας λιμένων, περιβαλλοντική παρακολούθηση, χαρτογράφηση πεδίου συντριμμιών και επιστημονικές δειγματοληψίες. Παραγόμενο από την Hydroid Inc., θυγατρική της Kongsberg Maritime, αυτό το AUV ξεχωρίζει λόγω της ευελιξίας και της ανθεκτικότητάς του, σχεδιασμένο για αποστολές σε βάθος 600 μέτρων κάτω από την επιφάνεια.

Οι διάφορες εφαρμογές του αντιπροσωπεύονται καλά από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το οποίο χρησιμοποιεί το Remus 600 κυρίως για την καταπολέμηση ναρκών. Το υψηλής ανάλυσης σόναρ πλευρικής σάρωσης του AUV επιτρέπει την ανίχνευση, την ταξινόμηση και τον εντοπισμό αυτών των υποβρύχιων απειλών. Επιπλέον, αποδεικνύεται πολύτιμο στις υδρογραφικές έρευνες, δημιουργώντας λεπτομερείς χάρτες του βυθού που είναι ζωτικής σημασίας για τη ναυσιπλοΐα, καθώς και για τον εντοπισμό υποβρύχιων κινδύνων.

Πιστό στο όνομά του, το Remus 600 μπορεί να αντέξει σε περιβάλλοντα από ρηχά νερά έως και 600 μέτρα βάθος, αναδεικνύοντας την αντοχή, την αξιοπιστία και την ποιοτική συλλογή δεδομένων. Με μήκος μόλις 3,25 μέτρα και διάμετρο 32,4 εκατοστά, ο συμπαγής και ελαφρύς σχεδιασμός του καθιστά εύκολη την ανάπτυξη και την ανάσυρσή του. Ικανό να φτάσει σε ταχύτητες έως και 5 κόμβους, μπορεί να λειτουργήσει έως και 70 ώρες με μία μόνο φόρτιση της μπαταρίας.

Το συγκεκριμένο drone που φέρεται να κατασχέθηκε είχε το προσωνύμιο «smokey».

Εμβέλεια και εξοπλισμός

Η επιχειρησιακή εμβέλεια του Remus 600 είναι εντυπωσιακή. Ανάλογα με την ταχύτητα και τη διαμόρφωση του ωφέλιμου φορτίου, μπορεί να καλύψει έως και 286 χιλιόμετρα σε μία μόνο αποστολή. Η προηγμένη σουίτα πλοήγησης, η οποία περιλαμβάνει ένα αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, καταγραφή ταχύτητας Doppler [DVL] και GPS, εξασφαλίζει ακριβή εντοπισμό και παρακολούθηση.

Αυτό το drone είναι εξοπλισμένο με ένα ευρύ φάσμα αισθητήρων και οργάνων που του επιτρέπουν να εκτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά του. Αυτά περιλαμβάνουν ένα σόναρ πλευρικής σάρωσης για την απεικόνιση του θαλάσσιου πυθμένα, έναν υποβυθοσκόπο για τον εντοπισμό θαμμένων αντικειμένων, έναν αισθητήρα CTD για τη μέτρηση των ιδιοτήτων του νερού, έναν ηχοβολέα πολλαπλών ακτίνων για βαθυμετρικές μελέτες και μια ψηφιακή κάμερα για απεικόνιση υψηλής ανάλυσης.

Όσον αφορά τις προδιαγραφές του, το Remus 600 έχει ωφέλιμο φορτίο 40 κιλών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μεταφέρει μια ποικιλία οργάνων και αισθητήρων. Τροφοδοτούμενο από μπαταρία ιόντων λιθίου, διαθέτει εντυπωσιακή αντοχή. Επιπλέον, ο αρθρωτός σχεδιασμός του επιτρέπει την απλή συντήρηση και την εναλλαγή ωφέλιμου φορτίου για την ικανοποίηση διαφορετικών απαιτήσεων αποστολής.

Το υποθαλάσσιο drone σε καθαρή φωτογραφία.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024