Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δεν θα περάσει» λένε οι φοιτητές, «δεν πάει άλλο» οι αγρότες, η κυβέρνηση «δεν ακούει, δεν βλέπει»

«Δεν θα περάσει» λένε οι φοιτητές, «δεν πάει άλλο» οι αγρότες, η κυβέρνηση «δεν ακούει, δεν βλέπει»

Οι αγρότες μετράνε στα μπλόκα τις αντοχές τους, οι φοιτητές στο δρόμο τις δυνάμεις τους, η κυβέρνηση τις πληγές της και ο ΣΥΡΙΖΑ τις πιο βαθιές του διαφορές με τον Κασσελάκη

Πολλά

Η σημερινή ημέρα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Κι έχει απ΄ όλα! Πρωτίστως, πραγματοποιείται ένα ακόμη πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Οι αγρότες συνεδριάζουν για να αποφασίσουν πως θα κινηθούν από τούδε και στο εξής. Και φυσικά αρχίζει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το ψυχόδραμα της Κουμουνδούρου αλλάζει επίπεδο!

Κοινωνική οργή

Επιστρέφοντας από την Ινδία ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης βασικό του μέλημα είναι να τελειώσει με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια. Και τούτο για να … «διώξει» από τους δρόμους τους φοιτητές και να επανέλθει η πανεπιστημιακή ζωή στην κανονικότητα της. Πιθανόν να το πετύχει. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα έχει αμυχές ή τραύματα. Κι είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη – μετά από τις κοινωνικές αντιδράσεις από το έγκλημα των Τεμπών – βρίσκεται αντιμέτωπη με την κοινωνική οργή σε μεγάλη κλίμακα. Εξ αυτού του λόγου και η αμήχανη συμπεριφορά της….

Και οι αγρότες;

Φαίνεται όμως πως βρίσκονται στα «τελειώματα» και οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Αν και συνεδριάζουν σήμερα για να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Δεν νομίζω ότι έχουν μεγάλα περιθώρια. Το τελευταίο που πέτυχαν με την κάθοδο τους στην Αθήνα ήταν να αποσπάσουν από τον κ. Μητσοτάκη την υπόσχεση πως από το 2025 θα μονιμοποιηθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης. Πέραν τούτου ουδέν!

Οι Θεσσαλοί

Και εκκρεμεί και η συνάντηση των θεσσαλών αγροτών με τον πρωθυπουργό την επόμενη εβδομάδα. Αλλά γι΄ αυτό φρόντισε για μία ακόμη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης, που επανέλαβε πως δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια. Δηλαδή όπως αντιλαμβάνεστε τις αποζημιώσεις από τον Daniel θα είναι τυχεροί οι πληγέντες αν τις λάβουν με την εκπνοή της τετραετίας!

Επανασχεδιασμός

Πάντως εφόσον «απομακρυνθούν» οι κοινωνικές «εκκρεμότητες» το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει πρώτον, μία πολιτική αντεπίθεση με «θετική ατζέντα» – αύξηση κατώτατου μισθού, παράταση για ένα χρόνο των «παγωμένων» επιτοκίων σε ενήμερους δανειολήπτες, τα κατ΄ αρχήν θετικά αποτελέσματα από την πρώτη εφαρμογή των μέτρων για την ακρίβεια. Ε, και κάπως έτσι …«βγήκαμε» στην άνοιξη. Τα λουλούδια ανθίζουν, οι κάμποι πρασινίζουν, δεν υπάρχει στον οικογενειακό προϋπολογισμό το κόστος της θέρμανσης. Η διάθεση αλλάζει!

Και προς τα δεξιά

Μαζί μ΄ αυτά βέβαια θα επιχειρήσει να διεμβολίσει και την Δεξιά της. Σημαντική παράμετρος στο δρόμο για τις εκλογές. Κυρίως όμως θα παίξει το χαρτί της … ασφάλειας. Πάω στοίχημα ότι στην ΕΛ.ΑΣ. δεν θα προλαβαίνουν να συλλαμβάνουν – θα έχουν έλλειψη εργατικών χεριών! Σ΄αυτό βέβαια θα βοηθήσει και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Φλωρίδης με το νέο ποινικό κώδικα. Μία σύγχρονη εκδοχή – λένε οι νομικοί – της αρχαίας Δρακόντειας νομοθεσίας.

Ασφάλεια

Ετσι το «πακέτο» ασφάλεια θα είναι στην πρώτη γραμμή και επικοινωνιακά θα παίξουν διάφορα περί οικογένειας, για να απαλύνουν τις εντυπώσεις από το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια στο συντηρητικό τμήμα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Και στις 9 Ιουνίου – αν δεν κάνω λάθος – ψηφίζουμε….

Δώρο!

Κυκλοφορεί μετ΄ επιτάσεως πέριξ της Κουμουνδούρου. Πως η κοινοβουλευτική ομάδα των «Σπαρτιατών» διανύει την τελευταία της περίοδο. Και θα διαμοιραστούν τα ιμάτια της! Εξ αυτών δύο – τρεις έδρες θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Λέγεται, λοιπόν – για να μην σας πως ότι «το έχουν δέσει κόμπο στο μαντήλι» – πως ο πρώτος τυχερός θα είναι ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, την μία έδρα δηλαδή θα πάρουν στην Ανατολική Αττική. Και μετά θα κυκλοφορεί με άλλον αέρα στα τηλεοπτικά πάνελ!

Και στα Βόρεια

Η επόμενη τυχερή θα είναι η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο Τομέα της Αττικής. Και είναι πιθανόν στους κερδισμένους να βρεθεί και ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης – έπεται με 30 ψήφους διαφορά – της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου! Δύο – τρεις έδρες επιπλέον είναι υπολογίσιμο μέγεθος για την ισχνή κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καλορίζικοι!

Το συνέδριο

Εν τω μεταξύ σήμερα το απόγευμα αρχίζει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – μετά από πολλές περιπέτειες, κλαυθμούς, οδυρμούς, διασπάσεις, εσωκομματικές συγκρούσεις και πάει λέγοντας. Πριν από κάνα – δύο μήνες θα μπορούσε ακόμη και να στοιχηματίσει κανείς αν τελικώς θα γίνει το συνέδριο. Εν τέλει το κατόρθωσαν….

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας;

Όμως υπάρχουν δύο κρίσιμα ερωτήματα. Το πρώτο είναι αν τελικώς πρώτον, θα παρευρεθεί και δεύτερον, θα μιλήσει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος κ. Αλέξης Τσίπρας. Μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχε κανένα σινιάλο. Για τα δύο ερωτήματα. Τυπικά αναμένεται να είναι. Τυπικά όμως, διότι τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια των τελευταίων ημερών δεν θεωρούν δεδομένη – μου έλεγαν – την παρουσία του.

Στην κερκίδα

Σε κάθε περίπτωση θα επισκιάσει τις εργασίες του, είτε η παρουσία είτε η απουσία του. Πολλώ δε μάλλον η ομιλία του, αν γίνει, εφόσον παρευρεθεί. Να συμπληρώσω πάντως ότι χθες το βράδυ, μπορεί στην Κουμουνδούρου να αγωνιούσαν για την συμμετοχή του, αλλά οφείλω να σας ενημερώσω ότι κι αυτός καρδιοχτυπούσε στις … κερκίδες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, παρακολουθώντας τον αγώνα Κυπέλλου Ελλάδος μεταξύ του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ. Και νομίζω ότι με το αποτέλεσμα θα πήγε η … καρδιά του στη θέση της!

Εκλογή Κ.Ε.;

Το άλλο ερώτημα είναι πόσοι σύνεδροι θα συμμετάσχουν δια ζώσης στις εργασίες του συνεδρίου. Πρόκειται για κρίσιμο ζήτημα. Και κυρίως όσοι δεν συμμετάσχουν σε ποια πλευρά ανήκουν. Στην Κουμουνδούρου είναι αισιόδοξοι ότι θα πλησιάσουν τους 3.500. Η αισιοδοξία δεν έβλαψε ποτέ κανένα! Κι έχει και μία επιπλέον σημασία. Διότι χθες κυκλοφόρησε – όχι από το προεδρικό περιβάλλον, του οποίου μόνο ένα τμήμα ακολούθησε – μία πρόταση, σύμφωνα με την οποία να γίνει η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής σε δύο εβδομάδες, μαζί με την εκλογή των συντονιστικών επιτροπών των Ομάδων μελών και των Νομαρχιακών Επιτροπών. Για να υιοθετηθεί από το συνέδριο απαιτείται το 50% +1 των συνέδρων. Μου λένε όμως ότι αν τελικώς ψηφιστεί τότε θα οδηγηθούν στην … «αποστρατεία» αρκετά εκ μελών της σημερινής Πολιτικής Γραμματεία, σύμφωνα τουλάχιστον με το καταστατικό. Διότι έχουν συμπληρώσει τρεις θητείες….

Ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Και μία ημέρα πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης αποφάσισε να διακόψει την παραμονή του στην εφεδρεία και να στρατευθεί στη «Νέα Αριστερά». Σας είχα ενημερώσει εγκαίρως ότι συζητείται εντόνως αυτό το ενδεχόμενο και μάλιστα ότι θα είναι υποψήφιος στην Ευρωβουλή. Το δεύτερο μένει να επιβεβαιωθεί!

Ηθικό πλεονέκτημα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Σακελλαρίδης είναι ίσως η σημαντικότερη «στρατολόγηση» της «Νέας Αριστεράς». Και τούτο διότι διαθέτει το ηθικό πλεονέκτημα από την παραίτηση του το Νοέμβριο του 2015 και την αποχώρηση του από τότε κυβερνητικό κόμμα της αριστεράς. Και δεν … «έχει βάψει τα χέρια του» στην κυβέρνηση με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, όπως τα περισσότερα στελέχη του νέου κομματικού σχηματισμού. Δεν θα εκπλαγώ πάντως αν στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος ο κ. Σακελλαρίδης εκλεγεί πρόεδρος!

Ο κ. Νίκος Παππάς

Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι στη διάρκεια της τελευταίας σύγκρουσης στην Κουμουνδούρου ανεδείχθησαν τα … ταλέντα του πρώην υπουργού κ. Νίκου Παππά. Ξεκίνησε προ ημερών ως επικριτής του προέδρου του κόμματος – δημοσίως μάλιστα – στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έπαιξε τον ρόλο του … «γεφυροποιού» και στην δεύτερη συνεδρίαση τάχθηκε ανοιχτά με την πλευρά του κ. Κασσελάκη – κι όχι μόνο ο ίδιος αλλά και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που ανήκουν στην επιρροή του τοποθετήθηκαν με ιδιαίτερο τρόπο ανάλογα με την περίπτωση.

Νουρέγιεφ

Οι ερμηνείες στους διάφορους ορόφους ποικίλουν. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι πως στην εσωκομματική σκακιέρα φιλοδοξεί ο ίδιος για τον εαυτό του τον τίτλο του «μετρ», αν και ορισμένοι λόγω της «ευλυγισίας» που διαθέτει στις τακτικές του κινήσεις τον παρομοιάζουν με τον Νουρέγιεφ….

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024