Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η οργή αγροτών, φοιτητών, εργατών εφημερεύει, το τρακτέρ διανυκτερεύει, το Μαξίμου πάει στα επείγοντα

Η οργή αγροτών, φοιτητών, εργατών εφημερεύει, το τρακτέρ διανυκτερεύει, το Μαξίμου πάει στα επείγοντα

Όργωσαν το Σύνταγμα τα τρακτέρ και έσπειραν τον άνεμο της αντίστασης. Να μην θερίσει θύελλες προσπαθεί το Μαξίμου, με αντιανεμικό στην Κουμουνδούρου και ο Κασσελάκης, που πήγε για ισόβιος και βγήκε συμβασιούχος

Κάτι πήραν…

Μερικές δεκάδες χιλιάδες αγροτών και αλληλέγγυων εργαζομένων και φοιτητών, στην πλατεία Συντάγματος ανέδειξαν τελικά το αγροτικό πρόβλημα στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Κι απέσπασαν και την υπόσχεση από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη πως από το 2025 θα είναι μόνιμη η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Δεν είναι κάτι σπουδαίο, αλλά δεν είναι και τίποτα! Αν μη τι άλλο αυτή η κίνηση του κ. Μητσοτάκη υποδηλώνει το μέγεθος της ανησυχίας που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την κοινωνική δυσαρέσκεια, η οποία προϊόντος του χρόνου μετατρέπεται σε οργή. Και στις εκλογές σε αποχή!

Επιστροφή

Σήμερα πάντως στις 11 θα ξεκινήσει η αποχώρηση από την πλατεία Συντάγματος. Επιστροφή στα μπλόκα. Και την Πέμπτη θα γίνει πανελλαδική σύσκεψη, θα «κάνουν ταμείο» και θα αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι! Δηλαδή όπως αντιλαμβάνεστε δεν θα τους περιμένουν τους φοιτητές την Πέμπτη….

Οι Θεσσαλοί

Βέβαια την άλλη εβδομάδα υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός ότι θα συναντήσει ξεχωριστά τους Θεσσαλούς αγρότες. Κι αυτή την φορά η συνάντηση δεν θα είναι εύκολη, πρώτον, διότι είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, λόγω του καταστροφικού Daniel, και δεύτερον, στην αντιπροσωπεία – έχω την υποψία – ότι θα πλειοψηφούν αγροτοσυνδικαλιστές του ΚΚΕ. «Κληρονόμοι» του μακαρίτη Βαγγέλη Μπούτα….

Αποδοκιμασία

Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να βρίσκεται «περικυκλωμένος» από κινητοποιήσεις και κοινωνικές διαμαρτυρίες, αλλά αυτά τα διαχειρίζεται – έχει καλούς επικοινωνιολόγους! Όμως ένας είναι ο καημός του. Δεν μπορεί να το «χωνέψει» ακόμη! Είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός των 50 χρόνων της μεταπολίτευσης, στη θητεία του οποίου η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάρρευση του κράτους δικαίου!

Της τα είπε…

Χθες, λοιπόν, στη συνάντηση του με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, την κυρία Ρομπέρτα Μέτσολα, του βγήκε … αυθόρμητα. Δεν μπορούσε άλλο να το καταπιέζει! Τι είπε περίπου; Πως δεν είναι αξιόπιστο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διότι εκεί είναι πρόεδρος η φίλη του, η κυρία Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και το «καθαρίζει το ματσάκι» εύκολα – τι τζάμπα έγιναν τα καλοκαιρινά τραπεζώματα στα Χανιά! – κι όχι το Ευρωκοινοβούλιο που είναι τόσα κόμματα και «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα»! Τι να κάνει και η κυρία Μέτσολα, είπε δυο καλές κουβέντες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Μάλλον για λόγους αστικής ευγένειας….

Πολυδιάστατο

Μπορεί οι αγρότες με τα τρακτέρ να είχαν καταλάβει το Σύνταγμα, όμως ο κ. Μητσοτάκης διανύει περίοδο «μεταρρυθμιστικής δημιουργίας». Σε συνέντευξη του στο περιοδικό Monocle ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι «η δεύτερη θητεία μου επικεντρώνεται σε αυτό που ονομάζω »πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό». Και βέβαια, αυτός περιλαμβάνει θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά εκτείνεται και πολύ πέρα από αυτά. Στόχος μου ήταν πάντα να κάνω την Ελλάδα μια πραγματική ευρωπαϊκή χώρα και να πετύχω πραγματική σύγκλιση». Και θυμήθηκα έναν παλιό εκδότη, που στη δεκαετία του 1990 είχε βάλει στόχο της ζωής του να μας … «ξεβλαχέψει»! Τώρα το κατάφερε δεν το κατάφερε, θα σας γελάσω. Δεν είμαι κοινωνιολόγος!

Επανάληψη

Κι ενώ η παρουσία των αγροτών χθες ήταν κυρίαρχη στη δημόσια σφαίρα η Κουμουνδούρου ζούσε το δικό της δράμα. Αφού στη προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τελικώς κατέληξαν σε μία – μάλλον – χαμηλών τόνων ανακοίνωση, σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις, το θέμα φυσικά δεν έκλεισε! Πρωτίστως διότι στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε το φορτωμένο πρόγραμμα που είχε, για να εξηγήσει τον λόγο που δεν μπορούσε να συμμετάσχει στη συνεδρίαση.

Στο τρακτέρ

Ετσι χθες αρχικά στις 6 το απόγευμα και εν συνεχεία 7 – 7.30 επαναλήφθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Προηγουμένως βεβαίως πέρασε – κι όχι μόνο αυτός – από την συγκέντρωση των αγροτών και για μία ακόμη φορά ανέβηκε σε τρακτέρ. Νομίζω θα του γίνει συνήθεια….

Του τα έσυραν…

Στη διάρκεια της ημέρας, πάντως, οι κκ Γιάννης Ραγκούσης και Χρήστος Σπίρτζης του έσυραν κάμποσα από τα τηλεοπτικά πάνελ, ενώ η πιο ενδιαφέρουσα αναφορά ήταν του κ. Γιώργου Τσίπρα στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM που έκανε λόγο για αντικατάσταση του!

«Είναι σκληρός»

Μετά από όλα αυτά και στη σκιά των αγροτικών κινητοποιήσεων, ξεκίνησε η συνεδρίαση. Η πρώτη δήλωση του έξω από τα γραφεία της Κουμουνδούρου έδειξε ότι είναι αποφασισμένος για την σύγκρουση. Δήλωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σκληρός για να πεθάνει». Και το πρώτο «χτύπημα» ήταν με την ομιλία του «γεια, ήρθα, δε θα είμαι συγκρουσιακός. Θα είμαι ειλικρινής. Πάω σε συνέδριο επανίδρυσης. Θα κάνω τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς. Κέντρο και Αριστερά ίσον Κεντροαριστερά, άλλωστε. Δεν υπάρχει άλλο προοδευτικό κόμμα στη χώρα. Σας ζητώ να δεσμευτείτε ότι εγώ θα είμαι ο πρόεδρος έως τις Εθνικές Εκλογές. Σκοπεύω να ζητήσω από το σώμα την αναβάπτιση της εκλογής μου. Αν δε με εμπιστεύεστε να οδηγήσω το κόμμα στις εθνικές εκλογές, πείτε το τώρα. Βρείτε ποιος θα κατέβει απέναντί μου και πάμε»! Μάλιστα ανέφερε ακόμη ότι δεν θα «γίνει Ιφιγένεια»!

Απάντηση!

Πέταξε το γάντι, αποχώρησε για λίγο και επέστρεψε στην αίθουσα της συνεδρίασης. Και εν συνεχεία του κόπηκε ο βήχας γιατί η η άλλη πλευρά τελικώς σήκωσε το «γάντι»! Η συζήτηση ήταν έντονη και είχε διάρκεια. Λευκή επιταγή πουθενά και σε κανέναν ήταν η απάντηση, με ηχηρές παρεμβάσεις. Ξεχώρισε αυτή του Διονύση Τεμπονέρα που μαζί με την Ολγα Γεροβασίλη, τον Γιάννη Ραγκούση και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο φαίνεται να συγκροτούν το «σκληρό μπλοκ» της Πολιτικής Γραμματείας. «Δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το επιθυμεί ο πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής» του είπε ο Τεμπονέρας.

Και κάπου εκεί, ο κ. Κασσελάκης κατάλαβε ότι δεν τον παίρνει… η καμαρωτή ουρά πήρε το δρόμο για τα σκέλια, και με συνοπτικές διαδικασίες απέσυρε την «ένας αλλά λέων και όλοι εσείς τυριά» επιστολή του προς την ΠΓ. Κατόπιν όλα πήραν το δρόμο τους με μια λιτή ανακοίνωση της ΠΓ περί αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στήριξης μεταξύ προέδρου και μελών της ΠΓ, και τα λέμε στο Συνέδριο. Εκτός απροόπτου -αν και στον ΣΥΡΙΖΑ τα απρόοπτα τα ‘χουν στο τσεπάκι- μέχρι τις ευρωεκλογές ο Κασσελάκης θα ναι πρόεδρος. Μετά ο σάκος θα ανοίξει τα απίδια θα μετρηθούν και…

Ιφιγένεια

Και επανέρχομαι στο λόγο, λοιπόν, που έφερε τώρα μία συζήτηση που θα γινόταν μετά από τις ευρωεκλογές, όπως σας ενημέρωσα προχθές. Διότι μετά από τις ευρωεκλογές και ανάλογα φυσικά με τα αποτελέσματα, πρόκειται – με βάση τα σχετικά σενάρια – να ανοίξει η συζήτηση για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, με όλες τις ηγεσίες να αποτελούν μέρη του προβλήματος. Αρα με κάποιον άλλον επικεφαλής. Μάλιστα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες συνηγορούν σ΄ αυτή την εξέλιξη, η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς επιθυμούν κοινό κομματικό σχηματισμό από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τη «Νέα Αριστερά»!

Απώλειες

Ωστόσο όσον αφορά το συνέδριο – που θα αρχίσει αύριο – θα επιτραπεί και η διαδικτυακή συμμετοχή και προς αυτό καταβάλλονταν χθες προσπάθειες για να γίνει δυνατή. Με την διαφορά όμως ότι όσοι εκ των συνέδρων συμμετέχουν διαδικτυακά δεν θα ψηφίσουν. Κι υπολογίζεται οι παρόντες σύνεδροί να κυμανθούν περί τους 3.000 – 3.500.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας;

Ρώτησα αν τελικώς θα συμμετέχει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος κ. Αλέξης Τσίπρας μετά από τις τελευταίες εξελίξεις και μου απάντησαν πως δεν έχουν καμία ένδειξη για μη συμμετοχή του. Επίσης ρώτησαν αν θα μιλήσει στο συνέδριο. Επ΄ αυτού η απάντηση ήταν «δεν ξέρω». Πάντως αν δεν μιλήσει ο κ. Τσίπρας – με την ομιλία του οποίου σκοπεύουν να ανοίξουν τις εργασίες – πρώτος θα μιλήσει ο κ. Κασσελάκης. Και μου λένε πως η ομιλία του θα έχει μεγάλο – πολύ μεγάλο – ενδιαφέρον!

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024