Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δήμαρχος Καλαμαριάς: «Η χρονιά θα βγει δύσκολα»

Δήμαρχος Καλαμαριάς: «Η χρονιά θα βγει δύσκολα»

Προϋπολογισμό «έκτακτης ανάγκης» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου.

Ένας προϋπολογισμός «διεκπεραιωτικός», ένας προϋπολογισμός «έκτακτης ανάγκης», όπως τον χαρακτήρισε η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, υπερψηφίστηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 20/2 από το δημοτικό συμβούλιο.

«Ο προϋπολογισμός που καταθέτουμε σήμερα είναι διεκπεραιωτικός. Και ακόμα κι αν βλέπαμε τα στοιχεία έναν, δύο μήνες νωρίτερα, τον ίδιο προϋπολογισμό θα καταθέταμε», τόνισε κατά την τοποθέτησή της η κ. Αράπογλου.  «Προσπαθήσαμε να περικόψουμε από παντού, μόνο και μόνο για να έχουμε προϋπολογισμό γιατί αλλιώς ο δήμος θα έμπαινε σε άλλες ατραπούς», πρόσθεσε η Δήμαρχος Καλαμαριάς.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Καλαμαριάς

Η ανακοίνωση του Δήμου Καλαμαριάς αναφέρει: «Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων του προϋπολογισμού που παρουσίασαν στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, τα πρωτοφανή προβλήματα στην κατάρτισή του και το μεγάλο έλλειμμα που έπρεπε να ισοσκελιστεί, οφείλονται στην εκτόξευση των λειτουργικών δαπανών, την μεγάλη αύξηση του μισθολογικού κόστους, αλλά και τα «χαράτσια» και τις αυξήσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση στους Δήμους για τα απορρίμματα.

Οι αρνητικές οικονομικές εξελίξεις στο Δήμο φαίνονταν από την προηγούμενη χρονιά, όταν ο πρώην δήμαρχος πήρε προκαταβολή τον ΚΑΠ του 2024, η οποία δυστυχώς πρέπει να αποπληρωθεί φέτος. Παρά το γεγονός αυτό, δεν έγινε τίποτα για να αποτραπεί ο οικονομικός εκτροχιασμός του δήμου.

Παρά το ασφυκτικό πλαίσιο που θέτει ο προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης, δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη των κοινωνικών δράσεων και προγραμμάτων του Δήμου, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών με την απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη.

Ο προϋπολογισμός ύψους 97,5 εκατομμυρίων ευρώ του Δήμου Καλαμαριάς αναμφισβήτητα δεν ικανοποιεί τις στρατηγικές επιδιώξεις της διοίκησης για το 2024. Η νέα δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ανάταξη των οικονομικών, κινούμενη σε 4 άξονες: τη βελτίωση της ροής των εσόδων με την αξιοποίηση όλων των πηγών που μέχρι πρότινος έμεναν ανενεργές, τη συμπίεση του λειτουργικού κόστους στα απολύτως απαραίτητα, την τήρηση αυστηρών κανόνων διαφάνειας και νομιμότητας όλων των δαπανών, αλλά και την εξεύρεση των χρηματοδοτικών εκείνων εργαλείων που θα βοηθήσουν καθοριστικά στην ωρίμανση μελετών και την εκτέλεση έργων και προγραμμάτων.

Όμως, το σχέδιο της νέας δημοτικής αρχής για την Καλαμαριά της επόμενης πενταετίας δεν εξαντλείται στην ανάταξη των οικονομικών. «Αυτό όμως που με ανησυχεί κυρίως είναι ότι δεν έχει υπάρξει καμιά προβολή του μέλλοντος της Καλαμαριάς, καμιά πρόβλεψη» ανέφερε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό η δήμαρχος κ. Αράπογλου, κάνοντας λόγο για παντελή απουσία στρατηγικής και πρωτοφανή τρόπο λειτουργίας του δήμου.

«Από την αρχική έκπληξη, πέρασα στο στάδιο της οργής και πλέον βρίσκομαι στο στάδιο της θλίψης με την κατάσταση με την οποία λειτουργεί ο δήμος. Με ανησυχεί ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά συζήτηση για το πού βαδίζει η Καλαμαριά, είτε χωροταξικά, είτε εμπορικά-οικονομικά, είτε δημογραφικά» επεσήμανε η δήμαρχος.

«Πρέπει επιτέλους να δούμε ποια Καλαμαριά θέλουμε» τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως πλέον σημασία έχει όχι μόνο πόσα έργα γίνονται με τα πολλά, άλλωστε, χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν, αλλά «να μετρήσουμε -και εμείς θα το κάνουμε- την ποιότητά τους και τι αποτύπωμα θα αφήσουν στην Καλαμαριά». Δέσμευση της δημοτικής αρχής είναι πώς η Καλαμαριά θα ανακτήσει την ποιότητά της σε κάθε επίπεδο: αισθητικής, πολιτικής και θεσμικής λειτουργίας και πώς η ανάταξη του Δήμου θα είναι συνολική προς όφελος της πόλης και των πολιτών».

Sports in

Το μεγάλο ρίσκο και η δικαίωση

Ο Μεντιλίμπαρ ήξερε πως έπρεπε «φρεσκάρει» την ομάδα του μετά την «μάχη» στην Πόλη και οι πολλές αλλαγές που έκανε τον δικαίωσαν

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024