Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Μια χαμένη ευκαιρία»: Το Body Shop κατέρρευσε αλλά ο κόσμος το αγαπάει

«Μια χαμένη ευκαιρία»: Το Body Shop κατέρρευσε αλλά ο κόσμος το αγαπάει

Η απόφαση του Body Shop να διορίσει οικονομικούς διαχειριστές έχει λάβει ανάμεικτες αντιδράσεις, με πολλούς να θρηνούν τη μη προτίμηση των ηθικών καλλυντικών, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι φταίει μόνο η ίδιαη εταιρία.

Οι ιδιοκτήτες του Body Shop διόρισαν οικονομικούς διαχειριστές για την επιχείρησή της στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια απόφαση που μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο καταστημάτων και απώλεια θέσεων εργασίας.

Η Aurelius, η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων που αγόρασε τον Νοέμβριο την εταιρεία καλλυντικών, περιποίησης δέρματος και αρωμάτων από τη βραζιλιάνικη Natura &Co έναντι 207 εκατομμυρίων λιρών, έλαβε τη δραστική απόφαση μετά από αυτό που οι διαχειριστές χαρακτήρισαν ως «μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικών προκλήσεων».

Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης έκαναν λόγο για κακές πωλήσεις κατά την περίοδο των αγορών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και για την ανακάλυψη της ανεπάρκειας του κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας.

Η ιδρύτρια Annita Roddick

Πρωτοπόρος στη χρήση προϊόντων ηθικής προέλευσης

Με έδρα το Λονδίνο, το Body Shop απασχολεί περίπου 7.000 υπαλλήλους σε 900 ιδιόκτητα καταστήματα σε 20 χώρες και έχει πιστοποιηθεί ως B Corp από το 2019. Ιδρύθηκε το 1976 από την ακτιβίστρια για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα Dame Anita Roddick, η οποία ήταν πρωτοπόρος στη χρήση προϊόντων ηθικής προέλευσης στη βιομηχανία καλλυντικών.

Τόσο η Roddick όσο και ο σύζυγός της, Gordon, ο οποίος τη βοήθησε να διευθύνει την εταιρεία, ήταν παθιασμένοι με τη χρήση των επιχειρήσεων ως δύναμη για το καλό. Ο Λόρδος John Bird αποδίδει στον Gordon Roddick την ώθηση και την αρχική χρηματοδότηση για τη δημιουργία του Big Issue, μιας κοινωνικής επιχείρησης που ξεκίνησε το 1991 και δίνει τη δυνατότητα σε άστεγους και ευάλωτους ανθρώπους να κερδίζουν εισόδημα πουλώντας περιοδικά Big Issue στο δρόμο.

Το 2006, μόλις 18 μήνες πριν από τον θάνατό της, η Roddick πούλησε το Body Shop στον γαλλικό κολοσσό καλλυντικών L’Oréal έναντι 652 εκατ. λιρών, μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις λόγω της συνεχιζόμενης χρήσης συστατικών που υποβλήθηκαν σε δοκιμές σε ζώα – μια μέθοδος που η εταιρεία λέει ότι σταμάτησε να χρησιμοποιεί στα δικά της καλλυντικά το 1989. Μετά από 11 χρόνια υπό την ιδιοκτησία της L’Oréal, η Body Shop εξαγοράστηκε το 2017 έναντι 1 δισ. ευρώ από τη Natura &Co, της οποίας η ιδρυτική εταιρεία, η Natura, έγινε η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο που απέκτησε το 2014 το καθεστώς της B Corp.

«Ας σταματήσουμε και ας θυμηθούμε την οραματίστρια, πρωτοπόρο, οικολογική πολεμίστρια ακτιβίστρια, επιχειρηματία και επιχειρηματία Anita Roddick»

Photo: Public Domain

Μια καταθλιπτική είδηση

Η Dilys Maltby, ανώτερος εταίρος στην εταιρεία συμβούλων διαχείρισης με γνώμονα τον αντίκτυπο Circus, η οποία εργάστηκε ως υπεύθυνη μάρκας και μάρκετινγκ του Body Shop υπό την Roddick τη δεκαετία του 1990, δήλωσε: «Η ανακοίνωση ότι οι ολοκαίνουργιοι ιδιοκτήτες του Body Shop θέτουν την επιχείρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο υπό εκκαθάριση είναι καταθλιπτική. Λυπάμαι που αυτή η πρωτοποριακή επιχείρηση μπορεί να τελειώσει με έναν τόσο φαινομενικά άθλιο τρόπο».

Πρόσθεσε: «Όπως έγραψε ο Mark Constantine της Lush, χωρίς το Body Shop δεν θα υπήρχε η Lush ή οποιαδήποτε από τις φυσικές/καθαρές/vegan μάρκες που ακολούθησαν τα τελευταία 40 χρόνια.

Ο Martyn Evans, δημιουργικός διευθυντής στην εταιρεία ανάπλασης LandsecU+I, εργάστηκε επίσης ως διευθυντής επικοινωνίας στο Body Shop τη δεκαετία του 1990. Ο ίδιος δήλωσε σε ανάρτησή του στο LinkedIn: «Τι κρίμα, τι σπατάλη, τι χαμένη ευκαιρία να αναβιώσει μια εταιρεία που έδειξε σε όλους πώς να το κάνουμε. Είναι μια πολύ θλιβερή μέρα για τις βρετανικές επιχειρήσεις».

Ηθική εναντίον κερδών

Η Mary Portas, ιδρύτρια της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Portas με γνώμονα τον αντίκτυπο και συμπρόεδρος του Better Business Act, προέτρεψε τον κόσμο να επικεντρωθεί στην ιδρύτρια του Body Shop. Σε ανάρτησή της στο LinkedIn, δήλωσε: «Ας σταματήσουμε και ας θυμηθούμε την οραματίστρια, πρωτοπόρο, οικολογική πολεμίστρια ακτιβίστρια, επιχειρηματία και επιχειρηματία Anita Roddick».

Και πρόσθεσε: «Όταν η Anita Roddick πούλησε το Body Shop το 2006, άφησε πίσω της όχι μόνο μια ακμάζουσα αυτοκρατορία καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης, αλλά και τη ζωντανή απόδειξη ότι μια επιχείρηση μπορεί να ακολουθεί αυστηρές ηθικές κατευθυντήριες γραμμές και να έχει υγιή κέρδη».

Δείτε το σχετικό βίντεο 

Δεν θρηνούν όλοι

Ενώ ορισμένοι στον χώρο των ηθικών καλλυντικών βρίσκονται σε απόγνωση για την κατάρρευση του Body Shop, πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φάνηκαν να χαίρονται με την είδηση.

Κάτω από μια πρόσφατη ανάρτηση στο X (ή αλλιώς Twitter), οι χρήστες άφησαν σχόλια κατηγορώντας το κοινωνικά ευαισθητοποιημένο, «ξύπνιο» branding της εταιρείας για την πτώση της. Ένας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έγραψε: «Δεν εκπλήσσομαι που μαθαίνω για την πτώση σας. Η επίθεσή σας στην JKR ήταν μια ιδιαίτερα ανόητη κίνηση. Ενημερωθείτε για το πώς να διατηρείτε ένα εμπορικό σήμα την επόμενη φορά που θα κάνετε μπάνιο».

Το σχόλιο αναφερόταν σε μια περίπτωση το 2020, όταν δεκάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάλεσαν σε μποϊκοτάζ του Body Shop αφού δημοσίευσε ένα tweet που πρότεινε στη συγγραφέα του Χάρι Πότερ, JK Rowling, να εκπαιδευτεί σχετικά με τα δικαιώματα των τρανς. Το tweet ήρθε ως απάντηση σε ένα viral tweet που έγραψε η Rowling, αποδοκιμάζοντας ένα άρθρο που αναφερόταν στις cisgender γυναίκες ως «άτομα που έχουν έμμηνο ρύση».

Ορισμένοι χρήστες του X έχουν έκτοτε παραλληλίσει το επίμαχο tweet της εταιρείας με την εταιρική πτώση της, με έναν να γράφει κάτω από το πρόσφατο tweet της: «Χαίρομαι που σας βλέπω να πηγαίνετε woke ended with you broke… Karma».

Ποιοι είναι οι νέοι διαχειριστές τoy Body Shop;

Οι νέοι διαχειριστές του Body Shop UK είναι οι Tony Wright, Geoff Rowley και Alastair Massey της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων FRP.

Η FRP ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Η υιοθέτηση αυτής της προσέγγισης παρέχει τη σταθερότητα, την ευελιξία και την ασφάλεια για την εξεύρεση των καλύτερων μέσων για τη διασφάλιση του μέλλοντος του Body Shop και την αναζωογόνηση αυτής της εμβληματικής βρετανικής μάρκας».

Πρόσθεσε: «Έχοντας λάβει γρήγορα μέτρα τον τελευταίο μήνα, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος του Body Shop At Home και της πώλησης των δραστηριοτήτων του στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και σε τμήματα της Ασίας, η εστίαση στην επιχείρηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι το επόμενο σημαντικό βήμα στην αναδιάρθρωση του Body Shop».

*Με στοιχεία από pioneerspost.com

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024