Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς ο Νετανιάχου θα μπορούσε να έχει τελειώσει τη Χαμάς χωρίς όπλα - εδώ και χρόνια

Πώς ο Νετανιάχου θα μπορούσε να έχει τελειώσει τη Χαμάς χωρίς όπλα – εδώ και χρόνια

Πρώην ανώτατος αξιωματικός των ισραηλινών πληροφοριών ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την περίοδο πριν από το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου

Ο Mτενιαμίν Νετανιάχου έχει πνίξει στο αίμα της Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να εξοντώσει τη Χαμάς, αλλά ο Udi Levy, πρώην ανώτατος αξιωματικός των ισραηλινών πληροφοριών, λέει ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε εδώ και χρόνια την ευκαιρία να «στραγγαλίσει» οικονομικώς την οργάνωση και να την τελειώσει.

Μιλώντας στο BBC, τονίζει ότι το Ισραήλ είχε στα χέρια του όλες τις πληροφορίες για τις επενδύσεις της Χαμάς και τη διαδρομή των χρημάτων της, παραθέτει σχετικά έγγραφα και συνάμα δίνει ως παράδειγμα το 2018. Οι αξία των τότε επενδύσεων της Χαμάς ήταν 422 εκατομμύρια δολάρια.

«Ο Νετανιάχου μπορούσε να έχει τελειώσει αλλιώς τη Χαμάς – εδώ και χρόνια»

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αρνείται να απαντήσει στους ισχυρισμούς του Udi Levy, αναφέρει το BBC. O Levy κρίνει ότι εάν ο Νετανιάχου είχε κάνει κάτι για τα χρήματα που χρησιμοποιούσε η Χαμάς, τότε θα την είχε εξοντώσει σε μιλιταριστικό επίπεδο και δεν θα μπορούσε να σταθεί ως σοβαρή απειλή και να έχει το θάρρος και την ικανότητα προβεί σε επιχειρήσεις όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Levy -ο οποίος μέχρι το 2016 ήταν ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος των πολεμικών υποθέσεων της Μοσάντ, της υπηρεσίας κατασκοπείας του Ισραήλ- λέει ότι ο Νετανιάχου είχε πολλές φορές τα μέσα να συντρίψει τη Χαμάς «χρησιμοποιώντας μόνο οικονομικά εργαλεία». Ο Levy τονίζει ότι αυτό το είχε πει πολλές φορές στον Νετανιάχου, όπως και τον τρόπο να το κάνει, αλλά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν ήθελε να κάνει κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Η απροθυμία του Νετανιάχου σχετίζεται με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου»

«Αυτή η απροθυμία του κ. Νετανιάχου, να τελειώσει τη Χαμάς στο οικονομικό πεδίο, θεωρείτε ότι σχετίζεται με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου;», τον ρωτά το BBC, με τον ίδιο να απαντά κατηγορηματικά:

«Ναι, φυσικά. Η Χαμάς χρειαζόταν δισεκατομμύρια δολάρια -όχι απλώς εκατομμύρια- για να κάνει όσα έκανε: να φτιάξει τούνελ εκατοντάδων χιλιομέτρων, να αποκτήσει εγκαταστάσεις και να τις εφοδιάσει, να κάνει επενδύσεις, να εξοπλίσει πάνω από 30.000 μαχητές και πολλά ακόμα…». Όπως εξηγεί ο ίδιος, η Χαμάς τα είχε, οπότε γι’ αυτό φτάσαμε εκεί, της επετράπη.

Το BBC δημοσιεύει σχετικό έγγραφο που έχει στα χέρια του. Περίπου 40 εταιρείες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική συναλλάσσονταν με τη Χαμάς, από τη Σαουδική Αραβία, την Αλγερία, το Σουδάν, την Αίγυπτο, χώρες του Κόλπου και την Τουρκία.

Οι εν λόγω επενδύσεις της οργάνωσης συνδέονται με πολλά πεδία της οικονομίας: οδοποιία, φαρμακευτικό και ιατρικό εξοπλισμό, τουρισμό, εξόρυξη, αναζήτηση χρυσού, έργα πολυτελών ακινήτων κ.ά. Δείτε την αξία των επενδύσεων της Χαμάς το 2018 (422 εκατ. δολάρια).

Μεγάλο μέρος αυτών συνδέεται με ακίνητα, τα οποία διατηρούν την αξία τους και παράγουν εισόδημα από ενοίκια – ένας «τέλειος τρόπος» για έναν οργανισμό όπως της Χαμάς να διαχειρίζεται τα οικονομικά του, λέει ο Tom Keatinge, ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών Οικονομικού Εγκλήματος και Ασφάλειας (CFCS).

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024