Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ζελένσκι: Η Ρωσία έχει όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ενώ εμείς απλώς δεν έχουμε αρκετά

Ζελένσκι: Η Ρωσία έχει όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ενώ εμείς απλώς δεν έχουμε αρκετά

Ο Ουκρανός πρόεδρος επισήμανε από το Μόναχο πως η Ουκρανία μπορεί να συγκρατήσει την Ρωσία, αρκεί να της δωθούν όπλα και πυρομαχικά.

Στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια το Σάββατο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας κατά των ρωσικών δυνάμεων παρεμποδίζεται από την ανεπάρκεια προμηθειών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και βλημάτων πυροβολικού.  Σημείωσε ότι ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται επειγόντως πρόσθετο οπλισμό. Αυτό ακολουθεί την απόσυρση στρατευμάτων από την πόλη Αβντιίβκα, ένα από τα βασικά προπύργια των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονέτσκ, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις περικύκλωσαν την πόλη από τρεις κατευθύνσεις.

«Οι Ουκρανοί απέδειξαν ότι μπορούμε να αναγκάσουμε τη Ρωσία να υποχωρήσει», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «οι ενέργειές μας περιορίζονται μόνο από την επάρκεια και το μήκος του εύρους των δυνάμεών μας… (η) κατάσταση στην Αβντίιβκα το αποδεικνύει αυτό», δήλωσε ο Ζελένσκι. Μάλιστα στην Αβντιίβκα στάλθηκαν και ενισχύσεις που δεν μπόρεσαν να κρατήσουν το μέτωπο.

«Είμαι ευγνώμων που έχω την πλήρη υποστήριξη του προέδρου Μπάιντεν» είπε ο Β. Ζελένσκι

«Η διατήρηση της Ουκρανίας σε τεχνητές ελλείψεις όπλων, ιδιαίτερα σε ελλείψεις πυροβολικού και δυνατοτήτων μεγάλου βεληνεκούς, επιτρέπει στον Πούτιν να προσαρμοστεί στην τρέχουσα ένταση του πολέμου». Η έλλειψη πυρομαχικών αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση στο αμερικανικό Κογκρέσο για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που προορίζεται να παράσχει βοήθεια τόσο στην Ουκρανία όσο και στο Ισραήλ. Ωστόσο, το νομοσχέδιο αυτό απορρίπτει τη μεταναστευτική κρίση, η οποία αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες.

Με μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ στο Μόναχο.

Σταμάτησε η βοήθεια στην Ουκρανία

Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο Ζελένσκι, ο οποίος επαίνεσε τα στρατεύματά του για την εξάντληση των ρωσικών δυνάμεων στην Αβντιίβκα, την ώρα που παρακάλεσε τους δυτικούς συμμάχους του να εντείνουν τις προμήθειες στρατιωτικής βοήθειας και υπέδειξε ότι η απόσυρση οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη όπλων. «Τώρα, (οι στρατιωτικοί) θα αναπληρώσουν (τα πυρομαχικά), θα περιμένουν τα σχετικά όπλα, από τα οποία απλά δεν υπήρχαν αρκετά, απλά δεν είναι αρκετά», είπε.

«Η Ρωσία έχει όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ενώ εμείς απλώς δεν έχουμε αρκετά». Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα λάβει μια σοφή απόφαση«. «Συζητήσαμε την τρέχουσα κατάσταση στο μέτωπο», ανέφερε για το τηλεφώνημά του με τον Μπάιντεν. «Είμαι ευγνώμων που έχω την πλήρη υποστήριξη του προέδρου Μπάιντεν». Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι συναντήθηκε στο Μόναχο με αντιπροσωπεία Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών των ΗΠΑ.

«Ελπίζουμε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα λάβει αποφάσεις για να διασφαλίσει την περαιτέρω αναγκαία υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία», είπε. «Πρέπει να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο». Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρούστεμ Ούμεροβ δήλωσε ότι η Αβντιίβκα ανέδειξε την ανάγκη για σύγχρονα συστήματα αεράμυνας για την αντιμετώπιση κατευθυνόμενων βομβών και όπλων μεγάλου βεληνεκούς για την καταστροφή εχθρικών σχηματισμών. Είπε ότι χρειάζονται επίσης βλήματα πυροβολικού.

Οι λόγοι της αποχώρησης και η 3η Ταξιαρχία Εφόδου που κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει το μέτωπο – Μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή

Ο αντισυνταγματάρχης Αλεξάντρ Σίρσκι , ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση του ουκρανικού στρατού την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επιστρέψει σε πιο ασφαλείς θέσεις έξω από την πόλη, η οποία είχε προπολεμικό πληθυσμό 32.000 κατοίκων, «για να αποφύγουν την περικύκλωση και να διαφυλάξουν τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών».

Η 3η ταξιαρχία εφόδου της Ουκρανίας, η οποία, σύμφωνα με αξιωματούχους, αναπτύχθηκε στην Αβντίεβκα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε στο Telegram ότι είχε αποσυρθεί σε προετοιμασμένες θέσεις στα περίχωρα της Αβντίεβκα και εξισορρόπησε τη γραμμή του μετώπου.  «Αυτή τη στιγμή, οι Ρώσοι δεν επιβραδύνουν την επίθεσή τους. Συνεχίζουμε να κρατάμε τη γραμμή στην περιοχή της Avdiivka» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024