Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Ζελένσκι παρακαλεί για περισσότερα όπλα καθώς χάνει ουκρανική πόλη στην πρώτη γραμμή του μετώπου

Ο Ζελένσκι παρακαλεί για περισσότερα όπλα καθώς χάνει ουκρανική πόλη στην πρώτη γραμμή του μετώπου

Η υποχώρηση από την Αβντιίβκα επιφέρει ισχυρό στρατιωτικό πλήγμα για τον Ζελένσκι και δίνει την πρωτοβουλία στον Πούτιν, καθώς πλησιάζει η δεύτερη επέτειος του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε απελπισμένη έκκληση για νέα όπλα το Σάββατο, καθώς οι διοικητές του στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι τα στρατεύματα αποσύρονται από την πόλη-κλειδί Αβντιίβκα στα ανατολικά, παραδίδοντας στη Μόσχα την πρώτη της μεγάλη στρατιωτική νίκη από τον περασμένο Μάιο, λίγες ημέρες πριν από τη δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής.

Ο ηγέτης της Ουκρανίας δήλωσε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ότι η επιβράδυνση των προμηθειών όπλων είχε άμεσο αντίκτυπο στη γραμμή του μετώπου και ανάγκασε την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη, σημειώνει ο βρετανικός Guardian.

«Η διατήρηση της Ουκρανίας σε τεχνητό έλλειμμα όπλων, ιδιαίτερα σε έλλειμμα πυροβολικού και δυνατοτήτων μεγάλου βεληνεκούς, επιτρέπει στον Πούτιν να προσαρμοστεί στην τρέχουσα ένταση του πολέμου», ανέφερε.

«Οι δικτάτορες δεν πάνε διακοπές»

Η υποχώρηση από την Αβντιίβκα αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ένα μήνα πριν από τις εκλογές, που θα του χαρίσουν άλλα έξι χρόνια στην εξουσία, και μία ημέρα μετά το θάνατο του κορυφαίου πολιτικού της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Αναφερόμενος στην απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να κηρύξει διακοπή δύο εβδομάδων, αντί να ψηφίσει ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 60 δισ. δολαρίων, ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι «οι δικτάτορες δεν πάνε διακοπές».

«Το μίσος δεν γνωρίζει παύση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «το εχθρικό πυροβολικό δεν σιωπά λόγω διαδικαστικών προβλημάτων. Οι πολεμιστές που αντιτίθενται στον επιτιθέμενο χρειάζονται επαρκή δύναμη».

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ότι αποσύρει τις δυνάμεις του από την Αβντιίβκα, μια απόφαση που θεωρούνταν αναπόφευκτη εδώ και καιρό, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις απέκοψαν τη βιομηχανική πόλη από τρεις πλευρές.

«Αποφάσισα να αποσύρω τις μονάδες μας από την πόλη και να προχωρήσουμε σε άμυνα από πιο ευνοϊκές γραμμές, προκειμένου να αποφύγουμε την περικύκλωση και να διαφυλάξουμε τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο νεοδιορισθείς αρχηγός του στρατού Oleksandr Syrskyi.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες περιέγραψαν μια χαοτική εικόνα μιας ριψοκίνδυνης και τρομακτικής υποχώρησης, κατά την οποία αναγκάστηκαν μερικές φορές να αφήσουν πίσω τους τραυματίες

Ουκρανός στρατιώτης κάθεται σε ένα σχεδόν κατεστραμμένο δωμάτιο, στην Αβντιίβκα, πριν την υποχώρηση

«Ο δρόμος προς την Αβντιίβκα είναι γεμάτος με τα πτώματά μας»

Οι στρατιώτες είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι η πόλη θα μπορούσε να γίνει «μια άλλη Μπαχμούτ» – η πόλη που η Ουκρανία υπερασπίστηκε σθεναρά την περασμένη άνοιξη, αλλά η οποία τελικά έπεσε μετά από βαριές απώλειες.

Περιέγραψαν μια χαοτική εικόνα μιας ριψοκίνδυνης και τρομακτικής υποχώρησης, κατά την οποία αναγκάστηκαν μερικές φορές να αφήσουν πίσω τους τραυματίες. Ένας ανώτατος διοικητής του στρατού έγραψε στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι «ένας ορισμένος αριθμός Ουκρανών στρατιωτών» αιχμαλωτίστηκε κατά τη διάρκεια της υποχώρησης.

Ο Βίκτορ Μπίλιακ, στρατιώτης της 110ης Ταξιαρχίας, περιέγραψε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα πώς ο ίδιος και άλλοι είχαν εγκαταλείψει μια φρουρά στα νότια της Αβντιίβκα. «Υπήρχε μηδενική ορατότητα έξω», έγραψε στο Instagram. «Ήταν απλά θέμα επιβίωσης. Ένα χιλιόμετρο σε ένα χωράφι. Μια ομάδα από τυφλές γάτες με επικεφαλής ένα drone. Εχθρικό πυροβολικό. Ο δρόμος προς την Αβντιίβκα είναι γεμάτος με τα πτώματά μας».

Λιγότεροι από 1.000 πολίτες έχουν απομείνει στην πόλη, η οποία κάποτε φιλοξενούσε 30.000 ανθρώπους και ένα μεγάλο εργοστάσιο. Κοντά στην πόλη του Ντονέτσκ, η οποία βρίσκεται υπό κατοχή από το 2014, αποτελούσε επί μακρόν οχυρωμένο φυλάκιο, ενώ από τον Οκτώβριο έχει γίνει θέατρο έντονων μαχών.

«Θα χάσουμε χωρίς περισσότερα όπλα»

Οι ουκρανικές δυνάμεις δέχονται πιέσεις σε όλο το μήκος της μετωπικής γραμμής, καθώς πλησιάζει η επέτειος στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ στο Μόναχο το κλίμα στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια έγινε βαρύ από τη ζοφερή προειδοποίηση του Ζελένσκι ότι η Ουκρανία θα χάσει χωρίς περισσότερα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αεροπορική υποστήριξη.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο, που προβλέπει νέα βοήθεια ύψους 60 δισ. δολαρίων για τον ουκρανικό στρατό. Αλλά έχει καθυστερήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ξαφνική διακοπή δύο εβδομάδων. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζελένσκι, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «πρέπει να είναι αμετακίνητη» και ότι «δεν μπορούμε να παίζουμε πολιτικά παιχνίδια».

Ο προσωπάρχης του Ζελένσκι, Andriy Yermak, σημείωσε ότι όλα εξαρτώνται από το πότε η Ουκρανία θα λάβει περαιτέρω βοήθεια. «Είμαι αισιόδοξος, αλλά ο χρόνος είναι κρίσιμος», είπε. Αμφέβαλε ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια, χωρίς επαρκή αμερικανική υποστήριξη, θα ήταν αρκετή για να αποτρέψει την Ουκρανία να παραχωρήσει περαιτέρω εδάφη.

Μεταξύ των πολιτικών που ήταν παρόντες, υπήρχε απογοήτευση όχι μόνο για τους όσους στις ΗΠΑ δημιουργούν εμπόδια, αλλά και για την αποτυχία της Ευρώπης να μετατρέψει τις υποσχέσεις της για επιπλέον πυρομαχικά σε πραγματικότητα.

Μάλιστα, η πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που διαθέτουν επιπλέον πυρομαχικά, δεν τα στέλνουν τώρα στο μέτωπο. «Η αίσθηση του επείγοντος απλά δεν είναι αρκετά σαφής στις συζητήσεις μας», τόνισε, σημειώνοντας ότι «πρέπει να επιταχύνουμε και να αυξήσουμε την κλίμακα».

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024