Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η ώρα του πρωθυπουργού στο… Facebook

Η ώρα του πρωθυπουργού στο… Facebook

Τα σχόλια των πολιτών κάτω από την κυριακάτικη ανασκόπηση - Τι ζητάνε οι πολίτες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ηταν 20 Νοεμβρίου του 2022 όταν ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, έναν νέο τρόπο επικοινωνίας με τους πολίτες, μέσα από τις λεγόμενες «κυριακάτικες ανασκοπήσεις» του, αυτά τα μακροσκελή, πολυθεματικά κείμενα που συνήθως ξεκινούν με τη φράση «καλημέρα σας και καλή Κυριακή», μέσω των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να επικοινωνήσει τις πολιτικές του αδιαμεσολάβητα, με λόγο απλό, δίνοντας συχνά και ειδήσεις, όπως έγινε με την ενημέρωση για την επαναλειτουργία του ΟΑΚΑ και τη διεξαγωγή της πολυαναμενόμενης συναυλίας των Coldplay.

Εκτοτε, ακολούθησαν 38 παρόμοιες κυριακάτικες αναρτήσεις, οι οποίες σε επίπεδο επικοινωνιακής ανάγκης θα μπορούσαν να συγκριθούν με τα «fireside chats», τα απογευματινά, ραδιοφωνικά διαγγέλματα (1933-1944) του F. D. Roosevelt, με τα οποία ο αμερικανός πρόεδρος εξηγούσε στους πολίτες μετά τη Μεγάλη Υφεση τις πολιτικές του με αμεσότητα. Εως τώρα (12/2/2024) οι κυριακάτικες ανασκοπήσεις του Πρωθυπουργού έχουν κοινοποιηθεί 10.987 φορές, ενώ οι χρήστες που παρακολουθούν τη σελίδα έχουν αφήσει από κάτω περί τα 49.182 σχόλια.

Πέραν των σχολίων που είτε κολακεύουν με emojis επευφημίας τον Πρωθυπουργό είτε τον αποδοκιμάζουν με υβριστικές εκφράσεις, υπάρχουν κι εκείνοι οι χρήστες που εκμεταλλεύονται τον άμεσο δίαυλο επικοινωνίας που τους προσφέρει το μέσο για να μεταφέρουν στον επικεφαλής του κυβερνητικού σχήματος απευθείας τα παράπονά τους, τις αδικίες που υφίστανται, δυσλειτουργίες που εκτιμούν ότι πιθανώς κινούνται κάτω από τα ραντάρ του ιδίου, καταγγελίες για τους τόπους διαμονής τους ή ακόμα και προτάσεις που λύνουν προβλήματα τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα. Θανατηφόρα τροχαία, καταλήψεις, ακρίβεια, σύστημα υγείας, γραφειοκρατία είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θίγουν οι πολίτες στα σχόλια που απευθύνουν στον Πρωθυπουργό προς γνώση και επίλυση.

«Καλημέρα, κύριε Πρωθυπουργέ»

«Κ. Πρόεδρε, επειδή αναφερθήκατε για τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα Νοσοκομεία, σας παρακαλούμε να κοιτάξετε ιδιαίτερα τα Νοσοκομεία της περιφέρειας και συγκεκριμένα το Νοσοκομείο Μεσολογγίου που εξυπηρετεί περί τις 90.000 πληθυσμό στον μεγαλύτερο νομό της χώρας. Αυτό ισχύει και για το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου που θα είναι καταστροφικό και για την πόλη και για τον νομό να κλείσει. Μην απαξιώνετε την επαρχία. Ευχαριστώ», σχολιάζει ο Thanasis Papaspyros κάτω από την ανασκόπηση της περασμένης Κυριακής. Από τη Ρόδο, η Κατερίνα Πατατούκου αναφέρει στις 28 Ιανουαρίου 2024: «Καλημέρα, κ. Πρωθυπουργέ, Ελλάδα είναι και τα νησιά που εμείς οι συνταξιούχοι στις 15 μέρες τελειώνει η σύνταξή μας, σε μας δεν υπάρχουν τίποτα από όσα λέτε, ούτε έλεγχοι ούτε καλάθι του νοικοκυριού!».

Και στις 4 Φεβρουαρίου 2024 ο Δημήτρης Κωστούλας από τα Ιωάννινα σχολιάζει: «Καλημέρα, πρόεδρε. Στη φοιτητική εστία στα Γιάννενα τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων που μένουν εκεί βρίσκουν σκουλήκια στο φαγητό τους. Για δες εκεί ποιος φταίει (…). Γιατί αν εσύ προσπαθείς αλλά η εικόνα είναι αυτή που βλέπουμε κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Εκτός κι αν δεν σας ενδιαφέρει το θέμα και τα δημόσια πανεπιστήμια είναι στον αυτόματο. Ευχαριστώ».

Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον

Μιλώντας στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», ο 53χρονος Δημήτρης Κωστούλας, πατέρας δύο παιδιών 21 και 17 ετών, μεταλλοτέχνης και ιδιοκτήτης οικογενειακής βιοτεχνίας στα Ιωάννινα, επιβεβαιώνει ότι από τότε που ξεκίνησαν οι κυριακάτικες ανασκοπήσεις φροντίζει συχνά να μεταφέρει στον Πρωθυπουργό ζητήματα που χρήζουν φροντίδας και τα οποία δεν αφορούν απαραίτητα τον ίδιο αλλά συμπολίτες του.

«Τη συγκεκριμένη πληροφορία την είδα στα σόσιαλ. Κι επειδή τα παιδιά που μένουν σε φοιτητικές εστίες είναι παιδιά φτωχά που μπορεί να μην έχουν να φάνε ή να μην έχουν πατέρα, ένιωσα την ανάγκη να το μεταφέρω στον Πρωθυπουργό για να τα βοηθήσω. Του γράφω συνεχώς τέτοιου είδους σχόλια, εύχομαι να ενημερώνεται και να τα ερευνά», αναφέρει ο ίδιος και εξηγεί: «Αυτό που κάνει κάθε Κυριακή ο Πρωθυπουργός είναι σαν μια έκθεση με πεπραγμένα. Εγώ τα βλέπω σαν να διαβάζω ένα βιβλίο. Βγαίνοντας έξω, στην πραγματικότητα, υπάρχουν διαφορές και αυτή τη διαφορά θέλω να μεταφέρω πάλι πίσω, εκεί που νομίζω ότι θα ακουστεί, για το κοινό καλό».

Για τον Δημήτρη – που, όπως επισημαίνει, δεν είναι «ούτε πολιτικά χρωματισμένος ούτε παλαμακιστής» – τα σχόλιά του είναι ο τρόπος του να διαμαρτυρηθεί για τα κακώς κείμενα, στον χρόνο που διαθέτει. «Πολλοί λένε «μα από τον καναπέ θα κάνεις επανάσταση;». Kαι λέω «ναι, ακόμα και από τον καναπέ, από παντού, από όπου μπορεί ο καθένας». Εχουμε τόσες έγνοιες, όλη μέρα τρέχουμε, δεν μπορείς να βγεις με το πανό στην πλατεία να κάνεις διαμαρτυρία. Χρειαζόμαστε όμως όλοι ο ένας τον άλλον, χρειάζεται να σταθούμε όρθιοι για τα νέα παιδιά».

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024