Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Γενναία» τα μέτρα που ανακοινώσαμε επαναλαμβάνει ο Αυγενάκης - Με μήνυμα κλιμάκωσης απαντούν οι αγρότες

«Γενναία» τα μέτρα που ανακοινώσαμε επαναλαμβάνει ο Αυγενάκης – Με μήνυμα κλιμάκωσης απαντούν οι αγρότες

«Ο υπουργός μάς είπε πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, εμείς όμως θα προχωρήσουμε σε αυτά που αποφασίστηκαν στην πανελλαδική μας συνάντηση»

Νέα έκκληση για διάλογο, αλλά με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έχει δώσει πλουσιοπάροχο πακέτο στους αγρότες, έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Οι αγρότες μας, που βρίσκονται στους δρόμους, θα ήταν χρήσιμο να συνεκτιμήσουν ότι ο δρόμος της κατανόησης, που οδηγεί στην επίλυση των προβλημάτων τους, είναι ανοικτός. Τον δρόμο αυτό τον κρατά ορθάνοικτο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για τον αγώνα που κάνουν», είπε από το Ηράκλειο.

Αυγενάκης: «Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα γενναίο πακέτο μέτρων»

Υποστήριξε επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση κατανοεί και αναγνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί, αλλά και τις ευρύτερες προκλήσεις και τα ζητήματα που επιδρούν πλέον καθοριστικά στις ζωές όλων μας. Γι’ αυτό και ανακοίνωσε ένα γενναίο πακέτο μέτρων που μειώνει αισθητά το κόστος παραγωγής και στηρίζει με ουσιαστικό τρόπο την προσπάθειά τους».

Οι αγρότες απαντούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, ενώ πραγματοποιούνται συνελεύσεις στα μπλόκα για να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες για τις επόμενες ενέργειές τους και την κάθοδο στην Αθήνα.

Κάθοδος παρά το «όχι» Χρυσοχοΐδη

«Θα προχωρήσουμε όπως αποφασίσαμε για κάθοδο στην Αθήνα» διαμήνυσαν εκπρόσωποι των αγροτών στα μπλόκα μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος απάντησε αρνητικά στο αίτημά τους να κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα την Τρίτη. «Θα προκαλέσετε τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα» τους είπε.

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρυσοχοΐδη μας είπε πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα. Εμείς όμως θα προχωρήσουμε σε αυτά που αποφασίστηκαν στην πανελλαδική μας συνάντηση», δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας.

Όπως διαμήνυσε, «εμείς ως εκπρόσωποι των μπλόκων που συναντηθήκαμε με τον υπουργό δηλώνουμε ότι θα υλοποιήσουμε την απόφαση που πήραμε στην Νίκαιας και την Τρίτη θα ξεκινήσουμε με τρακτέρ, με λεωφορεία και αυτοκίνητα και θα κάνουμε κάθοδο στην Αθήνα για να κάνουμε συλλαλητήριο».

Ο Γιώργος Διαμαντόπουλος από τον κόμβο Νησελίου δήλωσε ότι «εμείς από τη βόρεια Ελλάδα θα κατέβουμε με λεωφορεία και νταλίκες. Δεν έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε προβλήματα το τονίσαμε και στον υπουργό. Θα μείνουμε 24 ώρες. Δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα αν υπάρξει καλή συνεννόηση με την αστυνομία. Κατεβαίνουμε ειρηνικά» και πρόσθεσε:

«Τώρα περιμένουμε το νέο τηλεφώνημα από τον υπουργό, να μας μεταφέρει την τελική απάντηση της κυβέρνησης στο αίτημά μας. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα κατέβουμε με τα τρακτέρ μας, τα οποία αναμένονται σε 200 με 300».

Ο Δημήτρης Δημογιάννης, εκπρόσωπος μπλόκου Αλαμάνας, γνωστοποίησε ότι στην περιοχή του θα γίνει η συγκέντρωση σχεδόν από όλες τις περιοχές της βορείου Ελλάδος, από τη Λαμία και πάνω και αναφερόμενος στην άρνηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για κάθοδο των αγροτών με τα τρακτέρ τόνισε πως «η απόφαση της χθεσινής σύσκεψης ήταν ξεκάθαρη και οι αγρότες δεν κάνουν πίσω σε αυτή την απόφαση, οποιαδήποτε πρόβλημα μας δημιουργήσει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα έχει και την ευθύνη. Αν δεν μας αφήσουν ειρηνικά, θα πάμε στην Αθήνα με το ζόρι».

Μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα έστειλαν οι αγρότες

Μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα έστειλαν εκατοντάδες αγρότες του δήμου Αγιάς με το συλλαλητήριο που έγινε το πρωί της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία Αγιάς.

Η πλατεία γέμισε με τρακτέρ και αγρότες, αλλά και εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, μαθητές που δήλωσαν τη συμπαράσταση τους. Στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων χαρακτήρισαν κοροϊδία τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ενώ τόνισαν πως απαιτείται η ικανοποίηση των αιτημάτων που προβάλλουν, προκειμένου να διασφαλίσουν ένα εισόδημα που θα επιτρέπει σε αυτούς και τις οικογένειες τους, να παραμείνουν στα χωριά τους και να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Μαζί με τα γενικότερα προβλήματα, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, οι αγρότες αναφέρθηκαν στις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη, στην μείωση της παραγωγής μήλων εξαιτίας του φουζικλάδιου, παρά τους επανειλημμένους ψεκασμούς που ανέβασαν ψηλότερα το κόστος παραγωγής, ασθένεια που δεν αποζημιώνεται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, ούτε καν από τα ΚΟΕ, για την οποία διεκδικούν αναπλήρωση εισοδήματος στα 1.000 ευρώ/στρέμμα, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στα κάστανα, όπου παραμένει και οξύνεται ο μύκητας της φαιάς σήψης και η σφήκα με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος, συνεπώς χρειάζεται αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στο ύψος των 700 ευρώ/στρέμμα.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Αγιάς, προετοιμάζουν ταυτόχρονα το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη 20 Φλεβάρη, ναυλώνοντας μέχρι τώρα 2 λεωφορεία που θα αναχωρήσουν το μεσημέρι της Τρίτης από την Αγιά.

Την συμπαράσταση του ΚΚΕ στους αγρότες, μετέφερε ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας.

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024