Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φάμελλος: Χωρίς την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η μεταρρύθμιση δεν θα γινόταν - Ψευδεπίγραφος ο εκσυγχρονισμός ΝΔ

Φάμελλος: Χωρίς την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η μεταρρύθμιση δεν θα γινόταν – Ψευδεπίγραφος ο εκσυγχρονισμός ΝΔ

«Φαίνεται πως τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, δεν τις αντέχει πολιτικά η ΝΔ γιατί αμφισβητείται ήδη η συνοχή της», δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του επί του ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια

«Θα στηρίξουμε ακόμα και ένα τμήμα μιας μεταρρύθμισης, που ήδη έχουμε προτείνει και κοινοβουλευτικά, και προφανώς δεν θα προσβάλουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα για να αποδείξουμε τα ελλείμματα και τον διχασμό της κυβέρνησης», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι όλοι γνωρίζουν πως «χωρίς την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων, αυτή η μεταρρύθμιση δεν θα μπορούσε να γίνει, προσθέτοντας  πως «χωρίς την στήριξη των πραγματικά προοδευτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης, αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει».

«Αισθανόμαστε τιμή να στηρίζουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να στηρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα», καθώς «η ισότητα δεν είναι θέμα προς συζήτηση, είναι αδιαπραγμάτευτη και όσο κι αν θέλουν κάποιοι να μας κρατάνε πίσω, η κοινωνία προχωρά και εξελίσσεται και γίνεται συμπεριληπτική χάρη και στον ΣΥΡΙΖΑ και τις πρωτοβουλίες του. Εμείς φέραμε τη συζήτηση ως εδώ», ανέφερε σημειώνοντας ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψηφίσματα».

«Δεν καλούμαστε να κατοχυρώσουμε δικαιώματα μόνο για κάτι που θα γίνει, αλλά και για κάτι που ήδη υπάρχει και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια», προσέθεσε.

«Η ΝΔ δεν αντέχει πολιτικά τις μεταρρυθμίσεις»

Σημείωσε, μάλιστα, πως η σημερινή συζήτηση αφορά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και πως «ο διχασμός της ΝΔ αποδεικνύει ότι ένα μεγάλο τμήμα της ξεκάθαρα τίθεται κατά του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

«Φαίνεται πως τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, δεν τις αντέχει πολιτικά η ΝΔ γιατί αμφισβητείται ήδη η συνοχή της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.

«Το νομοσχέδιο αυτό δεν ανήκει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και δεν τη χαρακτηρίζει»

Και προσέθεσε πως «πρέπει να καταγραφεί ότι η ΝΔ δεν έχει την επάρκεια να κάνει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και να ικανοποιήσει βασικά δικαιώματα και τη συνταγματική επιταγή της ισότητας», ενώ σχολίασε ότι «ο ψευδεπίγραφος φιλελευθερισμός και εκσυγχρονισμός τους σταματά στις εξαγγελίες και στα μεγάλα λόγια».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου, τονίζοντας πως «απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο μεγάλο ερώτημα της σύμπλευσης της χώρας μας με την ΕΕ, το κρυφτούλι δεν είναι ανεκτό».

Επίθεση στον Βορίδη

«Χρειάστηκε ένα νομοσχέδιο με προοδευτικό πρόσημο, για να αποκαλυφθεί το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης που κάθε άλλο παρά κεντρώο είναι, εφόσον λέγεται ότι πάνω από το 1/3 των βουλευτών της συμπολίτευσης είτε καταδικάζει είτε αποφεύγει να στηρίξει το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο αυτό δείχνει την πολιτική σας ταυτότητα και την πολιτική πραγματικότητα», υπογράμμισε.

Επιμένοντας στο θέμα της συνοχής της κυβέρνησης, ο κ. Φάμελλος ανέφερε πως «η κυρία Συρεγγέλα και ο κ. Σκέρτσος, στις επιτροπές, μας είπαν ότι η αντίθεση στο νομοσχέδιο είναι σαν να πηγαίνουμε κόντρα σε καταστατικές αρχές του Συντάγματος. Αναρωτιόμαστε, αναφέρονταν στον κ. Βορίδη και στους βουλευτές που δεν θα το ψηφίσουν;»

«Μας λένε επίσης ότι αν κάποιος θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συμμορφωθεί με τις αρχές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η ευρωπαϊκή νομολογία των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, θέτει αμφισβήτηση ως προς τη θέση και τον ρόλο της Ελλάδας ως κράτος μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αναρωτιόμαστε πάλι, ο κ. Βορίδης και αυτοί που δεν θα ψηφίσουν αμφισβητούν τη θέση της Ελλάδας;», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχολίασε ότι αυτά είναι αληθή επιχειρήματα, «αλλά απευθύνονται στον κ. Βορίδη, σε μεγάλο τμήμα της ΝΔ και στον κ. Σαμαρά», ενώ παρατήρησε πως ο υπουργός Επικρατείας, όχι μόνο λέει ότι δεν θα ψηφίσει, αλλά έχει επιχειρηματολογήσει και υπέρ της αντισυνταγματικότητας, για να σημειώσει: «Και μετά, πιστεύετε ότι θα έρχεται με αξιοπιστία να υπερασπίζεται την κυβερνητική πολιτική;».

«Η ΝΔ προσπαθεί να ισορροπήσει σε πολλές βάρκες και σε αυτή της ακροδεξιάς»

Στη συνέχεια, έθεσε το ερώτημα πόσα μέλη της ΚΟ της ΝΔ «εναντιώνονται» στις αρχές του Συντάγματος και δεν θέλουν να συμμορφωθεί η χώρα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, πόσοι βουλευτές της συμπολίτευσης «αμφισβητούν τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας ως μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας» και «πόσοι υπουργοί αμφισβητούν την υποχρέωση της χώρας στην ισότητα, στο να μην υπάρχουν αόρατοι άνθρωποι, να μην υπάρχουν αόρατα παιδιά».

Σχολίασε ότι «η ΝΔ προσπαθεί να ισορροπήσει σε πολλές βάρκες και σε αυτή της ακροδεξιάς» και ζήτησε από την κυβέρνηση να μην επιχειρεί συμψηφισμούς με τις στάσεις των βουλευτών τής αντιπολίτευσης, καθώς «η επάρκεια και η σταθερότητα της κυβέρνησης εξαρτάται από τη συμπολίτευση». Χαρακτήρισε δε, πρωτόγνωρη την «προτροπή του ίδιου του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές να απέχουν από την ψηφοφορία ενός νομοσχεδίου», λέγοντας πως ακόμα κι αν απέχουν, θα καταγραφούν στην κοινωνική συνείδηση και στην πολιτική ότι είναι κατά του νομοσχεδίου.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στον πυρήνα του κράτους δικαίου, σχολίασε, ωστόσο, πως «δεν είναι συγχωροχάρτι για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, που έχει στόχο να μειώσει και να υποβαθμίσει τις δημοκρατικές λειτουργίες και το κράτος δικαίου, για να εξυπηρετήσει το σχέδιο και τα συμφέροντα που τον έφεραν στην εξουσία, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει ένα εκτεταμένο πλιάτσικο στη δημόσια και ιδιωτική περιουσία».

«Ανθέλληνες είναι όσοι μας έκαναν μαύρο πρόβατο στα θέματα δημοκρατίας»

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε εκτενώς στο καταδικαστικό για την κυβέρνηση ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «με ευρύτατη πλειοψηφία τεσσάρων πολιτικών ομάδων», για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Σχολίασε ότι το ψήφισμα αποτελεί την καταγραφή όσων διαδραματίζονται στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια και αναφέρθηκε στην 107η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα για το 2023, την πρόσφατα δημοσιευθείσα ετήσια έκθεση της ΑΔΑΕ για το 2022, την 59η θέση της χώρας σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.

Τόνισε ότι «αντί η κυβέρνηση και οι βουλευτές της να κινητοποιηθούν, για να αλλάξει αυτή η εικόνα για τη χώρα μας, επιδίδονται σε έναν αγώνα υποβάθμισης και απαξίωσης του ψηφίσματος και φτάνουν στο σημείο να κατηγορήσουν ως ανθέλληνες τους Έλληνες ευρωβουλευτές που το ψήφισαν. Και οι υπόλοιποι 328 που το ψήφισαν τι είναι;».

Δηλαδή, όπως είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, «λέτε στην Έλενα Κουντουρά και στον Κώστα Αρβανίτη να πουν ψέματα για να υπερασπιστούν την κυβέρνησή σας και όχι την αλήθεια, τη δημοκρατία και τους πολίτες της χώρας;». Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι ίδιοι ευρωβουλευτές συνέβαλαν ώστε στο ψήφισμα μην υπάρχουν σκληρές επιπτώσεις για τη χώρα μας.

«Ανθέλληνες είναι όσοι προσβάλλουν την Ελλάδα, όσοι μας έκαναν μαύρο πρόβατο στα θέματα δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας πως «η απαξίωση του Ευρωκοινοβουλίου και με δηλώσεις του κ. Βορίδη, που χαρακτήρισε το ψήφισμα ακραίο και εμπαθές, μετά την απαξίωση της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής για τη σύμβαση 717, αποδεικνύει ότι δεν έχετε καμία σχέση με το σύνθημα ‘Μένουμε Ευρώπη’».

«Το νομοσχέδιο αυτό δεν ανήκει στην κυβέρνηση, δεν τη χαρακτηρίζει»

Μιλώντας για το νομοσχέδιο είπε ότι έχει προοδευτική κατεύθυνση, όμως ήλθε με σημαντική καθυστέρηση, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως το φέρνει τώρα «για να καλύψετε την κατακραυγή που υπάρχει στο εξωτερικό για την Ελλάδα».

Είπε ότι οι διατάξεις του χρήζουν βελτιώσεων, ενώ υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο αυτό δεν ανήκει στην κυβέρνηση και δεν τη χαρακτηρίζει».

Τόνισε ότι «για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι αυτονόητο ότι θα στηρίξουμε τις ρυθμίσεις του, καθώς η άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο αποτελεί τη φυσική συνέχεια μιας δέσμης μεταρρυθμίσεων που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολα χρόνια, το 2015-2019 όπως επέκταση του συμφώνου συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια, νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, δικαίωμα αναδοχής τέκνων από όλους, άρση διακρίσεων στην εργασία)».

Σημείωσε ότι οι αλλαγές που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση στη νομοθεσία της χώρας μας, συνέβαλαν στην ωρίμανση της κοινωνίας και στην επίτευξη ενός πιο προοδευτικού θεσμικού πλαισίου, ενώ υπογράμμισε ότι «τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ δεν ψήφισαν αυτές τις αλλαγές», που αποτελούν «τις βάσεις για το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα».

Προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δύο νομοσχέδια για την ισότητα στο γάμο δύο φορές, το 2022 και το 2024, που δεν είχαν γίνει αποδεκτά από την κυβέρνηση της ΝΔ και τόνισε πως «ήταν πιο προωθημένα από αυτά που φέρνετε σήμερα, αυτό όμως δεν μας στερεί τη δυνατότητα να στηρίξουμε μια νομοθετική πρωτοβουλία».

«Ατελείς οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου»

Ο Σωκράτης Φάμελλος, στη συνέχεια, εστίασε σε δύο ζητήματα, από τα «πολλά προβλήματα που έχουμε εντοπίσει στο νομοσχέδιο», όπως είπε και στα οποία παρεμβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, το ένα αφορά στο τεκμήριο γονεϊκότητας, την αναγνώριση της γονεϊκής σχέσης και για τα δύο μέλη μίας οικογένειας για τα παιδιά που γεννιούνται εντός γάμου. Είπε ότι αυτό το ζήτημα μπαίνει ξεκάθαρα και από την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, «που λέει ότι η ρύθμισή σας είναι ατελής και δημιουργεί διακρίσεις και προβλήματα».

«Δηλαδή με τις ρυθμίσεις σας τίθεται το ερώτημα αν μπορεί νομίμως το ομόφυλο ζεύγος των γυναικών να προσφεύγει σε διαδικασίες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, παρέχοντας τη συναίνεσή του κατά την κείμενη νομοθεσία. Ότι στην περίπτωση γέννησης παιδιού εντός γάμου ή συμφώνου συμβίωσης, γεννάται ζήτημα εφαρμογής των άρθρων 1464-1465 ΑΚ και ειδικότερα στο τεκμήριο γονεϊκότητας. Δηλαδή το παιδί που θα γεννηθεί, θα έχει – ελλείψει νομοθετικής ρύθμισης – έναν μόνο γονέα», σημείωσε.

Και τόνισε χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για την προστασία του συμφέροντος του παιδιού, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του, αλλά και την ανάγκη ύπαρξης ασφάλειας δικαίου στα θέματα συγγένειας και σχέσεων γονέων και τέκνων.

«Επειδή οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι ατελείς, η Πολιτεία θα πρέπει να ρυθμίσει νομοθετικά τα ζητήματα της συγγένειας και να μην τα αφήσει να κριθούν από τα δικαστήρια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η τροπολογία που κατέθεσε η Έλενα Ακρίτα καλύπτει κάποια από τα ζητήματα της έκθεσης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ώστε η Πολιτεία να ρυθμίζει με ξεκάθαρο τρόπο τα ζητήματα της συγγένειας στις περιπτώσεις των ζευγαριών γυναικών.

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «σοβαρά ζητήματα και ελλείμματα που αναδεικνύονται και με αυτό το νομοσχέδιο για την παρένθετη κύηση».

Σημείωσε ότι με βάση τις προτάσεις αξιόπιστων διεθνών οργανισμών, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε, δια της Αθηνάς Λινού, «τροπολογία που αποτελεί προοδευτική μεταρρύθμιση, προς όφελος της γυναίκας και του παιδιού», ενώ σημείωσε πως «πιστεύουμε ότι πρέπει να τεθούν αυστηρότεροι όροι, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και το συμφέρον τόσο της γυναίκας που υποβάλλεται σε παρένθετη κύηση όσο και του τέκνου».

Σχολίασε ότι αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθετική μας πρωτοβουλία του 2022 και του 2024, «αντίθετα στην πρόταση αυτή που καταθέτουμε, υπάρχει ανάγνωση για ίσα δικαιώματα ανεξαρτήτως φύλου».

«Εξάλλου τα προβλήματα έχουν διαπιστωθεί σήμερα, στην εφαρμογή του μέτρου στα ετερόφυλα ζευγάρια. Αλλά εσείς επιλέγετε να εθελοτυφλείτε», υπογράμμισε και κάλεσε την κυβέρνηση και τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, να πάρουν θέση στις δυο τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας πως «θα ανοίξετε τον ασκό του Αιόλου αν δεν επιλύσετε κάποια προβλήματα».

Sports in

Το χρυσό στο Παρίσι και οι λόγοι που ο Πετρούνιας μπορεί να το κατακτήσει! (pics)

Yπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που θα παίξουν τεράστιο ρόλο στην προσπάθεια του να επαναλάβει το χρυσό θρίαμβο του 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024