Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αγροτικές κινητοποιήσεις: Σε «αναμμένα κάρβουνα» το Μαξίμου - Τι θα γίνει «αν δε βγει λευκός καπνός»

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Σε «αναμμένα κάρβουνα» το Μαξίμου – Τι θα γίνει «αν δε βγει λευκός καπνός»

Κλειστά τα «χαρτιά» της κρατά η κυβέρνηση ενόψει της συνάντησης με τους αγρότες. Σενάρια για «μέτρο έκπληξη» στο τραπέζι του διαλόγου. Πανστρατιά στον αγροτικό κόσμο και τεράστια αποφασιστικότητα.

Τα περιθώρια τελείωσαν. Η υπομονή των αγροτών εξαντλήθηκε. Το μεσημέρι της Τρίτης, η κυβέρνηση καλείται να προσέλθει σε διάλογο κάνοντας πράξη την υπόσχεση της πως θα «ξύσει τον πάτο το βαρελίου». Το καλάθι που θα κρατά ο πρωθυπουργός αναμένεται να είναι μικρό αλλά στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει αισιοδοξία, στον αγροτικό κόσμο αποφασιστικότητα.

Στις 12 το μεσημέρι η 15μελης Επιτροπή των εκπροσώπων των αγροτών θα περάσει το κατώφλι του Μαξίμου για να συναντήσει τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιος υπουργούς. Δεν προσέρχονται στην Αθήνα «για φωτογραφία με τον πρωθυπουργό και καφέ» ακούστηκε (ΕΡΤ) από τα μπλόκα της Θεσσαλίας. Η παρτίδα σκάκι ξεκινάει και όταν ολοκληρωθεί θα ξέρουμε αν η κατάσταση πάει προς εκτόνωση ή η «καταιγίδα» είναι μπροστά.

Τα αιτήματα των αγροτών και το ενδεχόμενο που δεν πάει καλά η συνάντηση

Ο αγροτικός κόσμος προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου διεκδικώντας μείωση του κόστους παραγωγής (αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και μείωση της τιμής της κιλοβατώρας στα 7 λεπτά για το αγροτικό ρεύμα) καθώς και την καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές που έχουν υποστεί σε όλη τη χώρα, και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

«Θα φτάσουμε μέχρι την Αθήνα εάν χρειαστεί, αν δε βγει λευκός καπνός στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό…»,  δηλώνει το μέλος της επιτροπής αγώνα ανεξάρτητων αγροτών και κτηνοτρόφων Ν. Τρικάλων, Παύλος Σπυρόπουλος.

Τα αιτήματά τους είναι ρεαλιστικά και η κοινή γνώμη είναι με το μέρος τους δημιουργώντας έξτρα πίεση στην κυβέρνηση.

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση

«Εμείς διαβάσαμε με πολύ μεγάλη προσοχή τα αιτήματα των εκπροσώπων των μπλόκων των αγροτών. Έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι δεδομένα τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Υπενθυμίζω και τη στήριξη στο ρεύμα. Οπότε θα γίνει, νομίζω, ένας ουσιαστικός διάλογος. Είμαστε αισιόδοξοι… Η αισιοδοξία μας προκύπτει από το γεγονός ότι αντιλαμβάνεται ο αγροτικός κόσμος, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ότι έχει απέναντί του μια κυβέρνηση που έχει προχωρήσει σε πράξεις, δεν μένει μόνο στα λόγια, όπως έμεναν, ενδεχομένως, κάποιες άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Πιστεύουμε ότι θα γίνει μέσα σε κλίμα διαλόγου και κατανόησης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού, αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε περισσότερο είναι από το υστέρημα συνολικότερα των Ελλήνων πολιτών και της οικονομίας μας», δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης.

Πιθανότητα να ανακοινωθεί ένα μέτρο «έκπληξη»

Στην κυβέρνηση έχουν βγάλει τα κομπιουτεράκια και κάνουν τους υπολογισμούς τους. Σχεδόν σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται πως για ορεκτικό θα δοθεί το «τυράκι» της επιτάχυνσης της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, προκειμένου οι αγρότες να εισπράξουν ταχύτερα ζεστό χρήμα. Το «γεύμα» θα περιλαμβάνει διευκολύνσεις στο ενεργειακό πεδίο αλλά και αναχώματα στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Ανοίγουν στις 12.00 οι πόρτες του Μαξίμου για τους αγρότες

Με τα περιθώρια για αλλαγές στη Κοινή Αγροτική Πολιτική να είναι περιορισμένα κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες και η πιθανότητα να ανακοινωθεί ένα μέτρο «έκπληξη» που μένει να φανεί αν θα είναι ικανό να αλλάξει το κλίμα.

Ότι και αν γίνει το μεσημέρι της Τρίτης οι αγρότες θα βάλουν στις βαλίτσες τους τις απαντήσεις που θα λάβουν, θα επιστρέψουν στα μπλόκα για να συσκεφτούν και θα αποφασίσουν για το ποια μορφή θα πάρει αγώνας τους. Ξεκαθαρίζουν πάντως προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα της κυβέρνησης και τονίζουν ότι τα περί «δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας», αποτελούν υπεκφυγή και κοροϊδία σε βάρος τους.

Ψηλά η σημαία του αγώνα

Με την αγωνία να κορυφώνεται, στην περιφέρεια, οι μηχανές των τρακτέρ ζεσταίνονται.

Η κεντρική πλατεία των Φαρσάλων, την Δευτέρα, πλημμύρισε από τους αγρότες που πήραν τα τρακτέρ, τα γεωργικά μηχανήματα και τα Ι.Χ. τους και έκαναν «απόβαση» με τους κατοίκους να τους υποδέχονται με κατανόηση και συμπάθεια. Έχυσαν γάλα πάνω σε ζωοτροφές διαμαρτυρόμενοι για το κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους.

Λάρισα και Τρίκαλα στις επάλξεις

Στο τελωνείο Ευζώνων βρέθηκαν αγρότες από το Κιλκίς με τα τρακτέρ τους. Οι αγρότες παρέταξαν τα αγροτικά τους οχήματα στην άκρη του δρόμου, με σκοπό να παραμείνουν στο σημείο τουλάχιστον μέχρι και τη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό.

Μπλόκο στον Πλατύκαμπο

Οι αγρότες από το μπλόκο του Πλατυκάμπου προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της παλιάς Εθνικής Οδού Λάρισας – Βόλου. Στα Τρίκαλα τα τρακτέρ έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο κέντρο της πόλης.

Αντιπολιτευτικά πυρά

Εκτός από τους αγρότες η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την κριτική που δέχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του στη διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ και επιμένει στην κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Για επικοινωνιακή διαχείριση του αγροτικού κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν έχει πειστεί από τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024