Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αντίστροφη μέτρηση για το ραντεβού Μητσοτάκη με τους αγρότες - Παραμένουν στα μπλόκα

Αντίστροφη μέτρηση για το ραντεβού Μητσοτάκη με τους αγρότες – Παραμένουν στα μπλόκα

«Να πάμε ένα βήμα παρακάτω με τους αγρότες την Τρίτη» ανέφερε ο Αυγενάκης

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι αγρότες προσέρχονται στις συνομιλίες έχοντας χαμηλές προσδοκίες, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο να κατέβουν με τρακτέρ στην Αθήνα, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. Από την άλλη, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους, ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν επιτρέπουν μέτρα πέραν των ήδη ανακοινωθέντων.

Από ότι όλα δείχνουν, η κυβέρνηση εξετάζει την εμπροσθοβαρή επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. «Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει για να δώσει με καλύτερο τρόπο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες. Και μετά τη συζήτηση που θα γίνει με τον πρωθυπουργό, να δοθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να μπορέσουν να έχουν μία ρευστότητα και μία διευκόλυνση», είπε, φανερώνοντας τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου.

«Συνεχίζουμε τον διάλογο με τους αγρότες, ουδέποτε διεκόπη»

«Αποδεδειγμένα η ΝΔ και η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη στέκεται διαχρονικά στο πλευρό των αγροτών, δεν είναι μία ευκαιριακή σχέση. Για εμάς, επειδή ο πρωτογενής τομέας είναι αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα», ανέφερε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

«Συνεχίζουμε τον διάλογο με τους αγρότες, ουδέποτε διεκόπη. Ήδη ο Πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ένα πακέτο στήριξης στα δύο βασικά αιτήματα των αγροτών, το ρεύμα και το πετρέλαιο. Την Τρίτη θα πάμε ένα βήμα παρακάτω. Η κυβέρνηση έχει δείξει δείγματα σωστής συμπεριφοράς, αντανακλαστικών, ευαισθησίας και στήριξης στον πρωτογενή τομέα. Άρα, με εμπιστοσύνη πρέπει να προσέλθουν όλοι στον διάλογο», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι «ο ειδικός φόρος για το αγροτικό πετρέλαιο είχε καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και το 2022 και το 2023, επέστρεψε συνολικά 160 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που είχε φορολογήσει από το πρώτο ευρώ τις κοινοτικές ενισχύσεις των αγροτών».

Κρίσιμη η συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου

Στις επάλξεις οι αγρότες – Ποια τα αιτήματα

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Παύλος Σατολιάς αποκάλυψε στο MEGA ότι θα συναντήσουν και οι ίδιοι τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Μας κάλεσε και εμάς ο πρωθυπουργός. Μετά την συνάντηση με τους εκπροσώπους των μπλόκων θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της ΕΘΑΣ. Μας κάλεσε ο πρωθυπουργός σαν θεσμικούς εκπροσώπους για να ακούσει και τους δικούς μας προβληματισμούς για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου», είπε.

Σύμφωνα με τον Παύλο Σατολιά τα τέσσερα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι:

– Οι ζημιές της Θεσσαλίας πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα

– Η τιμή και η μείωση του κόστους του ρεύματος

– Η τιμή και η μείωση του κόστους του πετρελαίου

– Η άμεση βελτίωση στους όρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)

Τέλος, στο MEGA μίλησε και η αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Μυρτώ Λύκα.

«Όλοι έχουμε τα ίδια αιτήματα με μικρές διαφορές. Δεν θεωρώ πως θα καταφέρει ο πρωθυπουργός να λύσει τα αιτήματά μας αλλά θα δώσει κάτι για να διαλύσει τα μπλόκα. Βγήκα την προηγούμενη εβδομάδα στην εκπομπή σας και είπα για τη νοθεία στα γαλακτομικά προϊόντα. Με έχουν πάρει όλοι οι γαλακτοβιομήχανοι και μου λένε γιατί είπα κάτι τέτοιο. Ο ίδιος ο υπουργός το είπε. Κτηνοτρόφοι και γεωργοί έχουμε όλοι τα ίδια αιτήματα», υπογράμμισε.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024