Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αγρότες: Δυναμώνουν τα μπλόκα και συσκέπτονται ενόψει της συνάντησης με Μητσοτάκη - Αμηχανία στην κυβέρνηση

Αγρότες: Δυναμώνουν τα μπλόκα και συσκέπτονται ενόψει της συνάντησης με Μητσοτάκη – Αμηχανία στην κυβέρνηση

Την ώρα που οι αγρότες συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους, ο πρωθυπουργός δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πότε ακριβώς θα συναντήσει εκπροσώπους τους

Την ώρα που οι αγρότες συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους, ο Κυριακός Μητσοτάκης δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πότε ακριβώς θα συναντήσει εκπροσώπους τους, για μια προσπάθεια να εξομαλυνθεί η ένταση μεταξύ των δυο πλευρών.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με ολιγόωρους αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων, ενώ οι αγρότες έχουν αποστείλει υπόμνημα στον πρωθυπουργό με εννέα ζητήματα, κρίσιμα για την επιβίωση του κλάδου και την ανακούφισή τους από το κόστος παραγωγής. Από την άλλη, η κυβέρνηση βρίσκεται σε αμηχανία, όπως καταδεικνύει η σύγχυση που έχει προκύψει με την ημέρα της συνάντησης.

«Ψίχουλα» τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Οι αγρότες έχουν επίσης δηλώσει ότι τα μέτρα που εξήγγειλε προ ημερών ο πρωθυπουργός δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις ανάγκες τους, ιδιαιτέρως των συναδέλφων τους που έχουν πληγεί από τις τεράστιες καταστροφές που έχουν γίνει στη Θεσσαλία. Η αντιπολίτευση, στο σύνολό της, στηρίζει τα αιτήματά τους και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας πραγματοποίησε από το πρωί της Πέμπτης (8/2) επίσκεψη στα μπλόκα.

Την Παρασκευή, στη συνάντηση που θα έχουν στη Σίνδο, οι αγρότες θα ορίσουν την επιτροπή που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό. Εκτιμούν πως δεν θα πρέπει να είναι λιγότεροι από 20 άτομα γιατί θα πρέπει να εκπροσωπηθούν διαφορετικές επιτροπές αλλά και διαφορετικοί κλάδοι της γεωργίας (αλιείς, μελισσοκόμοι κ.ά). Από την πλευρά των αγροτών της Θεσσαλίας, διαμηνύεται πως θα ζητήσουν και μια ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν το υπόμνημα που έχουν στείλει και εάν δεν θα μπορούσε η συνάντηση να γίνει τη Δευτέρα θα την ζητήσουν για την Τρίτη.

Πιθανότατα την Τρίτη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αγρότες πιθανολογείται ότι θα γίνει εκτός απροόπτου (θα μπορούσε να γίνει τη Δευτέρα το απόγευμα, αλλά αυτό το σενάριο συγκεντρώνει πολύ λίγες πιθανότητες) από την Τρίτη και μετά, καθώς ο πρωθυπουργός επιστρέφει τη Δευτέρα από το Βελιγράδι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε την Πέμπτη πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τους αγρότες από τη Δευτέρα, με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να αναφέρει αργότερα την ίδια ημέρα στην ΕΡΤ ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες δεν θα γίνει τη Δευτέρα.

Η συνάντηση θα γίνει αλλά ο ακριβής χρόνος της οποίας θα προσδιορισθεί, συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης. Δεν απέκλεισε να γίνει την Τρίτη εξ άλλου. Ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε τη μετάθεση της συνάντησης λέγοντας ότι πρέπει να προσδιορισθεί από την πλευρά των αγροτών η σύνθεση της αντιπροσωπείας τους. Αλλά και από την πλευρά της κυβέρνησης να ωριμάσουν αυτά που σκέφτεται και τι έχει να συζητήσει μαζί τους, προσέθεσε, και τόνισε: «Όλοι θέλουμε να βρούμε λύσεις».

Νωρίτερα, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει να ενημερωθεί ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι των αγροτικών μπλόκων. «Ελήφθη, πράγματι, η επιστολή από εκπροσώπους των μπλόκων, ο πρωθυπουργός, προφανώς όπως έχουμε πει πολλές φορές είναι διατεθειμένος να τους συναντήσει τη Δευτέρα. Από εκεί και πέρα περιμένουμε να ενημερωθούμε ποιους θα συναντήσει και ποιους εκπροσωπούν αυτοί που θα συναντήσει», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

Για 7η μέρα στους δρόμους οι αγρότες της Αιγιάλειας – Έκλεισαν την παλαιά εθνική και την Ολυμπία Οδό

Εν τω μεταξύ, οι αγρότες της Αιγιάλειας συγκεντρώθηκαν για έβδομη ημέρα, αυτήν τη φορά στο ύψος της γέφυρας του Σελινούντα, κλείνοντας την παλαιά εθνική και την Ολυμπία Οδό.

Παρά τις δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν αναπτυχθεί στο σημείο, υπήρξε συνεννόηση και προχώρησαν στο κλείσιμο του δρόμου ώστε να αποφευχθούν εντάσεις παρόμοιες με της Τετάρτης.

Την Παρασκευή το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιήσουν πομπή με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από τον Σελινούντα στην πόλη του Αιγίου.

Αγρότες απέκλεισαν το λιμάνι στην Ηγουμενίτσα

Την ίδια στιγμή, αγρότες από τη Θεσπρωτία και τα Ιωάννινα προχώρησαν σε αποκλεισμό του ρεύματος καθόδου της Εγνατίας Οδού που δίνει πρόσβαση στον λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας.

Οι αγρότες είχαν παρατάξει από την Τετάρτη φορτηγά και τρακτέρ στην είσοδο του λιμανιού. Είναι κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και παραγωγοί , οι οποίοι ζητούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές, αποζημιώσεις από φυσικές ή άλλες καταστροφές. Το μπλόκο την Παρασκευή αναμένεται να ενισχυθεί.

Τα αιτήματα των αγροτών

– Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

– Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου

– Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα

– Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

– Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

– Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.

– Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.

– Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.

Παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία

– Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.

– Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.

– Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 € στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.

– Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).

– Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.

– Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας

– Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

– Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης».

Sports in

Μπαρτζώκας: «Η σχέση μου με τον Λαρεντζάκη φτιάχνει ανέκδοτα» (vid)

Μπαρτζώκας, Ράιτ, Πετρούσεφ επιλέγουν την καλύτερη, την χειρότερη και την πιο αστεία στιγμή της σεζόν

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024