Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
Πανεπιστήμια: «Απαγορεύονται από το Σύνταγμα τα ιδιωτικά ΑΕΙ», λένε οι διοικητικοί δικαστές

Πανεπιστήμια: «Απαγορεύονται από το Σύνταγμα τα ιδιωτικά ΑΕΙ», λένε οι διοικητικοί δικαστές

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής τους οι διοικητικοί δικαστές στηλιτεύουν τις αστυνομικές επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια ενώ τάσσονται υπέρ του δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ που εκπορεύεται από το άρ. 16

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι διοικητικοί δικαστές – σε ψήφισμα που εξέδωσαν μετά την ετήσια Γενική Συνέλευση – για την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στα Πανεπιστήμια, τονίζοντας:

«Έχοντας δικαίωμα και υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε, ως ένωση, τις δημοκρατικές ελευθερίες, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Οι κοινωνικοί αγώνες δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζονται με καταστολή.

Επισημαίνουμε ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος ορίζει ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και ότι η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται».

Όχι στη συγχώνευση των δικαστηρίων

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζει επίσης την αντίθεσή της στα σχέδια, όπως σημειώνει για την κατάργηση και τη συγχώνευση των διοικητικών δικαστηρίων, «ανεξάρτητα από τη μορφή που θα λάβουν και την ορολογία που θα χρησιμοποιηθεί» ενώ τονίζουν μεταξύ άλλων:

»Αξιώνουμε την ενίσχυση της χρηματοδότησης της Δικαιοσύνης, καθόσον οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές και σε προσωπικό, ιδίως σε δικαστικούς υπαλλήλους, είναι πολλές, ενώ οι συνθήκες στέγασης πολλών διοικητικών δικαστηρίων εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες.

Διαπιστώνουμε με ανησυχία ότι η πιλοτική δίκη έχει συρρικνώσει δραματικά τον διάχυτο έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων

Επισημαίνουμε ότι εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικά εμπόδια για την ακώλυτη άσκηση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας. Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να λάβει υπόψη τις δικονομικές προτάσεις που έχουμε καταθέσει, οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση των όρων πρόσβασης των πολιτών στα διοικητικά δικαστήρια.

Διαπιστώνουμε με ανησυχία ότι η πιλοτική δίκη έχει συρρικνώσει δραματικά τον διάχυτο έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, κάτι που υποσκάπτει ευθέως τη δικαστική λειτουργία.

Μισθολόγιο

Διεκδικούμε ουσιαστική αναμόρφωση του συνταγματικού μισθολογίου των δικαστικών λειτουργών. Οι ασήμαντες αυξήσεις που δόθηκαν προσφάτως δεν αποκαθιστούν ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες από την εκτόξευση του κόστους ζωής μετά από μία δεκαπενταετία που το μισθολόγιό μας έχει υποστεί μόνο μειώσεις. Διεκδικούμε, επίσης, την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας.

Αξιώνουμε την αποκατάσταση των συντάξεων, την εφαρμογή της 1332/2023 απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την άμεση κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 38 παρ. 2 του ν. 3986/2011.

Αξιώνουμε τη συμμετοχή του Δ.Σ. της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών στις νομοπαρασκευαστικές ή άλλες επιτροπές όταν προετοιμάζεται η νομοθέτηση για ζητήματα που αφορούν την ύλη της δικαιοδοσίας μας.

Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη διακηρυγμένη αλλαγή στο αυτοδιοίκητο, σύμφωνα με την οποία θα ανατεθεί μέρος της διοίκησης των μεγάλων δικαστηρίων σε τεχνοκράτες συνδεόμενους με το ΤΑΧΔΙΚ »

Sports in

Ολλανδία – Ελλάδα 72-74: Ο Τολιόπουλος ντύθηκε… Σπανούλης και έφερε το διπλό!

Με τον Βασίλη Τολιόπουλο να θυμίζει (26π.) τον νυν προπονητή της Εθνικής, Βασίλη Σπανούλη, η γαλανόλευκη επικράτησε της Ολλανδίας και έκανε το 2/2 στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024