Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουγγαρία: Παραιτήθηκε η πρόεδρος μετά το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Ουγγαρία: Παραιτήθηκε η πρόεδρος μετά το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Οργή πυροδότησε οι αποκαλύψεις ότι ο πρόεδρος της Ουγγαρίας είχε δώσει χάρη σε έναν άνδρα που καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Η πρόεδρος της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή της μετά τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχθηκε για την απόφασή της να δώσει χάρη σε έναν κατάδικο εμπλεκόμενο σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε οικοτροφείο για παιδιά.

Η απονομή χάριτος σε έναν άνδρα που καταδικάστηκε ως συνεργός στη συγκάλυψη της υπόθεσης προκάλεσε αγανάκτηση στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης.

«Παραιτούμαι από τη θέση μου», δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσημης ομιλίας που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση η στενή συνεργάτης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

«Έκανα λάθος… Σήμερα είναι η τελευταία μέρα που απευθύνομαι προς εσάς ως πρόεδρος», τόνισε.

Η Νόβακ ήταν το νεότερο άτομο που κατείχε ποτέ το αξίωμα του προέδρου στην Ουγγαρία

Τον Μάρτιο του 2022, η Νόβακ έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε αυτό το αξίωμα εθιμοτυπικού κυρίως χαρακτήρα.

Η παραίτησή της είναι ένα σπάνιο επεισόδιο αναταραχής για το δεξιό κόμμα, το οποίο υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν έχει κατηγορηθεί για διάλυση δημοκρατικών θεσμών και νοθεία των μέσων ενημέρωσης υπέρ του.

Η Νόβακ, βασικός σύμμαχος του Όρμπαν, υπήρξε ειλικρινής υπέρμαχος των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών και της προστασίας των παιδιών.

Σάλος μετά τις αποκαλύψεις

Διαμαρτυρίες σημειώθηκαν την Παρασκευή στην ουγγρική πρωτεύουσα Βουδαπέστη, με αίτημα την παραίτηση της Νόβακ.

Ο άνδρας στον οποίο έδωσε χάρη η Νόβακ καταδικάστηκε σε περισσότερα από τρία χρόνια φυλάκιση το 2018 επειδή πίεζε τα θύματα να ανακαλέσουν τους ισχυρισμούς τους για σεξουαλική κακοποίηση σε κρατικό οικοτροφείο από τον διευθυντή του, ο οποίος καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια για κακοποίηση τουλάχιστον 10 παιδιών μεταξύ 2004 και 2016.

Ήταν ευρέως γνωστό ότι η Νόβακ είχε δώσει χάρη σε περίπου δώδεκα άτομα πριν από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ουγγαρία τον Απρίλιο του 2023.

Ωστόσο, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ένας από αυτούς ήταν ο αναπληρωτής διευθυντής του οικοτροφείου που κάλυπτε το αφεντικό του ενώ εκείνος κακοποιούσε τα παιδιά.

Η Νόβακ ήταν το νεότερο άτομο που κατείχε ποτέ το αξίωμα του προέδρου στην Ουγγαρία.

Επίσης, στο σκάνδαλο εμπλέκεται και η Judit Varga, μια άλλη βασική προσωπικότητα της Fidesz, η οποία ενέκρινε τη χάρη ως τότε υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας.

Ο Varga αναμενόταν να ηγηθεί της λίστας των υποψηφίων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το Fidesz.

Αλλά σε μια ανάρτηση στο Facebook το Σάββατο, η Βάργκα ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την έγκριση της χάρης και «αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή» και για τον λόγο αυτό παραιτήθηκε από τη θέση της ως βουλευτής.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024