Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουγγαρία: Απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές του Ορμπάν - Κελιά «κλουβιά» γεμάτα ποντίκια και έντομα

Ουγγαρία: Απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές του Ορμπάν – Κελιά «κλουβιά» γεμάτα ποντίκια και έντομα

Σάλος προκλήθηκε με την εικόνα της Ιταλίδας αντιφασίστριας Ιλάρια Σάλις να εμφανίζεται αλυσοδεμένη ενώπιον δικαστηρίου στην Ουγγαρία με την ίδια να καταγγέλλει απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.

Τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες που βιώνει στις φυλακές της Ουγγαρίας του ακροδεξιού Βίκτορ Ορμπάν, κατήγγειλε η 39χρονη Ιταλίδα αντιφασίστρια ακτιβίστρια Ιλάρια Σάλις.

Οι εικόνες της Σάλις να βρίσκεται αλυσοδεμένη χειροπόδαρα ενώπιον του δικαστηρίου στις αρχές της εβδομάδας προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή και μάλιστα η οργή για την υπόθεσή της στην Ιταλία μεγαλώνει, καθώς έχει υπάρξει ήδη επίσημη διπλωματική διαμαρτυρία από τη χώρα της προς την Ουγγαρία.

H Σάλις, μία δασκάλα από τη Μόντσα, συνελήφθη στη Βουδαπέστη τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από αντιδιαδήλωση κατά νεοναζιστικής συγκέντρωσης. Της απαγγέλθηκαν τρεις κατηγορίες για απόπειρα επίθεσης σε νεοναζί και κατηγορήθηκε ότι ήταν μέλος ακροαριστερής οργάνωσης. Αρνείται τις κατηγορίες, οι οποίες θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε φυλάκιση έως και 11 ετών.

Στις 2 Οκτωβρίου 2023, μετά από επτάμισι μήνες φυλάκισης στη Βουδαπέστη, η Σάλις έγραψε επιστολή στον δικηγόρο της, με την οποία τον ενημέρωνε για τις δύο ποινές φυλάκισης που της είχαν επιβληθεί και για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, τις οποίες υπομένει. Αντίγραφο της επιστολής ήρθε στην κατοχή της εφημερίδας La Repubblica, και δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (31/1).

«Ταλαιπωρήθηκα από τσιμπήματα κοριών, τα οποία μου δημιούργησαν αλλεργική αντίδραση (…) και παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μου και τα ορατά σημάδια που είχα στο πρόσωπό μου, δεν έλαβα ούτε αντιισταμινικά ούτε κρέμα»

Μέρος της επιστολής της Ιλάρια Σάλις στον δικηγόρο της (Πηγή: La Repubblica)

Η 39χρονη καταγγέλλει μηδαμινές συνθήκες υγιεινής, κράτηση σε μικτά τμήματα, τα οποία είναι υπερπλήρη με 90-100 κρατούμενους με τα κελιά των ανδρών να είναι ακριβώς δίπλα στα κελιά των γυναικών με έναν μόνο φύλακα, αλλά και κοριούς, κατσαρίδες και ποντίκια εντός αυτών. Ακόμα αναφέρει παράλειψη μετάφρασης δικαστικών εγγραφών, ανάκριση χωρίς δικηγόρο και χωρίς διερμηνέα, αλλά και πως δεν την άφηναν να επικοινωνεί με την οικογένειά της για μήνες.

«Για περισσότερους από 6 μήνες δεν μπορούσα να επικοινωνήσω με την οικογένειά μου. Την 1η Σεπτεμβρίου (μετά από 6 μήνες κράτησης) έλαβα άδεια να επικοινωνήσω με τους γονείς μου!», αναφέρει σε κάποιο σημείο της επιστολής.

«Στις 28 Φεβρουαρίου μου τηλεφώνησαν από το κελί και μου είπαν ότι ο δικηγόρος μου ήταν εκεί. Ο δικηγόρος δεν ήταν εκεί και αντ’ αυτού με περίμεναν δύο άτομα που είπαν ότι ήταν από την αστυνομία αλλά δεν έδειξαν κανένα σήμα. Μου είπαν ότι ο δικηγόρος μου δεν θα ερχόταν ούτε ο διερμηνέας και ότι ήθελαν να με ανακρίνουν στα αγγλικά. Αρνήθηκα και επέστρεψα στο κελί μου», προσέθεσε.

Επίσης καταγγέλλει έλεγχο της αλληλογραφίας ακόμα και με τον δικηγόρο και με το προξενείο. «Η αλληλογραφία με τους δικηγόρους και το προξενείο δεν πρέπει να ελέγχεται. Ωστόσο, μου συνέβη. Μία επιστολή που είχα στείλει στον δικηγόρο και η οποία λόγω λάθους στη διεύθυνση είχε επιστραφεί στον αποστολέα, μου επιστράφηκε με ανοιχτό φάκελο».

Ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής

Όπως αναφέρει στην επιστολή κατά τη διάρκεια της ανάκρισης για την επικύρωση της σύλληψής της, κατάσχεσαν τα ρούχα της και αναγκάστηκε να φορέσει «βρώμικα, ταλαιπωρημένα και ρούχα που μύριζαν άσχημα», τα οποία της δόθηκαν από την αστυνομία.

Ακόμα όπως καταγγέλλει της έδωσαν να φορέσει «ένα ζευγάρι μπότες που δεν ήταν στο νούμερο της». Στη συνέχεια, «μέχρι τις 20 Μαρτίου (δηλαδή για πέντε εβδομάδες), όταν η φυλακή επέτρεψε τελικά στο ιταλικό προξενείο να με επισκεφθεί και να μου παραδώσει το πρώτο πακέτο, έμεινα χωρίς αλλαξιά ρούχων (συμπεριλαμβανομένων των εσωρούχων) μόνο με τα βρώμικα ρούχα και τις υπερμεγέθεις μπότες».

Το κελί στο οποίο κρατείται η Ιλάρια Σάλις (Πηγή: REUTERS/Bernadett Szabo, 31 Ιανουαρίου 2024)

Επίσης αναφέρεται στις ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής. «Κατά την άφιξή μου δεν μου έδωσαν καν ένα πακέτο με είδη προσωπικής υγιεινής (…) Βρέθηκα χωρίς χαρτί υγείας, σαπούνι και σερβιέτες ή βαμβάκι (γιατί δυστυχώς είχα και περίοδο) μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου (…) Στα κελιά όπου ήμουν τους δύο πρώτους μήνες έλειπαν κάποια εργαλεία καθαρισμού που σύμφωνα με τη διαταγή θα έπρεπε να υπάρχουν σε όλα τα κελιά (σφουγγαρίστρα, φαράσι, κουβάς, πιγκάλ), τα ζήτησα αρκετές φορές αλλά δεν μου τα έδωσαν. Ο διαθέσιμος χώρος στο κελί ήταν μικρότερος από 3,5 τετραγωνικά μέτρα. Για ένα μήνα χωρισμένο σε τρεις περιόδους, βρισκόμουν με ακόμα δύο άτομα σε κελί με εμβαδόν μικρότερο από 7 τετραγωνικά μέτρα, εξαιρουμένου του μπάνιου», προσθέτει.

Ανεπαρκής εξαερισμός και συνωστισμός

Επίσης καταγγέλλει έλλειψη εξαερισμού στα κελιά αλλά και συνωστισμό. «Περνάς 23 ώρες στις 24 σε ένα εντελώς κλειστό κελί. Υπάρχει μόνο μία ώρα για προαυλισμό την ημέρα και δεν υπάρχει καμία κοινωνικότητα (…) Κάθε πρωί μας ξυπνούν γύρω στις 5.30 π.μ. (Σάββατα και Κυριακές στις 6 π.μ.) και πρέπει να σηκωθούμε και να στρώσουμε αμέσως το κρεβάτι και μετά να μείνουμε κλειδωμένοι στο κελί χωρίς να κάνουμε τίποτα όλη την ημέρα».

«Υπάρχουν συνολικά 5 χώροι προαυλισμού και βρίσκονται στο επίπεδο του ορόφου -1 στη μέση του πετάλου που σχηματίζει το κτίριο, οπότε ο ήλιος δεν λάμπει σχεδόν ποτέ εκεί. Είναι εντελώς πλακόστρωτοι, χωρίς παγκάκι και με συρματόπλεγμα από πάνω. Δύο από αυτούς είναι πολύ μικροί: λίγο περισσότερο από 25 τετραγωνικά μέτρα και έως και 15 άτομα μπορεί να περπατήσουν σε αυτούς, οπότε είναι σχεδόν αδύνατο να μετακινηθούν», προσθέτει.

«Ορισμένες ημέρες η ώρα του προαυλισμού είναι την ίδια ώρα με την ώρα για ντους και τίποτα εδώ δεν έχει σταθερό πρόγραμμα, οπότε συμβαίνει να παραλείπεται η ώρα του προαυλισμού ή το ντους. Συχνά η ώρα του προαυλισμού είναι την ίδια ώρα με τα ψώνια ή την αλλαγή σεντονιών και αν δεν είσαι στο κελί την κατάλληλη ώρα αυτά τα δύο παραλείπονται», σημειώνει ακόμα.

Κατσαρίδες, ποντίκια και κοριοί

Όμως εκτός όλων αυτών υπάρχει και το πρόβλημα με τους κοριούς ακόμα και τα ποντίκια. «Τους πρώτους τρεις μήνες, ταλαιπωρήθηκα από τσιμπήματα κοριών, τα οποία μου δημιούργησαν αλλεργική αντίδραση (…) και παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μου και τα ορατά σημάδια που είχα στο πρόσωπό μου, δεν έλαβα ούτε αντιισταμινικά ούτε κρέμα για όλη αυτήν την περίοδο. Για τους κοριούς, η φυλακή κάνει απεντόμωση κάθε μήνα: μας αφήνουν έξω στο διάδρομο μόνο όσο χρειάζεται για να ψεκάσουν το δηλητήριο και αμέσως μετά μας ξανακλειδώνουν στα κελιά μας, αναγκάζοντάς μας να ‘μεθύσουμε’ κάθε φορά. Κάθε φορά παλεύω να αναπνεύσω, η μύτη μου καίγεται και ζαλίζομαι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Άλλο μέρος της επιστολής της Ιλάρια Σάλις στον δικηγόρο της (Πηγή: La Repubblica)

«Εκτός από τους κοριούς, τα κελιά και οι διάδρομοι είναι γεμάτοι κατσαρίδες. Από την άλλη πλευρά, στον εξωτερικό διάδρομο, ακριβώς έξω από το κτίριο που πρέπει να περάσουμε για να βγούμε στο προαύλιο, περιφέρονται συχνά ποντίκια», προσθέτει.

Κρατούμενοι δεμένοι χειροπόδαρα και με αλυσίδα

Ακόμα στην επιστολή περιγράφει και τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας που τη δείχνουν στην αίθουσα του δικαστηρίου δεμένη με αλυσίδες. «Εκτός από τις χειροπέδες εδώ βάζουν μια δερμάτινη ζώνη με αγκράφα στην οποία δένουν τις χειροπέδες. Τα πόδια είναι επίσης δεμένα μεταξύ τους: γύρω από τους αστραγάλους βάζουν δύο λουκέτα, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με μια αλυσίδα μήκους περίπου 25 εκατοστών. Στη συνέχεια, τοποθετούν μια πρόσθετη χειροπέδα στον έναν καρπό, στην οποία προσαρτάται ένα δερμάτινο λουρί, το οποίο κρατά στην άκρη του ο συνοδός αξιωματικός. Όλο αυτό το υλικό ζυγίζει μερικά κιλά και το δέσιμο στα πόδια σου επιτρέπει να κάνεις πολύ μικρά βήματα (…) Δεμένη έτσι έπρεπε να ανεβοκατεβαίνω αρκετές σκάλες. Παραμένεις δεμένος έτσι καθ’ όλη τη διάρκεια της ακρόασης και παρέμεινα επίσης δεμένη έτσι καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης από τον ανθρωπολόγο», υπογραμμίζει.

Η Σάλις δήλωσε ότι έπρεπε να υποβληθεί σε ιατρική εξέταση τον περασμένο Μάρτιο για υπερηχογράφημα μαστού, καθώς φέρεται να έχει ένα εξόγκωμα. «Μόνο στα μέσα Ιουνίου με πήγαν τελικά σε μια κλινική όπου έκαναν υπερηχογράφημα και μαστογραφία (…) Αλλά δεν έχω λάβει καμία γραπτή έκθεση, η οποία αντίθετα παραδόθηκε στον γιατρό της φυλακής, ο οποίος αρνείται να τη δώσει στον δικηγόρο μου».

Υποσιτισμός

«Εδώ το καροτσάκι περνάει για το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα αλλά όχι για το δείπνο (…) Πιστεύω ότι το πρόβλημα του υποσιτισμού εδώ είναι γνωστό, διότι ακόμη και ο ιατροδικαστής ανθρωπολόγος θεώρησε ότι μπορούσε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η γυναίκα στις φωτογραφίες ήταν πιο παχουλή από ό,τι ήμουν εγώ όταν έκανα την έκθεση τον Ιούνιο, λέγοντας ότι το πρόσωπο στις φωτογραφίες ήταν πιο θρεμμένο. Το πρόβλημα της σίτισης γίνεται σοβαρό σε βάθος χρόνου, επειδή εδώ απαγορεύεται το μαγείρεμα και στα δέματα μπορούν να μπουν μόνο τρόφιμα που αγοράζονται από το ηλεκτρονικό κατάστημα της φυλακής. Τα ψώνια μπορούν να γίνονται κάθε δεκαπενθήμερο- στο κατάστημα υπάρχουν μόνο λίγα είδη προϊόντων, τα οποία είτε λήγουν είτε υπάρχουν περιορισμοί στην αγορά τους», αναφέρει ακόμα στην επιστολή «κόλαφο» για τις τραγικές συνθήκες κράτησης.

«Τριγμοί» στη σχέση Μελόνι – Ορμπάν;

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, έχει θέσει το ζήτημα στον Ούγγρο ομόλογό της, Βίκτορ Ορμπάν, αλλά η υπόθεση θεωρείται πολιτικά δύσκολη για την ίδια και τον επίσης ακροδεξιό αναπληρωτή πρωθυπουργό, Ματέο Σαλβίνι, καθώς έχουν στενούς δεσμούς μαζί του.

Η ουγγρική κυβέρνηση υπερασπίστηκε την Τετάρτη τη μεταχείριση της Σάλις. «Σίγουρα, ήταν δεμένη στην αίθουσα του δικαστηρίου και ναι, είχε ήδη περάσει 11 μήνες υπό κράτηση», έγραψε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβατες, στο X. «Αλλά απάνθρωπη; Όχι πραγματικά, όχι. Λαμβάνεται σοβαρά υπόψη λόγω της σοβαρότητας του εγκλήματος για το οποίο κατηγορείται; Πιο πιθανό».

«Την αντιμετώπισαν σαν ζώο»

Ο πατέρας της, Ρομπέρτο Σάλις, δήλωσε ότι η κόρη του αντιμετωπίστηκε «σαν ζώο», ενώ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε στο ραδιόφωνο RAI ότι η μεταχείριση της ήταν «ανάρμοστη».

«Είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχουν δικαιώματα των πολιτών που πρέπει να γίνονται σεβαστά», δήλωσε ο Ταγιάνι την Τρίτη σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Ούγγρος υφυπουργός Εξωτερικών κλήθηκε στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη για να δώσει εξηγήσεις.

Η ουγγρική υπηρεσία φυλακών χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στα μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών «ψέματα», αφού οργάνωσε επίσκεψη του Τύπου στο κελί που μοιράζεται η Σάλις με άλλους επτά κρατούμενους.

Το κελί στο οποίο κρατείται η Ιλάρια Σάλις (Πηγή: REUTERS/Bernadett Szabo, 31 Ιανουαρίου 2024)

Η Μελόνι, ηγέτης του μεταφασιστικού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας, βρίσκεται κοντά στον Ορμπάν, λόγω και της ακροδεξιάς τους ατζέντας, ωστόσο οι δύο τους έχουν αποκλίνει όσον αφορά την Ουκρανία, όπου ο Ούγγρος πρωθυπουργός άσκησε βέτο τον Δεκέμβριο σε ένα πακέτο βοήθειας της ΕΕ ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Μελόνι και ο Ορμπάν συναντήθηκαν ξανά νωρίς την Πέμπτη πριν από την έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τη βοήθεια προς την Ουκρανία, Οι δύο ηγέτες είχαν ήδη συναντηθεί στο κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών όπου διαμένει η Μελόνι. Μετά την πρώτη συνάντηση, ο Ορμπάν δήλωσε ότι θα ενεργήσει για να διασφαλίσει ότι η Σάλις θα τύχει «δίκαιης μεταχείρισης».

«Το μόνο πράγμα που μπορώ νόμιμα να κάνω στην περίπτωση της Ιλάρια Σάλις είναι να ασκήσω επιρροή ώστε να τύχει δίκαιης μεταχείρισης», δήλωσε ο Ορμπάν, προσθέτοντας ότι η ουγγρική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική εξουσία.

Εξετάζει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τη Σάλις δήλωσαν την Τετάρτη ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη φερομένη παραβίαση  από την Ουγγαρία του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που προστατεύει τα άτομα από απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία.

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ασκήσουμε άμεση προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο του Στρασβούργου για την παραβίαση του άρθρου 3 της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την οποία η Ουγγαρία έχει ήδη καταδικαστεί σε άλλες περιπτώσεις», δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa ο Εουγκένιο Λόσκο, ένας από τους δικηγόρους της Σάλις.

Η Ιλάρια Σάλις

Η υπόθεση βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης και στην Ιταλία, με τον Σαλβίνι και το κόμμα του Λέγκα να επικρίνουν επανειλημμένα την 39χρονη και να εμποδίζουν τις διαπραγματεύσεις. Ο Σαλβίνι δήλωσε ότι η Σάλις ήταν μέλος μιας ομάδας που προκάλεσε ζημιές σε ένα κιόσκι που χρησιμοποιούσε το δεξιό κόμμα της Λέγκα στη Μόντσα τον Φεβρουάριο του 2017. Ωστόσο, οι δικηγόροι της Σάλις δήλωσαν ότι είχε αθωωθεί σε σχέση με εκείνη την υπόθεση.

Ο πατέρας της Σάλις δήλωσε την Πέμπτη ότι η οικογένεια πρόκειται να μηνύσει τον Σαλβίνι για συκοφαντική δυσφήμιση.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024