Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Το μυστικό σχέδιο της ΕΕ κατά του Όρμπαν για να ξεμπλοκάρει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ

Ουκρανία: Το μυστικό σχέδιο της ΕΕ κατά του Όρμπαν για να ξεμπλοκάρει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ

Το «σαμποτάζ» στην ουγγρική οικονομία και στην περίπτωση που πρωθυπουργός της χώρας ασκήσει εκ νέου βέτο

Μολονότι ο Βίκτορ Όρμπαν δείχνει σημάδια… συμμόρφωσης τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τουλάχιστον ως προς την ενταξιακή πορεία της Σουηδία στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ δεν πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρία προτίθεται να κάψει όλα τα χαρτιά του, μέσω των οποίων πιέζει το μπλοκ για τις δικές του διεκδικήσεις.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Κυριακής (28/01), αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν καταρτίσει ένα μυστικό σχέδιο για να σαμποτάρουν την οικονομία της Ουγγαρίας εάν ο Βίκτορ Όρμπαν αποφασίσει αυτή την εβδομάδα να μπλοκάρει και πάλι ένα πακέτο στήριξης ύψους 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ουκρανία.

Το μυστικό σχέδιο της ΕΕ κατά του Όρμπαν

Σύμφωνα με τους Financial Times, το σχέδιο αντανακλά την οργή που αυξάνεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες λόγω της «πολιτικής εκβιασμού» που ακολουθεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος ηγείται του πιο φιλορωσικού κράτους της ΕΕ, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη.

Οι FT ανέφεραν, δε, ότι η στρατηγική περιλαμβάνει τη στόχευση της οικονομίας της Ουγγαρίας, την αποδυνάμωση του νομίσματός της και τη μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Ορμπανικό μπλόκο

Αξίζει να σημειωθεί ότι ότι ο Βίκτορ Όρμπαν μπλόκαρε, τον Δεκέμβριο, τα 50 δισ. ευρώ των κονδυλίων για την Ουκρανία, αναγκάζοντας τους ηγέτες των κρατών-μελών του μπλοκ σε μια έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει την Πέμπτη (01/02) για να επανεξεταστεί το θέμα.

Κατά τους FT, το έγγραφο δηλώνει ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της 1ης Φεβρουαρίου, άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα δηλώσουν δημοσίως ότι υπό το φως της μη εποικοδομητικής συμπεριφοράς του Ούγγρου πρωθυπουργού δεν μπορούν να φανταστούν ότι τα κονδύλια της EE θα δοθούν στη Βουδαπέστη».

Ο Όρμπαν εξακολουθεί να μπλοκάρει το πακέτο βοήθειας της ΕΕ προς το Κίεβο

Τη Δευτέρα (29/01), πηγές ανέφεραν ότι οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. εξακολουθούν να ελπίζουν σε συμφωνία με τον Βίκτορ Όρμπαν και θεωρούν τη διαρροή αυτή ως μια πολιτική κίνηση υψηλού κινδύνου που θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ.

Το φιορίνι, δηλαδή το νόμισμα της Ουγγαρίας, υποτιμήθηκε κατά 0,7% τη Δευτέρα (29/01), υποχωρώντας για λίγο σε χαμηλό επίπεδο έναντι του ευρώ, κάτι που είχε σημειωθεί για τελευταία φορά τον Οκτώβριο.

Στον «πάγο» τα 20 δισ. ευρώ

Η ουγγρική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενιαία αγορά, με σχεδόν όλες τις εξαγωγές της να κατευθύνονται στις γειτονικές χώρες της. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το εμπόριο εντός της ΕΕ αντιπροσωπεύει το 78% των εξαγωγών της Ουγγαρίας (Γερμανία 28%, Ρουμανία, Σλοβακία, Αυστρία και Ιταλία 5%), ενώ το 3% πηγαίνει στις ΗΠΑ και το 3% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ΕΕ, πάντως, έχει ήδη προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια ως εργαλείο για να αναγκάσει την Ουγγαρία να συμμορφωθεί με πολιτικές όσον αφορά στο κράτος δικαίου – βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο μπλοκ. Ως εκ τούτου, κονδύλια ύψους 20 δισ. ευρώ έχουν «παγώσει» λόγω ανησυχιών για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και άλλα ζητήματα.

«Δεν υποκύπτουμε σε πιέσεις»

Ο Ούγγρος υπουργός με αρμοδιότητα την ΕΕ, Γιάνος Μπόκα, δήλωσε στους FT ότι η χώρα του «δεν υποκύπτει στις πιέσεις» και ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της Ουκρανίας και της γενικής πρόσβασης στα κονδύλια του μπλοκ.

«Η Ουγγαρία συμμετείχε και θα συνεχίσει να συμμετέχει εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Μάλιστα, τη Δευτέρα (29/01) έγραψε στο Χ: «Το έγγραφο, που συντάχθηκε από γραφειοκράτες των Βρυξελλών, απλώς επιβεβαιώνει αυτό που η ουγγρική κυβέρνηση λέει εδώ και πολύ καιρό: Η πρόσβαση στα κονδύλια της Ε.Ε. χρησιμοποιείται για πολιτικό εκβιασμό από τις Βρυξέλλες».

Το Άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ

Πηγή της ΕΕ δήλωσε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι η Ουγγαρία δεν ήταν πραγματικά ευέλικτη σε αυτό το θέμα. Η απογοήτευση των άλλων κρατών-μελών αυξάνεται, είναι ακόμα μεγαλύτερη από ό,τι τον Δεκέμβριο». Άλλη πηγή ανέφερε ότι η Ευρώπη «αρχίζει να φαίνεται αδύναμη», καθώς η Ουγγαρία επανειλημμένα καθυστερεί ή προσπαθεί να εμποδίσει αποφάσεις.

Θεωρείται δεδομένο ότι το έγγραφο είναι ένα ιστορικό σημείωμα που συντάχθηκε από τη γραμματεία του Συμβουλίου με δική της ευθύνη και μπορεί να διέρρευσε για να προσθέσει πίεση στον Όρμπαν πριν από τη συνεδρίαση της Πέμπτης (01/02).

Επιπλέον, την Παρασκευή (26/01) προέκυψε ότι αρκετά κράτη-μέλη πίεζαν για την ενεργοποίηση του Άρθρου 7 της Συνθήκης της ΕΕ ώστε να αφαιρεθεί από την Ουγγαρία το δικαίωμα ψήφου, εάν ο Βίκτορ Όρμπαν συνεχίσει να εμποδίζει τις αποφάσεις του μπλοκ.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024