Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λιχουδιές από ένα μικρό σοκολατοπωλείο της Σκωτίας επιλέχθηκαν για τις περίφημες τσάντες των Όσκαρ

Λιχουδιές από ένα μικρό σοκολατοπωλείο της Σκωτίας επιλέχθηκαν για τις περίφημες τσάντες των Όσκαρ

«Με τρελαίνει το γεγονός ότι τις σοκολάτες μου θα τις φάνε άνθρωποι όπως ο Μπράντλεϊ Κούπερ και η Μάργκοτ Ρόμπι» λέει η ιδιοκτήτρια του σοκαλοτοπωλείου, Fiona McArthur.

Είναι μεγάλη η διαδρομή από την ανεμοδαρμένη προκυμαία του Campbeltown μέχρι το Χόλιγουντ: αλλά τους υποψήφιους για Όσκαρ τον επόμενο μήνα τους περιμένει μια γευστική εμπειρία από αυτή την απομακρυσμένη γωνιά της Σκωτίας, αφού η ιδιοκτήτρια του σοκολατοπωλείου της πόλης επιλέχθηκε να δημιουργήσει τις γλυκές λιχουδιές για τις περίφημες τσάντες με τα δώρα της τελετής απονομής των βραβείων αξίας 125.000 δολαρίων.

«Τους έψαξα στο Google»

Η Fiona McArthur, η οποία άρχισε να δημιουργεί τις σοκολάτες της στην κουζίνα της μητέρας της πριν από τεσσεράμισι χρόνια, λέει ότι ακόμα τσιμπάει τον εαυτό της για να καταλάβει αν αυτό που συμβαίνει είναι αλήθεια. «Με τρελαίνει το γεγονός ότι τις σοκολάτες μου θα τις φάνε άνθρωποι όπως ο Μπράντλεϊ Κούπερ και η Μάργκοτ Ρόμπι», λέει.

Αυτό όμως που δεν είχαν συνειδητοποιήσει οι διοργανωτές των Όσκαρ, όταν επικοινώνησαν με την McArthur, ήταν ότι η ίδια είναι λάτρης του σινεμά – και έτσι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την αγάπη της για την έβδομη τέχνη για να δημιουργήσει σοκολατάκια ειδικά αρωματισμένα για τις υποψήφιες ταινίες

Όταν ήρθε σε επαφή μαζί της μια εταιρεία που αναζητούσε είδη για τις τσάντες με τα δώρα των βραβείων Όσκαρ, το πολυτελές περιεχόμενο των οποίων περιλαμβάνει κουπόνια για κορυφαίες διακοπές και δανεισμό κορυφαίων σπορ αυτοκινήτων, η McArthur πίστεψε ότι επρόκειτο για απατεωνιά.

«Όταν τους έψαξα στο Google, έμεινα έκπληκτη όταν είδα ότι ήταν αληθινοί – αλλά εξακολουθούσα να πιστεύω ότι ήταν πολύ απίθανο τα σοκολατάκια μου να επιλεγούν στην πραγματικότητα», λέει. Αλλά η εταιρεία σοκολάτας της, η Fetcha, συμπλήρωσε όλα τα κουτάκια για τις τσάντες των Όσκαρ. «Καμία από τις σοκολάτες δεν περιέχει γαλακτοκομικά, αυγά, γλουτένη, σόγια ή φοινικέλαιο», λέει. «Δεν περιέχουν αλκοόλ και η συσκευασία δεν περιέχει πλαστικό».

«Οδηγούσα το βαν μου στο Fast & Furious»

Η 36χρονη McArthur, η οποία είναι και η ίδια βίγκαν, λέει ότι συνειδητοποίησε όταν εργαζόταν στο ζαχαροπλαστείο ενός φίλου της πόσοι άνθρωποι είχαν αλλεργίες ή δυσανεξίες. «Ήθελα να δημιουργήσω κουτιά με σοκολατάκια που θα μπορούσαν να μοιραστούν, ώστε όλοι να μπορούν να τα φάνε», λέει. «Και ήθελα επίσης να αποδείξω πόσο νόστιμες μπορούν να είναι οι βίγκαν σοκολάτες, για όσους μπορεί να το αμφισβητούσαν».

«Ξεκίνησα με αλατισμένη καραμέλα, μους σοκολάτας και κηρήθρα μαύρης σοκολάτας – και σύντομα τα πουλούσα στην οικογένεια και τους φίλους μου»

Αυτό όμως που δεν είχαν συνειδητοποιήσει οι διοργανωτές των Όσκαρ, όταν επικοινώνησαν με την McArthur, ήταν ότι η ίδια είναι λάτρης του σινεμά – και έτσι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την αγάπη της για την έβδομη τέχνη για να δημιουργήσει σοκολατάκια ειδικά αρωματισμένα για τις υποψήφιες ταινίες. «Από τότε που ήμουν μικρό κορίτσι μου άρεσε να πηγαίνω στο Picture House στο χώρο του λιμανιού», λέει.

Ως ενήλικη υπέγραψε για να γίνει κομπάρσος. «Οδηγούσα το βαν μου στο Fast & Furious και έπαιξα στο Hobbs & Shaw, στο Outlaw King, στο Outlander και στο νέο Indiana Jones», λέει.

Η Linda σίγουρα θα «χειροκροτούσε» την McArthur

Και ενώ το Campbeltown, το οποίο βρίσκεται στο τέλος της χερσονήσου Kintyre, σε απόσταση τρεισήμισι ωρών από τη Γλασκώβη με το αυτοκίνητο, σε δρόμους που γλείφουν τα κύματα, δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να έχει πολλά κοινά με το Χόλιγουντ, ο κινηματογράφος του, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Albert Gardner το 1913, ήταν ένας από τους πρώτους κινηματογράφους που χτίστηκαν ειδικά για το σκοπό αυτό στη Σκωτία, σε στυλ art nouveau.

Η βιώσιμη, βίγκαν επιχείρηση της McArthur «συμπορεύεται» και με ένα άλλο γεγονός με τοπικό χαρακτήρα.

Η προηγούμενη επαφή της περιοχής με διασημότητες παγκόσμιας φήμης επικεντρώνεται στους McCartneys, Paul και Linda, για τους οποίους η απομακρυσμένη χερσόνησος αποτέλεσε καταφύγιο στο απόγειο της φήμης τους – όπως αναφέρεται στο κομμάτι Mull of Kintyre των Wings. Η Linda, που πέθανε το 1998 σε ηλικία 56 ετών, τιμάται με ένα άγαλμα σε έναν αναμνηστικό κήπο πίσω από το Campbeltown Picture House, και ως υπέρμαχος της χορτοφαγίας και της βιωσιμότητας σίγουρα θα χειροκροτούσε την McArthur.

«Όταν έχει πολλή δουλειά, έρχεται η μαμά μου και με βοηθάει»

Γεννημένη και μεγαλωμένη σε ένα αγρόκτημα κοντά στο Campbeltown, η McArthur σπούδασε προστασία της φύσης στο πανεπιστήμιο και πέρασε δύο χρόνια εργαζόμενη σε ένα ράντσο στη Μοντάνα, σε κοντινή απόσταση από την κατοικία της υποψήφιας για Όσκαρ 2024 Lily Gladstone.

Αφού επέστρεψε στη Σκωτία, εργάστηκε ως υπάλληλος της Tesco και της Lidl, ώσπου δημιούργησε μια μικρή επιχείρηση αρτοποιίας κέικ και στη συνέχεια εργάστηκε στο ζαχαροπλαστείο ενός φίλου της στο Inveraray – και ενώ βρισκόταν εκεί συνειδητοποίησε ότι υπήρχε κενό στην αγορά για «free from» σοκολατάκια.

Έκανε ένα τριήμερο σεμινάριο στο Λονδίνο το 2019 πριν πειραματιστεί με γεύσεις στην κουζίνα της μητέρας της. «Ξεκίνησα με αλατισμένη καραμέλα, μους σοκολάτας και κηρήθρα μαύρης σοκολάτας – και σύντομα τα πουλούσα στην οικογένεια και τους φίλους μου», λέει.

Η McArthur ονόμασε την επιχείρησή της Fetcha επειδή ήταν ένα ακρωνύμιο για όλα όσα ήθελε να εκπροσωπεί: Ελεύθερο από/ηθικό/γευστικό/σοκολάτα/χειροποίητο/τέχνη. Πριν από δύο χρόνια άνοιξε ένα μικρό κατάστημα στην Main Street στο Campbeltown, το οποίο και λειτουργεί σε συνδυασμό με την ιστοσελίδα της. «Όταν έχει πολλή δουλειά, έρχεται η μαμά μου και με βοηθάει», λέει.

Στις 10 Μαρτίου, η McArthur θα βρεθεί στο σπίτι της στο Campbeltown και θα παρακολουθήσει τα Όσκαρ από την τηλεόραση – σχεδιάζει να καλέσει μερικούς φίλους της, οι οποίοι θα γευτούν τις ίδιες σοκολάτες που θα γευτούν και οι διασημότητες.

Ποιος ευελπιστεί λοιπόν να πάρει τα βραβεία; «Αγαπούσα την Barbie – και νιώθω πραγματική σχέση με τη Lily Gladstone», λέει.

Ό,τι κι αν συμβεί στο Χόλιγουντ, πάντως, υπάρχει σίγουρα αίσιο τέλος για το Campbeltown – το μικρό σοκολατοπωλείο της McArthur είναι παγκόσμιος νικητής.

Τι θα γευτεί η Στόουν και τι η Ρόμπι;

Poor Things: μια παραλλαγή της τάρτας κρέμας, του πάθους της Bella στην ταινία, είναι μια πλούσια κρέμα με άρωμα κανέλας μέσα σε μια θήκη σοκολάτας.

Maestro: Μια μεταξένια σοκολάτα με αλάτι και πιπέρι για να γιορτάσει τις διαφορετικές αλλά συμπληρωματικές ζωές του Λέοναρντ Μπερνστάιν και της συζύγου του Φελίσια.

Barbie: λευκή γκανάς που περιβάλλεται – όπως είναι φυσικό – από μια ροζ καρδιά, γεωμετρική επειδή, όπως λέει η McArthur, «το ταξίδι της Barbie δεν είναι πάντα απλό».

Φωτογραφία: Fiona McArthur/Fetcha Chocolates

Oppenheimer: για αυτή την ιστορία της ατομικής βόμβας, η δημιουργία τυλιγμένης τρούφας της McArthur έχει καραμέλα που σκάει στο εξωτερικό κέλυφος, έτσι ώστε η σοκολάτα να εκρήγνυται καθώς τρώγεται.

Killers of the Flower Moon: μια πυκνή, σκούρα σοκολάτα με πράσινο, κίτρινο και λιλά χρώμα στο κέλυφος, που αντικατοπτρίζει τα λουλούδια του έθνους των Osage.

The Holdovers: σε κανέναν δεν θα λείψει το αλκοόλ μέσα σε αυτή τη δημιουργία με κεράσι και μαύρη σοκολάτα που δημιουργήθηκε για την κύρια σκηνή του εστιατορίου στην ταινία.

*Πηγή: Guardian | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Fetcha Chocolates

Sports in

LIVE: Σλόαν Στίβενς – Μαρία Σάκκαρη

LIVE: Σλόαν Στίβενς – Μαρία Σάκκαρη. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Σλόαν Στίβενς – Μαρία Σάκκαρη για τη φάση των «32» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από Novasports 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024