Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Τουλάχιστον 127 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Τουλάχιστον 127 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Ο Μπλίνκεν πραγματοποιεί την πέμπτη του περιοδεία στη Μέση Ανατολή εν μέσω αυξημένων εντάσεων στην περιοχή και ανηλεούς σφυροκοπήματος της Γάζας

Τουλάχιστον 234 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μεταξύ 2 και 4 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με τα χτυπήματα του Ισραήλ να είναι αδιάκοπα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Η τελική απάντηση από τις παλαιστινιακές οργανώσεις για το προτεινόμενο σχέδιο συμφωνίας θα δοθεί στο Κάιρο, δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς, με τις πρώτες πληροφορίες ωστόσο να αναφέρουν ότι ζητούν εγγυήσεις για την απόσυρση του Ισραήλ από τη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν πραγματοποιεί νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή την ώρα που νέοι αμερικανοβρετανικοί βομβαρδισμοί πλήττουν περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι στην Υεμένη.

Δείτε live

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο in

06:35 Διαβάστε όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ 

05:00 Οι ΗΠΑ έπληξαν μη επανδρωμένα σκάφη των Χούθι

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως χθες Δευτέρα στις 15:30 (ώρα Σανάα· 14:30 ώρα Ελλάδας) έπληξε, «σε νόμιμη άμυνα», δυο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs) των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Τα δύο drones, που έφεραν εκρηκτικά, «εντοπίστηκαν (…) σε περιοχές της Υεμένης ελεγχόμενες από τους Χούθι» και «κρίθηκε πως ήγειραν άμεση απειλή για εμπορικά πλοία και σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή», τόνισε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

04:00 Δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο ενάντια στο UNRWA στον φάκελο του Ισραήλ

Για ακόμα μια φορά όπως υποστηρίζει το Channel 4, δεν παρουσιάζονται στοιχεία αλλά ισχυρισμοί χωρίς αποδείξεις. Το ντοσιέ με τα στοιχεία απλά αναφέρει πως «Από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, έγγραφα και ταυτότητες που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών, είναι πλέον δυνατό να επισημανθούν περίπου 190 τρομοκράτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ που υπηρετούν ως υπάλληλοι της UNRWA. Περισσότεροι από 10 υπάλληλοι της UNRWA συμμετείχαν στην έβδομη Οκτωβρίου».

«Η αξιολόγηση των μυστικών υπηρεσιών, την οποία είδαν οι FT», συνεχίζει το channel 4 «δεν παρέχει καμία απόδειξη για τους ισχυρισμούς, οι οποίοι, όπως λέει, βασίζονται σε υποκλοπές μέσω smartphone και κατεσχεμένες ταυότητες».

03:50 Τι υποστηρίζουν Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ στο Συβούλιο Ασφαλείας

«Είναι καθαρό ότι τα πλήγματα των ΗΠΑ είχαν σκοπό, συγκεκριμένα και εσκεμμένα, να τροφοδοτήσουν τη σύγκρουση» με απώτερο στόχο τη «διατήρηση της κυρίαρχης θέσης τους στον κόσμο», κατήγγειλε ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βασίλι Νεμπένζια, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, η οποία συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Μόσχας.

«Οι αμερικανικές ενέργειες πιθανόν θα επιτείνουν τον φαύλο κύκλο του νόμου της αντεκδίκησης στη Μέση Ανατολή», πλειοδότησε ο κινέζος ομόλογός του Τζουν Τζανγκ, επικρίνοντας τους Αμερικανούς διότι παραβίασαν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και της Συρία. Τη θέση αυτή εξέφρασε επίσης ο αλγερινός αντιπρόσωπος Αμάρ Μπεντζαμά.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ, από την άλλη, υπερασπίστηκε τα «απαραίτητα και αναλογικά» πλήγματα που κατ’ αυτόν η χώρα του εξαπέλυσε ασκώντας το «δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα».

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμιά επιθυμία για ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή, όπου εργαζόμαστε ενεργά για να περιορίσουμε και να σταματήσουμε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν επιδιώκουμε απευθείας σύγκρουση με το Ιράν», διαβεβαίωσε, καλώντας το ΣΑ να ασκήσει πίεση στην Τεχεράνη για να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων που είναι ανεπτυγμένα στην περιοχή.

03:25 Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν πρόληψη περαιτέρω κλιμάκωσης εν μέσω των επιπτώσεων του πολέμου στη Γάζα

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ Rosemary DiCarlo προέτρεψε όλα τα μέρη να «απομακρυνθούν από το χείλος» μιας πιθανής περιφερειακής σύγκρουσης. «Ο κίνδυνος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή και οι πιθανές συνέπειές της ήταν προφανείς από τις 7 Οκτωβρίου (…) η Μέση Ανατολή παραμένει εξαιρετικά ασταθής», δήλωσε η DiCarlo κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ο Γενικός Γραμματέας (σ.σ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες) συνεχίζει την εκτεταμένη προσέγγισή του σε όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς για να παροτρύνει όλα τα μέρη να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και να εργαστούν προς την κατεύθυνση βιώσιμων πολιτικών λύσεων που αποσκοπούν στην επίλυση και όχι απλώς στη διαχείριση μακροχρόνιων συγκρούσεων». Ο DiCarlo επανέλαβε επίσης την έκκληση του Γκουτέρες για «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

03:00 Στον ΟΗΕ, η Αλγερία επικρίνει τις αμερικανικές επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ

Μιλώντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα τις αμερικανικές επιθέσεις, ο απεσταλμένος της Αλγερίας Αμάρ Μπεντζαμά προειδοποίησε κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης στην περιοχή.

«Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε ο Μπεντζαμά. «Οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές με στόχο το Ιράκ και τη Συρία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είναι πιθανό να επιδεινώσουν περαιτέρω την ήδη επισφαλή κατάσταση».

Επιβεβαίωσε επίσης την «υποστήριξη της βορειοαφρικανικής χώρας στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια τόσο του Ιράκ όσο και της Συρίας».

Η Ουάσινγκτον είχε πραγματοποιήσει τις επιθέσεις ως απάντηση σε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος από ομάδες που συνδέονται με το Ιράν, η οποία σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία. Ο Μπεντζαμά κάλεσε να παραμεριστούν οι έννοιες της βίας, της τιμωρίας και της αποτροπής και να αναζητηθούν λύσεις στις βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων. «Το παλαιστινιακό ζήτημα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για αυτή την προσπάθεια».

02:35 Ο Μπάιντεν θα ασκήσει βέτο στο αυτόνομο νομοσχέδιο της Βουλής για τη βοήθεια προς το Ισραήλ, λέει ο Λευκός Οίκος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ασκήσει βέτο στο αυτόνομο νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων που αποσκοπεί στην παροχή στο Ισραήλ βοήθειας έκτακτης ανάγκης ύψους άνω των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος. Ο Τζο Μπάιντεν επιθυμεί να περάσει το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα 60 δισ. δολάρια προς την Ουκρανία, την βοήθεια προς την Ταϊβάν και το χρύσωμα του χαπιού των Ρεπουμπλικάνων με τα κονδύλια για την φύλαξη των συνόρων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για την έγκριση ενός συνολικού συμπληρωματικού πακέτου για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ που θα περιλαμβάνει 14 δισ. δολάρια για τη βοήθεια προς το Ισραήλ, το οριστικοποιημένο νομοσχέδιο για το οποίο αποκαλύφθηκε την Κυριακή το βράδυ από τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας. Και τα δύο νομοσχέδια θα περάσουν από την Βουλή των αντιπροσώπων και τη Γερουσία μέσα στην εβδομάδα.

02:10 Οι αρχηγοί άμυνας των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας συζητούν για τις επιθέσεις κατά των πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συνομίλησε τη Δευτέρα με τον Σαουδάραβα ομόλογό του για τη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν παραστρατιωτικών ομάδων στο Ιράκ και τη Συρία, σε απάντηση της επίθεσης στην Ιορδανία που στοίχισε τη ζωή σε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες. Ο Όστιν και ο πρίγκιπας Χαλίντ μπιν Σαλμάν συζήτησαν επίσης τις επιθέσεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο Όστιν τόνισε «τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεργαστούν με τους περιφερειακούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, για τρόπους αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων απειλών των μαχητικών ομάδων που πρόσκεινται στο Ιράν προς τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία και των απειλών των Χούθι προς εμπορικά και ναυτικά σκάφη στην Ερυθρά Θάλασσα».

01:50 Ανώτατος αξιωματούχος των Ανσάρ Αλλάχ, ο Μοχάμεντ αλ-Μπουχαΐτι, μέλος του πολιτικού γραφείου, προέβη σε δηλώσεις για τις επιθέσεις εναντίον της Υεμένης

Αρχικά ήθελε να απευθυνθεί στο Al Mayadeen για το δίκαιο ή άδικο της εμπλοκής των Χούθι: «Ο πόλεμός μας κατά του Ισραήλ είναι ηθικός, διότι ο στόχος του είναι να σταματήσουν τα εγκλήματα γενοκτονίας στη Γάζα και να επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων στους πολιορκημένους κατοίκους της, και αυτός ο στόχος αντιπροσωπεύει τη θέληση όλων των ελεύθερων λαών του κόσμου. Ο στόχος της αμερικανοβρετανικής επίθεσης εναντίον της Υεμένης είναι να δώσει στο Ισραήλ την ευκαιρία να διαπράξει περισσότερα εγκλήματα εναντίον των Παλαιστινίων και να τους λιμοκτονήσει και αυτό αποτελεί απάνθρωπη πράξη».

Ύστερα ο αλ Μπουχαΐτι τείνει χείρα φιλίας προς τους λαούς: «Παρά την επίθεση κατά της Υεμένης, δεν είμαστε εχθρικοί προς τον αμερικανικό και βρετανικό λαό. Αντίθετα, θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα χαράκωμα με όλους τους ελεύθερους λαούς του κόσμου ενάντια στην κυρίαρχη σιωνιστική συμμορία της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου».

01:30 Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής Μιλέι αναχωρεί για ταξίδι στο Ισραήλ

Ο ακροδεξιός-τραμπικός πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι είχε εκφράσει την ισχυρή υποστήριξή του προς το Ισραήλ και είχε δεσμευτεί να καλλιεργήσει στενότερους δεσμούς. Τον περασμένο μήνα, ο Μιλέι δήλωσε ότι το ταξίδι θα σηματοδοτήσει «ένα νέο κεφάλαιο στην αδελφοσύνη μεταξύ των δύο εθνών μας». «Θα εκφράσω την πλήρη υποστήριξή μου προς το Ισραήλ κατά των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς», δήλωσε ο Μιλέι στο αεροπλάνο πριν αναχωρήσει τη Δευτέρα.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου αναφέρεται ότι ο Μιλέι θα επισκεφθεί το Δυτικό Τείχος στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ την Τρίτη και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου την Τετάρτη.

01:10 Η αστυνομία της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ συνέλαβε 200 διαδηλωτές που ζητούσαν να άρει η πολιτεία τις επενδύσεις στο Ισραήλ

Η αστυνομία θέτει υπό κράτηση περίπου 200 άτομα που διαμαρτύρονται για τις επενδύσεις της πολιτειακής κυβέρνησης της Πενσυλβάνια στο Ισραήλ, διακόπτοντας τη διαδήλωση στα σκαλιά του Καπιτωλίου στο Χάρισμπουργκ.

Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας λένε ότι κάποιοι προσήχθησαν με την κατηγορία της μη διάλυσης και λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν «Divest from genocide», χειροκροτούν και φωνάζουν κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, η οποία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είχε στόχο τις επενδύσεις του υπουργείου Οικονομικών της πολιτείας σε ομόλογα του Ισραήλ.

Μια μεγάλη πινακίδα λέει ότι η πολιτεία θα έπρεπε να επανεπενδύσει αυτά τα φορολογικά χρήματα στην υγειονομική περίθαλψη, τη στέγαση, τα σχολεία και το κλίμα. Υπήρχαν συνθήματα όπως Λευτεριά στην Παλαιστίνη (Free Palestine) πριν και μετά τη σύλληψη όσων υποστήριζαν αυτή την ιδέα. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη, τον Παλαιστινιακό Συνασπισμό της Φιλαδέλφειας και το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων της Πενσυλβάνια. Ξεκίνησε σήμερα το πρωί έξω από το Καπιτώλιο, αλλά μεταφέρθηκε στη Ροτόντα μέχρι νωρίς το απόγευμα.

00:45 Ο πρόεδρος της ισραηλινής βουλής προτρέπει τον Τζέικ Σάλιβαν για απευθείας επιθέσεις στο Ιράν

Ο πρόεδρος της Κνεσέτ Αμίρ Οχάνα δήλωσε στον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν ότι ο στόχος του Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας είναι η «πλήρης ήττα της Χαμάς». Σε συνάντηση στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, ο Οχάνα ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την υποστήριξή τους από το ξέσπασμα του πολέμου, ιδίως για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων.

Ο Οχάνα και ο Σάλιβαν συζήτησαν επίσης τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, καθώς και τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στη θαλάσσια κυκλοφορία στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο Οχάνα είπε στον Σάλιβαν ότι «ο άξονας του κακού υπό την ηγεσία του Ιράν πρέπει να αισθανθεί την αποφασιστικότητα του ελεύθερου κόσμου με τη μορφή ενός διπλωματικού και στρατιωτικού σιδηρού παραπετάσματος».

00:20 H Ισπανία θα αυξήσει την μη τακτική χρηματοδότηση προς την UNRWA κατά 3,5 εκάτ. ευρώ

Η Ισπανία δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα δώσει επιπλέον 3,5 εκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια στην παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες UNRWA, η οποία αντιμετωπίζει ταμειακή στενότητα μετά την αναστολή της χρηματοδότησής της από διάφορα κράτη.

Πάνω από δώδεκα χώρες, μεταξύ των οποίων οι μεγάλοι δωρητές, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Βρετανία και η Σουηδία, έχουν αναστείλει τη χρηματοδότησή τους προς την υπηρεσία λόγω των κατηγοριών ότι 12 μέλη του προσωπικού της συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

00:10 «Το Ισραήλ πιέζει να απαγορεύσει την UNRWA για να διευκολύνει την εθνοκάθαρση στη Γάζα» λέει ο Μουστάφα Μπαργκούτι

Ο Μουστάφα Μπαργκούτι, συνιδρυτής του κόμματος Παλαιστινιακή Εθνική Πρωτοβουλία, λέει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου εργάζεται για να απενεργοποιήσει την UNRWA επειδή «θέλει να εξαλείψει το δικαίωμα επιστροφής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και να διευκολύνει τα σχέδιά του για εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων στη Γάζα».

00:00 Δημοσιογράφος της Γάζας μοιράζεται τις δυσκολίες του ρεπορτάζ από την πολιορκημένη λωρίδα

Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera Χιντ Χουντάρι μοιράστηκε μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στη Γάζα, όπου η επίθεση του Ισραήλ έχει σκοτώσει δεκάδες εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης εν μέσω μηνών ανηλεών βομβαρδισμών.

«Κοιμάμαι στο πάτωμα για περισσότερες από 100 ημέρες. Κάνω ένα ντους κάθε 10 ημέρες και συνήθως έχω ένα γεύμα την ημέρα, πολύ μικρές λεπτομέρειες που μας πλήττουν πραγματικά σκληρά και είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο είμαστε πολύ εξαντλημένοι», δήλωσε η Χουντάρι στην εκπομπή The Stream του Al Jazeera.

«Αν κάνεις ρεπορτάζ για κάτι άλλο και μετά επιστρέφεις στην πατρίδα σου, είναι τέλειο. Βλέπεις τις φρικαλεότητες, βλέπεις τις δολοφονίες, βλέπεις τα πάντα, αλλά τουλάχιστον είσαι πίσω στον ασφαλή σου χώρο. Αλλά τώρα κάνεις ρεπορτάζ για τους άστεγους και ήδη ζεις την έλλειψη στέγης».

23:45 Ξεσηκώθηκαν Ισραηλινοί ακροδεξιοί υπουργοί με σενάριο ασκήσεων που παρουσιάζει τους έποικους ως απαγωγείς

Ακροδεξιοί υπουργοί και ακτιβιστές αποδοκιμάζουν τον ισραηλινό στρατό για την πραγματοποίηση άσκησης που προσομοιώνει επίθεση απαγωγής από ισραηλινούς εποίκους.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι το σενάριο απαγωγής, μέρος μιας μεγάλης κλίμακας άσκησης στη Δυτική Όχθη, ήταν μόνο ένα από τα περισσότερα από 100 σενάρια που ασκήθηκαν και συγκαταλέγεται στα «ακραία σενάρια».

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ λέει ότι οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι που έδωσαν την εντολή να «παρουσιάσουν τους εποίκους ως εχθρό και τους Παλαιστίνιους ως θύματα, έχουν σοβαρή ηθική τύφλωση» και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ λέει ότι «όποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει στο ρόλο του και να του ανατεθεί να φροντίζει για τη ζωή και την ασφάλεια των εποίκων».

23: 20 Ακόμα μια ισραηλινή τράπεζα μπλόκαρε τους λογαριασμούς έποικου που του επιβλήθηκαν κυρώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η ισραηλινή κυβερνητική Ταχυδρομική Τράπεζα (Bank Hadoar) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι μπλοκάρει το λογαριασμό ενός εποίκου που του επιβλήθηκαν κυρώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο λογαριασμός του David Chai Chasdai, τον οποίο διαχειρίζεται η τράπεζα, έκλεισε το πρωί της Δευτέρας. Η ταχυδρομική τράπεζα δήλωσε: «Δεν θα ασχοληθούμε με συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η Ταχυδρομική Τράπεζα πρέπει να σέβεται και να τηρεί τις διεθνείς κυρώσεις και τις νομικές εντολές, όπως απαιτεί το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Όποια τράπεζα δεν συμμορφωθεί με την απόφαση των ΗΠΑ, πιθανώς να αντιμετωπίσει κυρώσεις από τις ίδιες τις ΗΠΑ.

22:56 Κοινές ναυτικές ασκήσεις ανακοίνωσαν Κίνα, Ρωσία και Ιράν

«Η κοινή ναυτική άσκηση του Ιράν με τη Ρωσία και την Κίνα θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, αν και έχουν προσκληθεί και άλλες χώρες να συμμετάσχουν στην άσκηση αυτή», δήλωσε τη Δευτέρα ο υποναύαρχος Σαχράμ Ιράνι.

Ο υποναύαρχος Ιράνι δήλωσε ότι η διατήρηση και η προστασία των συμφερόντων και των οικονομικών πόρων της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι η πιο σημαντική αποστολή του ιρανικού ναυτικού. «Η άσκηση αυτή θα πραγματοποιηθεί με στόχο την προστασία της ασφάλειας της περιοχής και των κοινών συμφερόντων», πρόσθεσε.

Ο διοικητής είπε ακόμη ότι το Πολεμικό Ναυτικό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, σχεδιάζει να προσθέσει αρκετά πλοία στο ναυτικό του στόλο μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Τον Μάρτιο του 2023, οι ναυτικές δυνάμεις των τριών συμμαχικών χωρών πραγματοποίησαν κοινή άσκηση στη Θάλασσα του Ομάν, με την κωδική ονομασία Security Bond-2023.

22:43 Μετά από τα ρεπορτάζ εναντίον τους οι μονάρχες Ιορδανίας και ΗΑΕ πήραν δημόσιες θέσεις υπέρ των Παλαιστινίων

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄της Ιορδανίας και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζέιντ Αλ Ναχιάν κάλεσαν σήμερα να εντατικοποιηθούν οι εργασίες για την επίτευξη εκεχειρίας και τη διασφάλιση επαρκούς και μόνιμης πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα και ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζέιντ τόνισαν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο παλάτι Basman στο Αμμάν της Ιορδανίας, την ανάγκη εντατικοποίησης των εργασιών για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, την προστασία των αμάχων και τη διασφάλιση της επαρκούς και μόνιμης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων Petra.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ιορδανικό βασιλικό δικαστήριο αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις της συνέχισης της επίθεσης στη Γάζα και την επιδείνωση των καταστροφικών ανθρωπιστικών συνθηκών εκεί, πρόσθεσε το Petra. Επανέλαβαν επίσης την «πλήρη υποστήριξή τους προς τον αδελφό παλαιστινιακό λαό για την επίτευξη των νόμιμων δικαιωμάτων του», τονίζοντας ότι «η έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας για την επίτευξη μιας συνολικής και δίκαιης διευθέτησης του παλαιστινιακού ζητήματος στη βάση της λύσης των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Προηγούμενο ρεπορτάζ στις 20:37 του live με όλο το παρασκήνιο.

22:32 Βουτιά 26 μονάδων στη Μ.Βρετανία για τους Εργατικούς στην ψήφο των μουσουλμάνων

Μια νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Εργατικοί χάνουν σημαντική υποστήριξη μεταξύ των Βρετανών μουσουλμάνων, καθώς ο Κίρ Στάρμερ προετοιμάζεται για τις αναμενόμενες γενικές εκλογές φέτος, εν μέσω επικρίσεων για τους χειρισμούς του κόμματος στον πόλεμο της Γάζας. Τα στοιχεία που συνέλεξε η Survation, για λογαριασμό του Δικτύου Μουσουλμάνων των Εργατικών (LMN), έδειξαν ότι το 60% των Βρετανών μουσουλμάνων που εξέφρασαν προτίμηση για ένα κόμμα δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν τους Εργατικούς. Η δημοσκόπηση βασίστηκε σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις με δείγμα ομάδας 682 ατόμων.

Η Survation δήλωσε ότι αυτό αντιπροσωπεύει μια πτώση 26 τοις εκατό στην υποστήριξη από τις τελευταίες εκλογές του 2019, όταν το 86 τοις εκατό των μουσουλμάνων που είχαν ερωτηθεί προηγουμένως από την εταιρεία δήλωσαν ότι είχαν ψηφίσει τους Εργατικούς.

Εκπρόσωπος της LMN δήλωσε ότι η δημοσκόπηση έδειξε ότι το Εργατικό Κόμμα κινδυνεύει να χάσει μια γενιά δυνητικών νέων ψηφοφόρων εάν η ηγεσία του δεν αλλάξει τακτική σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα.

«Τα ευρήματα αυτά έρχονται στο πλαίσιο των 100 και πλέον ημερών συνεχούς επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα. Πάνω από 25.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων περισσότεροι από 10.000 είναι παιδιά, και η αντίδραση του Εργατικού Κόμματος ήταν απαράδεκτη και βαθιά προσβλητική για τους μουσουλμάνους σε όλη τη Βρετανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του LMN.

22:25 Συνελήφθησαν 23 άμαχοι Παλαιστίνιοι στη Δ. Όχθη, ανάμεσά τους ένα παιδί

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν σήμερα 23 Παλαιστίνιους σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Όχθης.«Οι δυνάμεις κατοχής εισέβαλαν σε διάφορες γειτονιές στις πόλεις Tubas, Tulkarm, Hebron, Ramallah και Jerusalem και συνέλαβαν 23 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί», ανέφερε το πρακτορείο Wafa. Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, οι δυνάμεις κατοχής έχουν συλλάβει 6.512 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη.

22:18 «Οι Δυτικές χώρες ξεφορτώνονται το φαρμακευτικό τους πλεόνασμα στη Γάζα» αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας Αλ-Κούντρα

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Άσραφ αλ-Κούντρα, δήλωσε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα βιώνει μια περαιτέρω κατάρρευση, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις έθεσαν εκτός λειτουργίας 30 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας.

Αναλυτικότερα, τόνισε την επείγουσα ανάγκη μεταφοράς περίπου 7.000 κρίσιμων περιστατικών που χρήζουν θεραπείας εκτός της πολιορκημένης Λωρίδας.

Ο αλ-Κούντρα υπογράμμισε επίσης ότι ορισμένες οντότητες προσπαθούν να μετατρέψουν τη Γάζα σε χώρο απόρριψης πλεοναζόντων φαρμάκων και προσπαθούν να εισάγουν τα φάρμακα αυτά με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Όπως για παράδειγμα τα εμβόλια για την Covid-19 στα οποία υπήρχε έτσι και αλλιώς πλεόνασμα.

22:12 Η Νικαράγουα ζητά από τέσσερις χώρες «να σταματήσουν να υποβοηθούν την γενοκτονία στη Γάζα»

Στη δήλωση τονίζεται ότι η υποχρέωση πρόληψης της γενοκτονίας τίθεται σε ισχύ όταν υπάρχει κίνδυνος ή εύλογη πιθανότητα να συμβεί, μια κατάσταση που είναι πλέον πέρα από κάθε αμφιβολία και αμφισβήτηση.

«Υπό αυτή την έννοια, η Νικαράγουα προέτρεψε τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Καναδά να σταματήσουν αμέσως την προμήθεια όπλων, πυρομαχικών, τεχνολογίας ή/και εξαρτημάτων στο Ισραήλ, καθώς είναι εύλογο ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διευκόλυνση ή τη διάπραξη παραβιάσεων της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, πράξεων γενοκτονίας, απόπειρας γενοκτονίας, συνέργειας σε γενοκτονία και συνωμοσίας για τη διάπραξη γενοκτονίας», αναφέρεται στη δήλωση.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι η προμήθεια στρατιωτικών όπλων και άλλης βοήθειας με δυνατότητα χρήσης στη συνεχιζόμενη γενοκτονία δεν έχει σταματήσει ούτε μειωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

22:05 Βρετανία: Οι διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης θα φυλακίζονται για 3 μήνες και θα τους επιβάλεται πρόστιμο αν σκαρφαλώσουν σε πολεμικά βιβλία

Ένα νέο αδίκημα δημόσιας τάξης ορίζει ότι οι διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης που σκαρφαλώνουν σε πολεμικά μνημεία μπορεί να αντιμετωπίσουν φυλάκιση τριών μηνών και πρόστιμο 1.000 λιρών.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι ανακάλυψε ένα νέο φωτογραφικό αδίκημα δημόσιας τάξης σε δήλωσή του την Κυριακή, σύμφωνα με την οποία οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές που σκαρφαλώνουν σε πολεμικά μνημεία μπορούν να αντιμετωπίσουν φυλάκιση τριών μηνών και πρόστιμο 1.000 λιρών.

Ο Κλέβερλι υποστήριξε ότι στις διαμαρτυρίες «έχει εμφανιστεί μια μικρή μειοψηφία αφιερωμένη στην πρόκληση ζημιών και στην προσβολή εκείνων που πλήρωσαν το υπέρτατο τίμημα για την ελευθερία τους να διαμαρτύρονται» και πρόσθεσε: «Η ειρηνική διαμαρτυρία είναι θεμελιώδης στην χώρα μας, αλλά το σκαρφάλωμα στα πολεμικά μας μνημεία αποτελεί προσβολή για αυτά τα μνημεία μνήμης και δεν μπορεί να συνεχιστεί».

21:55 Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου λέει ότι 8.000 εκτοπισμένοι απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο al-Amal

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) δήλωσε ότι 8.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι που είχαν καταφύγει στο νοσοκομείο al-Amal και στα κεντρικά γραφεία της ομάδας στο Χαν Γιουνίς απομακρύνθηκαν.

«Σήμερα, περίπου 8.000 εκτοπισμένα άτομα απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο Al-Amal και την έδρα της PRCS στο Χαν Γιουνίς, ανέφερε η ομάδα σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Μόνο σαράντα ηλικιωμένα εκτοπισμένα άτομα και περίπου 80 ασθενείς και τραυματίες, καθώς και εκατό άτομα διοικητικού και ιατρικού προσωπικού παραμένουν».

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η ομάδα ανέφερε ότι οι εκκενώσεις πραγματοποιούνται αφού η περιοχή «πολιορκείται για περισσότερες από δύο εβδομάδες από τις δυνάμεις κατοχής, μέσα σε μια ατμόσφαιρα τρόμου και πανικού λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών και πυροβολισμών».

21:41 Ο Μπλίνκεν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος συζητούν για ένα «οριστικό τέλος» στον πόλεμο της Γάζας που θα φέρει «αιώνια ειρήνη»

Οι Άντονι Μπλίνκεν και Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο παλάτι του Ριάντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου και πρωθυπουργό της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ στο Ριάντ.

Ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε τη σημασία της αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών στη Γάζα και της αποτροπής της περαιτέρω εξάπλωσης της σύγκρουσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

«Ο Υπουργός και ο Πρίγκιπας Διάδοχος συνέχισαν τις συζητήσεις για τον περιφερειακό συντονισμό προκειμένου να επιτευχθεί ένα διαρκές τέλος στην κρίση στη Γάζα που θα παρέχει διαρκή ειρήνη και ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους», συνέχισε ο Μίλερ.

Οι δύο ηγέτες «συζήτησαν επίσης τη σημασία της οικοδόμησης μιας πιο ολοκληρωμένης και ευημερούσας περιοχής» καθώς και «την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι περιφερειακές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παύσης των επιθέσεων των Χούθι που υπονομεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα».

21:23 Ο κορυφαίος αξιωματούχος ασφαλείας του Ιράν στη Βαγδάτη για να συναντηθεί με ανώτερους Ιρακινούς αξιωματούχους

Ο γραμματέας του Ανωτάτου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Αλί ΑΚμπάρ Αχμαντιάν έφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης το πρωί της Δευτέρας και έγινε δεκτός από Ιρακινούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται να συναντηθεί με ανώτερους ιρακινούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σια’ Αλ Σουντανί και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Κασίμ αλ Αράτζι. Ενημερωμένη πηγή δήλωσε στο ιρακινό κανάλι 964 ότι ο κορυφαίος Ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας, κατά τη διάρκεια του ολοήμερου ταξιδιού του στη Βαγδάτη, θα συζητήσει τις τρέχουσες εξελίξεις στο Ιράκ και την περιοχή.

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Αχμαντιάν στην αραβική χώρα από τότε που διορίστηκε γραμματέας του κορυφαίου οργάνου ασφαλείας του Ιράν τον Ιούνιο του 2023. Η επίσκεψή του πραγματοποιείται τρεις ημέρες αφότου οι ΗΠΑ έπληξαν θέσεις αντιστασιακών ομάδων στο Ιράκ και τη γειτονική Συρία σε αντίποινα για τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ιορδανία στις 28 Ιανουαρίου.

Η Τεχεράνη, η Βαγδάτη και η Δαμασκός καταδίκασαν τα αμερικανικά πλήγματα ως παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ και της Συρίας.

21:00 Ισραηλινοί στρατιώτες, ανατινάζουν πολυκατοικία «Για να μην έχουν που να γυρίσουν οι Παλαιστίνιοι»

Ακόμα μια παραδοχή προκύπτει της σχεδιαζόμενης εθνοκάθαρσης και εξεταζόμενης από το Διεθνές Δικαστήριο γενοκτονίας, πάλι από τον ισραηλινό στρατό. Έφεδρος στρατιώτης ανεβάζει βίντεο όπου ο στρατός ανατινάζει πολυκατοικία, σχολιάζοντας «Ώστε να μην έχουν που να επιστρέψουν» (οι Παλαιστίνιοι).

Ο στρατιώτης άνηκε στην Μεραρχία Γκολάνι, μια από τις ιστορικές μεραρχίες για το Ισραήλ, που όμως είχε βαρύτατες απώλειες στην επίθεση της Χαμάς στον τοίχο, καθώς σκοτώθηκαν και αιχμαλωτίστηκαν περισσότεροι στρατιώτες από ότι στον Πόλεμο των Έξι Ημερών και το Γιομ Κιπούρ μαζί. Την ίδια στιγμή έχουν χάσει πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς στο αντάρτικο πόλεων με την Χαμάς. Ουσιαστικά αυτό λογίζεται ως η εκδίκηση των IDF εναντίον των πολιτών της Γάζας.

Τα στοιχεία του στρατιώτη είναι στη διάθεσή μας.

20:37 Επιβεβαίωση: Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δημιουργούν χερσαία διαδρομή για ανεφοδιασμό του Ισραήλ

Επιβεβαιώνονται οι αρχικές αναφορές για νέα χερσαία διαδρομή αγαθών, με στόχο το σπάσιμο του ναυτικού αποκλεισμού από τους Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα. Τα αγαθά ξεκινούν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μεταφέρουν αγαθά στο Ισραήλ μέσω Ιορδανίας, σε μια νέα χερσαία διαδρομή που παρακάμπτει τον κίνδυνο επιθέσεων κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοικτά της Υεμένης. Οι κάτοικοι της Ιορδανίας έχουν ξεσηκωθεί και διαδηλώνουν με κίνδυνο να βρεθούν στη φυλακή.

Εκατοντάδες Ιορδανοί πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες ζητώντας να τερματιστεί αυτό που αποκάλεσαν «η σιωνιστική χερσαία γέφυρα», με στόχο την παράκαμψη των επιπτώσεων των επιθέσεων σε πλοία που κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια από την προσκείμενη στο Ιράν Ανσάρ Αλλάχ, γνωστότερη ως κίνημα των Χούθι. Στα μέσα Δεκεμβρίου, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την άφιξη της πρώτης παρτίδας εμπορικών φορτίων φρέσκων προϊόντων προς το Ισραήλ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσω μιας νέας εναλλακτικής διαδρομής που διέρχεται από τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία και διαρκεί δύο ημέρες.

Ένα πρόσφατο ρεπορτάζ του ισραηλινού καναλιού 13 προκάλεσε εκτεταμένη οργή στην Ιορδανία. Στις 31 Ιανουαρίου, το κανάλι μετέδωσε συνεντεύξεις με οδηγούς φορτηγών που έρχονται από τα ΗΑΕ και μεταφέρουν εμπορεύματα για το Ισραήλ, καθώς και πλάνα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος με δεκάδες εμπορικά φορτηγά σταθμευμένα στο συνοριακό πέρασμα που συνδέει την Ιορδανία με το Ισραήλ στην περιοχή της Κοιλάδας του Ιορδάνη. Έκτοτε έχουν οργανωθεί τουλάχιστον δύο διαδηλώσεις εναντίον του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, ενός από τους πιο κοντινούς συμμάχους του Ισραήλ στον αραβικό κόσμο

20:20 Ο Γιοάβ Γκάλαντ λέει πως «ο Μπεν-Γκβιρ δεν ανήκει στον πυρήνα που λαμβάνει αποφάσεις» για να κατευνάσει τις ΗΠΑ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι «τώρα είναι η ώρα να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους πολιτικούς στόχους που έχουμε θέσει (για τον πόλεμο)», σε δήλωσή του στη στρατιωτική βάση Κίρια στο Τελ Αβίβ τη Δευτέρα. Ο Gallant είπε ότι οι αποφάσεις που θα παρθούν θα επιτρέψουν «την αναχώρηση σε μια νέα αρένα στην οποία θα είναι δυνατόν να επεκταθεί ο κύκλος της ειρήνης πάνω από τον κύκλο της τρομοκρατίας».

Απαντώντας σε ερώτηση της Haaretz σχετικά με το αν εμπιστεύεται τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ να διαχειριστεί την ισραηλινή αστυνομία κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, ο Γκάλαντ είπε ότι «ασχολούμαι με τις υποθέσεις του κατεστημένου ασφαλείας», προσθέτοντας ότι «είναι απολύτως σαφές ότι η ηγεσία που λαμβάνει αποφάσεις για τον πόλεμο δεν περιλαμβάνει τον υπουργό Μπεν-Γκβιρ».

20:11 «Είμαστε έτοιμοι να μπούμε στην Κυβέρνηση για να διασφαλίσουμε την απελευθέρωση των ομήρων» λέει ο Λαπίντ

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και του είπε ότι το κόμμα του θα παράσχει ένα δίχτυ ασφαλείας υπέρ μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων.

«Του είπα ότι αν μας χρειάζεται για να μπούμε στην κυβέρνηση με οποιονδήποτε τρόπο … απλά να το πει», δήλωσε ο Λαπίντ.

Ορισμένοι από τους εταίρους του συνασπισμού του Νετανιάχου έχουν απειλήσει να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση υπό ορισμένες συνθήκες.

20:00 Αξιωματούχος της UNRWA δήλωσε ότι οι IDF επιτέθηκαν σε φορτηγό με τρόφιμα στη βόρεια Γάζα

Ο διευθυντής των επιχειρήσεων της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας, Τόμας Γουάιτ, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι ένα φορτηγό με τρόφιμα που επρόκειτο να μετακινηθεί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας δέχθηκε πυρά από το ισραηλινό ναυτικό.

Δεν υπήρξαν θύματα από την επίθεση, δήλωσε ο Γουάιτ.

19:50 Περισσότερα από 12.100 παιδιά σκοτώθηκαν στη Γάζα: Ομάδα Δικαιωμάτων

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Άμυνα για τα Παιδιά – Παλαιστίνη, ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να αυξηθεί, δεδομένου ότι υπάρχουν περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι που εξακολουθούν να αγνοούνται κάτω από τα ερείπια.

«Από τις 7 Οκτωβρίου, κατά μέσο όρο 250 παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα ως αποτέλεσμα των συνεχών βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού. Αυτό είναι πρωτοφανές – δεν έχει συμβεί σε κανένα μέρος του κόσμου που υπόκειται σε πόλεμο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Khaled Quzmar στο Al Jazeera.

19:25 Στην επίθεση της Δευτέρας σε αμερικανική βάση, έχασαν την ζωή τους 6 Σύροι σύμμαχοι των ΗΠΑ

Σύμαμχοι των ΗΠΑ σκοτώθηκαν σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους εναντίον βάσης που στεγάζει αμερικανικά στρατεύματα στην ανατολική Συρία κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας, λίγες ημέρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν σειρά επιθέσεων στο Ιράκ και τη Συρία.

Έξι μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) σκοτώθηκαν στην επίθεση στο πεδίο φυσικού αερίου αλ-Ομάρ στην επαρχία Ντέιρ εζ-Ζορ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των SDF Φαρχάντ Σαμί, ενώ άλλα 18 άτομα τραυματίστηκαν. Οι SDF κατηγόρησαν «πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν» για την επίθεση, λέγοντας ότι «χρησιμοποίησαν περιοχές που ελέγχονται από το συριακό καθεστώς στη Ντέιρ Εζ Ζορ ως ορμητήριο».

Οι SDF, οι οποίες έχουν δυνάμεις που σταθμεύουν στη βάση αλ Όμαρ μαζί με τα αμερικανικά στρατεύματα, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε ένα κέντρο εκπαίδευσης στη βάση. Οι SDF δρουν από την εποχή του εμφυλίου στην Συρία και υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ και την Γαλλία. Λαμβάνουν ακόμα υλικοτεχνική υποδομή και στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ.

19:05 Έφτασε στην Αίγυπτο πρόσθετη βοήθεια για τη Γάζα

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι αεροσκάφος που μετέφερε 39 τόνους βοήθειας για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα έφτασε στο Αλ-Αρίς της Αιγύπτου, κοντά στο παλαιστινιακό έδαφος.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι το Κατάρ έχει πλέον στείλει 75 αεροπλάνα φορτωμένα με συνολικά 2.225 τόνους βοήθειας στη Γάζα.

18:50 «Το Ισραήλ συνεχίζει τη θανατηφόρα πολιτική ανοικτών πυρών στη Δυτική Όχθη»

Η ισραηλινή ομάδα δικαιωμάτων έδωσε στη δημοσιότητα τα ευρήματά της για τον Νοέμβριο του 2023, τα οποία έδειξαν ότι η θανατηφόρα πολιτική ανοικτών πυρών του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη οδήγησε στη δολοφονία 116 Παλαιστινίων, 25 εκ των οποίων ήταν κάτω των 18 ετών.

Από τα θύματα του Νοεμβρίου, οι 43 σκοτώθηκαν όταν πέταξαν πέτρες, πυροδότησαν κροτίδες ή έκαψαν ελαστικά, διαπίστωσε η ομάδα. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς – 23 – δεν συμμετείχαν οι ίδιοι σε συγκρούσεις, αλλά απλώς παρακολουθούσαν ή περνούσαν από εκεί.

«Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε ενώ μάζευε ελιές και ένας ανήλικος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε αφού πέταξε ένα άδειο μπουκάλι σε μια πύλη του οικισμού», δήλωσε η ομάδα.

Άλλα 51 θύματα του Νοεμβρίου σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών ή αμέσως μετά, 31 από αυτά σε αεροπορικές επιδρομές – μεταξύ των οποίων τρεις ανήλικοι, ένας 12 και δύο 14 ετών, και 28 ένοπλοι πράκτορες, ανέφερε η B’Tselem.

18:20 UNRWA: Στη βόρεια Γάζα, η κλίμακα της καταστροφής είναι συγκλονιστική

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες μοιράστηκε πλάνα από ένα από τα κέντρα υγείας της γύρω από την εκτεταμένη καταστροφή, λέγοντας: «Δεν έχει μείνει τίποτα. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές επίπεδο καταστροφής και αναγκαστικού εκτοπισμού, που λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια μας».

18:00 Ο επικεφαλής του ΟΗΕ διορίζει ανεξάρτητη επιτροπή για να αξιολογήσει τις καταγγελίες κατά της UNRWA

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι μια ανεξάρτητη ομάδα εξέτασης, με επικεφαλής την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολόν, θα διενεργήσει αξιολόγηση της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) μετά τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε συνεννόηση με τον Φιλίπ Λαζαρινί, διόρισε μια ανεξάρτητη ομάδα αξιολόγησης για να εκτιμήσει κατά πόσον η UNRWA κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να διασφαλίσει την ουδετερότητα και να ανταποκριθεί στις καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Αρκετές δυτικές χώρες έχουν αναστείλει τη χρηματοδότηση της UNRWA, προκαλώντας επικρίσεις από υποστηρικτές των δικαιωμάτων που λένε ότι η αποδυνάμωση της υπηρεσίας θα βαθύνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

17:30 Νετανιάχου: «Καίριο πλήγμα» στη Χαμάς η νίκη στη Γάζα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι μια «ολοκληρωτική νίκη» του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας θα επιφέρει «καίριο πλήγμα» στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, αλλά και στο Ιράν και τους συμμάχους του.

«Η ολοκληρωτική νίκη είναι αναγκαία γιατί αυτή εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ (…). Μια ολοκληρωτική νίκη θα επιφέρει καίριο πλήγμα στον «άξονα του κακού» που είναι το Ιράν, η Χεζμπολάχ, οι Χούθι και φυσικά η Χαμάς», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνάντηση με στρατιωτικούς, σύμφωνα με το γραφείο του.

Χωρίς μια τέτοια νίκη, ανέφερε, «οι (Ισραηλινοί) που έχουν εκτοπιστεί δεν θα επιστρέψουν (σπίτια τους). Η επόμενη σφαγή θα μπορούσε να είναι απλά θέμα χρόνου και το Ιράν, η Χεζμπολάχ και άλλοι θα αποκτήσουν κέρδη εδώ και θα καταστρέψουν τη Μέση Ανατολή».

17:00 Κορυφαίος Γάλλος διπλωμάτης στην Ιερουσαλήμ: «Η συνεχιζόμενη τραγωδία στη Γάζα πρέπει να σταματήσει»

Ο Stephane Sejourne απαίτησε «σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από όλους, άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός και μαζική εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας» μετά από συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του.

Είπε επίσης ότι η βία των παράνομων ισραηλινών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη «πρέπει να σταματήσει», όπως και «τα εξίσου βίαια σχόλια που σπέρνουν το μίσος για τους Παλαιστίνιους».

16:20 Στους 27.478 οι νεκροί από την αρχή του πολέμου

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 27.478 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο επίσης ανέφερε ότι συνολικά 66.835 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα.

16:10 Ο Μπλίνκεν φθάνει στη Σαουδική Αραβία- Συζητήσεις για την μεταπολεμική Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί τον πρώτο του σταθμό σε μια ευρύτερη περιοδεία στη Μέση Ανατολή.

Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ του βασιλείου και του Ισραήλ, καθώς και να σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες για τη διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Γάζας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το πέμπτο ταξίδι του Μπλίνκεν στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου πραγματοποιείται εν μέσω αμερικανικών επιδρομών εναντίον μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν σε όλη τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη, ως απάντηση σε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στα τέλη Ιανουαρίου στην Ιορδανία, από την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Ο Μπλίνκεν πρόκειται επίσης να επισκεφθεί την Αίγυπτο, το Κατάρ και το Ισραήλ αργότερα αυτή την εβδομάδα και να πιέσει να προωθηθούν οι συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ με τη Χαμάς για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους.

Στο Ριάντ, ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον de facto κυβερνήτη του βασιλείου, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καθώς και με τον Σαουδάραβα ομόλογό του πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ.

15:40 Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στερούνται όλα τα βασικά είδη

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ OCHA δήλωσε ότι οι οικογένειες εντός και εκτός καταφυγίων στη Ράφα και το Χαν Γιουνίς χρειάζονται 50.000 σκηνές για κρύο καιρό, 200.000 σετ κλινοσκεπασμάτων, 200.000 κιτ στεγανοποίησης, 200.000 κιτ χειμωνιάτικου ρουχισμού και ξυλεία για την υποστήριξη των εκτοπισμένων στην κατασκευή αυτοσχέδιων καταφυγίων.

«Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένοι είναι η έλλειψη εργαλείων χειρός για να προετοιμάσουν τη θέση των σκηνών τους και να τις προστατεύσουν από τη βροχή και τις πλημμύρες», ανέφερε ο οργανισμός, καθώς το Ισραήλ εμποδίζει την είσοδο εργαλείων χειρός στον πολιορκημένο θύλακα.

15:15 Έφηβος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις

Ο Παλαιστίνιος έφηβος που σκοτώθηκε από τα ισραηλινά στρατεύματα για μια υποτιθέμενη απόπειρα επίθεσης με μαχαίρι κοντά στον οικισμό Maale Adumim στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ταυτοποιήθηκε ως Wadee’ Shadi Owaisat.

Ο 14χρονος καταγόταν από την κατεχόμενη συνοικία Jabal Mukaber της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν τα πληρώματα ασθενοφόρων να φτάσουν στον Owaisat αφού τον πυροβόλησαν, καθώς αιμορραγούσε μέχρι θανάτου.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη φέτος ανέρχεται σε 63.

14:43 Εκτοπισμένες οικογένειες εγκαταλείπουν το νοσοκομείο al-Amal μετά από πολιορκία δύο εβδομάδων

Η Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι εκατοντάδες εκτοπισμένες οικογένειες εγκαταλείπουν το νοσοκομείο al-Amal και την έδρα της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) στη Χαν Γιουνίς «αφού πολιορκούνται για περισσότερες από δύο εβδομάδες από τις δυνάμεις κατοχής, μέσα σε μια ατμόσφαιρα τρόμου και πανικού λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών και πυροβολισμών».

Η PRCS δείχνει ένα βίντεο με ανθρώπους να κουβαλούν σακούλες καθώς οι γιατροί προσπαθούν να τους βοηθήσουν να εκκενωθούν εν μέσω του θορύβου των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από πάνω τους.

14:40 35.000 έχουν φύγει από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα από τον Νοέμβριο

Πάνω από 35.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αιγυπτιακής συνοριακής αρχής που επικαλείται η al-Araby al-Jadeed.

Ο αριθμός αυτός φέρεται να περιλαμβάνει περίπου 2.000 ασθενείς και τραυματίες που έχουν εισέλθει στην Αίγυπτο για ιατρική περίθαλψη, καθώς και προσωπικό διεθνών οργανισμών, κατόχους αιγυπτιακών διαβατηρίων και διπλούς πολίτες.

Ο αξιωματούχος προσθέτει ότι υπό κανονικές συνθήκες, περίπου 15.000 άνθρωποι το μήνα διασχίζουν το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, οπότε για το χρονικό διάστημα των τριών μηνών (Νοέμβριος-Ιανουάριος), η αναμενόμενη κίνηση θα πρέπει να ανέλθει σε 45.000.

14:34 Η UNRWA λέει ότι δεν μπορεί να παραδώσει βοήθεια υπό τη ρίψη πυρών

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δήλωσε ότι δεν μπορεί να εκτελέσει την αποστολή της και να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια εάν δεν πληρούνται οι όροι ασφαλείας.

«Χρειάζεται επειγόντως ασφαλής και βιώσιμη ανθρωπιστική πρόσβαση παντού, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Γάζας», ανέφερε η UNRWA σε ανάρτησή της στο X.

14:18 Επιβεβαιώνεται ο θάνατος των έξι κομάντος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF)

Ο Farhad Shami, εκπρόσωπος των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), επιβεβαίωσε σε ανάρτησή του στο X ότι το χτύπημα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους που αναφέραμε έπληξε μια ακαδημία κομάντος των SDF σε μια αμερικανική βάση στο πετρελαϊκό πεδίο al-Omar.

Είπε ότι η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα «τον μαρτυρικό θάνατο έξι από τους κομάντος μας».

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ είχε νωρίτερα αναλάβει την ευθύνη για το χτύπημα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, δηλώνοντας ότι ήταν μια επίδειξη υποστήριξης προς το λαό της Γάζας και μια «απάντηση στις σφαγές που διαπράχθηκαν» κατά των Παλαιστινίων.

14:07 Θα συνεχίσουμε τη στήριξή μας στην UNRWA, λέει ο πρωθυπουργός του Κατάρ

Σε συνάντηση που είχε με τον γενικό επίτροπο της UNRWA Philippe Lazzarini στη Ντόχα, ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Mohammed bin Abdulrahman Al Thani δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει την οργάνωση.

Ο ίδιος τόνισε «την προθυμία του Κατάρ να συνεχίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας με βιώσιμο και απρόσκοπτο τρόπο».

Προειδοποίησε επίσης για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα είχε η διακοπή της χρηματοδότησης της UNRWA και ζήτησε τον διαχωρισμό του οργανισμού από τους ισχυρισμούς που αφορούν αρκετούς υπαλλήλους του, οι οποίοι βρίσκονται υπό διερεύνηση.

13:44 Κονβόι της UNRWA που μετέφερε τρόφιμα δέχτηκε πυροβολισμούς του ισραηλινού ναυτικού

Τα φορτηγά περίμεναν να μετακινηθούν προς τη βόρεια Γάζα. «Ευτυχώς, κανείς δεν τραυματίστηκε», δήλωσε ο αξιωματούχος της UNRWA Τόμας Γουάιτ σε ανάρτησή του στο Χ.

13:40 Η Αυστραλία εμποδίζει την πλεύση πλοίου από την Αφρική προς το Ισραήλ εν μέσω επιθέσεων των Χούθι

Η αυστραλιανή κυβέρνηση δηλώνει ότι απέρριψε το αίτημα ενός εξαγωγέα ζώων να στείλει ένα πλοίο που μετέφερε περίπου 14.000 πρόβατα και 1.500 βοοειδή σε ένα πολύμηνο ταξίδι γύρω από την Αφρική προς το Ισραήλ.

Τα ζώα βρίσκονται στο πλοίο εδώ και ένα μήνα, προκαλώντας την κατακραυγή των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των ζώων που παρομοίασαν τη μεταχείρισή τους με βασανιστήρια.

Το MV Bahijah απέπλευσε από την Αυστραλία για το Ισραήλ στις 5 Ιανουαρίου, αλλά εγκατέλειψε το πέρασμα από την Ερυθρά Θάλασσα λόγω απειλής επίθεσης από τους Χούθι της Υεμένης και διατάχθηκε από την αυστραλιανή κυβέρνηση να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Το πλοίο περιμένει στα ανοικτά της Δυτικής Αυστραλίας εδώ και μια εβδομάδα για να αποφασίσει η κυβέρνηση αν μπορεί να επιστρέψει στη θάλασσα.

13:25 Διεθνής Αμνηστία: «Σοκαριστική αύξηση» στις βίαιες επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιγράφει «ένα βάναυσο κύμα βίας» κατά Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου.

Αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προβεί σε παράνομες δολοφονίες, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και επιδρομών για συλλήψεις.

«Αυτές οι παράνομες δολοφονίες αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαπράττονται ατιμώρητα στο πλαίσιο της διατήρησης του θεσμοθετημένου καθεστώτος συστηματικής καταπίεσης και κυριαρχίας του Ισραήλ επί των Παλαιστινίων», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas, διευθύντρια παγκόσμιας έρευνας, υπεράσπισης και πολιτικής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η έρευνα της ΜΚΟ διαπίστωσε επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν την παροχή ιατρικής βοήθειας σε άτομα με τραυματισμούς που απειλούσαν τη ζωή τους και επιτέθηκαν μεταξύ άλλων σε τραυματιοφορείς που προσπάθησαν να βοηθήσουν τους τραυματισμένους Παλαιστίνιους.

12:56 Το Ισραήλ συλλαμβάνει τον διευθυντή και τον διοικητή του νοσοκομείου Al-Amal

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κάλεσαν τον γενικό διευθυντή του νοσοκομείου Al-Amal, Dr Haider al-Qaddura, καθώς και τον διοικητικό διευθυντή του νοσοκομείου Maher Atallah.

Οι δύο άνδρες βρίσκονται σε άγνωστη τοποθεσία, δήλωσε η PRCS.

12:48 Η Ισπανία στέλνει επιπλέον 3,5 εκατομμύρια ευρώ στην UNRWA

Η Ισπανία θα στείλει στην παλαιστινιακή υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες UNRWA επιπλέον 3,5 εκατομμύρια ευρώ (3,8 εκατομμύρια δολάρια) σε βοήθεια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Jose Manuel Albares στους νομοθέτες τη Δευτέρα.

Οι μεγάλοι δωρητές της UNRWA, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας, ανέστειλαν τη χρηματοδότηση μετά τις καταγγελίες που προέκυψαν ότι περίπου 12 από τους δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους υπαλλήλους της ήταν ύποπτοι για συμμετοχή στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η Μαδρίτη συνεισέφερε 18,5 εκατομμύρια ευρώ απευθείας στην UNRWA το 2023, συμπεριλαμβανομένων 10 εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο μετά την απόφαση να τριπλασιαστεί η αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια προς τα παλαιστινιακά εδάφη.

12:40 Παλαιστίνιος έφηβος πυροβολήθηκε αφού προσπάθησε να μαχαιρώσει αστυνομικό σε πόλη της Δυτικής Όχθης

Αστυνομικοί της Συνοριακής Αστυνομίας πυροβόλησαν έναν Παλαιστίνιο που προσπάθησε να τους μαχαιρώσει στη Δυτική Όχθη, στα περίχωρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι αστυνομικοί σταμάτησαν τον ύποπτο και κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, αυτός τράβηξε μαχαίρι και προσπάθησε να τους μαχαιρώσει.

Οι αξιωματικοί της συνοριακής αστυνομίας άνοιξαν πυρ, «εξουδετερώνοντας» τον ύποπτο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η κατάστασή του δεν είναι άμεσα σαφής. Κανένας αστυνομικός δεν τραυματίστηκε από το περιστατικό.

12:32 Η Ιορδανία στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος

Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ιορδανίας και η Ολλανδική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησαν εναέριες ρίψεις κοντά στο νοσοκομείο Jordanian Field στη Γάζα, ανακοίνωσε ο ιορδανικός στρατός.

«Η βοήθεια που έπεσε περιείχε υλικά ανακούφισης, ανθρωπιστικά και ιατρικά υλικά μέσω ειδικών κιβωτίων εξοπλισμένων με αλεξίπτωτα που καθοδηγούνταν από το σύστημα GPS, με στόχο την παράδοσή τους στις καθορισμένες τοποθεσίες και εντός των απαραίτητων χρονικών ορίων», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

12:28 Η El Al Israel Airlines δεν θα ξεκινήσει εκ νέου τις απευθείας πτήσεις προς Δουβλίνο και Μαρακές

Η El Al Israel Airlines δεν θα ξεκινήσει εκ νέου τις απευθείας πτήσεις της προς το Δουβλίνο, την ιρλανδική πρωτεύουσα, και τη μαροκινή πόλη Μαρακές για την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο, αναφέρει ο αερομεταφορέας, επικαλούμενος τις αλλαγές στις απαιτήσεις των πελατών μετά τον πόλεμο στη Γάζα.

Οι πτήσεις στο Δουβλίνο ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο και επρόκειτο να συνεχιστούν μέχρι τον Νοέμβριο, αλλά περιορίστηκαν λίγες εβδομάδες αφότου η Χαμάς εισήλθε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει ανακοίνωση της El Al.

Οι πτήσεις στο Μαρακές σταμάτησαν τον Οκτώβριο εν μέσω ισραηλινών συμβουλών κατά των ταξιδιών στο Μαρόκο, προστίθεται.

12:09 Τουλάχιστον 28 ύποπτοι συνελήφθησαν στη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει τουλάχιστον 28 άτομα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το βράδυ της Κυριακής.

Μεταξύ των συλληφθέντων Παλαιστινίων περιλαμβάνεται μια γυναίκα από την πόλη Silwad στα βορειοανατολικά της Ραμάλα, καθώς και πολλά παιδιά, ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της στο Telegram.

Είπε επίσης ότι οι συλλήψεις έγιναν κυρίως στη Ραμάλα, ενώ οι υπόλοιπες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην Τουλκαρέμ, τη Χεβρώνα, τη Τζενίν, την Τούμπας, τη Ναμπλούς και την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια και ξυλοκόπησαν τους συλληφθέντες και τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια των επιδρομών, ανέφερε η ομάδα, προσθέτοντας ότι ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων που πραγματοποιήθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου ξεπέρασε τις 6.540.

11:47 ΠΟΥ: 1.243 τραυματίες απομακρύνθηκαν από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι 1.243 ιατρικά περιστατικά έχουν απομακρυνθεί από τη Γάζα προς την Αίγυπτο μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα, μεταξύ των οποίων και αρκετοί τραυματίες από ισραηλινές επιθέσεις.

Τουλάχιστον 1.025 άλλοι Παλαιστίνιοι συνόδευσαν τους ασθενείς ως ιατρικοί συνοδοί.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, έχει προηγουμένως επισημάνει εκθέσεις από τους υπαλλήλους του οργανισμού στη Λωρίδα της Γάζας που δείχνουν ότι ο κίνδυνος λιμού αυξάνεται καθημερινά στα νοσοκομεία της Γάζας.

11:31 Επίθεση της «Ισλαμικής Αντίστασης» με drone σε αμερικανική βάση στη Συρία – Έξι νεκροί

Επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πραγματοποιήθηκε από την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα «Ισλαμική Αντίσταση» κατά τη διάρκεια της νύχτας σκότωσε έξι κομάντος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που σταθμεύουν σε αμερικανική βάση στην ανατολική Συρία, ανακοίνωσε ο στρατός.

Δεκατέσσερα άτομα τραυματίστηκαν.

Η βάση έγινε στόχος με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Εκδίκηση για τη Γάζα», προστίθεται.

«Ο αριθμός [των νεκρών] είναι πιθανό να αυξηθεί λόγω των σοβαρών τραυματισμών», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επίθεση θεωρείται η πρώτη απάντηση των ιρανικών πολιτοφυλακών σε αμερικανικές βάσεις μετά τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές σε συνδεδεμένες τοποθεσίες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την Παρασκευή πλήγματα σε τουλάχιστον 85 στόχους στο Ιράκ και τη Συρία που χρησιμοποιούνται από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, μετά τον θάνατο τριών μελών της υπηρεσίας στην Ιορδανία στα τέλη του περασμένου μήνα.

11:15 Ο επικεφαλής ασφαλείας του Ιράν φτάνει στη Βαγδάτη

Ο νέος επικεφαλής ασφαλείας του Ιράν Αλί Αχμαντιάν έφτασε στη Βαγδάτη για συνομιλίες εν μέσω της στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ των ΗΠΑ και των δυνάμεων που πρόσκεινται στο Ιράν στο Ιράκ.

Ο Ahmadian, γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (SNSC) του Ιράν και εκπρόσωπος του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έγινε δεκτός από τον Issam al-Saadi, αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Ιράκ, σύμφωνα με το Nournews, ένα μέσο που συνδέεται με το SNSC.

Ο Ahmadian, ο οποίος διορίστηκε τον Μάιο του 2023 εν μέσω πολιτικών ανακατατάξεων στην Τεχεράνη, είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Ιράκ Qasim Mohammad Jalal al-Araji τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

11:02 Παλαιστινιακό ΥΠΕΞ: Να επιβληθούν κυρώσεις στους ηγέτες της ακροδεξιάς που προπαγανδίζουν εποικισμούς

«Ο τερματισμός της κατοχής και η επίτευξη των εθνικών δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στην παλαιστινιακή και την ισραηλινή πλευρά», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

«Ζητάμε την επιβολή αποτρεπτικών διεθνών κυρώσεων στους ηγέτες της ισραηλινής ακροδεξιάς που καυχιούνται για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την υποκίνηση της βίας».

Ο Μπεζαλέλ Σμότριχ έχει υποσχεθεί ότι θα υποστηρίξει τις εποικιστικές δραστηριότητες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο υπουργός, ο οποίος βρίσκεται επίσης στο τιμόνι του ισραηλινού διοικητικού οργάνου που λειτουργεί στη Δυτική Όχθη, έχει προωθήσει την έγκριση χιλιάδων ακόμη οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

10:43 Ιαπωνική εταιρεία τερματίζει τη συνεργασία της με εταιρεία του Ισραήλ, επικαλούμενη απόφαση του ΔΔΔ

Η αεροπορική εταιρεία της Itochu Corp θα τερματίσει τη στρατηγική συνεργασία της με την ισραηλινή αμυντική εταιρεία Elbit Systems Ltd. μέχρι το τέλος του μήνα, αφού το Διεθνές Δικαστήριο  διέταξε το Ισραήλ να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων και να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αμάχους.

Η Itochu Aviation, η Elbit Systems και η Nippon Aircraft Supply (NAS) υπέγραψαν το μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας τον περασμένο Μάρτιο.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου στις 26 Ιανουαρίου και ότι η ιαπωνική κυβέρνηση υποστηρίζει το ρόλο του Δικαστηρίου, έχουμε ήδη αναστείλει νέες δραστηριότητες που σχετίζονται με το Μνημόνιο Συνεργασίας και σχεδιάζουμε να το τερματίσουμε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Itochu, Tsuyoshi Hachimura.

10:27 Η Ρωσία καλεί για εξηγήσεις την Ισραηλινή πρέσβειρα για «απαράδεκτα» σχόλια

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας θα καλέσει για εξηγήσεις την πρέσβειρα του Ισραήλ Σιμόνα Χαλπερίν για τα «απαράδεκτα σχόλια» που έκανε σε συνέντευξή της, ανέφερε τη Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το υπουργείο.

Η Χαλπερίν, σύμφωνα με το υπουργείο, διαστρέβλωσε τη στάση της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική εφημερίδα Kommersant, η οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

10:18 Χούθι: Η Ιταλία θα γίνει στόχος αν συμμετάσχει στις επιθέσεις κατά της Υεμένης

Η Ιταλία θα γίνει στόχος εάν συμμετάσχει σε επιθέσεις εναντίον της Υεμένης, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των Χούθι σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Ο Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι, επικεφαλής της ανώτατης επαναστατικής επιτροπής των Χούθι, δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ότι η Ιταλία πρέπει να είναι ουδέτερη στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα, προσθέτοντας ότι αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή.

Η Ιταλία δήλωσε την Παρασκευή ότι θα συμμετέχει στη διοίκηση της ναυτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα στην οποία έχει συμμετάσχει για την προστασία των πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι.

10:10 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι σκότωσε δεκάδες Παλαιστίνιους μαχητές μέσα σε 24 ώρες

Παρακάτω παραθέτουμε μία σύνοψη όσων ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε μια ανάρτηση στο Χ:

  • Πέντε Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν στα κεντρικά της Λωρίδας της Γάζας
  • Μαχητές της Χαμάς έγιναν στόχοι στα βόρεια και στο κεντρικά της Λωρίδας της Γάζας
  • Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας, δύο ομάδες μάχης σκότωσαν δεκάδες Παλαιστίνιους μαχητές
  • Στη Χαν Γιουνίς, ένα μαχητικό αεροσκάφος στόχευσε μαχητές της Χαμάς που τοποθετούσαν εκρηκτικά
  • Στα δυτικά της Χαν Γιουνίς, μια ταξιαρχία πεζικού εμπλέκεται εναντίον Παλαιστίνιων μαχητών
  • Τις τελευταίες 24 ώρες, ο στρατός σκότωσε δεκάδες Παλαιστίνιους μαχητές
  • Πραγματοποιήθηκαν επιδρομές σε τμήματα της Χαν Γιουνίς και σκοτώθηκαν 10 Παλαιστίνιοι μαχητές

10:01 Οι Αλ Κουντς λέει ότι έπληξε ισραηλινά στρατεύματα και οχήματα στη Χαν Γιουνίς

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ με έδρα τη Γάζα, ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επίθεση εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων στην πόλη Χαν Γιουνίς στα νότια της Γάζας.

«Βομβαρδίσαμε μια θέση εχθρικών στρατιωτών και οχημάτων με βλήματα όλμου στον άξονα al-Taqaddum, νοτιοδυτικά της Χαν Γιουνίς», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της στο Telegram.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, οι Αλ Κουντς δήλωσαν ότι μαχητές της στόχευσαν ισραηλινούς στρατιώτες «στην πρώτη γραμμή» της Χαν Γιουνίς με «βόμβες κατά προσωπικού», χωρίς να διευκρινίσει αν υπήρχαν θύματα από την επίθεση.

09:52 Παλαιστίνιος γιατρός μιλάει για το πώς βασανίστηκε σε ισραηλινή φυλακή

Ο Παλαιστίνιος γιατρός Σαΐντ Αμπντουλραχμάν Μααρούφ λέει ότι βασανίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των σχεδόν επτά εβδομάδων κράτησής του μετά τη σύλληψή του στη Γάζα.

Ο Maarouf, παιδίατρος στο νοσοκομείο Αλ Αχλι στην πόλη της Γάζας, δήλωσε στο Al Jazeera ότι του είχαν δέσει τα μάτια και του είχαν δέσει τα χέρια και τα πόδια.

«Με συνέλαβαν μέσα από το νοσοκομείο και παρέμεινα στην ισραηλινή φυλακή για 45 ημέρες υπό σοβαρά βασανιστήρια και πείνα», είπε. «Δεν διέπραξα κανένα έγκλημα. Τα όπλα μου είναι το στυλό μου, το σημειωματάριό μου και το στηθοσκόπιο. Δεν έφυγα από το νοσοκομείο, περιέθαλπα τα παιδιά μέσα».

Είπε ότι απελευθερώθηκε την 1η Φεβρουαρίου και τώρα εργάζεται στο νοσοκομείο Abu Yousef al-Najjar στην πόλη Rafah.

«Έχασα περισσότερα από 25 κιλά μέσα σε 45 ημέρες. Έχασα την ισορροπία μου, έχασα τη συγκέντρωσή μου και έχασα κάθε συναίσθημα. Ήμασταν αλυσοδεμένοι για 45 ημέρες, με χειροπέδες για 45 ημέρες».

09:34 Ισραηλινοί έποικοι επιτίθενται σε όχημα Παλαιστίνιου κοντά στη Βηθλεέμ

Ισραηλινοί έποικοι έσπασαν τα τζάμια οχήματος που ανήκε σε Παλαιστίνιο στην πόλη Ναχαλίν, δυτικά της Βηθλεέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Την Παρασκευή, ο Καναδάς ενώθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεσμεύτηκε να επιβάλει κυρώσεις σε «εξτρεμιστές» Ισραηλινούς εποίκους που συνδέονται με τη βία εναντίον παλαιστινιακών κοινοτήτων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

09:22 Η Ισλαμική Τζιχάντ λέει ότι επιτέθηκε σε ισραηλινά στρατεύματα στη Χαν Γιουνίς

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ που εδρεύει στη Γάζα, δήλωσε ότι μαχητές της στόχευσαν ισραηλινούς στρατιώτες «στην πρώτη γραμμή του μετώπου της πόλης Χαν Γιουνίς».

Σε ανακοίνωσή της στο Telegram, η ένοπλη ομάδα ανέφερε ότι οι στρατιώτες έγιναν στόχος με «βόμβες κατά προσωπικού», χωρίς να διευκρινίσει αν υπήρξαν θύματα από την επίθεση.

09:12 Ισραηλινή τράπεζα μπλοκάρει τον λογαριασμό της UNRWA

Η ισραηλινή τράπεζα Bank Luemi ανακοίνωσε στην παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες UNRWA ότι μπλοκάρει τον τραπεζικό της λογαριασμό λόγω «χειροπιαστών υποψιών ότι μεταφέρει χρήματα σε τρομοκρατικές ομάδες στη Γάζα», αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την κατηγορία που απηύθυνε το Ισραήλ σε 12 υπαλλήλους της υπηρεσίας ότι συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, μετά την οποία μεγάλοι δωρητές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέστειλαν τη χρηματοδότηση του οργανισμού.

Η Haaretz ανέφερε ότι η τράπεζα είχε επίσης λάβει πληροφορίες για ασυνήθιστη δραστηριότητα στο λογαριασμό της UNRWA και τους είχε στείλει πολλαπλές προειδοποιήσεις.

09:00 Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν άνδρα στη Μπερσέμπα- 10 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην Αράμπα

Το Al Jazeera Arabic μεταδίδει ότι ένας Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην πόλη Μπερσέμπα στο νότιο Ισραήλ, αφού φέρεται να προσπάθησε να αρπάξει το όπλο ενός Ισραηλινού αστυνομικού.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο στην πόλη Αράμπα, νότια της Τζενίν, και κράτησαν για αρκετές ώρες 10 πρώην κρατούμενους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε επίσης εκ νέου έναν Παλαιστίνιο πρώην κρατούμενο κατά τη διάρκεια της εισβολής του στην πόλη Tubas, καθώς και δύο άνδρες στον προσφυγικό καταυλισμό Shuafat, βόρεια της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

08:42 Τριάντα νεκροί από την επιδρομή στη Ντέιρ αλ Μπάλαχ

Σύμφωνα με το AJ, οι έντονοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ δεν έχουν σταματήσει τις τελευταίες ημέρες και επικεντρώνονται περισσότερο στα κεντρικά της Λωρίδας της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός, εντός των τελευταίων ημερών, αποσύρθηκε από την περιοχή και αυτή έχει γίνει κύριος στόχος ανελέητων αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών πυροβολικού.

Η Deir el-Balah, μια περιοχή που είχε χαρακτηριστεί σε μεγάλο βαθμό ως ασφαλής κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, έχει γίνει στόχος αυτών των ανελέητων αεροπορικών επιδρομών.

Χιλιάδες άνθρωποι που διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας διαμένουν κυρίως σε αυτή την περιοχή.

Οι επιθέσεις, με στόχο κυρίως το δυτικό τμήμα της πόλης, έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές και καταστροφές σε πολλά σπίτια καθώς και σε δημόσιες εγκαταστάσεις.

Σχεδόν 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την αεροπορική επιδρομή στην πόλη Ντέιρ ελ Μπάλαχ, ενώ αναφέρθηκαν δεκάδες τραυματισμοί. Πολλοί τραυματίες δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν άμεσα λόγω της κατάστασης αυτής και μπορεί να πεθάνουν στον όροφο του νοσοκομείου.

08:23 «Απερίγραπτη η κατάσταση στη Ράφα»

Μια ενημέρωση για την κατάσταση στη Ράφα, όπου το πρακτορείο ειδήσεων AFP αναφέρει ότι 128 άνθρωποι – κυρίως γυναίκες και παιδιά – σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας προς τη Δευτέρα, επικαλούμενο στοιχεία από το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας δήλωσε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν σε όλο το κέντρο και το νότιο άκρο της παράκτιας περιοχής, μεταξύ άλλων κοντά σε νοσοκομεία. Γράφει το AFP:

«Η κατάσταση είναι απερίγραπτη», δήλωσε ο Said Hamouda, ένας Παλαιστίνιος που εγκατέλειψε το σπίτι του για τη νότια πόλη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Είτε έχεις ένα εκατομμύριο δολάρια είτε εκατό, βρίσκεσαι στην ίδια κατάσταση», δήλωσε ο Hamouda.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το Ισραήλ πίεσε νοτιότερα προς την πολυσύχναστη συνοριακή πόλη, προειδοποιώντας ότι οι χερσαίες δυνάμεις του θα μπορούσαν να προελάσουν στη Ράφα.

Το πρωί της Δευτέρας, πηγές δήλωσαν στο AFP ότι μπορούσαν να ακούσουν βομβαρδισμούς πυροβολικού στις περιοχές της ανατολικής Ράφα και της Χαν Γιουνίς, της κύριας πόλης της Γάζας.

Το Ισραήλ λέει ότι στη Χαν Γιουνίς οι μαχητές προετοιμάστηκαν για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και ότι εκεί κρύβονται υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς.

08:00 Παιδί που υπέστη ακρωτηριασμό προσπαθεί να περπατήσει ξανά

Ο Elias είναι ένα από τα χιλιάδες παιδιά στη Γάζα που ακρωτηριάστηκαν εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών. Στο παρακάτω βίντεο, φαίνεται να μαθαίνει πώς να χρησιμοποιεί πατερίτσες ώστε να μπορεί να περπατήσει ξανά.

Η UNICEF εκτιμά ότι από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, περισσότερα από 1.000 παιδιά της Γάζας ακρωτηριάστηκαν. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι λόγω της ισραηλινής πολιορκίας της Γάζας, δεν επιτρέπεται η είσοδος φαρμάκων στη Λωρίδα. Αυτό σημαίνει ότι πολλά από αυτά τα παιδιά χρειάστηκε να υποβληθούν σε επεμβάσεις ακρωτηριασμού χωρίς αναισθησία.

07:43 Πλάνα από την επιχείρηση των ΗΠΑ εναντίον της Υεμένης

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν εκτοξεύσεις πυραύλων από τα αντιτορπιλικά USS Gravely και USS Carney προς στόχους των Χούθι στην Υεμένη.

Το βίντεο δείχνει επίσης αεροσκάφη να απογειώνονται από το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower.

Τα πλάνα τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομών το βράδυ του Σαββάτου.

Ξεχωριστά, το βράδυ της Κυριακής, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι πραγματοποίησε πρόσθετα «πλήγματα αυτοάμυνας» στην Υεμένη το πρωί της Κυριακής.

Είπαν ότι τα πλήγματα αφορούσαν έναν πύραυλο κρουζ χερσαίας επίθεσης, καθώς και τέσσερις πυραύλους κρουζ κατά πλοίων που ήταν «έτοιμοι να εκτοξευτούν» κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

07:30 Ο Μπλίνκεν αναμένεται στη Σαουδική Αραβία εν μέσω συνομιλιών για την απελευθέρωση αιχμαλώτων

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται στη Σαουδική Αραβία, καθώς ξεκινά την πέμπτη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Ο Μπλίνκεν θα επικεντρωθεί στις «διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων και θα περιλαμβάνει μια ανθρωπιστική παύση» στη Γάζα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ σε δήλωσή του ενόψει της επίσκεψης.

Η ανθρωπιστική παύση θα «επιτρέψει τη συνεχή, αυξημένη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Μπλίνκεν θα ταξιδέψει επίσης στην Αίγυπτο, το Κατάρ, το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

07:22 Χωρίς ρούχα και παπούτσια οι Παλαιστίνιοι που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ

Το Ισραήλ απελευθέρωσε περίπου 88 κρατούμενους Παλαιστίνιους τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου ενός «ασυνόδευτου» παιδιού, ανέφερε η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, OCHA, στην τελευταία ημερήσια ενημέρωσή της.

Οι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν «χρειάζονται επειγόντως χειμωνιάτικα ρούχα και παπούτσια και σκηνές, εκτός από χρηματική βοήθεια» και ζήτησαν βοήθεια «για την ανάκτηση των προσωπικών τους αντικειμένων, τα οποία κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους από τον ισραηλινό στρατό», ανέφερε το OCHA.

Τα άτομα αυτά περιλαμβάνουν 60 άνδρες από τη Γάζα που απελευθερώθηκαν στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ και 28 άτομα που απελευθερώθηκαν σε δύο σχολεία της UNRWA στη Ράφα, εκ των οποίων οι έξι μεταφέρθηκαν σε υγειονομικές εγκαταστάσεις μετά από αρχική ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική πρώτη βοήθεια, ανέφερε το OCHA.

07:14 Σε ελεύθερη πτώση τα ποσοστά του Μπάιντεν – Λιγότεροι από 3 στους 10 εγκρίνουν τους χειρισμούς του στον πόλεμο στη Γάζα

Τα ποσοστά αποδοχής του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχίζουν να πέφτουν ενόψει των προεδρικών εκλογών στη χώρα τον Νοέμβριο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο ρεκόρ του 37%, σύμφωνα με νέα στοιχεία δημοσκόπησης που δημοσίευσε το NBC την Κυριακή.

Ένα σημαντικό ζήτημα μεταξύ των Αμερικανών ψηφοφόρων είναι ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Γάζας, με λιγότερους από τρεις στους δέκα να εγκρίνουν τους χειρισμούς του Μπάιντεν στη σύγκρουση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Ακόμη περισσότερο, μόνο το 15% των ψηφοφόρων κάτω των 35 ετών ενέκρινε την προσέγγισή του, ενώ το 70% την αποδοκίμασε.

Σε μια υποθετική εκλογική αναμέτρηση, τα στοιχεία του NBC έδειξαν ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα λάμβανε το 47% των ψήφων, ενώ ο Μπάιντεν το 42%.

07:09 Ο ισραηλινός στρατός συλλαμβάνει 11 άτομα στην Τουλκαρέμ, τη Ραμάλα και τη Χαλχούλ

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν πέντε άνδρες στην πόλη Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Πυροβολισμοί έπεσαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην πόλη μεταξύ παλαιστίνιων μαχητών της αντίστασης και των ισραηλινών δυνάμεων, αλλά δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Το Wafa αναφέρει επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τρία άτομα στη Ραμάλα και τρία άτομα από την πόλη Χαλχούλ, βόρεια της Χεβρώνας.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι σημειώθηκαν μάχες στον καταυλισμό Al-Ain στη Ναμπλούς.

06:59 ΟΗΕ: Το Ισραήλ κατεδαφίζει σπίτια σε όλη τη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις προβαίνουν σε «σημαντικές καταστροφές» οικιστικών συγκροτημάτων σε ολόκληρη τη Γάζα, ιδίως στην πόλη Χαν Γιουνίς, αναφέρει η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ OCHA στην τελευταία ενημέρωση για την κατάσταση.

Το OCHA ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν αρκετά συγκροτήματα κατοικιών στην πόλη της Γάζας και στο Χαν Γιουνίς την Παρασκευή και το Σάββατο.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί ελεγχόμενες κατεδαφίσεις σε όλη τη Γάζα τους τελευταίους μήνες, ισοπεδώνοντας ολόκληρα τμήματα κατοικημένων γειτονιών.

Τουλάχιστον 33 ελεγχόμενες κατεδαφίσεις έχουν καταστρέψει εκατοντάδες κτίρια -μεταξύ των οποίων τζαμιά και σχολεία- από τον Νοέμβριο, ανέφεραν οι New York Times την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενοι ανάλυση βίντεο του ισραηλινού στρατού, υλικό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δορυφορικές εικόνες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις κατεδαφίσεις, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στους NYT ότι «εντοπίζει και καταστρέφει τρομοκρατικές υποδομές ενσωματωμένες, μεταξύ άλλων, μέσα σε κτίρια».

06:51 Μεγάλο μέρος της νέας χρηματοδότησης των ΗΠΑ στο Ισραήλ θα πάει στο Iron Dome

Το νομοσχέδιο έκτακτης χρηματοδότησης που δημοσιοποίησαν οι γερουσιαστές των ΗΠΑ την Κυριακή περιλαμβάνει 14,1 δισ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ από τα συνολικά 118,3 δισ. δολάρια χρηματοδότησης για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική βοήθεια.

Το νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει ακόμη να περάσει από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία, περιλαμβάνει:

  • 4 δισεκατομμύρια δολάρια για τα «αμυντικά συστήματα Iron Dome και David’s Sling του Ισραήλ για την αντιμετώπιση απειλών από πυραύλους μικρού βεληνεκούς»
  • 1,2 δισ. δολάρια για το «αμυντικό σύστημα Iron Beam για την αντιμετώπιση απειλών από πυραύλους μικρού βεληνεκούς»
  • 3,5 δισ. δολάρια «σε ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση για να βοηθήσει το Ισραήλ να αποκαταστήσει την εδαφική ασφάλεια και την αποτροπή».
  • Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης 2,44 δισ. δολάρια για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα.

06:46 Νέα επίθεση των ΗΠΑ στην Υεμένη

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού αναφέρει ότι πραγματοποίησε πλήγματα εναντίον πέντε πυραύλων των Χούθι στην Υεμένη.

Οι πύραυλοι περιλάμβαναν έναν πύραυλο κρουζ επίθεσης ξηράς και τέσσερις πυραύλους κρουζ κατά πλοίων, «οι οποίοι ήταν προετοιμασμένοι να εκτοξευθούν εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε η CENTCOM σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτές οι ενέργειες θα προστατεύσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και θα καταστήσουν τα διεθνή ύδατα ασφαλέστερα και πιο ασφαλή για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και τα εμπορικά πλοία», πρόσθεσε η CENTCOM.

06:35 Αδιάκοπο σφυροκόπημα της Γάζας

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.

Για να δείτε όσα προηγήθηκαν διαβάστε εδώ.

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024