Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: «Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς μόνιμη κατάπαυση του πυρός και αποτροπή της επανάληψης των βομβαρδισμών»

Live: «Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς μόνιμη κατάπαυση του πυρός και αποτροπή της επανάληψης των βομβαρδισμών»

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Οι Παλαιστινιακές οργανώσεις δηλώνουν πως θα δώσουν την τελική τους απάντηση στο Κάιρο την εβδομάδα που ξεκινά.

Αυξάνεται ο φόβος για περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου, την ώρα που συμπληρώνονται 121 ημέρες αιματοχυσίας στη Γάζα. 

Οι παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν ορίσει τις κόκκινες γραμμές τους και ζητούν εγγυήσεις πως η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει και όταν θα έχουν χάσει το διαπραγματευτικό τους ατού (όμηροι στρατιωτικοί).

Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε πως η τελική απάντηση από τις οργανώσεις θα δοθεί στο Κάιρο, στην συνάντηση των εμπλεκομένων μερών.

Νέοι αμερικανοβρετανικοί βομβαρδισμοί έπληξαν περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα, 6 κυβερνείων (νομαρχίες) και μιας βάσης drones.

Τουλάχιστον 27. 365 Παλαιστίνιοι και  66.630, έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Δείτε live

Δείτε live όλες τις εξελίξεις στο in

06:00 Επικίνδυνη η κατάργηση χρηματοδότησης της Unrwa, λέει ο Μπορέλ

Η κατάργηση της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) θα ήταν «ταυτόχρονα δυσανάλογη και επικίνδυνη» και «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες ζωές» στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η υπηρεσία έλαβε άμεσα μέτρα και άρχισε έρευνα» μετά τις κατηγορίες του Ισραήλ σε βάρος εργαζομένων της για εμπλοκή στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, έγραψε σε άρθρο του σ’ ένα ιστολόγιο.

«Η Unrwa παίζει κύριο ρόλο στην παροχή βοήθειας σε περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους στη Γάζα που υποφέρουν από καταστροφικό λιμό και επιδημίες», πρόσθεσε.

«Σήμερα, τα κεφάλαια που έχουν ανασταλεί ανέρχονται σε «περισσότερα από 440 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή σχεδόν τα μισά από τα αναμενόμενα έσοδα της υπηρεσίας το 2024, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξή της», τόνισε ο Μπορέλ.

05:40 Στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν με στόχο την ανακωχή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν αναχώρησε χθες Κυριακή για τη Μέση Ανατολή με την επιδίωξη να συνεισφέρει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την ελευθέρωση ισραηλινών ομήρων.

Το πέμπτο ταξίδι του στην περιοχή αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς την 7η Οκτωβρίου ξεκινά με φόντο την κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς εναντίον παρατάξεων προσκείμενων στο Ιράν στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας, καθώς και εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Ο κ. Μπλίνκεν θα περιοδεύσει στη Σαουδική Αραβία, στο Κατάρ, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του (περισσότερα εδώ).

05:18 Δεν συμβαδίζει με το όραμά μας για τον τερματισμό του πολέμου η πρόταση του Παρισιού

Η Παλαιστινιακές οργανώσεις αναφέρουν σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της Al Mayadeen του Λιβάνου, πως «έλαβαν μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός που δεν συμβαδίζει με το όραμά της για τον τερματισμό του πολέμου και θα επέτρεπε στο Ισραήλ να συνεχίσει τις εχθροπραξίες». Διαπραγματεύσεις διεξάγονται για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής.

Οι όροι της υπό κατάρτιση συμφωνίας περιλαμβάνουν τα θέματα της κατάπαυσης του πυρός, της αποχώρησης, της ανταλλαγής κρατουμένων, της ανοικοδόμησης, των εκτοπισμένων, της εισόδου βοήθειας και της άρσης της πολιορκίας που έχει επιβληθεί στη Γάζα. Οι πληροφορίες που εξασφάλισε η Al Mayadeen δείχνουν ότι η συμφωνία του Παρισιού άγγιξε την ανταλλαγή κρατουμένων, αλλά παραμέλησε εντελώς την κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση από τη Γάζα, ενώ η συμφωνία της Αντίστασης αναδεικνύει τα θέματα αυτά ως κόκκινες γραμμές.

Όλο το ρεπορτάζ εδώ

04:55 Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ

Η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητηθεί η αμερικανική επίθεση ζητήθηκε από το μόνιμο μέλος Ρωσία και έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 16:00 τοπική ώρα (2100 GMT) τη Δευτέρα.

Ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιανσκι, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η χώρα του ζήτησε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια από τα αμερικανικά πλήγματα κατά του Ιράκ και της Συρίας.

Νωρίς το Σάββατο, οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής έβαλαν στο στόχαστρο θέσεις στην ανατολική επαρχία Ντέιρ εζ-Ζουρ της Συρίας και στην πόλη αλ-Μπουκαμάλ κοντά στα ιρακινά σύνορα. Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν επίσης στις πόλεις al-Qa’im και Akashat κοντά στα συριακά σύνορα στη δυτική επαρχία Anbar του Ιράκ. Εκτός του ότι άφησαν πίσω τους πολλούς νεκρούς, τα πλήγματα προκάλεσαν επίσης ζημιές σε ιδιωτική και δημόσια περιουσία.

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι τα πλήγματα στρέφονταν εναντίον εκείνων που ήταν υπεύθυνοι για μια πρόσφατη θανατηφόρα επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στην Ιορδανία.

04:28 Τραμπ: Θα λάμβανε και το Ισραήλ μέρος στην επιχείρηση δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμάνι, αλλά έκανε πίσω την τελευταία στιγμή

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τις κατηγορίες του ότι το Ισραήλ υποτίθεται ότι θα συμμετείχε στη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί τον Ιανουάριο του 2000, για να κάνει πίσω την τελευταία στιγμή.

04:10 Απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ λέει ότι η επιτυχία του Ισραήλ στη Γάζα είναι «πολύ περιορισμένη»

Ο στρατηγός Frank McKenzie, πρώην διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, χαρακτήρισε την επιτυχία του Ισραήλ στους στόχους του στη Γάζα μέχρι σήμερα «πολύ περιορισμένη».

«Έθεσαν ως στόχο την απομάκρυνση του πολιτικού κλιμακίου και του κλιμακίου της στρατιωτικής ηγεσίας της Χαμάς όταν μπήκαν μέσα. Μέχρι σήμερα δεν έχουν επιτύχει ούτε το ένα ούτε το άλλο», δήλωσε στο Face the Nation του CBS.

Ο McKenzie σημείωσε περαιτέρω ότι το μεγαλύτερο ζήτημα κατά τη γνώμη του είναι ότι «πρέπει να έχετε μια θεωρία για το πώς θα μοιάζει όταν τελειώσει» τονίζοντας ότι «χρειάζεστε ένα όραμα μιας τελικής κατάστασης όταν ξεκινάτε μια στρατιωτική εκστρατεία, διότι ό,τι κάνετε στη συνέχεια αφαιρεί ή προσθέτει στην ικανότητά σας να φτάσετε σε αυτό το σημείο».

Επιπλέον, θεώρησε την ισραηλινή κατοχή «το λιγότερο επιθυμητό από όλα τα αποτελέσματα», λέγοντας ότι τα αραβικά κράτη της Μέσης Ανατολής θα πρέπει να βοηθήσουν τις προσπάθειες στη μεταπολεμική Γάζα.

03:41 Αμερικανοί γερουσιαστές έθεσαν προς ψήφιση πακέτο ύψους 118 δισ. δολαρίων που συνδυάζει την πολιτική για τα σύνορα με βοήθεια για το Ισραήλ και την Ουκρανία

Οι γερουσιαστές έθεσαν προς ψήφιση ένα πολυαναμενόμενο πακέτο ύψους 118 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνδυάζει την πολιτική επιβολής των συνόρων των ΗΠΑ με την πολεμική βοήθεια για την Ουκρανία, το Ισραήλ και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, ξεκινώντας μια μακρόχρονη προσπάθεια να περάσει το νομοσχέδιο από τον έντονο σκεπτικισμό των Ρεπουμπλικάνων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον.

Η πρόταση αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να εφοδιάσει την Ουκρανία με πολεμική βοήθεια – έναν μείζονα στόχο εξωτερικής πολιτικής που μοιράζεται τόσο με τον κορυφαίο Δημοκρατικό της Γερουσίας, Γερουσιαστή Τσακ Σούμερ, όσο και με τον κορυφαίο Ρεπουμπλικάνο, Γερουσιαστή Μιτς Μακόνελ. Η Γερουσία αναμενόταν αυτή την εβδομάδα να πραγματοποιήσει μια σημαντική δοκιμαστική ψηφοφορία επί της νομοθεσίας, αλλά αντιμετωπίζει τείχος αντιδράσεων από τους Ρεπουμπλικάνους.

Με το Κογκρέσο να έχει κολλήσει στην έγκριση βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει τις αποστολές πυρομαχικών και πυραύλων προς το Κίεβο, αφήνοντας τους Ουκρανούς στρατιώτες να μην έχουν τα απαραίτητα όπλα καθώς προσπαθούν να αποκρούσουν την εισβολή της Ρωσίας. Το νέο νομοσχέδιο θα επενδύσει επίσης στην αμερικανική αμυντική βιομηχανία, θα στείλει 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, θα κατευθύνει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε συμμάχους στην Ασία-Ειρηνικό και θα παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε αμάχους που έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Γάζα.

03:17 Το κορίτσι από την Παλαιστίνη και το πλήρωμα διάσωσης εξακολουθούν να αγνοούνται

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης έθεσε για άλλη μια φορά ερωτήματα σχετικά με την τύχη του εξάχρονου κοριτσιού που παγιδεύτηκε στο αυτοκίνητο της οικογένειάς του στην πόλη της Γάζας τη Δευτέρα, μετά την επίθεση που δέχθηκε το όχημα από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η PRCS είχε στείλει διασώστες στην περιοχή για να βοηθήσουν την Χιντ, αλλά έχασε την επαφή μαζί τους.

«Πού είναι η Χιντ; Πού είναι ο Γιουσέφ και ο Αχμέντ; Είναι ακόμα ζωντανοί; Θέλουμε να μάθουμε την τύχη τους», ανέφερε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Έχουν περάσει 150 ώρες και η τύχη των συναδέλφων μας, Yousef Zeino και Ahmed al Madhoun, από την ομάδα EMS της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, που πήγαν να σώσουν το 6χρονο κορίτσι, με το όνομα Χίντ, παραμένει άγνωστη».

02:52 Πέθανε η μητέρα του Γουαέλ Νταντού του Al Jazeera

Η μητέρα του επικεφαλής του γραφείου του Al Jazeera στη Γάζα πέθανε σε νοσοκομείο της Γάζας λόγω ασθένειας.

Ο Νταχντού, ο οποίος έχει γίνει σύμβολο για την επιμονή των Παλαιστινίων δημοσιογράφων στη Γάζα, είχε χάσει τη σύζυγό του Άμνα, τον γιο του Μαχμούντ, την κόρη του Σαμκαι τον εγγονό του Άνταμσε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τον Οκτώβριο.

Ο Νταντού τραυματίστηκε αργότερα σε ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σκότωσε τον συνάδελφό του, τον εικονολήπτη του Al Jazeera Σαμίρ Αμπουντάκα. Τον περασμένο μήνα, ο μεγαλύτερος γιος του, Χαμζά – δημοσιογράφος που εργαζόταν με το Αλ Τζαζίρα – σκοτώθηκε επίσης σε ισραηλινή επίθεση μαζί με τον συνάδελφο δημοσιογράφο Μουσταφά Τουράγια.

Η οικογένεια έχει πληρώσει τεράστιο φόρο αίματος.

02:25 Δύσκολες ώρες στο Ντέιρ ελ-Μπαλάχ

Η κατάσταση επιδεινώνεται πραγματικά στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, ιδίως στην πόλη Ντέιρ ελ Μπαλάχ, όπου ένα κτίριο κατοικιών έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια και συνεχίζονται οι προσπάθειες της ομάδας πολιτικής προστασίας να τους βγάλει από τα συντρίμμια των κατεστραμμένων κτιρίων.

Ομοίως, οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ την τελευταία ώρα, όπου τα ισραηλινά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη άνοιξαν πυρ εναντίον κτιρίων κατοικιών εκεί, εν μέσω συνεχιζόμενων προσπαθειών να αναγκάσουν τους ανθρώπους σε αυτές τις περιοχές να φύγουν προς τη Ράφα, μόνο και μόνο για να έχουν μια πλήρη στρατιωτική κινητικότητα στο έδαφος εναντίον των Παλαιστινίων μαχητών.

02:00 Επανέρχονται οι διοικητικές και τοπικές υπηρεσίες στη Γάζα

Επικαλούμενο τέσσερις κατοίκους και έναν ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς, το Associated Press ανέφερε ότι η παλαιστινιακή πολιτική διοίκηση έχει αρχίσει να επανεμφανίζεται στις περιοχές όπου οι Ισραηλινοί απέσυραν την πλειοψηφία των δυνάμεών τους πριν από ένα μήνα, αναπτύσσοντας αστυνομικούς και πληρώνοντας μισθούς σε ορισμένους από τους δημόσιους υπαλλήλους της στην πόλη της Γάζας.

Αυτό αποτελεί ένδειξη της ανθεκτικότητας της οργάνωσης απέναντι στην ανελέητη ισραηλινή αεροπορική και χερσαία εκστρατεία των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Τέσσερις κάτοικοι της πόλης της Γάζας ενημέρωσαν το Associated Press ότι η αστυνομία είχε τοποθετηθεί πρόσφατα κοντά σε κυβερνητικά κτίρια και το αρχηγείο της αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, του νοσοκομείου αλ Σίφα. Οι ντόπιοι ανέφεραν ότι έγιναν μάρτυρες περισσότερων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών κοντά στα προσωρινά γραφεία.

01:35 Ο Μπάιντεν φέρεται να αποκάλεσε τον Νετανιάχου «bad f*cking guy» – Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει τον ισχυρισμό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχει αποκαλέσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «bad f*cking guy», σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν μιλήσει με τον πρόεδρο και τους οποίους επικαλείται σημερινό δημοσίευμα του Politico.

Το δημοσίευμα επικαλείται αξιωματούχους του Λευκού Οίκου σχετικά με τα γεγονότα γύρω από την υποστήριξη του Μπάιντεν προς το Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς και τις πολιτικές αντιδράσεις με ορισμένους στο κόμμα του και μεταξύ των ψηφοφόρων.

Ο Άντριου Μπέιτς, εκπρόσωπος του Μπάιντεν, δήλωσε στο Politico ότι «ο πρόεδρος δεν είπε κάτι τέτοιο, ούτε θα το έλεγε», επισημαίνοντας τη «δεκαετή σχέση των δύο ηγετών που είναι σεβαστή δημόσια και ιδιωτικά».

01:10 Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ επιδιώκει να εμποδίσει τις ισραηλινές τράπεζες να συμμορφωθούν με τις αμερικανικές κυρώσεις κατά των  εποίκων

Η Bank Leumi πάγωσε νωρίτερα τον λογαριασμό ενός από τα τέσσερα άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις – φοβούμενη αμερικανικές νομικές επιπτώσεις εάν συνεχίσει να τον εξυπηρετεί.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Σμότριτς επικοινώνησε σήμερα με την Τράπεζα του Ισραήλ και ζήτησε από τον επόπτη των τραπεζών να εκδώσει μια διευκρίνιση ότι η ισραηλινή νομοθεσία δεν υποχρεώνει τις τράπεζες να παγώσουν τους λογαριασμούς των ατόμων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Ο Smotrich αναφέρεται ότι δήλωσε ότι είναι «αδιανόητο» να λάβει μια ισραηλινή τράπεζα μέτρα εναντίον ενός ισραηλινού πολίτη για μια αμερικανική απόφαση. «Θα αναλάβω δράση ως υπουργός Οικονομικών και θα κάνω ό,τι πρέπει», φέρεται να είπε, προσθέτοντας ότι, «αν χρειαστεί, θα προωθήσουμε νομοθεσία για το θέμα».

Μια τραπεζική πηγή λέει στο δίκτυο ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν κυρώσεις σε τράπεζες που συνεχίζουν να εξυπηρετούν άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

00:50 Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να δώσουν ούτε ένα δολάριο περισσότερο» για τον πόλεμο του Ισραήλ, λέει ο Bernie Sanders

Ο προοδευτικός γερουσιαστής των ΗΠΑ ζήτησε να σταματήσει η χρηματοδότηση της Ουάσινγκτον για «τον φρικτό πόλεμο εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

«Για το καλό του παλαιστινιακού λαού και της δικής μας θέσης στον κόσμο δεν πρέπει να δώσουμε ούτε ένα δολάριο για την πολεμική μηχανή του Νετανιάχου», ανέφερε σε δήλωσή του ο Σάντερς.

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ετοιμάζεται να εγκρίνει ή να απορρίψει ένα πακέτο βοήθειας ύψους 17,6 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ, το οποίο κατηγορείται για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο.

00:30 Άραβες ηγέτες προτιμούν να συνομιλούν με τον Μπένυ Γκαντζ, παρά με τον Νετανιάχου

Το ισραηλινό κανάλι Kan μετέδωσε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι πολλών αραβικών χωρών έχουν έρθει σε άμεση επαφή με τον ισραηλινό υπουργό, Μπένι Γκαντζ, σχετικά με τον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα, εκφράζοντας τη δυσπιστία τους προς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου έχει βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων και αυξημένων πιέσεων μετά την αποτυχία του να επιτύχει οποιονδήποτε από τους στόχους του Ισραήλ από τον πόλεμο στη Γάζα. Οι εκκλήσεις για παραίτηση του Νετανιάχου αυξάνονται επίσης μετά τους στόχους του να νικήσει τη Χαμάς και να φέρει πίσω τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους.

Έποικοι, αιχμάλωτοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι ζητούν από τον Νετανιάχου να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα και να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για τους αιχμαλώτους με την Αντίσταση, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσει με τους όρους της κατάπαυσης του πυρός που προτείνει η Αντίσταση.

00:13 Που χτύπησαν οι ΗΠΑ και Βρετανία τους Χούθι

Η αμερικανοβρετανική επίθεση εξαπέλυσε σήμερα εννέα επιδρομές στις επαρχίες Σαναά και Χατζά.

Μια πηγή ασφαλείας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων της Υεμένης (Saba) ότι η αμερικανοβρετανική επίθεση στόχευσε την περιοχή Bani Hushaish στο κυβερνείο της Σαναά με δύο επιδρομές.

Η πηγή επεσήμανε ότι η αμερικανοβρετανική επίθεση εξαπέλυσε επτά επιδρομές στην περιοχή έλξης στην περιοχή Abs της επαρχίας Hajjah. Ακόμη χτύπησαν τα κυβερνεία της Hodeidah, της Taiz, της Al-Bayda και της Dhamar. Ακόμη χτύπησαν την περιοχή As-Salif στην οποία αναφέρουν πως ήταν το αρχηγείο ελέγχου των drone των Χούθι.

00:01 Γραφείο Τύπου της Γάζας: Ο στρατός του Ισραήλ πραγματοποίησε μια φρικτή σφαγή, σκοτώνοντας 30 αμάχους τις τελευταίες 24 ώρες στο Deir Al Balah, το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι ασφαλής περιοχή.

Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Χαμάς που κυβερνά την Γάζα ανέφερε «Θεωρούμε το Ισραήλ πλήρως υπεύθυνο για αυτή τη φρικτή σφαγή και τα συνεχιζόμενα εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού μας. Θεωρούμε επίσης υπεύθυνη τη διεθνή κοινότητα, την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν για τη συνέχιση αυτών των σφαγών και εγκλημάτων, καθώς είναι αυτοί που έδωσαν το πράσινο φως στο Ισραήλ να διαπράξει αυτές τις σφαγές και αρνήθηκαν να σταματήσουν αυτόν τον τερατώδη πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας».

23:44 Οι ΗΠΑ αρνούνται να αποκλείσουν επίθεση στο Ιράν

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πλήξει στόχους στο Ιράν, στον απόηχο των επανειλημμένων χτυπημάτων εναντίον ομάδων που συνδέονται με το Ιράν σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας στο NBC, ο Sullivan ρωτήθηκε επανειλημμένα αν οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιθέσεων στο εσωτερικό του Ιράν. «Λοιπόν, καθισμένος εδώ σήμερα σε ένα εθνικό ειδησεογραφικό πρόγραμμα, δεν πρόκειται να υπεισέλθω στο τι έχουμε αποκλείσει και τι όχι από την άποψη της στρατιωτικής δράσης», είπε. «Αυτό που θα πω είναι ότι ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος να απαντήσει δυναμικά στις επιθέσεις εναντίον του λαού μας. Ο πρόεδρος επίσης δεν επιδιώκει έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Πιεζόμενος εκ νέου για την ερώτηση, συνέχισε να αποφεύγει την ευθεία απάντηση. Οι ΗΠΑ, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας πλήγματα κατά των Χούθι της Υεμένης, πλήττοντας δεκάδες στόχους, μόλις μία ημέρα αφότου έπληξαν μια σειρά από ομάδες που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία και το Ιράν. Οι περισσότερες βόμβες έπληξαν πολιτικούς στόχους και μετά βεβαιότητας 5 κυβερνεία πόλεων (χονδρικά ισοδύναμο των νομαρχιών με περισσότερες εξουσίες).

23:30 Η Συρία κατηγορεί τις ΗΠΑ για κλοπή 60 βυτιοφόρων με πετρέλαιο

Πολιτικές πηγές από την ύπαιθρο Yaroubiya κοντά στα ιρακινά σύνορα δήλωσαν σε δημοσιογράφο του SANA ότι «μια αυτοκινητοπομπή, αποτελούμενη από 60 βυτιοφόρα φορτηγά φορτωμένα με κλεμμένο συριακό πετρέλαιο, έφυγε από το συριακό έδαφος προς τις βάσεις κατοχής στο βόρειο Ιράκ μέσω του παράνομου περάσματος Mahmoudiya». Η αμερικανική κατοχή συνέχισε να κλέβει τους συριακούς πόρους και να τους μεταφέρει από τις περιοχές που κατέχει στην ύπαιθρο Χασάκα στις βάσεις της στο ιρακινό έδαφος μέσω παράνομων διαβάσεων».

Η αυτοκινητοπομπή συνοδευόταν από δυνάμεις των ΗΠΑ και της αυτονομιστικής πολιτοφυλακής του QSD, πρόσθεσαν οι πηγές.

«Η υποστηριζόμενη από τις δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ πολιτοφυλακή του QSD στην περιοχή της συριακής Αλ Τζαζίρα λεηλατεί τους εθνικούς πόρους και τις στρατηγικές καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, του σιταριού και του κριθαριού, στο πλαίσιο της συστηματικής πολιτικής κατοχής για τον περιορισμό της Συρίας και του λαού της» δήλωσε η ανώνυμη πολιτική πηγή.

23:10 Η αποχρηματοδότηση της UNRWA είναι «δυσανάλογη και επικίνδυνη» λέει ο Ζοζέπ Μπορέλ

Ο Ζοζέπ Μπορέλ απέρριψε εκ μέρους της ΕΕ τις περικοπές στην UNRWA μετά την αναστολή της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ από πολλές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, σε απάντηση των ισραηλινών ισχυρισμών ότι υπάλληλοι της UNRWA συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Εάν κάποιοι γιατροί σε ένα ευρωπαϊκό νοσοκομείο εμπλέκονταν σε εγκληματικές δραστηριότητες, θα γινόταν ενδελεχής έρευνα και θα λαμβάνονταν όλα τα κατάλληλα μέτρα», ανέφερε ο Μπορέλ σε δήλωσή του. «Ωστόσο, καμία κυβέρνηση δεν θα σταματούσε ποτέ τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας, καθώς αυτό θα τιμωρούσε πρωτίστως τους ανθρώπους που λαμβάνουν αυτές τις υπηρεσίες. Τα παραπτώματα μεμονωμένων ατόμων δεν θα πρέπει ποτέ να οδηγούν στη συλλογική τιμωρία ενός ολόκληρου πληθυσμού».

Σημείωσε επίσης ότι ο οργανισμός παρέχει υπηρεσίες σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε όλη τη Μέση Ανατολή, όχι μόνο στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι «η κατάρρευση της UNRWA θα αποτελούσε επίσης σοβαρό κίνδυνο για την περιφερειακή σταθερότητα».

22:45 «Οι δημοσιογράφοι της Γάζας αγωνίζονται να μείνουν ζωντανοί»

Η Shorouk al-Assad, μέλος της Γενικής Γραμματείας του Συνδικάτου Παλαιστινίων Δημοσιογράφων, δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα ζουν πρωτοφανείς στιγμές, καθώς στοχοποιούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Η πιο σημαντική πρόκληση σήμερα είναι η επιβίωση των δημοσιογράφων υπό το φως της στοχοποίησης και των βομβαρδισμών τους από το Ισραήλ, εκτός από τη δολοφονία των οικογενειών τους, την καταστροφή των γειτονιών τους και τον θάνατο των συναδέλφων τους», δήλωσε στο Al Jazeera.

Είπε επίσης ότι: «Ο κόσμος δεν είναι μόνος, αλλά και ο κόσμος δεν είναι μόνος:

Τουλάχιστον 73 γραφεία μέσων ενημέρωσης έχουν βομβαρδιστεί από τις 7 Οκτωβρίου. Όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Γάζας δεν λειτουργούν πλέον λόγω βομβαρδισμών, διακοπής της ηλεκτροδότησης ή λόγω της δολοφονίας ή του εκτοπισμού του προσωπικού. Μόνο 40 δημοσιογράφοι παραμένουν στη βόρεια Γάζα και είναι πολιορκημένοι και απομονωμένοι, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αποστολής τροφίμων ή ειδών πρώτης ανάγκης σε αυτούς. Περίπου 70 δημοσιογράφοι έχουν χάσει στενά μέλη της οικογένειάς τους. Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

22:28 Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την κατάσταση της εκστρατείας στη Γάζα

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει αυτή την ώρα για την κατάσταση της εκστρατείας στη Γάζα, καθώς και για τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων με τη Χαμάς.

22:15 Το Ιράν καταδικάζει τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη

Ο υπ. Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν επανέλαβε την αντίρρηση της Τεχεράνης για τις επιθέσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της ομάδας Χούθι, μία ημέρα μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε πολλούς στόχους στην Υεμένη.

Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι είπε στον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον ότι ο πόλεμος δεν αποτελεί λύση. Οι δύο διπλωμάτες είχαν συναντηθεί στο Νταβός της Ελβετίας τον περασμένο μήνα.

«Δεν θέλετε να τεστ’αρετε την οργή της περιοχής» με τρόπο που διαβάζεται και «Μην τεστάρετε την οργή της περιοχής», έγραψε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν σε ανάρτησή του στο X.

«Θεωρούμε ότι η ασφάλεια του Ιράκ, της Συρίας, της Υεμένης και της Παλαιστίνης (Γάζα και Δυτική Όχθη) είναι η ασφάλεια της περιοχής».

Οι επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη έγιναν μετά τις δεκάδες επιθέσεις που εξαπέλυσε η Ουάσινγκτον με στόχο ένοπλες ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία, οι οποίες, όπως είπε, υποστηρίζονται από το Ιράν.

21:50 Η UNRWA υπόσχεται να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συνεχίσει το έργο βοήθειας

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) απηύθυνε έκκληση για δωρεές εν μέσω περικοπών χρηματοδότησης από τις δυτικές χώρες, αφού το Ισραήλ κατηγόρησε τους υπαλλήλους της υπηρεσίας ότι συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις για να στηρίξει τους ισχυρισμούς, και οι ομάδες αρωγής έχουν προειδοποιήσει ότι οι περικοπές θα επιδεινώσουν την ήδη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

«Ως η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας – θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεχίσουμε το απαραίτητο έργο μας για την υποστήριξη των ανθρώπων στη Γάζα», ανέφερε η UNRWA σε ανάρτησή της στο Χ. «Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, δεν υπάρχει ακόμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

21:30 Το Ισραήλ θα φέρει 65.000 ξένους οικοδόμους για να αντικαταστήσει τους Παλαιστίνιους

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δηλώνει ότι θα φέρει 65.000 ξένους εργάτες από την Ινδία, τη Σρι Λάνκα και το Ουζμπεκιστάν για να συνεχίσουν τις οικοδομές που έχουν σταματήσει από τις 7 Οκτωβρίου, όταν οι Παλαιστίνιοι εργάτες στάλθηκαν στα σπίτια τους μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Περίπου 72.000 Παλαιστίνιοι εργάτες απασχολούνταν σε εργοτάξια στο Ισραήλ πριν από την επίθεση, η οποία ώθησε την κυβέρνηση να τους απολύσει και να τους αποκλείσει από το Ισραήλ για λόγους ασφαλείας. Περίπου 20.000 ξένοι εργάτες παραμένουν, αλλά σχεδόν τα μισά εργοτάξια της χώρας έχουν κλείσει λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Εκπρόσωπος του υπουργείου στέγασης λέει ότι νέες ομάδες ξένων εργατών αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την μείωση της προσφοράς που θα κινδύνευε να εκτοξεύσει τις τιμές των ακινήτων καθώς τα επιτόκια αρχίζουν να πέφτουν.

21:20 158 δισ. δολάρια από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου έχει πάρει το Ισραήλ από τις ΗΠΑ – 23,8 δισ. πωλήσεων από τον Οκτώβρη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη, από τον Οκτώβριο του 2023, σχεδόν 600 εκκρεμείς Στρατιωτικές Πωλήσεις Εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών F-35 Joint Strike Fighter και πυρομαχικών ακριβείας, συνολικής αξίας 23,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο πλαίσιο της διαδικασίας Άμεσων Εμπορικών ΠωλήσεωνΑνοίγει σε νέα καρτέλα – με την οποία το Ισραήλ αγοράζει απευθείας από αμερικανικούς κατασκευαστές όπλων – οι ΗΠΑ ενέκριναν τη μόνιμη εξαγωγή όπλων και εξοπλισμού αξίας άνω των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2018 και 2022.

Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στο Ισραήλ εξοπλισμό αξίας άλλων 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο του προγράμματος Excess Defense Articles από το 1992. Συνολικά, οι ΗΠΑ έχουν δώσει στο Ισραήλ 158 δισεκατομμύρια δολάρια σε διμερή βοήθεια και χρηματοδότηση πυραυλικής άμυνας, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου του Μαρτίου 2023.

21:10 Το λιβανέζικο κίνημα αντίστασης είναι πλήρως προετοιμασμένο για μια πιθανή μεγάλης κλίμακας ισραηλινή επίθεση

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, σεΐχης Ναΐμ Κασέμ, δήλωσε ότι «το λιβανέζικο κίνημα αντίστασης είναι πλήρως προετοιμασμένο για μια πιθανή μεγάλης κλίμακας ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο και θα δώσει την κατάλληλη απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια επιθετική πράξη».

«Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν πρέπει να έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα πραγματοποιήσουν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση ή χερσαία επιχείρηση εναντίον του Λιβάνου, επειδή η Χεζμπολάχ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον λιβανέζικο λαό καθώς και τους Παλαιστίνιους και τις αντιστασιακές ομάδες τους στη Γάζα», δήλωσε ο Σεΐχης Κασέμ σε μια τελετή στη Βηρυτό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της τηλεόρασης Alahad TV που εδρεύει στο Ιράκ.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ έκανε τις παρατηρήσεις αυτές ως αντίδραση σε διάφορους ισραηλινούς αξιωματούχους που μίλησαν πρόσφατα για πιθανό πόλεμο πλήρους κλίμακας με τον Λίβανο.

Ο Σεΐχης Κασέμ δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι γνωρίζουν καλά ότι η Χεζμπολάχ είναι πάντα έτοιμη για μάχη, ακόμη και αν χρησιμοποιήσει ένα μικρό μέρος των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, προσθέτοντας ότι «το κίνημα της αντίστασης θα δώσει την κατάλληλη απάντηση σε οποιαδήποτε πράξη επιθετικότητας κατά του Λιβάνου».

21:00 Πέντε χρόνια φυλακή για τους αρνητές ή υποστηρικτές της 7ης Οκτώβρη

Νομοθετική υπουργική επιτροπή ενέκρινε να προωθήσει νόμο που καταδικάζει τους αρνητές ή υποστηρικτές της 7ης Οκτωβρίου σε πενταετή φυλάκιση.

Η πρόταση υποβλήθηκε από τον υπουργό Oded Forer, από το κόμμα Yisrael Beiteinu, η οποία υπογράφηκε από άλλους βουλευτές του κόμματός του, καθώς και από υπουργούς του Likud, του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, της Ενωμένης Τορά, της Εβραϊκής Δύναμης, του Εβραϊκού Σιωνιστικού Κόμματος και του Yesh Atid.

20:40 Αξιωματούχος αναφέρει ότι 4.800 μαθητές σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα

Ο Sadeq Al-Khadour, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας της Γάζας, δήλωσε ότι από τις 7 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 8.400 άλλοι έχουν τραυματιστεί, εκτός από 240 καθηγητές και δασκάλους που σκοτώθηκαν.

Ο Al-Khadour δήλωσε ότι οι αριθμοί δεν αντικατοπτρίζουν την ψυχολογική και συναισθηματική ευημερία των μαθητών και των εκπαιδευτικών και την κατάσταση της υγείας όσων έχουν εκτοπιστεί και ζουν σε ανθυγιεινά, γεμάτα κόσμο καταφύγια.

Είπε επίσης στο Al Jazeera ότι 285 σχολεία έχουν υποστεί ζημιές από ισραηλινούς βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς.

Στη Δυτική Όχθη, 43 μαθητές έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 120 ημέρες, εκτός από «δεκάδες που έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις».

20:25 Δεν αναμένεται να απαντήσει σήμερα στην πρόταση των ΗΠΑ και του Ισραήλ η Χαμάς

Οι ειδήσεις του καναλιού 12 λένε ότι, σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές, η Χαμάς είναι απίθανο να δώσει απάντηση απόψε στην πρόταση για τη συμφωνία ομηρίας που της παρουσίασαν το Κατάρ και η Αίγυπτος.

Λέει επίσης ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ θα απαιτήσει σταθερές εγγυήσεις για τον τερματισμό του πολέμου και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων – κάτι που το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να κάνει.

Την ίδια στιγμή, πηγή προσκείμενη στη Χαμάς δηλώνει στο παλαιστινιακό ειδησεογραφικό δίκτυο Quds News Network ότι οι πλευρές δεν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και επιβεβαιώνει ότι η Χαμάς θα απαιτήσει τον τερματισμό του πολέμου.

20:00 Η Χεζμπολάχ εξέδωσε στατιστικά με την εμπλοκή της σε 120 ημέρες πολέμου με το Ισραήλ

Εχθρικές απώλειες

– 56 οχήματα (4 οχήματα εφοδιασμού, 28 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 24 άρματα μάχης).
– 26 κέντρα διοίκησης.
– 178 καταφύγια και θέσεις σε τοποθεσίες και οικισμούς.
– Πάνω από 500 μονάδες οικισμών καταστράφηκαν.
– 237 τεχνικός εξοπλισμός (ασπίδες ορατότητας, ηλεκτροοπτικές συσκευές, ραντάρ, συσκευές επικοινωνιών και πληροφοριών, συσκευές παρεμβολής).
– 311 θέσεις προσωπικού.
– 2 στρατιωτικά εργοστάσια.
– 25 συνοριακά τείχη.

– 14 θέσεις πυροβολικού.
– 2 πλατφόρμες Iron Dome.
– 5 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αεροπλάνα.

Ανθρώπινες απώλειες

Πάνω από 2.000 νεκροί και τραυματίες.

Όπλα που χρησιμοποιήθηκαν

Οι αριθμοί που αναφέρονται είναι ο αριθμός των πυροβολισμών/εκτοξεύσεων (ως στρατιωτική ενέργεια) και όχι ο αριθμός των βλημάτων ή πυραύλων.

– 323 – Πυροβολικό.
– 244 – Βλήματα επιφανείας-επιφανείας.
– 68 – Τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών και πολυβόλα.
– 40 – Αεράμυνα
– 23 – Αεροπορικές επιθέσεις (μη επανδρωμένα αεροσκάφη)
– 385 – Κατευθυνόµενοι πύραυλοι.
– 85 – Απευθείας όπλα.
– 9 – Μηχανικά όπλα.
– 72 – Διάφορα όπλα.

19:35 Η ισραηλινή τράπεζα θα μπλοκάρει το λογαριασμό της UNRWA

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι μια ισραηλινή τράπεζα ενημέρωσε την UNRWA ότι μπλοκάρει τον τραπεζικό λογαριασμό της υπηρεσίας λόγω «χειροπιαστών υποψιών ότι μεταφέρει χρήματα σε τρομοκρατικές ομάδες στη Γάζα».

Η τράπεζα, η οποία δεν κατονομάζεται στο δημοσίευμα, δήλωσε ότι έλαβε πληροφορίες για ασυνήθιστη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων μη ανιχνεύσιμων μεταφορών στον λογαριασμό της UNRWA, και εξέδωσε πολλαπλές προειδοποιήσεις.

Δεκαπέντε δωρήτριες χώρες απέσυραν τη χρηματοδότησή τους προς τον οργανισμό μετά τη διαρροή μιας αξιολόγησης των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών που υποστήριξε ότι δώδεκα υπάλληλοι της UNRWA εμπλέκονται στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

19:20 Επιθέσεις της Χαμάς στη βόρεια Γάζα

Η παλαιστινιακή οργάνωση δήλωσε ότι στόχευσε έξι ισραηλινά άρματα μάχης, πυροβόλησε έναν στρατιώτη και έριξε μια οβίδα σε κτίριο που στεγάζει στρατιώτες σε ξεχωριστές επιθέσεις στην πόλη της Γάζας.

Το Ισραήλ είχε δηλώσει πριν από εβδομάδες ότι διέλυσε το «στρατιωτικό πλαίσιο» της Χαμάς στη βόρεια Γάζα.

19:00 Το Ισραήλ λέει ότι έχει πλήξει πάνω από 50 στόχους της Χεζμπολάχ

Ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, Ντάνιελ Χαγκάρι, λέει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επιτεθεί σε 3.400 στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων 120 φυλακίων επιτήρησης των συνόρων, 40 αποθήκες πυραύλων και άλλου οπλισμού και περισσότερα από 40 κέντρα διοίκησης από τις 7 Οκτωβρίου.

Μιλώντας σε σημερινή ενημέρωση, ο Χαγκάρι δήλωσε: «Όπου είναι η Χεζμπολάχ, θα είμαστε κι εμείς. Θα αναλάβουμε δράση όπου απαιτείται στη Μέση Ανατολή»

Ο Χαγκάρι σημείωσε επίσης ότι το Ισραήλ έχει αναπτύξει τρεις μεραρχίες στρατού κατά μήκος της πλευράς του στα σύνορα με τον Λίβανο.

Με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους του βορρά του να έχουν εκκενωθεί, το Ισραήλ έχει απειλήσει να κλιμακώσει τις μάχες στο Λίβανο αν η Χεζμπολάχ δεν υποχωρήσει από τη συνοριακή περιοχή – και έχει ζητήσει τη βοήθεια της Δύσης για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στη Βηρυτό.

18:30 Ερυθρά Ημισέληνος: Ανθρωπιστική καταστροφή στο νοσοκομείο Al-Amal: Ημισέληνος

Η Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι μετά από 14 ημέρες συνεχούς πολιορκίας, τα τρόφιμα για τις εκτοπισμένες οικογένειες έχουν εξαντληθεί και η ποσότητα των καυσίμων που απαιτούνται για τη λειτουργία του νοσοκομείου επαρκεί μόνο για μία εβδομάδα.

«Ορισμένες ιατρικές προμήθειες και φάρμακα βρίσκονται σε μηδενικό απόθεμα, με σημαντική έλλειψη βασικών φαρμάκων για χρόνιες ασθένειες», αναφέρει η Ερυθρά Ημισέληνος.

18:15 Καταγγελίες του ΥΠΕΞ του Ισραήλ: Η UNRWA είναι μπλεγμένη με τη Χαμάς

Ο Ισραέλ Κατζ Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η UNRWA «διαιωνίζει το ψευδές αφήγημα ότι οι Παλαιστίνιοι «πρόσφυγες» πρέπει να επιστρέψουν στο Ισραήλ».

«Εργαζόμαστε ενεργά για την απεμπλοκή της UNRWA από τη Γάζα. Είναι μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης», δήλωσε.

Αυτό έρχεται μετά τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι αρκετό προσωπικό της UNRWA συμμετείχε στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Ορισμένα κράτη αποφάσισαν να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ εν αναμονή της έρευνας.

18:00 Τα «μαζεύει» ο Νετανιάχου μετά τη δήλωση υπουργού ότι οι ΗΠΑ δε βοηθούν αρκετά

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανταπάντησε σήμερα στις επικρίσεις ενός υπουργού που έκρινε ανεπαρκή τη βοήθεια της Ουάσινγκτον, χαιρετίζοντας τους «Αμερικανούς φίλους» του υπενθυμίζοντας παράλληλα πως το Ισραήλ παίρνει «τις δικές του αποφάσεις».

«Δεν έχουμε ανάγκη για βοήθεια ώστε να ξέρουμε πώς θα διεκπεραιώσουμε τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε στο περιθώριο μιας συνεδρίασης του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του στο Τελ Αβίβ.

«Λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις, περιλαμβανομένης και της περίπτωσης όπου δεν υπάρχει συμφωνία με τους Αμερικανούς φίλους μας», πρόσθεσε, λέγοντας πως το Ισραήλ εκτιμά «σε μεγάλο βαθμό» την αμερικανική βοήθεια: «υποστήριξη σε όρους εξοπλισμών, υποστήριξη για τους διεθνείς θεσμούς, αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή…».

Δηλώσεις που φάνηκαν να απαντούν στον Ισραηλινό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος κατήγγειλε σε συνέντευξη σήμερα στην Wall Street Journal την πολιτική στην περιοχή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Αντί να μας προσφέρει όλη την υποστήριξή του, ο Μπάιντεν ασχολείται με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων (στη Γάζα) που πηγαίνουν στη Χαμάς», δήλωσε ο Μπεν Γκβιρ.

«Αν (ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ) Τραμπ ήταν στην εξουσία, η συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών θα ήταν εντελώς διαφορετική».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, αποτελούν αντικείμενο επικρίσεων στον αραβικό κόσμο, αλλά και στο εσωτερικό, για την απαρασάλευτη στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξή τους στο Ισραήλ. Η Ουάσινγκτον λέει μολαταύτα πως θέλει να μειώσει τις συνέπειες του πολέμου στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις σε βάρος τεσσάρων Ισραηλινών εποίκων που κατηγορούνται για βία απέναντι στους Παλαιστινίους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας ζει κι ο ίδιος σε έναν οικισμό.

17:30 Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν περισσότερες αεροπορικές επιδρομές εναντίον ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν πρόσθετες αεροπορικές επιδρομές εναντίον ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή, δήλωσε στο NBC News ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Ξεχωριστά, ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε στο Fox News ότι τα αμερικανικά πλήγματα της Παρασκευής το βράδυ εναντίον ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν ήταν μόνο ο «πρώτος γύρος» δράσης και θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Οι ΗΠΑ έχουν βομβαρδίσει 85 φερόμενους ως συνδεόμενους με το Ιράν στόχους στο Ιράκ και τη Συρία σε αντίποινα για μια επίθεση που σκότωσε Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία την περασμένη εβδομάδα.

17:10 Πάνω από 10.000 τα νεκρά μωρά στη Γάζα

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 10.000 παιδιά, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Αυτό σημαίνει ότι ένα παλαιστινιακό παιδί σκοτώνεται κάθε 15 λεπτά ή περίπου ένα στα 100 παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας.

Χιλιάδες άλλοι αγνοούνται κάτω από τα ερείπια, οι περισσότεροι από τους οποίους θεωρούνται νεκροί.

Τα επιζώντα παιδιά, που έχουν υποστεί τις τραυματικές επιπτώσεις πολλαπλών πολέμων, έχουν περάσει τη ζωή τους κάτω από τη σκιά του ισραηλινού αποκλεισμού, που επηρεάζει κάθε πτυχή της ύπαρξής τους από τη γέννησή τους.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε ότι τουλάχιστον δύο παιδιά σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε νηπιαγωγείο στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

17:00 «Πρέπει να προετοιμαστούμε για την επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα» – Γάλλος κορυφαίος διπλωμάτης

Περισσότερες λεπτομέρειες προέκυψαν για τη συνάντηση του Στεφάν Σεζούρ με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, κατά την οποία ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών συζήτησε την ανάγκη προετοιμασίας για την επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα.

«Είμαστε υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, αλλά πρέπει επίσης να προετοιμαστούμε για την επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα, με ανανεωμένη διακυβέρνηση», δήλωσε ο Sejourne σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις συναντήσεις του.

«Η νομιμοποίησή της θα εξαρτηθεί επίσης από την πτυχή της αποτελεσματικότητας των προνομίων, ιδίως από τους Ισραηλινούς», πρόσθεσε.

Το γραφείο του Σίσι δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Σετζούρν τόνισε τις συλλογικές προσπάθειες της Αιγύπτου για την εγκαθίδρυση εκεχειρίας και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

16:45 Επιθέσεις από τον ισραηλινό στρατό σε πολλές τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε μια σειρά από πλήγματα στις περιοχές Μπλίντα και Μάις αλ Τζαμπάλ του Λιβάνου, σύμφωνα με ανάρτηση στο κανάλι του Telegram.

Ισχυρίστηκε ότι τα πλήγματα είχαν στόχο μια θέση εκτόξευσης ρουκετών, ένα παρατηρητήριο και ένα άρμα της Χεζμπολάχ.

16:30 Το Ισραήλ αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον Λίβανο

Αρκετές ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς την πόλη του βόρειου Ισραήλ αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome, ενώ άλλες προσγειώθηκαν σε ανοιχτές περιοχές, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times of Israel, που επικαλείται τις τοπικές αρχές.

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς από τις επιθέσεις, που προφανώς πραγματοποιήθηκαν από την ένοπλη ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, αναφέρει το δημοσίευμα.

Νωρίτερα σήμερα, η Χεζμπολάχ κατονόμασε δύο ακόμη μέλη της που σκοτώθηκαν σε πρόσφατα ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο.

16:15 «Οι έποικοι έχουν ατιμωρησία»

Ο Wesam Ahmad της παλαιστινιακής ομάδας νομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων Al Haq λέει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κανένα ένδικο μέσο επειδή οι έποικοι υποστηρίζονται από την ισραηλινή κυβέρνηση καθώς και από τις ΗΠΑ.

Οι έποικοι βλέπουν «την ευκαιρία που έχει ανοίξει η κατάσταση στη Γάζα στις αποικιακές φιλοδοξίες και το πράσινο φως που έχει δώσει η διεθνής κοινότητα στο Ισραήλ να κάνει ό,τι θέλει χωρίς καμία μορφή λογοδοσίας», δήλωσε ο Ahmad στο Al Jazeera.

«Αυτό διαχέεται στην ισραηλινή κοινωνία και στους εποίκους και οι πιο βίαιοι από αυτούς προχωρούν περισσότερο, επειδή ξέρουν ότι μπορούν να ξεφύγουν», πρόσθεσε.

Κάντε κλικ εδώ για να το μοιραστείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

16:02 Συναντήσεις Hochstein με Netanyahu, Gantz, Herzog

Ο ειδικός σύμβουλος των ΗΠΑ Άμος Χόχσταϊν επισκέπτεται το Ισραήλ και θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ και τον πρόεδρο του Κόμματος της Ενότητας Μπένι Γκαντζ.

Οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας επίτευξης συμφωνίας με την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

15:51 Οι IDF λένε ότι πέντε ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς το βόρειο Ισραήλ

Οι IDF λένε ότι πέντε ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς το βόρειο Ισραήλ, κάποιες αναχαιτίστηκαν, άλλες έπεσαν σε ανοιχτά χωράφια. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές, μεταδίδει η Haaretz.

15:43 Διατηρεί τον έλεγχο η Χαμάς – Μάχες στην πόλη της Γάζας και τη Χαν Γιουνίς

Παλαιστίνιοι  μαχητές συνέχισαν σήμερα τις επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων σε κύριες πόλεις της Λωρίδας της Γάζας, εβδομάδες αφότου κατακλύστηκαν από ισραηλινούς στρατιώτες και άρματα μάχης, σε μια ένδειξη πως η Χαμάς εξακολουθεί να διατηρεί κάποιον έλεγχο πριν από μια ενδεχόμενη εκεχειρία.

Σχεδόν τέσσερις μήνες αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, οι μάχες συνεχίζονται στην πόλη της Γάζας, στον βορρά, και στη Χαν Γιούνις στον νότο. Το Ισραήλ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την «εξάρθρωση» της Χαμάς στη Χαν Γιούνις.  Ισραηλινός αξιωματούχος διευκρίνισε αργότερα στο Reuters πως, από τα τέσσερα τάγματα της Χαμάς που βρίσκονταν αρχικά εκεί, έχει απομείνει ένα.

Το Ισραήλ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως εστιάζει τώρα κυρίως στη Ράφα, στα νότια σύνορα με την Αίγυπτο, αυξάνοντας την πίεση σε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους αμάχους που διέφυγαν από τα σπίτια τους από άλλες περιοχές του θύλακα και έχουν βρει καταφύγιο εκεί.

Η προώθηση στη Ράφα προκαλεί επίσης ανησυχία στο Κάιρο, που έχει πει πως δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε εισροή Παλαιστινίων προσφύγων σε αυτό που λέει πως είναι μια προσπάθεια να αποτρέψει οποιαδήποτε μόνιμη απώλεια περιουσίας.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ωστόσο στο Reuters πως ο στρατός θα συντονιστεί με την Αίγυπτο, και επιδιώκει τρόπους απομάκρυνσης των περισσότερων εκτοπισμένων βορειοδυτικά, πριν από οποιαδήποτε χερσαία σαρωτική επιχείρηση στη Ράφα.

15:30 Ισραηλινοί μπλοκάρουν φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα από το λιμάνι του Ασντόντ

Ισραηλινοί μπλόκαραν φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα από το λιμάνι του Ασντόντ. Οι διαδηλωτές προσπαθούν επίσης να αποκλείσουν το πέρασμα Kerem Shalom προς τη Γάζα και η αστυνομία έχει συλλάβει επτά από αυτούς για ανάκριση.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές παρόμοιες διαδηλώσεις, συχνά από μέλη οικογενειών ομήρων που απαιτούν την απελευθέρωσή τους πριν από τη διέλευση οποιασδήποτε άλλης ανθρωπιστικής βοήθειας.

15:15  Στην Αίγυπτο ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Stephane Sejourne, επισκέφθηκε την Αίγυπτο, στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Ο Sejourne δήλωσε στο X στα αραβικά και γαλλικά ότι συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi και επανέλαβε τη δέσμευση της Γαλλίας για «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επανέναρξη των συνομιλιών για μια … λύση δύο κρατών»».

15:06 Σοκαριστική καταγγελία παλαιστίνιου γιατρού

Ένας Παλαιστίνιος γιατρός λέει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα τον συνέλαβαν όταν κατέλαβαν ένα νοσοκομείο και τον υπέβαλαν σε κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια 45 ημερών αιχμαλωσίας, συμπεριλαμβανομένης της στέρησης ύπνου, έχοντάς τον αλυσοδεμένο και με δεμένα μάτια, πριν τον απελευθερώσουν την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει το Reuters.

Ο Δρ Said Abdulrahman Maarouf εργαζόταν στο νοσοκομείο al-Ahli al-Arab στην πόλη της Γάζας όταν αυτό περικυκλώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις τον Δεκέμβριο.

Περιέγραψε ότι τα χέρια του ήταν δεμένα με χειροπέδες, τα πόδια του αλυσοδεμένα και τα μάτια του καλυμμένα κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του που διήρκεσε σχεδόν επτά εβδομάδες. Είπε ότι του είπαν να κοιμηθεί σε μέρη που ήταν καλυμμένα με βότσαλα, χωρίς στρώμα, μαξιλάρι ή κάλυμμα και με δυνατή μουσική.

Ο στρατός του Ισραήλ δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό μετά από μία και πλέον ημέρα, αλλά ανέφερε ότι θα κάνει δήλωση αργότερα. Προηγουμένως έχει αρνηθεί τη στοχοποίηση ή κακοποίηση αμάχων και κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία για στρατιωτικές επιχειρήσεις, κάτι που η Χαμάς αρνείται.

14:48 «Να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ»

Ο επικεφαλής της φιλοϊρανικής συμμαχίας Hashed al-Shaabi του Ιράκ, απαίτησε την αποχώρηση των δυνάμεων του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από τη χώρα μετά τα φονικά πλήγματα, όπως μετέδωσε το AFP.

«Έβαλαν στο στόχαστρο γραφεία της διοίκησης, ένα νοσοκομείο (Hashed), έπληξαν δυνάμεις που ήταν επιφορτισμένες με την προστασία των συνόρων», δήλωσε ο Faleh al-Fayyad κατά την κηδεία μελών της ομάδας που σκοτώθηκαν στις αμερικανικές επιδρομές.

«Η στοχοποίηση της Hashed al-Shaabi είναι παιχνίδι με τη φωτιά», προειδοποίησε.

Την Παρασκευή, αμερικανικές επιδρομές στο δυτικό Ιράκ έπληξαν θέσεις που στελεχώνουν φιλοϊρανικές ομάδες, σε απάντηση σε επίθεση τον Ιανουάριο σε βάση στην Ιορδανία, από την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες.

14:35  Το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ καταδικάζει την επίθεση από Ισραηλινούς σε χριστιανό ηγούμενο

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών στηλίτευσε την πράξη δύο Ισραηλινών που έφτυσαν και έβρισαν έναν χριστιανό ηγούμενο στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ το Σάββατο.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα «υποκίνησης» από τους Ισραηλινούς υπουργούς Itamar Ben Gvir και Bezalel Smotrich και έκφραση μιας «ρατσιστικής αποικιακής κουλτούρας που «αρνείται την ύπαρξη του άλλου».

Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι οι «πολιτοφυλακές των εποίκων» ενθαρρύνονται από την «αίσθηση της πολιτικής και νομικής ατιμωρησίας» που τους επιτρέπει να «σπέρνουν μίσος» και να «προκαλούν τους Παλαιστίνιους πολίτες και τα μέλη άλλων θρησκειών».

14:25 Σάλος με τη συνέντευξη Μπεν Γκβίρ – Τι απάντησε ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας κυβερνητικής συνεδρίασης στην Ιερουσαλήμ στη συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir στη Wall Street Journal και στα σχόλια του τελευταίου για τη διακυβέρνηση Μπάιντεν, λέγοντας: «Δεν χρειάζομαι τη βοήθεια [του] για να καταλάβω πώς θα χειριστώ τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή κοινότητα». Διαβάστε περισσότερα εδώ.

14:14 Η Χαμάς προειδοποιεί ότι τα πλήγματα ΗΠΑ- Βρετανίας  στην Υεμένη θα φέρουν «περαιτέρω αναταραχή» στη Μέση Ανατολή

Η Χαμάς καταδίκασε το κύμα αμερικανικών και βρετανικών επιδρομών στην Υεμένη, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις θα φέρουν «περαιτέρω αναταραχή» στη Μέση Ανατολή.

Το παλαιστινιακό κίνημα χαρακτήρισε τους βομβαρδισμούς «κατάφωρη επίθεση κατά της κυριαρχίας μιας αδελφής αραβικής χώρας και κλιμάκωση που θα παρασύρει την περιοχή σε περαιτέρω αναταραχή».

13:57 Πέντε ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν το προηγούμενο 24ωρο

Οι IDF αναφέρουν ότι πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, αλλά κανένας από αυτούς δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση. Τέσσερις από τους στρατιώτες τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

13:45 Πενθήμερο ταξίδι στη Μέση Ανατολή ξεκινά ο Μπλίνκεν

Πενθήμερο ταξίδι στη Μέση Ααντολή αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν.

Όπως έχει ανακοινώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα ασκήσει πίεση για την απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα μια παύση της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή από σήμερα Κυριακή 4 Φεβρουαρίου έως την Πέμπτη 8 του μηνός για να εργαστεί για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και για να διασφαλίσει μια ανθρωπιστική παύση, σύμφωνα με το υπουργείο του.

Ο Μπλίνκεν θα μεταβεί κυρίως στο Κατάρ και την Αίγυπτο, χώρες που ενεργούν ως διαμεσολαβητές, όπως και στο Ισραήλ, στη Δυτική Όχθη και στη Σαουδική Αραβία, για το πέμπτο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή από τότε που άρχισε η σύγκρουση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

13:30  Η Ισλαμική Τζιχάντ καταγγέλλει τις επιθέσεις  ΗΠΑ και Βρετανίας στην Υεμένη

Η παλαιστινιακή ομάδα Ισλαμική Τζιχάντ δήλωσε ότι «καταδικάζει έντονα» τη συνέχιση της επίθεσης ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη.

Αυτές οι επιθέσεις επιδιώκουν να διευρύνουν τον κύκλο της φωτιάς στην περιοχή, ανέφερε η ομάδα σε δήλωσή της στο Telegram.

«Επιβεβαιώνεται ότι η Ουάσινγκτον και οι δυτικές πρωτεύουσες εξακολουθούν να στηρίζουν  την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται.

13:15 Μητέρα ομήρου που γίνεται σήμερα 19 ετών: «Μου λείπεις τόσο πολύ που πονάει η καρδιά μου»

Η Shira Albag, η μητέρα της ομήρου Liri Albag, η οποία κλείνει σήμερα τα 19 της χρόνια, γράφει σε στήλη του ισραηλινού ΜΜΕ Ynet: «Λίρι μου, σήμερα κλείνεις 19 χρόνια και δεν μπορώ καν να περιγράψω πόσο πολύ λείπεις στο σπίτι».

«Πριν από κάθε γενέθλιά σου, τρέχαμε να παραγγείλουμε μπαλόνια, τούρτα, χαρτοπετσέτες, ποτήρια, ακόμα και ένα μπουκέτο λουλούδια που να ταιριάζουν με τα χρώματα…

Όμως τώρα είναι ήσυχα. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα. Δεν υπάρχει μουσική στο σπίτι, επειδή εσύ ήσουν υπεύθυνη για τα τραγούδια. Δεν υπάρχουν φωτογραφίες γιατί μόνο εσύ τις τραβούσες. Δεν υπάρχει θόρυβος από το μαγείρεμα στη μέση της νύχτας. Δεν υπάρχει θόρυβος από πόρτες που ανοίγουν και κλείνουν καθώς μπαινοβγαίνεις. Μου λείπεις τόσο πολύ που πονάει η καρδιά μου».

13:03 Ο Katz καταδίκασε την επίθεση σε χριστιανό ηγούμενο στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Israel Katz, καταδίκασε την επίθεση εναντίον του αββά Nikodemus Schnabel στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ (Δείτε στο live στις 12:00).

Σε ένα tweet, ο Katz κάνει λόγο για «άλλο ένα άσχημο περιστατικό» και λέει ότι «καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις άσχημες πράξεις εναντίον μελών άλλων θρησκειών».

12:50 Haaretz: Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ότι βρίσκεται πίσω από το κανάλι «72 παρθένες χωρίς λογοκρισία»

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, μεταδίδει ότι ο στρατός του Ισραήλ παραδέχτηκε ότι βρίσκεται πίσω από το κανάλι στο telegram «72 παρθένες – χωρίς λογοκρισία», το οποίο δημοσιεύει παραπληροφόρηση και σκηνές από φρικτές δολοφονίες στη Γάζα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

12:40 Ντέιβιντ Κάμερον: Οι επιθέσεις των Χούθι στη διεθνή ναυτιλία πρέπει να σταματήσουν

Ο βρετανός ΥΠΕΞ, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι οι επιθέσεις των Χούθι κατά της διεθνούς ναυτιλίας «πρέπει να σταματήσουν», αφού το Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησε για τρίτη φορά μαζί με τις ΗΠΑ σε ένα κύμα αεροπορικών επιδρομών στην Υεμένη.

Ο Κάμερον, δήλωσε ότι το τρίτο κύμα των βομβαρδισμών το Σάββατο πραγματοποιήθηκε μετά από «επανειλημμένες προειδοποιήσεις» προς τους υμενίτες αντάρτες να σταματήσουν τις επιθέσεις.

Έγραψε στο X: «Έχουμε απευθύνει επανειλημμένες προειδοποιήσεις στους Χούθι. Οι απερίσκεπτες ενέργειές τους θέτουν σε κίνδυνο αθώες ζωές, απειλούν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και αποσταθεροποιούν την περιοχή. Οι επιθέσεις των Χούθι πρέπει να σταματήσουν».

12:32 Αντιαρματικός πύραυλος από τον Λίβανο έπληξε ισραηλινό κιμπούτς

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι ένας αντιαρματικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο, στο βόρειο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, έπληξε ένα γκαράζ στο Κιμπούτς Γιρ’ον και προκάλεσε ζημιές. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

12:20 «Η Χαμάς θα απαντήσει στην προτεινόμενη συμφωνία για τους ομήρους το βράδυ της Κυριακής»

Η Haaretz, επικαλούμενη σαουδαραβικές πηγές, μεταδίδει ότι η Χαμάς θα απαντήσει στην προτεινόμενη συμφωνία για τους ομήρους το βράδυ της Κυριακής.

Ειδικότερα, το μέσο ενημέρωσης Al-Haddad, που εδρεύει στη Σαουδική Αραβία, αναφέρει ότι η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες θα κάνουν δήλωση την Κυριακή το βράδυ στις 19:00 (ώρα Ισραήλ και ώρα Ελλάδος) σχετικά με την απάντησή τους στην προτεινόμενη συμφωνία για τους ομήρους που διατυπώθηκε στο Παρίσι.

Το  συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ θα συνεδριάσει επίσης το βράδυ της Κυριακής.

12:11 Σειρήνες ηχούν ξανά στο βόρειο Ισραήλ

12:00 Δύο Ισραηλινοί συνελήφθησαν επειδή έφτυσαν χριστιανό ηγούμενο στην Ιερουσαλήμ

Αξιωματικοί της αστυνομικής περιφέρειας της Ιερουσαλήμ συνέλαβαν το βράδυ του Σαββάτου δύο Ισραηλινούς, ένας εκ των οποίων είναι 17χρονος,επειδή έφτυσαν και έβρισαν χριστιανοί ηγούμενο, τον Νικόδημο Σνάμπελ κοντά στην πύλη Σιών της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ.

Οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά την έρευνά τους.

11:47 Οι IDF λένε ότι οι σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ ήταν ψευδείς συναγερμοί, μεταδίδει η Haaretz

11:42 Θα απαντήσουμε λένε οι Χούθι μετά τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα

Οι  Χούθι της Υεμένης δηλώνει ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου «δεν θα μας αποτρέψουν», και υπόσχονται απάντηση μετά τα πλήγματα στην Υεμένη, σε αντίποινα για τις επανειλημμένες επιθέσεις των ανταρτών στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι κοινές αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη αργά το Σάββατο ακολούθησαν ένα άλλο κύμα μονομερών αμερικανικών επιδρομών εναντίον στόχων που συνδέονται με το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Yahya Saree, δήλωσε ότι η πρωτεύουσα Σαναά και άλλες περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες αποτέλεσαν στόχο.

Ο Σαρί έκανε λόγο για συνολικά 48 αεροπορικές επιδρομές και δήλωσε στο Χ ότι «οι επιθέσεις αυτές δεν θα μας αποτρέψουν από το να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας».

Τα πλήγματα του Σαββάτου έπληξαν «36 στόχους των Χούτι σε 13 τοποθεσίες στην Υεμένη», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες που παρείχαν υποστήριξη στην επιχείρηση.

11:25 Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας: 127 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 178 τραυματίστηκαν σε μία ημέρα

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι 127 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 178 τραυματίστηκαν στη Λωρίδα κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί 27. 365 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 66.630

Επιπλέον, τουλάχιστον 382 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και των εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

11:16 Ιράν: Τα πλήγματα στην Υεμένη «έρχονται σε αντίθεση» με την ρητορική ΗΠΑ-Βρετανίας για την αποφυγή μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν κατήγγειλε τις τελευταίες επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε στόχους στην Υεμένη, λέγοντας ότι «έρχονται σε αντίθεση» με τη διακηρυγμένη πρόθεσή τους να αποφύγουν μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, αναφέρει το AFP.

Οι επιθέσεις αυτές συνιστούν «επαναλαμβανόμενη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κατήγγειλε με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Νασέρ Κανανί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο «χρησιμοποιούν τη μιλιταριστική προσέγγιση για να προωθήσουν τους αθέμιτους στόχους τους». Και οι ενέργειές τους «βρίσκονται ξεκάθαρα σε αντίθεση με τους επανειλημμένους ισχυρισμούς τους ότι δεν θέλουν να επεκταθεί η σύγκρουση στην περιοχή».

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε την περασμένη Τρίτη ότι «δεν επιδιώκει» ένα «πόλεμο μεγαλύτερης έκτασης στη Μέση Ανατολή», με φόντο τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη  Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν πως έπληξαν 36 στόχους ανταρτών «σε 13 τοποθεσίες στην Υεμένη ως απάντηση στις συνεχείς επιθέσεις των Χούθι», που υποστηρίζονται από το Ιράν, «εναντίον της θαλάσσιας κυκλοφορίας εμπορικών πλοίων καθώς και των πολεμικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα», σύμφωνα με ένα κοινό ανακοινωθέν.

Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν την επομένη σειράς αμερικανικών πληγμάτων εναντίον επίλεκτων ιρανικών δυνάμεων και ένοπλων φιλοϊρανικών οργανώσεων στη Συρία και το Ιράκ, σε αντίποινα για το θάνατο τριών αμερικανών στρατιωτών στην Ιορδανία.

11:09 Θρηνούν για τα παιδιά τους: Συγκλονιστικό βίντεο

Οικογένειες στη Γάζα αποχαιρετούν τα παιδιά τους, τα οποία σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα που είχαν στόχο τη λεγόμενη ασφαλή περιοχή στη Ράφα χθες το βράδυ.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο που δημοσίευσε το Quds News Network:

11:00 Τι συμβαίνει τις τελευταίες ώρες στη Γάζα

Το Αλ Τζαζίρα, συγκέντρωσε τις  τελευταίες ενημερώσεις από τους ανταποκριτές του στη Γάζα:

  • Ένα άτομο σκοτώθηκε από ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές κοντά στο ιατρικό συγκρότημα Shifa
  • Πολλοί τραυματίες από ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές έφτασαν στο νοσοκομείο Baptist
  • Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά από βομβαρδισμό φαρμακείου από τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στην πόλη της Γάζας
  • Δύο πτώματα ανασύρθηκαν στην περιοχή Σάμπρα
  • Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά ισραηλινού πυροβολικού στην περιοχή al-Shaab
  • Αναφέρθηκαν επίσης πολλαπλοί τραυματισμοί από σφαίρες μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην περιοχή του Σταδίου της Παλαιστίνης στη συνοικία αλ Ριμάλ

10:54 Συναγερμός στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούν στο Κιμπούτς Μανάρα στην Άνω Γαλιλαία, δίπλα στα σύνορα με τον Λίβανο, μεταδίδουν οι Times of Israel.

10:44 «Πρόωρο να μιλάμε για εκεχειρία» λέει η Χαμάς

Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς στον Λίβανο δήλωσε χθες Σάββατο ότι το κίνημά του είναι ανοικτό στις συνομιλίες για να τερματιστεί η ισραηλινή «επίθεση» στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας πως είναι ακόμη πρόωρο να γίνεται λόγος για συμφωνία να κηρυχθεί νέα ανακωχή.

Σχέδιο συμφωνίας για δεύτερη ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, που καταρτίστηκε από τους μεσολαβητές, το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, προβλέπει κυρίως την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά σωφρονιστικά καταστήματα.

«Η Χαμάς επανέλαβε ότι είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε πρωτοβουλία (…) που θα τερματίσει τη βάρβαρη επίθεση εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Οσάμα Χαμντάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό.

Επιβεβαίωσε πως το Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης (Χαμάς) έλαβε την πρόταση για να κηρυχθεί ανακωχή, προσθέτοντας πως λείπουν σημαντικές λεπτομέρειες. Αυτή «η πρόταση είναι συμφωνία πλαίσιο που πρέπει να μελετηθεί (…) Δεν μπορεί ακόμα να γίνεται λόγος για συμφωνία».

Αφού εξεταστεί διεξοδικά, «θα ανακοινώσουμε τη θέση μας, η οποία θα είναι βασισμένη (…) στη βούλησή μας να τερματιστεί το ταχύτερο δυνατό η επίθεση εναντίον του λαού μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς, η πρώτη φάση της πρότασης προβλέπει πως θα κηρυχθεί ανακωχή με διάρκεια έξι εβδομάδων και θα απελευθερωθούν 200 ως 300 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε αντάλλαγμα για 35 ως 40 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, ενώ θα εισέρχονται καθημερινά στον θύλακο 200 ως 300 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο κ. Χαμντάν εξάλλου αναφέρθηκε στην απόφαση δώδεκα και πλέον χωρών να προχωρήσουν στην αναστολή της χρηματοδότησης της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), εξαιτίας της πολεμικής μετά τις κατηγορίες του Ισραήλ περί συμμετοχής εργαζομένων της στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Κατήγγειλε το «ανεύθυνο μέτρο με βάση τις σιωνιστικές κατηγορίες» και τη «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων, καλώντας «τη διοίκηση της UNRWA να μην υποταχθεί».

10:35 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι οι δυνάμεις έπληξαν στόχους στο Χαν Γιουνίς και στη βόρεια Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του συνεχίζουν να συγκρούονται με Παλαιστίνιους μαχητές από αέρος, θαλάσσης και ξηράς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο X, ο στρατός ανέφερε ότι τα στρατεύματα εντόπισαν τυφέκια AK-47, πυρομαχικά RPGs, στρατιωτικό εξοπλισμό και τεχνολογικά μέσα σε ένα συγκρότημα στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς.

Η δήλωση ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων με στόχο συγκροτήματα στη βόρεια Γάζα, οι στρατιώτες εντόπισαν επτά τουφέκια AK-47, τρία πιστόλια, στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά και χειροβομβίδες.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν έναν αριθμό στόχων της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων υποδομών και θέσεων εκτόξευσης στην πόλη, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι ναυτικές δυνάμεις έπληξαν επίσης στόχους και συνέχισαν να βοηθούν τα χερσαία στρατεύματα, όπως αναφέρεται.

10:24 «Οι δημοσιογράφοι της Γάζας πληρώνουν υπέρτατο τίμημα για τη δουλειά τους »

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, οι φωτογράφοι και οι οπερατέρ στη Γάζας λειτούργησαν ως τα μάτια του κόσμου, διασφαλίζοντας ότι η καταστροφή των πολιτών που εκτυλίσσεται στον θύλακα δεν θα ξεχαστεί, αναφέρει το Al Jazeera.

Με το Ισραήλ να απαγορεύει ως επί το πλείστον την είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας σε ξένους δημοσιογράφους, οι δημοσιογράφοι της Γάζας είναι συχνά οι μόνοι που προσφέρουν ρεπορτάζ για την κρίση.

Η σύγκρουση έχει δει μια νέα γενιά ταλέντων να αναδύεται, κάποιοι επαγγελματίες με μεγάλα ονόματα, άλλοι εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, και όλοι τους είναι δυνητικά ένα κλικ μακριά από το να χάσουν τα πάντα.

Σε αυτόν τον πόλεμο, οι οπτικοί αφηγητές της Γάζας δέχονται «κατάφωρη» επίθεση και πληρώνουν το υπέρτατο τίμημα για τη δουλειά τους, σημειώνει το Μέσο.

Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι προσπαθούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τα τηλέφωνά τους στη Ράφα [Φωτογραφία του Said Khatib/AFP που δημοσιεύει το Al Jazeera]

10:16 Συστηματικές προσπάθειες του Ισραήλ «για δημιουργία νεκρής ζώνης» στα παλαιστινιακά εδάφη

Οι ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα καταστρέφουν συστηματικά κτίρια σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια νεκρή ζώνη στο εσωτερικό του παλαιστινιακού εδάφους, εγείροντας φόβους για το πολιτικό κόστος, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες και ομάδες δικαιωμάτων που μίλησαν στο AFP.

Το σχέδιο, το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί δημοσίως από το Ισραήλ, φαίνεται να συνεπάγεται την απόσπαση σημαντικού τμήματος εδάφους από την ήδη μικροσκοπική Λωρίδα της Γάζας, η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς, κάτι για το οποίο έχουν προειδοποιήσει ειδικοί καθώς και οι ξένοι σύμμαχοι του Ισραήλ.

Από τότε που οι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στη μεθόριο στις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο δομές στη Γάζα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα σύνορα, δήλωσε ο Adi Ben Nun, καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ο οποίος πραγματοποίησε ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Πάνω από το 30% όλων των κτιρίων στην περιοχή αυτή έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, είπε.

«Βλέπουμε ολοένα και περισσότερα στοιχεία ότι το Ισραήλ φαίνεται να καθιστά μεγάλα τμήματα της Γάζας αβίωτα», δήλωσε η Nadia Hardman, ειδικός στα δικαιώματα των προσφύγων στο Human Rights Watch.

«Ένα πολύ σαφές παράδειγμα μπορεί να είναι η νεκρή ζώνη – αυτό μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου»

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει τα περί νεκρής ζώνης, αναφέρει ο Guardian.

10:03  Ο Λαπίντ κατακεραυνώνει τον Μπεν-Γκβιρ  για τη συνέντευξη στην WSJ

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Ισραήλ Yair Lapid σχολίασε τη συνέντευξη του Ίταμαρ Μπεν Γκβίρ στη Wall Street Journal, στην οποία ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός, δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος Trump «θα είχε χειριστεί διαφορετικά τον πόλεμο στη Γάζα» (Δείτε στο Live στις 09:43).

Ο Lapid δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί του Ben-Gvir «πλήττουν το διεθνές κύρος του Ισραήλ» και κάλεσε τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu να «συγκρατήσει» τον Ben-Gvir.

09:50 Το Ομάν ζητά τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν δηλώνει ότι η χώρα του παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση στην περιοχή.

Η κλιμάκωση συνεχίζεται χωρίς λύση στον «άδικο πόλεμο» στη Γάζα και τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων αθώων πολιτών, δήλωσε ο Sayyid Badr al-Busaidi  στο πρακτορείο ειδήσεων του Ομάν.

Πρόσθεσε ότι η μόνη λύση στη σύγκρουση έγκειται στην αντιμετώπιση των αιτιών και των κινήτρων της, ξεκινώντας από την αναγνώριση του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

09:43  Μπεν Γκβιρ: Οι απόψεις των ΗΠΑ για τη Γάζα θα ήταν διαφορετικές «αν ο Τραμπ ήταν στην εξουσία»

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Itamar Ben-Gvir καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Joe Biden, υποστηρίζοντας ότι ο αναμενόμενος αντίπαλός του στις εκλογές του 2024 θα χειριστεί τον πόλεμο στη Γάζα «διαφορετικά».

Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο ακροδεξιός υπουργός δήλωσε ότι «αντί να μας δώσει την πλήρη υποστήριξή του, ο Μπάιντεν είναι απασχολημένος με τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων» στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία, σύμφωνα με τον Μπεν-Γκβιρ, «πηγαίνουν στη Χαμάς».

Ο Ben-Gvir δήλωσε επίσης ότι αν ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν στον Λευκό Οίκο και όχι ο Μπάιντεν, «η συμπεριφορά των ΗΠΑ θα ήταν εντελώς διαφορετική».

Σε συνέντευξή του στο  κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ, Kan,  νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ben-Gvir μίλησε για τη μαζική μετανάστευση των Παλαιστινίων από τη Γάζα και την ανοικοδόμηση των εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα.

Επεξηγώντας τα σχέδια αυτά στην WSJ, ο Ben-Gvir είπε ότι θα ενθαρρύνει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να «μεταναστεύσουν σε μέρη σε όλο τον κόσμο», αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Itamar Ben-Gvir

09:32 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν δύο Παλαιστίνιους σε επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε δύο νεαρούς άνδρες κατά τη διάρκεια επιδρομών γύρω από τη Ραμάλα, σύμφωνα με το Wafa.

Τοπικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων ότι ο Ammar Muhammad Abdel Fattah Alawi συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιδρομής σε σπίτι στο χωριό Jaffna στα βόρεια της Ραμάλα.

Ο Tahrir Mahmoud Zaid Araysha συνελήφθη μετά την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στο σπίτι του στον προσφυγικό καταυλισμό Jalazone, ο οποίος βρίσκεται επίσης στα βόρεια της πόλης.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι τα στρατεύματα πραγματοποίησαν έφοδο και έψαξαν πολλά άλλα σπίτια στον καταυλισμό.

09:24 Οι IDF ανακοίνωσαν το θάνατο του 24χρονου έφεδρου στρατιώτη, που σκοτώθηκε το Σάββατο στη νότια Γάζα

Οι IDF ανακοίνωσαν το θάνατο του λοχία Shimon Yehoshua Asulin, 24 ετών, από το Beit Shemesh, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχη στη νότια Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο.

Ο Asulin, ο οποίος υπηρετούσε στο 924ο τάγμα της ταξιαρχίας Harel του Σώματος Μηχανικού Μάχης, προήχθη μετά θάνατον.

09:15 «Η σύναψη συμφωνίας δεν είναι ο μόνος τρόπος για την απελευθέρωση των ομήρων»

Ο Ισραηλινός υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Amichai Elhaho δήλωσε ότι η σύναψη συμφωνίας με τη Χαμάς δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ο μόνος τρόπος για την απελευθέρωση των ομήρων.

«Η εβραϊκή ηθική δεν μας θεωρεί πλήρως υπεύθυνους για την απελευθέρωση των ομήρων», είπε, σε δηλώσεις που αναπαρήγαγε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού. «Πρέπει να βγούμε από τη νοητική στασιμότητα ότι η συμφωνία είναι ο μόνος τρόπος για να απελευθερωθούν οι όμηροι»,είπε.

09:05 Τουλάχιστον 92 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νυχτερινές ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι τουλάχιστον 92 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από ισραηλινές επιθέσεις, μεταξύ άλλων σε νηπιαγωγείο στη Ράφα, όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι.

Οι πενθούντες συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από ένα τοπικό νοσοκομείο για να προσευχηθούν για τους νεκρούς μετά από άλλη μια νύχτα με μεγάλες καταστροφές και θανάτους.

«Τα παιδιά απλώς κοιμόντουσαν και ξαφνικά έγινε ο βομβαρδισμός. Ένα από τα παιδιά μου πέθανε, ενώ τρία κατάφεραν να διαφύγουν», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο κάτοικος Ahmad Bassam al-Jamal.

Οι ανησυχίες για μια πιθανή ισραηλινή χερσαία εισβολή στη νότια συνοριακή πόλη έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, με εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους.

08:55 Μπέρμποκ: Αδικαιολόγητο το σχέδιο του Ισραήλ να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα

Η επίθεση στη Ράφα, πόλη που φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους από άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θυλάκου, «απλούστατα δεν δικαιολογείται», τονίζει η Ανναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι) στις δηλώσεις της που δημοσιεύει σήμερα ο όμιλος RND (Redaktionsnetzwerk Deutschland).

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει παράλληλα ότι «η πλειονότητα των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας: «Ας το φανταστούμε μια στιγμή: Αν ήταν δικά μας παιδιά;»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ διεμήνυσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως οι δυνάμεις του στην επόμενη φάση της χερσαίας επιχείρησης θα δράσουν στον τομέα όπου βρίσκεται η Ράφα, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel.

Την Πέμπτη το βράδυ, ο υπουργός Άμυνας είπε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα βάλουν στο στόχαστρο τους μαχητές της Χαμάς στη Ράφα και θα προχωρήσουν τη συντριβή τους, κάτι που κατ’ αυτόν συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου.

Η κυρία Μπέρμποκ λέει πως υπέστη σοκ όταν άκουσε το σχέδιο. «Μαζί με τους αμερικανούς εταίρους μας, έχω πει επανειλημμένα στην ισραηλινή κυβέρνηση πως ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας δεν γίνεται να εξαφανιστεί», τονίζει.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στη Ράφα και γύρω από αυτή έχουν καταφύγει για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες πάνω από 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, ή αλλιώς ο μισός και πλέον πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας (2,2 εκατ.). Προπολεμικά, η πόλη, πάνω στα σύνορα με την Αίγυπτο, είχε κάπου 250.000 κατοίκους.

08:44 ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν ότι βομβάρδισαν δεκάδες εγκαταστάσεις των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη

ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν πως προχώρησαν σε νέους βομβαρδισμούς, πλήττοντας δεκάδες «στόχους», θέσεις και εγκαταστάσεις των Χούθι της Υεμένης, σε ανταπόδοση για τις δεκάδες επιθέσεις των ανταρτών, που θεωρείται πως υποστηρίζονται από το Ιράν, εναντίον εμπορικών και πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Οι αμερικανοβρετανικές επιδρομές στην Υεμένη καταγράφονται την επομένη σειράς αμερικανικών βομβαρδισμών εναντίον ιρανικών επίλεκτων δυνάμεων και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων στη Συρία και στο Ιράκ, σε αντίποινα για την επίθεση που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις αμερικανοί στρατιωτικοί την 28η Ιανουαρίου.

Με βάση όσα είναι γνωστά, η χθεσινή ήταν η τρίτη κοινή επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον των Χούθι. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μόνες αρκετές άλλες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών, που από την πλευρά τους συνεχίζουν παρ’ όλ’ αυτά να προχωρούν σε επιθέσεις. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

08:35 Δύο παιδιά νεκρά από επίθεση σε νηπιαγωγείο στη Ράφα

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ και Δυτική Όχθη την ώρα που αυξάνονται οι φόβοι για επέκταση του πολέμου. Η Ράφα βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο του Ισραήλ.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε ότι τουλάχιστον δύο παιδιά σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε νηπιαγωγείο στη Ράφα. Διαβάστε όλα όσα προηγήθηκαν εδώ.

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024