Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Απειλούν οι Χούθι και εκτελούν - Μπαράζ επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων

Live: Απειλούν οι Χούθι και εκτελούν – Μπαράζ επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Καθημερινά αυξάνεται ο αιματηρός απολογισμός στη Γάζα ενώ το Ισραήλ συνεχίζει να μην παρουσιάζει κανένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο από τον πόλεμο

«Δεν θα τελειώσουμε τον πόλεμο εάν δεν σκοτώσουμε τους ηγέτες της Χαμάς», δηλώνει ο Νετανιάχου τη στιγμή που η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα δεν έχει προηγούμενο.

Περίπου 8.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν το νοσοκομείο Αλ Αμάλ στη Χαν Γιουνίς μετά από δύο εβδομάδες πολιορκία και κατευθύνθηκαν στη Ράφα.

Ο Άντονι Μπλίνκεν συνεχίζει την επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή ενώ σχεδόν καθημερινά σημειώνονται επιθέσεις στην Υεμένη.

Δείτε live

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο in

05:40 Μπαράζ επιθέσεων των Χούθι με βαλλιστικούς πυραύλους

Οι «υποστηριζόμενοι από το Ιράν παραστρατιωτικοί Χούθι» εκτόξευσαν «έξι βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας (ASBΜs)» από περιοχές της Υεμένης που ελέγχουν προς την κατεύθυνση «της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Αντεν», συνόψισε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

05:10 Το Ιράκ ζητά επανέναρξη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσέιν τόνισε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνδιάλεξης με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν ότι η Βαγδάτη και η Ουάσιγκτον πρέπει να επιστρέψουν στον διάλογο, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το μέλλον του αντιτζιχαντιστικού διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που συγκροτήθηκε το 2014, αναφέρει δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Οι δυο χώρες άρχισαν διαπραγματεύσεις τον περασμένο μήνα, όμως, προτού συμπληρωθούν 24 ώρες, τρία μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν σε επίθεση drone εναντίον αμερικανικής βάσης υποστήριξης στην Ιορδανία και έκτοτε οι συνομιλίες διακόπηκαν.

04:40 ΗΠΑ και Ευρωπαίοι θέλουν να αποσοβήσουν πιθανό πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ πάσει θυσία

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, το Axios αποκάλυψε ότι η Ουάσινγκτον και τέσσερις από τους Ευρωπαίους εταίρους της επιδιώκουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να διευκολύνει την κλιμάκωση μεταξύ της ισραηλινής κατοχής και της Χεζμπολάχ, η οποία είχε ξεκινήσει επιχειρήσεις για την υποστήριξη της Γάζας αμέσως μετά την επιχείρηση Al-Aqsa Flood τον περασμένο Οκτώβριο.

Επικαλούμενη πηγές, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος ανέφερε ότι οι συνεννοήσεις που προωθούνται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία θα περιλαμβάνουν μια «σειρά δεσμεύσεων» από τους Ισραηλινούς και την Αντίσταση του Λιβάνου.

Η Ουάσινγκτον είχε επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες ότι η κατοχή δεν θα ήταν σε θέση να πολεμήσει ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεν ήθελε η «σύγκρουση να επεκταθεί στην περιοχή».

04:10 Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι οι Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον δύο πλοίων, προκαλώντας μικρές ζημιές στο ένα

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη εκτόξευσαν έξι βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον δύο πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, με το ένα πλοίο να αναφέρει μικρές ζημιές αλλά χωρίς τραυματισμούς, όπως επιβεβαίωσε ο αμερικανικός στρατός.

Συγκεκριμένα «Τρία από τα βλήματα προσπαθούσαν να πλήξουν το MV Star Nasia, ένα υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ, ελληνικής ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου που διέσχιζε τον Κόλπο του Άντεν. Περίπου στις 3:20 π.μ., το MV Star Nasia ανέφερε μια έκρηξη κοντά στο πλοίο, η οποία προκάλεσε μικρές ζημιές, αλλά όχι τραυματισμούς. Στις 2 μ.μ. ένας άλλος πύραυλος έπεσε στο νερό κοντά στο πλοίο χωρίς αποτέλεσμα. Στις 4:30 μ.μ., το USS Laboon (DDG 58), που επιχειρούσε κοντά στο MV Star Nasia, αναχαίτισε και κατέρριψε έναν τρίτο βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων που εκτοξεύθηκε από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι. Το MV Star Nasia παραμένει αξιόπλοο και συνεχίζει προς τον προορισμό του».

03:45 Απώλειες για τους Σύρους σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

Τα συριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν απώλειες σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στόχος ήταν αεροπορική βάση.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA της Συρίας, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, αναφέρει ότι ένας αριθμός αμάχων σκοτώθηκε και τραυματίστηκε εν μέσω φερόμενου ισραηλινού πλήγματος στην περιοχή της Χομς.

Το SANA αναφέρει ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εκτόξευσαν τους πυραύλους τους από μια περιοχή βόρεια της Τρίπολης του Λιβάνου, στοχεύοντας διάφορες τοποθεσίες στη Χομς και την κοντινή περιοχή.

Η πηγή ισχυρίζεται ότι η συριακή αεράμυνα κατέρριψε ορισμένους από τους ισραηλινούς πυραύλους. Εκτός από τα θύματα, το SANA αναφέρει ότι προκλήθηκαν ζημιές τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτική περιουσία. Τοπικές πηγές αναφέρουν στο Reuters ότι η επίθεση είχε στόχο διάφορα φυλάκια του συριακού στρατού και μια αεροπορική βάση στην περιοχή της Χομς, ενώ πηγή των συριακών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών που γνωρίζει το θέμα αναφέρει ότι στόχος ήταν η αεροπορική βάση Shayrat.

03:20 Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για χρηματοδότηση 17,6 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ απέρριψε το νομοσχέδιο υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων που θα παρείχε 17,6 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ισραήλ, καθώς οι Δημοκρατικοί λένε ότι θέλουν να ψηφίσουν αντ’ αυτού ένα ευρύτερο μέτρο που θα παρείχε επίσης βοήθεια στην Ουκρανία, διεθνή ανθρωπιστική χρηματοδότηση και νέα χρήματα για την ασφάλεια των συνόρων.

Η ψήφος είναι 250 έναντι 180, υπολειπόμενη της πλειοψηφίας των δύο τρίτων που απαιτείται για την ψήφιση.

Οι Δημοκρατικοί αποκάλεσαν τη νομοθεσία για το Ισραήλ «πολιτικό τέχνασμα των Ρεπουμπλικάνων» για να αποσπάσουν την προσοχή από την αντίθεσή τους σε ένα νομοσχέδιο της Γερουσίας ύψους 118 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνδυάζει την αναθεώρηση της αμερικανικής μεταναστευτικής πολιτικής και τη νέα χρηματοδότηση για την ασφάλεια των συνόρων με δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης για την Ουκρανία, το Ισραήλ και τους εταίρους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

02:53 Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ προειδοποιεί για επερχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή

«Για να είμαστε σαφείς, η εντατικοποίηση των εχθροπραξιών στη Ράφα σε αυτή την κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας απώλειες ζωών αμάχων και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο των δυνάμεών μας για να το αποφύγουμε αυτό». δήλωσε ο Jens Laerke, εκπρόσωπος του OCHA, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στην ελβετική πόλη της Γενεύης.

«Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί πυκνοκατοικημένων περιοχών μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», πρόσθεσε.

«Μπορούμε να προειδοποιήσουμε για το τι μπορεί να εξελιχθεί με την χερσαία εισβολή και μπορούμε να καταστήσουμε σαφές τι λέει ο νόμος», προειδοποίησε η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ.

Από τα 2.3 εκατ. κατοίκων της Γάζας, στην Ράφα έχουν μετακινηθεί τα 1,4 εκατ. εκτοπισμένων Παλαιστινίων για να εξασφαλίσουν ευκολότερα τροφή.

02:30 Η Νικαράγουα εν τέλει ξεκινά την διαδικασία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο εναντίον όσων πωλούν όπλα στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας δήλωσε ότι ξεκινά τις διαδικασίες για να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο κατά των τεσσάρων χωρών για τη συνενοχή τους στη γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, παρέχοντας όπλα και οπλισμό στο ισραηλινό καθεστώς για να πραγματοποιήσει την επίθεση. Οι χώρες αυτές είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, ο Καναδάς και η Μεγάλη Βρετανία, ενώ για την ώρα δεν υπάρχει αναφορά προσφυγής κατά των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση αποκάλυψε ότι η Νικαράγουα είχε προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις των τεσσάρων δυτικών χωρών ότι ενδέχεται να είναι από κοινού συνένοχες στις «κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις» της Σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Λωρίδα της Γάζας.

02:10 Επίσκεψη και μεταφορά των απειλών του Ισραήλ στον Λίβανο για τον Γάλλο ΥΠΕΞ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, επισκέφθηκε την Τρίτη τον Λίβανο για να συζητήσει με ανώτερους αξιωματούχους τις τελευταίες εξελίξεις στα νότια σύνορα, καθώς και τις προεδρικές εκλογές.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι, υποδέχθηκε την Τρίτη στο Grand Serail, τον Στ Σεζουρνέ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γάλλος υπουργός ανέφερε ότι «η επίσκεψή του στο Λίβανο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας περιοδείας σε διάφορες χώρες στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα, να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Λίβανο και να κρατηθούν μακριά οι κίνδυνοι».

Ο Σεζουρνέ υπογράμμισε ότι «η εκλογή νέου προέδρου για τον Λίβανο είναι ένα ουσιαστικό ζήτημα για να συμβαδίσει με τα μεγάλα δικαιώματα που βιώνει ο Λίβανος και η περιοχή». Υπογράμμισε «την προτεραιότητα της διατήρησης της ηρεμίας στο νότο και του τερματισμού των στρατιωτικών επιχειρήσεων». Στην συνέχεια μετέφερε τις θέσεις του ισραηλινού ομολόγου του στις αρχές του Λιβάνου.

Τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του ότι «ο χρόνος τελειώνει για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης» στο νότιο Λίβανο. «Το Ισραήλ θα δράσει στρατιωτικά για να φέρει τους εκκενωμένους πολίτες πίσω στα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της χώρας, αν δεν είναι δυνατή άλλη λύση», είπε.

01:45 Βρετανός βουλευτής ζητά από τον ΥΠΕΞ λεπτομέρειες σχετικά «με την σαθρή ισραηλινή έκθεση για την UNRWA»

Ο Τόμι Σέπαρντ, βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, απέστειλε επιστολή στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον με την οποία ζητά να μάθει αν η βρετανική κυβέρνηση ανέστειλε τη βοήθεια προς την UNRWA βασιζόμενη αποκλειστικά σε ισραηλινό φάκελο.

Αρκετά μέσα έχουν αναφέρει ότι ο φάκελος, ο οποίος αποτέλεσε τη βάση για τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι μια χούφτα εργαζομένων της UNRWA συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, δεν περιλαμβάνει κανένα στοιχείο για τους ισχυρισμούς αυτούς.

«Σας καλώ να επανεξετάσετε την απόφαση που ελήφθη για την αναστολή της χρηματοδότησης υπό το πρίσμα των αποκαλύψεων που περιβάλλουν το 6σέλιδο έγγραφο και να συνεχίσετε την υποστήριξη προς την UNRWA, ενώ αυτή διεξάγει την εσωτερική της έρευνα», καταλήγει η επιστολή.

To in έχει αναφερθεί σε τρία από αυτά τα μέσα.

01:20 Η Σαουδική Αραβία αποκλείει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ χωρίς ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος

Η Σαουδική Αραβία δήλωσε στις ΗΠΑ ότι η θέση της είναι σταθερή ότι δεν θα υπάρξουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, εκτός εάν αναγνωριστεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη.

00:55 Συνομιλία Κατάρ-Ιράν για την Γάζα, με επίλογο για το ποδόσφαιρο!

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είχε την Πέμπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι την Τρίτη.

Ο Χοσεΐν Αμιρ-Αμπντολαχιάν και ο σεΐχης αλ Θάνι συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και την Παλαιστίνη.

Στη συζήτηση συζητήθηκε η τελευταία κατάσταση των προσπαθειών και των πολιτικών κινήσεων για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και οι προτεινόμενες πρωτοβουλίες για την εγκαθίδρυση εκεχειρίας, την ανταλλαγή κρατουμένων και την αποστολή φορτίων διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας.

Αναφερόμενοι στον αυριανό αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου των δύο χωρών στην ημιτελική φάση του Ασιατικού Κυπέλλου στο Κατάρ, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ευχήθηκαν καλή επιτυχία στις ομάδες των δύο χωρών.

00:35 Ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία του Ισραήλ στα πρόθυρα της χρεοκοπίας εν μέσω του πολέμου στη Γάζα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Arabi Post την Τρίτη, η ισραηλινή εφημερίδα Calcalist επικαλείται τον εκτελούντα χρέη γενικού διευθυντή της Αρχής Ασφαλίσεων και Αποταμιεύσεων του Ισραήλ Amit Gal, ο οποίος δήλωσε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία που ελέγχονται από το καθεστώς έχουν καταβάλει 245 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για το θάνατο των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Ο Gal προειδοποίησε στο συνέδριο Safra στο Τελ Αβίβ ότι τα τεράστια αυτά χρήματα έχουν επηρεάσει το ισραηλινό χρηματοπιστωτικό σύστημα, υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος στη Γάζα είναι ένα σημαντικό γεωπολιτικό ζήτημα που έχει διαταράξει ολόκληρη τη νομισματική δομή του καθεστώτος.

Είπε ακόμη ότι οι ισραηλινές ασφαλιστικές εταιρείες σχεδιάζουν να αποκλείσουν την κάλυψη των θανάτων λόγω πολέμου από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ισραηλινές εταιρείες άρχισαν να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών τους μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις αρχές Οκτωβρίου.

00:15 «Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου», επιβεβαιώνει ο ειδικός Αλεξ ντε Bάαλ

Ο Αλεξ ντε Bάαλ , ειδικός σε θέματα λιμού, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Democracy Now ότι ο λιμός δεν είναι κάτι που συμβαίνει τυχαία, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να «σταματήσει από τη μια μέρα στην άλλη».

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα σε θέματα λιμού και εκτελεστικό διευθυντή του Ιδρύματος Παγκόσμιας Ειρήνης στο Πανεπιστήμιο Tufts, Αλεξ ντε Bάαλ, «δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένας λιμός τυχαία». Σε συνέντευξή του στη Νερμίν Σάιχ του Democracy Now!, ο ειδικός εξήγησε ότι ο λιμός στην πολιορκημένη λωρίδα είναι «αναπόφευκτο, καθώς το Ισραήλ έχει σκόπιμα λιμοκτονήσει τους κατοίκους της Γάζας ως μέσο μαζικής τιμωρίας».

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή Μάικλ Φάχρι προειδοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο μήνα ότι το Ισραήλ λιμοκτονεί σκόπιμα τους κατοίκους της Γάζας και καταστρέφει το επισιτιστικό του σύστημα, περιγράφοντας την εσκεμμένη πείνα των Παλαιστινίων από την κατοχή ως άνευ προηγουμένου. Κατά το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου, το OCHA αποκάλυψε ότι οι παραδόσεις στη βόρεια και κεντρική Γάζα αρνούνται σκόπιμα και όλο και περισσότερο από την ισραηλινή κατοχή, εκτός από την αυξημένη επιθετικότητα στην κεντρική Γάζα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο ντε Βααλ συζήτησε τα κύρια σημεία του πρόσφατου άρθρου του στην εφημερίδα The Guardian με τίτλο «Αν το Ισραήλ δεν αλλάξει πορεία, θα μπορούσε να είναι νομικά ένοχο για τη μαζική πείνα».

23:57 Το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ θα διερευνήσει την αξίωση για πολιτικά δικαιώματα κατά του Χάρβαρντ

Σε ανακοίνωση της ομάδας δικαιωμάτων The Muslim Legal Fund of America αναφέρεται, όπως αναφέρει το al Jazeera, ότι το υπουργείο απάντησε σε καταγγελία που κατέθεσε κατά του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι το ίδρυμα απέτυχε να προστατεύσει τους φοιτητές από «παρενοχλήσεις, εκφοβισμούς και απειλές που βασίζονται αποκλειστικά στην ιδιότητά τους ως Παλαιστίνιοι, Άραβες, Μουσουλμάνοι και υποστηρικτές των παλαιστινιακών δικαιωμάτων».

«Τους τελευταίους μήνες, οι φοιτητές υπέστησαν παρενόχληση ενώ συμμετείχαν σε ολονυκτίες για την Παλαιστίνη, σωματικές επιθέσεις ενώ πήγαιναν στη βιβλιοθήκη, doxxing στην πανεπιστημιούπολη, παρακολούθηση από συμφοιτητές και ρατσιστικό προφίλ από καθηγητές», αναφέρει η δήλωση.

«Οι φοιτητές που κατήγγειλαν την παρενόχληση στους διοικητικούς υπαλλήλους του Χάρβαρντ έλαβαν αργές και αναποτελεσματικές απαντήσεις και συχνά συναντήθηκαν με κλειστές πόρτες και σε ορισμένες περιπτώσεις με απειλές για περιορισμό ή ανάκληση των μελλοντικών ακαδημαϊκών τους ευκαιριών», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Πολυάριθμα περιστατικά παρενόχλησης εναντίον Παλαιστινίων και Αράβων πολιτών των ΗΠΑ έχουν αναφερθεί μετά την έναρξη του πολέμου. Χορηγοί και δωρητές, ζήτησαν λίστα των ατόμων που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις υπέρ της Παλαιστίνης, καθώς θεωρούσαν «δικαίωμά τους» να μην τους προσλάβουν ποτέ. Απείλησαν πως θα αποχωρήσουν στην περίπτωση που δεν τους δίνονταν οι λίστες ή δεν διαγράφονταν οι φοιτητές. Όπως και κάποιοι δωρητές αποχώρησαν.

Στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, τρεις Παλαιστίνιοι φοιτητές πανεπιστημίου πυροβολήθηκαν στο Βερμόντ. Ακόμα

23:32 Η απελευθέρωση του Μαρουάν Μπαργκούτι από τις Ισραηλινές φυλακές θεωρείται απαράβατος όρος για τη Χαμάς

Κάποιοι Παλαιστίνιοι τον θεωρούν ως τον δικό τους Νέλσον Μαντέλα και είναι ο βασικός υποψήφιος για να γίνει πρόεδρός τους στο μέλλον. Είναι επίσης ο πιο προβεβλημένος κρατούμενος που κρατάει το Ισραήλ. Τώρα η ελευθερία του Μαρουάν Μπαργκούτι διακυβεύεται στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Οι ηγέτες της Χαμάς απαίτησαν την Παρασκευή από το Ισραήλ να απελευθερώσει τον Μπαργκούτι, ηγέτη του κύριου πολιτικού αντιπάλου της μαχητικής οργάνωσης, ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας για τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα.

Το αίτημα φέρνει νέα προσοχή στον Μπαργκούτι, ο οποίος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην παλαιστινιακή πολιτική, ακόμη και αφού πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες πίσω από τα κάγκελα. Η απελευθέρωσή του θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για την ενδεχόμενη εκλογή του σε εθνικό αξίωμα.

Η λογική της Χαμάς να τον απελευθερώσει φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να συγκεντρώσει δημόσια υποστήριξη για τη μαχητική ομάδα, καθώς και μια αναγνώριση της ιδιότητάς του ως μοναδικής ενωτικής παλαιστινιακής προσωπικότητας.

23:12 Μουσταφά Μπαργκούτι «Οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, η οποία φιλοξενεί περισσότερους από ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιους, θα οδηγήσει σε βάναυσες σφαγές που δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στη σύγχρονη ιστορία»

Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, Μουσταφά Μπαργκούτι, προειδοποίησε για τον κίνδυνο επίθεσης στην πόλη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, θεωρώντας ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εκεί «θα οδηγήσει σε βάναυσες σφαγές».

Ο Μπαργκούτιανέφερε, σε σημερινή του δήλωση στον Τύπο πως: «Οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, η οποία έχει περιορισμένη έκταση και φιλοξενεί περισσότερους από ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι από τους οποίους εκτοπίστηκαν από τον στρατό κατοχής, θα οδηγήσει σε βάναυσες σφαγές που δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στη σύγχρονη ιστορία».

Στην ανακοίνωση προστίθεται: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και όλες οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν τη σιωνιστική οντότητα φέρουν ακέραια την ευθύνη για το χαλαρό χαλινάρι του σιωνιστικού φασισμού, η επιθετικότητα του οποίου έχει οδηγήσει στη δολοφονία και τον τραυματισμό εκατό χιλιάδων Παλαιστινίων μέχρι στιγμής».

Τόνισε «την ανάγκη κλιμάκωσης του παγκόσμιου λαϊκού ξεσηκωμού ενάντια στη σιωνιστική επιθετικότητα για να αναχαιτιστούν τα σχέδια επίθεσης στη Ράφα και την ανάγκη το Διεθνές Δικαστήριο να επανεξετάσει το status quo και οι ηγέτες του Ισραήλ να αρνηθούν τις αποφάσεις του, κάτι που απαιτεί την έκδοση ρητής απόφασης κατάπαυσης του πυρός».

22:55 Wall Street Journal: Τουλάχιστον 50 από τους αρχικούς ομήρους της Χαμάς μπορεί να έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου

Μετά από ανάλογο δημοσίευμα των New York Times, η Wall Street Journal αναφέρει ότι 50 όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, «ένας αριθμός που είναι σημαντικά υψηλότερος από τους 29 θανάτους που έχει αναγνωρίσει δημοσίως το Ισραήλ», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με Αιγύπτιους αξιωματούχους, Ισραηλινοί αξιωματούχοι παρουσίασαν αυτές τις εκτιμήσεις στους ομολόγους τους στις ΗΠΑ και την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Κάιρο και συζητήθηκαν εκτενώς στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επίτευξη συμφωνίας για τους ομήρους.

Μπορεί ο υπολογισμός να είναι σωστός καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες δεν κρατούνταν όλοι οι όμηροι στα τούνελ, αλλά υπήρχαν και όμηροι σε διαμερίσματα που μπορεί να έπεσαν θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών.

22:40 Μέλη του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ είναι αποφασισμένα να διακόψουν την ανθρωπιστική βοήθεια

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Ράιχμαν ο Γκαντί Άιζενκοτ είπε: «Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι δέσμευση της κυβέρνησης προς τους Αμερικανούς, αλλά και επιχειρησιακή ανάγκη του Ισραήλ. Υπάρχουν 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν θέλουμε να χαθούν από την πείνα. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να επιβληθεί το απαιτούμενο ελάχιστο. Τώρα που γνωρίζουμε ότι η Χαμάς έχει αναλάβει τον έλεγχο της διανομής, ζητήσαμε να σταματήσει για αρκετές ημέρες, ώστε να μεταφερθεί η ευθύνη σε άλλα μέρη που δεν είναι η Χαμάς».

Ουσιαστικά τα συγκεκριμένα άτομα του πολεμικού συμβουλίου εκφράζουν την άποψη πως η UNRWA δεν είναι αξιόπιστη, όμως στην πραγματικότητα όπως και σε κάθε πολιορκία, η πείνα, η δίψα και η έλλειψη ιατρικών εφοδίων οπλοποιείται.

22:20 Άρνηση των Ισραηλινών να δεχτούν την αντιπρόταση της Χαμάς για μόνιμη κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ δεν θα αποδεχθεί τους όρους της Χαμάς για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων, δήλωσε ισραηλινή κυβερνητική πηγή στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan.

«Δεν θα δεχθούμε κανέναν όρο για τον τερματισμό του πολέμου», λέει η πηγή.

Μετά από μια εβδομάδα αναμονής, η Χαμάς έδωσε τελικά σήμερα την απάντησή της σε ένα περίγραμμα που καταστρώθηκε στο Παρίσι το περασμένο Σαββατοκύριακο με τους διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου και με τους διαπραγματευτές του ΟΗΕ και του Ισραήλ. Απαίτησε μια «συνολική και πλήρη κατάπαυση του πυρός, και τερματισμό της επίθεσης εναντίον του λαού μας, και εγγύηση ανακούφισης, στέγασης, ανοικοδόμησης, άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και ολοκλήρωση μιας ανταλλαγής κρατουμένων»  όρους που το Ισραήλ θεωρεί ανέφικτους.

21:58 Μπέρνι Σάντερς: Οι ΗΠΑ συνυπεύθυνες για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα

Ο Αμερικανός γερουσιαστής του Βερμόντ, γνωστός για τις προοδευτικές του απόψεις, Μπέρνι Σάντερς δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι συνένοχη μέσω της οικονομικής της υποστήριξης προς το Ισραήλ σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα.

«Θα είμαι καταραμένος αν πρόκειται να δώσω άλλη μια δεκάρα στην κυβέρνηση Νετανιάχου προκειμένου να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο εναντίον του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:48 Μοσάντ: Ο Καταριανός μεσολαβητής προώθησε την απάντηση της Χαμάς

Σύμφωνα με το ynet, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε εκ μέρους της Μοσάντ ότι «η απάντηση της Χαμάς διαβιβάστηκε από τον διαμεσολαβητή του Κατάρ στη Μοσάντ και οι λεπτομέρειές της μελετώνται σε βάθος από όλα τα μέρη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις».

21:38 Ο Γάλλος ΥΠΕΞ μετέφερε προειδοποίηση του Ισραήλ στη Βηρυτό

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Στεφάν Σεζουρνέ προειδοποίησε σήμερα τη Βηρυτό ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει πόλεμο κατά του Λιβάνου, δήλωσε σήμερα ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ.

Από το περιβάλλον του Σεζουρνέ αναφέρουν ότι ο υπουργός πήγε στον Λίβανο «κομίζοντας διπλωματικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αποτραπεί η κλιμάκωση» μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Γάλλος υπουργός συνάντησε την Τρίτη τους κυριότερους πολιτικούς ηγέτες και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν στη Βηρυτό, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

«Μας προειδοποίησαν ότι οι Ισραηλινοί μπορεί να ξεκινήσουν πόλεμο για να φέρουν πίσω στα σπίτια τους» τους δεκάδες χιλιάδες κατοίκους που απομακρύνθηκαν από περιοχές κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, δήλωσε ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών.

«Του είπαμε ότι δεν θέλουμε πόλεμο», πρόσθεσε ο υπουργός μετά στο τέλος της συνάντησης με τον Γάλλο ομόλογό του. «Θέλουμε μια συμφωνία για τα σύνορα μέσω του ΟΗΕ, των Γάλλων και των Αμερικανών«, πρόσθεσε.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, η οποία προκάλεσε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου βομβαρδίζει καθημερινά θέσεις του ισραηλινού στρατού στα σύνορα, σε ένδειξη υποστήριξης της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης.

Το Ισραήλ απαντά βομβαρδίζοντας τοποθεσίες στον νότιο Λίβανο.

21:29 Κι άλλος νεκρός δημοσιογράφος στη Γάζα

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς ανακοίνωσε τον θάνατο του δημοσιογράφου Δρ. Ριζκ Αλ-Γκαράμπλι, διευθυντή του Παλαιστινιακού Κέντρου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών δημοσιογράφων στη Γάζα σε 123 από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

21:19 Η Ερυθρά Ημισέληνος για το δράμα των εκτοπισμένων στη Γάζα

«Μια σπαρακτική σκηνή καταγράφει μια ηλικιωμένη, άρρωστη γυναίκα που αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από το νοσοκομείο Αλ-Άμαλ χθες, να ξεκουράζεται σε ένα από τα κρεβάτια του νοσοκομείου κατά μήκος ενός δύσβατου μονοπατιού, ξεφεύγοντας από τους συνεχιζόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις εντολές εκκένωσης που στοχεύουν τα εκτοπισμένα άτομα στο νοσοκομείο», σημειώνει η Ερυθρά Ημισέληνος.

Δείτε βίντεο:

21:10 Η απάντηση της Χαμάς σε Κατάρ και Αίγυπτο για τη συμφωνία

«Μόλις υποβάλαμε την απάντησή μας σχετικά με τη συμφωνία στους αδελφούς μας στο Κατάρ και την Αίγυπτο, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων εντός της ηγεσίας του κινήματος και με τις παρατάξεις της αντίστασης. Αντιμετωπίσαμε θετικά την πρόταση για τη διασφάλιση μιας συνολικής κατάπαυσης του πυρός, τον τερματισμό της επίθεσης εναντίον του λαού μας, την επίτευξη ανακούφισης, στέγασης, ανοικοδόμησης, την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και την επίτευξη μιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων».

Αυτά τονίζει η Χαμάς στην απάντηση που έστειλε σε Κατάρ και Αίγυπτο σχετικά με την προτεινόμενη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων.

Δείτε σχετική ανάρτηση του Quds News Network:

21:00 Μέλος του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου: Ζητήσαμε να σταματήσει προσωρινά η βοήθεια προς τη Γάζα ώστε να μεταφερθεί η ευθύνη (σ.σ. για τη βοήθεια) σε άλλα μέρη που δεν είναι η Χαμάς

Το μέλος του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Γκάντι Έισενκοτ αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και δήλωσε: «Οι πολιτικοί μίλησαν ανεύθυνα για τον αριθμό των τρομοκρατών που δεν έχουν συμπεριληφθεί σε κανένα έγγραφο ή αντίθετη πρόταση. Πρέπει να ξεπεράσουν την παρόρμηση, να περιμένουν υπομονετικά μια απάντηση και να κατανοήσουν ότι έχουμε να κάνουμε με έναν σκληρό και κυνικό εχθρό».

Ο Έισενκοτ έκανε αυτές τις παρατηρήσεις σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Ράιχμαν και πρόσθεσε: «Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι δέσμευση της κυβέρνησης προς τους Αμερικανούς, αλλά και επιχειρησιακή ανάγκη του Ισραήλ.

Υπάρχουν 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν θέλουμε να χαθούν από την πείνα. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να επιβληθεί το απαιτούμενο ελάχιστο. Τώρα που γνωρίζουμε ότι η Χαμάς έχει αναλάβει τον έλεγχο της διανομής, ζητήσαμε να σταματήσει για αρκετές ημέρες, ώστε να μεταφερθεί η ευθύνη (σ.σ. για τη βοήθεια) σε άλλα μέρη που δεν είναι η Χαμάς».

20:50 Ο Μπλίνκεν λέει ότι η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να έχει «ισχυρό ενδιαφέρον» για τη συνέχιση της εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ

Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ θα αποφέρει «τεράστια οφέλη» για την περιοχή, αλλά και ότι η πορεία προς μια συμφωνία θα απαιτήσει απτά βήματα προς ένα παλαιστινιακό κράτος.

«Ο πρίγκιπας διάδοχος (σ.σ. Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν) επανέλαβε το έντονο ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας για την επιδίωξη αυτού του στόχου, αλλά κατέστησε επίσης σαφές αυτό που μου είχε πει και προηγουμένως, δηλαδή ότι για να γίνει αυτό, απαιτούνται δύο πράγματα: ο τερματισμός της σύγκρουσης στη Γάζα και μια σαφής, αξιόπιστη, χρονικά καθορισμένη πορεία προς την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι μια συμφωνία εξομάλυνσης θα βοηθήσει το Ισραήλ να αντιμετωπίσει τις απειλές ασφαλείας από το Ιράν και τις ευθυγραμμισμένες ομάδες με αυτό στην περιοχή.

20:36 Καταριανός πρωθυπουργός: Ό,τι συμβαίνει στο έδαφος επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι σημείωσε ακόμη στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Άντονι Μπλίνκεν ότι:

  • Υπάρχουν διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων
  • Ό,τι συμβαίνει επί τόπου στη Γάζα επηρεάζει διαρκώς την πορεία των διαπραγματεύσεων
  • Η επικοινωνία είχε κάποιες προκλήσεις, αλλά και η ίδια η διαπραγμάτευση, χρειάστηκε κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου πήραμε αυτή την απάντηση (σ.σ. από τη Χαμάς)
  • Η συνολική προοπτική της φαίνεται, για εμάς τουλάχιστον, όπως την παραλάβαμε, πιο ελπιδοφόρα και δίνει περισσότερες προοπτικές για καλύτερα αποτελέσματα. Ελπίζουμε να το δούμε να αποδίδει και να αποδίδει πολύ σύντομα

Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι και Άντονι Μπλίνκεν

20:27 Ο Μπλίνκεν θα συζητήσει την απάντηση της Χαμάς με Ισραηλινούς αξιωματούχους

Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Κατάρ ότι θα συζητήσει την απάντηση της Χαμάς με Ισραηλινούς αξιωματούχους, όταν επισκεφθεί τη χώρα αύριο, Τετάρτη.

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, όμως συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι πιθανή και πραγματικά αναγκαία», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:17 Η Χαμάς επιβεβαιώνει ότι απάντησε σχετικά με τη νέα συμφωνία

«Το κίνημα της Χαμάς παρέδωσε πρόσφατα την απάντησή του σχετικά με τη συμφωνία-πλαίσιο στους αδελφούς στο Κατάρ και την Αίγυπτο, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων της ηγεσίας του κινήματος και με τις παρατάξεις της αντίστασης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Χαμάς στο Telegram, όπως μεταδίδει και το Al Jazeera.

Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι ανακοίνωσαν την είδηση κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Ντόχα.

20:08 Ο Καναδάς επιβάλλει κυρώσεις σε αξιωματούχους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ

Το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε κυρώσεις με στόχο κορυφαίους αξιωματούχους της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ) για τις φονικές επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις περιλαμβάνονται οι κορυφαίοι ηγέτες της Χαμάς Γιάχια Σινουάρ και Μοχάμεντ Ντέιφ.

Σε ανακοίνωσή του την Τρίτη, το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι κυρώσεις έχουν ως στόχο «την απειλή που η Χαμάς και οι θυγατρικές της συνιστούν για την περιφερειακή ασφάλεια».

19:59 Κι άλλος νεκρός Ισραηλινός στρατιώτης στη Γάζα

Οι IDF ανακοίνωσαν τον θάνατο του ταγματάρχη Νταβίντ Σακούρι, 30 ετών, από το Ρεχοβότ, ο οποίος σκοτώθηκε στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:49 Κάλεσμα του πρωθυπουργού του Κατάρ για «αυτοσυγκράτηση» σε όλη την περιοχή

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι είπε ακόμη στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Άντονι Μπλίνκεν ότι:

  • Καλούμε όλα τα μέρη στην περιοχή να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τη λήψη αποφάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αιματοχυσία, να θέσουν σε κίνδυνο τους αμάχους και να απειλήσουν το διεθνές εμπόριο
  • Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει την ευθύνη για άμεση κατάπαυση του πυρός. Είναι καιρός για μια αυστηρή και σταθερή διεθνή θέση
  • Η αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWA θα είχε καταστροφικές συνέπειες… Δεν μπορούμε να τιμωρήσουμε ολόκληρο τον οργανισμό για τις πράξεις λίγων ατόμων
  • Επιβεβαιώνουμε και τονίζουμε τη συνεχή υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού της Γάζας και την παροχή βοήθειας
  • Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να αποτελούν στόχο στη Γάζα, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να βομβαρδίζονται και οι εκτοπισμένοι συνεχίζουν να σκοτώνονται στους δρόμους του εκτοπισμού τους
  • Εκτιμούμε και αναγνωρίζουμε τη συνεργασία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και φιλοδοξούμε ότι οι συνεχείς προσπάθειές μας θα είναι καρποφόρες

19:42 Τι είπε για το ενδεχόμενο συμφωνίας ο πρωθυπουργός του Κατάρ στην κοινή συνέντευξη Τύπου

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν παραχωρούν αυτή την ώρα κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ανάμεσα σε άλλα, σύμφωνα με το Al Jazeera είπε:

  • Λάβαμε μια απάντηση από τη Χαμάς σχετικά με το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας για τους αιχμαλώτους
  • Η Χαμάς είχε κάποια σχόλια σχετικά με το πλαίσιο, ωστόσο σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι ήταν θετική
  • Λόγω της ευαισθησίας αυτού του σταδίου δεν μπορούμε να εμβαθύνουμε σε λεπτομέρειες
  • Μια τέτοια απάντηση μας κάνει αισιόδοξους και η απάντηση παραδόθηκε στο Ισραήλ
  • Ο υπουργός Μπλίνκεν και εγώ συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο, ιδιαίτερα την ατυχή επέκταση της κρίσης και τις προεκτάσεις της στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής

19:38 Reuters: Η Χαμάς απάντησε για το πλαίσιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ

Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, πρωθυπουργός του Κατάρ, σύμφωνα με το Reuters, υποστήριξε ότι η Χαμάς απάντησε για το πλαίσιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων.

19:28 Ο αρχηγός των IDF δηλώνει την πρόθεσή του να «μην αφήσει πέτρα που δεν θα αναποδογυρίσει» στην εσωτερική έρευνα για την 7η Οκτωβρίου

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, Χέρζι Χαλέβι δήλωσε ότι, όσον αφορά την έρευνα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η πρόθεση του στρατού «είναι σαφής: να ερευνήσει και να μάθει και να βουτήξει στον πάτο του πηγαδιού και να μην αφήσει καμία πέτρα που δεν θα αναποδογυρίσει».

Μιλώντας σε επιχειρησιακό συνέδριο της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Χαλέβι πρόσθεσε: «θέλουμε να καταλάβουμε τι λειτούργησε, τι δεν λειτούργησε, τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά, τόσο στην ικανότητά μας να προειδοποιούμε όσο και στην ικανότητά μας να προλαμβάνουμε».

Ο Χαλέβι δεν διευκρίνισε πότε θα ξεκινήσει η εσωτερική έρευνα του στρατού και δήλωσε: «Γιατί δεν έχουμε ερευνήσει ακόμη; Βρισκόμαστε σε έναν πολύ έντονο πόλεμο και μια έρευνα απαιτεί χρόνο και έρευνες  και οι δύσκολες έρευνες απαιτούν επίσης έναν κατάλληλο συναισθηματικό χώρο για να γίνουν σωστά».

19:19 Νέα διαδήλωση για την επιστροφή των ομήρων στο Ισραήλ

Αρκετές δεκάδες μέλη οικογενειών ομήρων διαμαρτύρονται σε κεντρικό δρόμο στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τα ισραηλινά Μέσα.

Πηγή φωτογραφίας: Moti Milrod / Haaretz

19:10 Αναφορές για νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα

Σύμφωνα με το Quds News Network, που σχετίζεται με τη Χαμάς, ισραηλινά μαχητικά προχώρησαν σε μια σειρά σφοδρών βομβαρδισμών στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου, νότια από τη Ράφα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:00 Ο Μπλίνκεν στο Κατάρ για να μάθει την απάντηση της Χαμάς στην προτεινόμενη συμφωνία

Ο Χασίμ Αχελμπάρα σημειώνει για το Al Jazeera ότι: «Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ανυπομονεί πιθανότατα να ακούσει τι θα πει η Χαμάς για την τελευταία προσφορά που της υποβλήθηκε πριν από περίπου 10 ημέρες, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση των επικεφαλής του Κατάρ, των Αιγυπτίων, της CIA και της Μοσάντ στο Παρίσι.

Η προσφορά βασίζεται στην ιδέα μιας σταδιακής συμφωνίας, ξεκινώντας με μια παύση στις μάχες περίπου τεσσάρων εβδομάδων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων – ιδιαίτερα των γυναικών και των ηλικιωμένων – η οποία θα ακολουθηθεί από μια άλλη φάση.

Το πρόβλημα στο παρελθόν ήταν βασικά ότι η Χαμάς έλεγε: «Όχι, θέλουμε άμεση κατάπαυση του πυρός και μετά θα μιλήσουμε για τις άλλες λεπτομέρειες της συμφωνίας, ιδίως όταν πρόκειται για την ανταλλαγή των αιχμαλώτων με έναν αριθμό Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ».

Πιστεύουν ότι τώρα κατάφεραν να μειώσουν τις διαφορές μεταξύ των Ισραηλινών και γι’ αυτό περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τι θα πει η Χαμάς, αν θα δώσει το πράσινο φως για αυτή τη συμφωνία.

Την τελευταία φορά που ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι βρέθηκε στις ΗΠΑ, είπε ότι η αίσθηση αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή ήταν ότι βρίσκονταν σε πολύ άνετη θέση για να φέρουν τους Ισραηλινούς και τη Χαμάς να φτάσουν σε μια συμφωνία και ότι ήταν βέβαιος ότι αυτή τη φορά δεν πρόκειται να μιλήσουν για εκεχειρία όπως συνέβη τον Νοέμβριο, αλλά για κατάπαυση του πυρός. Αλλά και πάλι, θα περιμένουμε να δούμε τι θα πει η Χαμάς».

18:45 Η Χαμάς καταγγέλλει την απόφαση της Αργεντινής να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Αργεντινή

Η Χαμάς καταγγέλλει ότι η απόφαση της Αργεντινής σχετικά με τη μεταφορά της πρεσβείας της συνιστά «παραβίαση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού μας στη γη του και παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου που θεωρούν την Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενη παλαιστινιακή γη».

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος βρίσκεται σε ταξίδι στο Ισραήλ, δήλωσε ότι θα μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Το Al Jazeera σχολιάζει ότι το Ισραήλ προσάρτησε παράνομα την Ανατολική Ιερουσαλήμ αφού την κατέλαβε κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967 και θεωρείται κατεχόμενο έδαφος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Άλλοι σύμμαχοι του Ισραήλ, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν μεταφέρει τα τελευταία χρόνια τις πρεσβείες τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

18:35 Ισραηλινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν πολυήμερη πυρκαγιά σε κτίριο κατοικιών στη Χαν Γιουνίς

Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Χασάν Ίσλα ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram βίντεο που δείχνει ένα κτίριο κατοικιών στη συνοικία Αλ-Άμαλ της πόλης, το οποίο εξακολουθεί να είναι γεμάτο από ανθρώπους, να καίγεται.

Ο Ίσλα δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν το κτίριο – όπου ζουν οι οικογένειες δύο συναδέλφων του δημοσιογράφων – με πολλές οβίδες πυροβολικού χθες, με αποτέλεσμα ένα τμήμα του να πάρει φωτιά. Το κτίριο συνεχίζει να καίγεται.

Η μονάδα ελέγχου γεγονότων του Al Jazeera έχει επαληθεύσει το βίντεο.

Δείτε το εδώ:

18:26 Νέα χτυπήματα των IDF στον Λίβανο μετά από καινούργιες επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Οι IDF δηλώνουν ότι πραγματοποίησαν σήμερα πλήγματα εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Τα σημεία που χτυπήθηκαν από τα μαχητικά αεροσκάφη στη Λαμπουνέ, την Τζαμπάλ Μπλατ και τη Χούλα περιλάμβαναν παρατηρητήρια και άλλες υποδομές που χρησιμοποιεί η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση, σύμφωνα με τις IDF.

Αρκετές ρουκέτες και πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τη Χεζμπολάχ τις τελευταίες ώρες στο βόρειο Ισραήλ, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί.

Οι IDF λένε ότι έπληξαν τις θέσεις εκτόξευσης με πυροβολικό.

Οι IDF λένε επίσης ότι ο συναγερμός για διείσδυση μη επανδρωμένου αεροσκάφους νωρίτερα στο βόρειο Ισραήλ ήταν ψευδής.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:16 UNRWA: «Η κατάσταση στα καταφύγια είναι αφόρητη»

«Οι άνθρωποι στη Γάζα δεν έχουν ασφάλεια, δεν έχουν επιλογές. Δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε», λέει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA.

Σε ένα βίντεο της UNRWA που καταγράφει τη ζωή στα καταφύγια, ένας Παλαιστίνιος που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη βόρεια Γάζα λέει ότι τα παιδιά του υποφέρουν και είναι άρρωστα εξαιτίας του κρύου και της βροχής.

«Η κατάστασή μας είναι δύσκολη και τραγική», λέει.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

18:07 Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας για τον σκοτωμό Παλαιστίνιο σε σημείο ελέγχου στη Ναμπλούς

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ένας 18χρονος από τον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα στη Ναμπλούς έπεσε νεκρός από πυρά στρατιωτών των IDF.

Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Γραφείο Συντονισμού και Διασύνδεσης, ο Μουχάμαντ Σαούντ Τίτι πυροβολήθηκε κοντά στο σημείο ελέγχου Μπέιτ Φουρίκ, ανατολικά της Ναμπλούς.

17:57 New York Times: 32 όμηροι στη Γάζα είναι νεκροί, το Ισραήλ εξετάζει αν έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον άλλοι 20, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση των IDF

Περισσότερο από το ένα πέμπτο των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα είναι νεκροί, σύμφωνα με εσωτερική αξιολόγηση που διενήργησε ο ισραηλινός στρατός.

Αξιωματικοί των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 32 από τους υπόλοιπους 136 ομήρους που αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς και τους συμμάχους της στις 7 Οκτωβρίου έχουν πεθάνει από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με εμπιστευτική αξιολόγηση την οποία εξέτασαν οι New York Times.

Οι οικογένειες των 32 ομήρων, ο θάνατος των οποίων έχει επιβεβαιωθεί, έχουν ενημερωθεί, σύμφωνα με τέσσερις στρατιωτικούς αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα προκειμένου να συζητήσουν ένα ευαίσθητο θέμα.

Οι τέσσερις αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι αξιωματικοί αξιολογούσαν επίσης ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που έδειχναν ότι τουλάχιστον άλλοι 20 όμηροι μπορεί επίσης να έχουν σκοτωθεί.

17:48 Νέα επίθεση στην Τζαμπάλια, αναφορές για νεκρούς

Ο Άνας αλ-Σαρίφ του Al Jazeera μεταδίδει ότι περίπου δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας αλ-Σάντι, ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

17:39 Συνάντηση Χέρτζογκ με αξιωματούχους του TikTok καθώς το Ισραήλ κατηγορεί την πλατφόρμα για φιλοπαλαιστινιακή στάση

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Ισραηλινού προέδρου, ο Ισαάκ Χέρτζογκ συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους του κινεζικής ιδιοκτησίας γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης TikTok στην Ιερουσαλήμ για να συζητήσουν «την αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτισμού» και «το μίσος κατά του Ισραήλ».

Η συνάντηση έρχεται μετά από μήνες κατηγοριών τόσο από το Ισραήλ όσο και από Αμερικανούς βουλευτές ότι το TikTok επέτρεπε βίντεο υπέρ της Παλαιστίνης, τα οποία συσπείρωναν τους νέους εναντίον του Ισραήλ.

Τον Δεκέμβριο του 2023, ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Meta διαπιστώθηκε ότι λογόκρινε συστηματικά φιλοπαλαιστινιακές φωνές κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Η έκθεση αναφέρει ότι η Meta, ο ιδιοκτήτης του Facebook και του Instagram, κατέβασε ή απέκλεισε εκατοντάδες φιλοπαλαιστινιακές αναρτήσεις λόγω εσφαλμένων πολιτικών μετριασμού περιεχομένου, κακής εφαρμογής και «αδικαιολόγητης κυβερνητικής επιρροής».

17:30 Καταγγελία της Ερυθράς Ημισελήνου για τη σύλληψη εθελοντών της

Σύμφωνα με καταγγελία από την Ερυθρά Ημισέληνο, «οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν χθες τους εθελοντές της PRCS, Ταμίρ Μοχάμεντ Χουσεΐν Σαχίν και Χαμντάν Σαμίρ Αμπού Χατάρ ενώ περνούσαν από τον ανθρωπιστικό διάδρομο για τους εκτοπισμένους στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

17:15 Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς λέει ότι στόχευσε κέντρο διοίκησης ισραηλινών επιχειρήσεων στην πόλη της Γάζας

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ ανέφεραν σε ανάρτησή τους στο Telegram ότι έριξαν βλήματα όλμου εναντίον ισραηλινού κέντρου διοίκησης επιχειρήσεων δυτικά της Τελ αλ-Χάουα στην πόλη της Γάζας.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε επίσης ότι στοχοθέτησε μια ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών που είχαν οχυρωθεί μέσα σε ένα σπίτι στην περιοχή αλ-Χαουόζ, δυτικά της Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα.

Η ένοπλη οργάνωση πρόσθεσε ότι υπήρξε απροσδιόριστος αριθμός θυμάτων.

16:40 «Θα κλιμακώσουμε περαιτέρω αν δεν σταματήσει η επίθεση στη Γάζα», απειλούν οι Χούθι

Ο ηγέτης των Χούθι της Υεμένης, Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι, δήλωσε την Τρίτη ότι η οργάνωση «θα κλιμακώσει περαιτέρω» αν δεν σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, αναφέρει το Reuters.

Οι Χούθι στοχεύουν εμπορικά πλοία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Νοεμβρίου, σε αυτό που περιγράφουν ως πράξεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

16:31 Επικεφαλής της UNRWA στον Λίβανο: Οι υπηρεσίες θα σταματήσουν αν δεν συνεχιστεί η βοήθεια

Η Ντόροθι Κλάους λέει ότι η UNRWA έχει τη δυνατότητα να παρέχει υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους στον Λίβανο μέχρι το τέλος Μαρτίου μετά την αναστολή της βοήθειας από 19 δωρητές.

Η Κλάους προειδοποίησε ότι η μη συνέχιση της χρηματοδότησης θα επηρεάσει τους Παλαιστίνιους και στους 12 προσφυγικούς καταυλισμούς στον Λίβανο.

Σύμφωνα με την UNRWA, ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων Παλαιστινίων προσφύγων στο Λίβανο είναι 489.292.

16:22 Νέες σειρήνες ακούγονται στο Ισραήλ – Προειδοποίηση για ενδεχόμενη εισβολή εχθρικού αεροσκάφους

Σειρήνες ενεργοποιήθηκαν στα κιμπούτς Νταν, Σνιρ, Γκατζάρ, Ντάφνα, ΧαΣογκρίμ, Σε’άρ Γεσούβ στο βόρειο Ισραήλ.

Υπάρχει προειδοποίηση για ενδεχόμενη εισβολή εχθρικού αεροσκάφους.

16:17 Συνάντηση Δένδια – Κατζ

Συνάντηση με τον πρέσβη του Ισραήλ Νόαμ Κατζ είχε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Ανταλλάξαμε απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ», αναφέρει, μεταξύ άλλων, με ανάρτηση στο Χ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Είχα την ευκαιρία να τονίσω την ανάγκη αύξησης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασίας των αμάχων» επισημαίνει ο Νίκος Δένδιας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

16:10 Η Ιορδανία καλεί τη διεθνή κοινότητα «να κάνει το σωστό» για την UNRWA

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε ότι ο ΟΗΕ έκανε το σωστό βήμα με την έναρξη ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τους ισχυρισμούς εναντίον ορισμένων από τους 13.000 υπαλλήλους της UNRWA στη Γάζα.

Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι δώδεκα από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας εμπλέκονται στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Ακολούθησε η περικοπή της χρηματοδότησης του οργανισμού από ορισμένες δυτικές χώρες, στον οποίο οι Παλαιστίνιοι βασίζονται για επτά δεκαετίες για τα πάντα, από εμβολιασμούς έως εκπαίδευση.

Η «διεθνής κοινότητα πρέπει να πράξει και αυτή το σωστό και να υποστηρίξει τον ζωτικό ρόλο του οργανισμού απέναντι σε 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας που αντιμετωπίζουν πείνα. Η UNRWA είναι απαραίτητη. Σώζει αθώες ζωές».

Η ανάρτηση Σαφάντι:

16:00 Η επιτροπή της Κνεσέτ συζητά τις σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών και ανηλίκων στα ξενοδοχεία των εκτοπισμένων

Η ισραηλινή αστυνομία αποκάλυψε κατά τη διάρκεια ακρόασης σε επιτροπή της Κνεσέτ ότι 116 υποθέσεις έχουν ανοίξει για βίαια ή σεξουαλικά αδικήματα σε ξενοδοχεία όπου διαμένουν εκκενωμένοι Ισραηλινοί από την αρχή του πολέμου.

Κατά τη διάρκεια ειδικής ακρόασης της Επιτροπής για την Κατάσταση των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων στην Κνεσέτ, η Μάγια Όμπερμπαουμ, από την Ένωση Κέντρων Κρίσης Βιασμού (Association of Rape Crisis Centers) στο Ισραήλ, παρουσίασε καταγγελίες που διαβιβάστηκαν στην Ένωση.

15:51 Η Ισραηλινή πρέσβης έφτασε στο ρωσικό ΥΠΕΞ για εξηγήσεις

Η Σιμόνα Χαλπερίν έφτασε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μία ημέρα αφότου οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα κληθεί για «απαράδεκτα σχόλια» σε συνέντευξή της, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Στη συνέντευξη στην εφημερίδα Kommersant, η Χαλπερίν κατηγόρησε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι υποβαθμίζει τη σημασία του Ολοκαυτώματος και δήλωσε ότι η Ρωσία είναι υπερβολικά φιλική με τη Χαμάς.

15:42 Το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο Star Nasia είναι αυτό που δέχθηκε την επίθεση

Στόχος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης φέρεται πως έγινε νωρίτερα σήμερα (6/2) ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:32 Ο Χαβιέρ Μιλέι προσγειώθηκε στο Ισραήλ

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι προσγειώθηκε στο Ισραήλ όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εν μέσω πολέμου.

15:25 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να πολιορκούν το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς

Ο Δρ Ναΐντ Αμπού Τάιμα, διευθυντής του χειρουργικού τμήματος στο Ιατρικό Συγκρότημα Νάσερ, δήλωσε στο Al Jazeera ότι ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να πολιορκεί το νοσοκομείο, ενώ στοχοθετεί επίσης την ευρύτερη περιοχή.

«Από την πολιορκία έχουμε δεχθεί 630 τραυματίες ασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι σοβαρά τραυματισμένοι», δήλωσε.

«Αντιμετωπίζουμε μεγάλες και σοβαρές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών ελλείψεων σε καύσιμα και ιατρικές προμήθειες. Έχουμε επίσης τεράστια έλλειψη ιατρικού προσωπικού».

Ο Αμπού Τάιμα πρόσθεσε ότι η συσσώρευση απορριμμάτων μέσα και γύρω από το νοσοκομείο αποτελεί σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο, κάνοντας λόγο για καταστροφή.

15:16 Τα όπλα που φαίνεται να είχε ο Παλαιστίνιος που πυροβολήθηκε κοντά στη Ναμπλούς

Σύμφωνα με την Κάρμελ Ντανγκόρ από το ΚΑΝ, αυτά φαίνεται να είναι τα όπλα που είχε μαζί τους ο Παλαιστίνιος που πυροβολήθηκε κοντά στη Ναμπλούς:

15:11 KAN: Οι Ισραηλινοί ηγέτες επανεξετάζουν τη σχεδιαζόμενη επίθεση στη Ράφα

Οι ισραηλινές αρχές επανεξετάζουν τα στρατιωτικά σχέδια για επίθεση στη νότια Ράφα, μια πόλη που είχε ανακηρυχθεί «ασφαλής ζώνη» και όπου οι Παλαιστίνιοι είχαν διαταχθεί να μετακινηθούν.

«Οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας θα απομακρυνθούν από τη Ράφα πριν ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί», ανέφερε ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας KAN, ενώ επικαλείται «πολιτικές πηγές».

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ επανέλαβε ότι ο «επόμενος στόχος» του στρατού στη Γάζα θα είναι η Ράφα, υποστηρίζοντας ότι είναι το τελευταίο εναπομείναν προπύργιο της Χαμάς.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες ζωών, καθώς εκτιμάται ότι 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

15:01 Haaretz: Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε στρατιωτικό φυλάκιο κοντά στη Ναμπλούς – Οι IDF λένε ότι ήταν οπλισμένος

Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και έπεσε νεκρός σε στρατιωτικό μπλόκο κοντά στην είσοδο της Ναμπλούς.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο άνδρας, που πυροβολήθηκε, εμφανίστηκε στο σημείο και έβγαλε όπλο.

Οι στρατιώτες που βρίσκονταν στην περιοχή τον εντόπισαν και τον πυροβόλησαν.

Ο ισραηλινός στρατός σημειώνει ότι πάνω του βρέθηκε επίσης ένα μαχαίρι.

14:51 Το Ισραήλ εγκρίνει εκατομμύρια δολάρια για «αγροτικούς» οικισμούς στη Δυτική Όχθη

Η ισραηλινή ομάδα δικαιωμάτων Peace Now αναφέρει ότι οι αρχές ενέκριναν τα χρήματα για αυτό που αποκαλούν «αγροτικά φυλάκια».

«Παρόλο που η πίεση στο Ισραήλ για την αποτροπή της βίας από τους εποίκους αυξάνεται και υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτυχθεί ένα τρίτο μέτωπο στη Δυτική Όχθη, η κυβέρνηση θεωρεί σκόπιμο να επιμείνει στην υποστήριξη αγροκτημάτων, από τα οποία προέρχονται πολλές από τις βίαιες επιθέσεις των εποίκων εναντίον Παλαιστινίων», σημειώνει η Peace Now.

Στις 19 Νοεμβρίου 2021, η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου διέθεσε 20 εκατομμύρια σέκελ (5,5 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) ετησίως για τα έτη 2022, 2023 και 2024 για τη στήριξη «ομάδων εθελοντών που δραστηριοποιούνται σε αγροτικούς οικισμούς και ασκούν σημαντική γεωργική δραστηριότητα σε περιοχές εθνικής προτεραιότητας».

14:41 Η επίθεση στο Άντεν έγινε σε ελληνόκτητο πλοίο

Η εταιρεία Ambrey για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας ανακοίνωσε πως ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο με σημαία των Νησιών Μάρσαλ στοχοθετήθηκε ενώ βρισκόταν σε απόσταση περίπου 53 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά του Άντεν της Υεμένης και έπλεε προς νότο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πλοίο κατευθυνόταν στην Ινδία προερχόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανέφερε έκρηξη σε απόσταση 50 μέτρων από τη δεξιά πλευρά του, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες ή ζημιές.

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική UKMTO είχε νωρίτερα αναφερθεί με ανάρτησή της στην επίθεση.

14:40 Οι IDF έδωσαν πλάνα στη δημοσιότητα από χτύπημα με drone σε ενόπλους της Χαμάς

Οι IDF συνεχίζουν να δημοσιοποιούν βίντεο από χτυπήματα της ισραηλινής αεροπορίας στη Γάζα. Σύμφωνα με τις IDF, drone χτύπησε ενόπλους της Χαμάς.

Δείτε σχετική ανάρτηση και βίντεο:

14:33 Συνάντηση Μπλίνκεν – Σίσι

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντάται με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ ελ Σίσι, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για την προώθηση μιας ανθρωπιστικής παύσης στη Γάζα, η οποία θα περιλαμβάνει μια συμφωνία για τους ομήρους με τη μεσολάβηση των Αιγυπτίων και του Κατάρ, σύμφωνα με τους Times of Israel και άλλα διεθνή ΜΜΕ.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης αναχώρησε από το Ριάντ λίγο μετά την ανατολή του ήλιου για μια μαραθώνια ημέρα επισκέψεων στην Αίγυπτο και το Κατάρ πριν πετάξει για το Ισραήλ για να συζητήσει τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, τα μεταπολεμικά σχέδια για τη Γάζα και την προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ.

Το πέμπτο ταξίδι του Μπλίνκεν στην περιοχή από τον Οκτώβριο έρχεται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τα χτυπήματα κατά των πολιτοφυλακών που πρόσκεινται στο Ιράν και σκότωσαν τον περασμένο μήνα τρεις Αμερικανούς στρατιώτες σε στρατιωτικό φυλάκιο στην Ιορδανία.

14:23 IDF: Τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο, είναι σε μέτρια κατάσταση

Τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν και βρίσκονται σε μέτρια κατάσταση το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με στοιχεία των IDF.

Δύο από αυτούς τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

14:14 UKTMO: Περιστατικό ασφαλείας στα ανοιχτά της Υεμένης

Νέο περιστατικό ασφαλείας υπάρχει στα ανοιχτά της Υεμένης, σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία UKMTO.

Το περιστατικό που ανησυχεί τις αρχές συνέβη στα 50 ναυτικά μίλια νότια από το Άντεν.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

14:05 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ στην Μισγκάβ Αμ και στη Μαργκαλιότ.

13:47 Μαρτυρίες των Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη

Στο τελευταίο μέρος των συνομιλιών του Al Jazeera με Παλαιστίνιους που ζουν υπό κατοχή, οι ερωτηθέντες εκφράζουν τους φόβους και τις απογοητεύσεις τους για τη ζωή κάτω από αυτό που πολλές οργανώσεις για τα δικαιώματα έχουν χαρακτηρίσει ως απαρτχάιντ.

Ο εργαζόμενος στη φροντίδα ηλικιωμένων που δεν πίστευε ποτέ ότι θα εργαζόταν στο Ισραήλ.

Ο εργάτης του αγροτικού συνδικάτου που βλέπει ένα ισραηλινό σχέδιο προσάρτησης να εκτυλίσσεται στην πιο εύφορη περιοχή της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων του οποίου η θλίψη και ο θυμός απειλούν να τον καταβάλουν μερικές φορές.

Ο περήφανος πατέρας και παππούς που, για πρώτη φορά στη ζωή του, δεν είναι σίγουρος ότι μπορεί να συντηρήσει την οικογένειά του.

Και ο διευθυντής επικοινωνίας που δεν καταλαβαίνει γιατί ο κόσμος καταδικάζει την παλαιστινιακή αντίσταση.

Μαζί, αυτοί και οι υπόλοιποι σε αυτή τη σειρά μιλούν από καρδιάς για το τι σημαίνει να είσαι Παλαιστίνιος σήμερα, μερικοί από αυτούς κατάγονται από τη Γάζα αλλά είναι παγιδευμένοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς η συνεχιζόμενη βίαιη επίθεση εξελίσσεται.

13:39 Ισραηλινοί ακροδεξιοί διαδηλωτές επιχειρούν να εμποδίσουν την αποστολή βοήθειας προς τη Γάζα

Παρά το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την περιοχή ως κλειστή στρατιωτική ζώνη, δεκάδες ισραηλινοί διαδηλωτές προσπαθούν να εμποδίσουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας από την πλευρά του Ισραήλ στο συνοριακό πέρασμα Karam Abu Salem.

Αρκετά βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν διαδηλωτές να ανεμίζουν ισραηλινές σημαίες καθώς περικυκλώνουν φορτηγά που περιμένουν να περάσουν.

Οι διαμαρτυρίες που προσπαθούν να εμποδίσουν την είσοδο βοήθειας στη Γάζα συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες.

Την Κυριακή μια ομάδα εποίκων συγκεντρώθηκε κοντά στο λιμάνι του Ασντόντ για να εμποδίσει τα φορτηγά που κινούνται προς τη Γάζα.

Τη Δευτέρα, μια αυτοκινητοπομπή τροφίμων της UNRWA που περίμενε να μεταβεί στη βόρεια Γάζα χτυπήθηκε από ισραηλινά ναυτικά πυρά.

13:31 Διαδοχικές εκρήξεις στην πόλη της Γάζας

Σύμφωνα με πλάνα που περιήλθαν στην κατοχή του Al Jazeera, από πύργους κατοικιών στις συνοικίες Rimal και Sabra στην πόλη της Γάζας διακρίνονται καπνοί.

Βίαιοι πυροβολισμοί και διαδοχικές εκρήξεις ακούγονταν στην πόλη, καθώς Παλαιστίνιοι μαχητές συγκρούονταν με τις ισραηλινές δυνάμεις στις συνεχιζόμενες μάχες εκεί.

13:18 Υπουργείο Υγείας της Γάζας: Το ιατρικό προσωπικό, οι ασθενείς και οι εκτοπισμένοι στο νοσοκομείο Νάσερ είναι χωρίς φαγητό

Ο Ασράφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, έδωσε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά το ιατρικό συγκρότημα Νάσερ στη Χαν Γιουνίς. Ακολουθούν τα κύρια σημεία του:

  • Οι ηλεκτρικές γεννήτριες στο Nasser Medical Complex θα σταματήσουν εντός τεσσάρων ημερών λόγω έλλειψης καυσίμων.
  • Η ισραηλινή κατοχή σφίγγει την πολιορκία του νοσοκομείου και στοχεύει εντατικά τον περιβάλλοντα χώρο του.
  • Το ιατρικό προσωπικό, οι τραυματίες και οι εκτοπισμένοι στο νοσοκομείο δεν έχουν φαγητό.
  • Υπάρχει σοβαρή έλλειψη χειρουργικών υλικών και ραμμάτων.
  • Η ισραηλινή κατοχή θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή 300 ιατρών, 450 τραυματιών και 10. 000 εκτοπισμένων.
  • Τα πληρώματα των ασθενοφόρων διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να σώσουν τους τραυματίες, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν την κίνηση των ασθενοφόρων.

13:02 Έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Χαν Γιουνίς

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera και τοπικές πηγές ανέφεραν ότι ισραηλινή βομβιστική επίθεση είχε στόχο αυτοκίνητο στη συνοικία Buraq, δυτικά της πόλης Χαν Γιουνίς, σκοτώνοντας πέντε άτομα.

Στην περιοχή al-Mawasi, μια Παλαιστίνια πυροβολήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή. Έτσι ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από το πρωί ανέρχεται σε 14 στη νότια πόλη.

Η Χαν Γιουνίς δέχεται ισραηλινούς βομβαρδισμούς για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

12:45 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας συναντήθηκε με τον εμίρη του Κατάρ και υποστήριξε τη λύση των δύο κρατών

Ο Jose Manuel Albares συναντήθηκε με τον εμίρη του Κατάρ, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις.

Σε ανάρτησή του στο X, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Ντόχα επιβεβαίωσε τη σταθερή δέσμευση της Ισπανίας για «ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

Πρόσθεσε ότι αυτό θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των αιχμαλώτων και την κατάπαυση του πυρός, καθώς και μια λύση δύο κρατών στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη να συνυπάρχουν ειρηνικά.

12:28 Η UNRWA αναφέρει ότι η έκθεση σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι υπάλληλοι συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου αναμένεται στις αρχές Μαρτίου

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αναμένει ότι η προκαταρκτική της έκθεση σχετικά με τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι δώδεκα υπάλληλοί της συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ θα είναι έτοιμη στις αρχές του επόμενου μήνα, δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόσωπός της στο Λίβανο.

Η Dorothee Klaus δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Λίβανο ότι ο οργανισμός αναμένει ότι οι δωρητές που ανέστειλαν τη χρηματοδότησή τους μετά την εμφάνιση των ισχυρισμών θα αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους με βάση την έρευνα.

12:55 Οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς λένε ότι ανατίναξαν ισραηλινό όχημα στη δυτική Γάζα

Λαμβάνουμε περισσότερες αναφορές σχετικά με την εμπλοκή των Ταξιαρχιών αλ-Κουντς, της ένοπλης πτέρυγας της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, με τον ισραηλινό στρατό.

Σε ενημερώσεις στο Telegram, η ομάδα ανέφερε ότι μαχητές της ανατίναξαν ένα ισραηλινό στρατιωτικό όχημα χρησιμοποιώντας διατρητικό μηχανισμό γύρω από τον κυκλικό κόμβο Χαϊντάρ, δυτικά της Γάζας.

Στοχοθέτησαν επίσης ένα άρμα Merkava με εκτοξευτή RPG στη συνοικία al-Amal, δυτικά της Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, σύμφωνα με την ομάδα.

Οι ταξιαρχές Αλ Κουντς είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι ενεπλάκησαν σε «σφοδρές συγκρούσεις» με ισραηλινούς στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα στη Χαν Γιουνίς.

12:46 Η κλίμακα καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας

Σχεδόν το 75% των κτιρίων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας έχει καταστραφεί και το 85% του πληθυσμού του πολιορκημένου θύλακα έχει εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας, εν μέσω τρομερών ελλείψεων σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα, καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα συνεχίζονται.

12:25 Το Ισραήλ καλωσορίζει τον Μπλίνκεν με «κλιμάκωση των εγκλημάτων κατά των αμάχων»

Το Ισραήλ υποδέχεται τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν «κλιμακώνοντας τα εγκλήματα και τη γενοκτονία εναντίον του λαού μας, στοχεύοντας αμάχους, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε βασικές ανάγκες και συνεχίζοντας να καταστρέφει τη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει η Παλαιστινιακή Αρχή.

Το Ισραήλ στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προκαλώντας τη διεθνή κοινότητα και την αμερικανική κυβέρνηση, στριμώχνοντας περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Ράφα, εν μέσω απειλών ότι θα εισβάλει στη νότια πόλη και «θα διαπράξει περισσότερες σφαγές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Ισραήλ θα καλωσορίσει τον Μπλίνκεν εν μέσω του βαθύτερου κατακερματισμού της Δυτικής Όχθης, των συνεχιζόμενων επιθέσεων των εποίκων και της ανάπτυξης περισσότερων σημείων ελέγχου, παραλύοντας την κυκλοφορία των πολιτών».

12:02 Παλαιστινιακό Συνδικάτο Δημοσιογράφων: 135 περιπτώσεις ισραηλινών εγκλημάτων τον Ιανουάριο

Οι ισραηλινές δυνάμεις διέπραξαν τουλάχιστον 135 περιπτώσεις παραβιάσεων και εγκλημάτων κατά Παλαιστίνιων δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας 14, κατά τον μήνα Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ελευθερίας στο Παλαιστινιακό Συνδικάτο Δημοσιογράφων, οκτώ δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από άμεσες επιθέσεις με πυραύλους και σφαίρες εναντίον των σπιτιών τους στη Λωρίδα της Γάζας και άλλοι τέσσερις σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν εν ώρα εργασίας.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το Συνδικάτο ανέφερε 50 περιπτώσεις επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένων σωματικών επιθέσεων, σύλληψης συνεργείων τύπου, παρεμπόδισης τους να κάνουν τη δουλειά τους και στοχοποίησής τους με αληθινές σφαίρες.

Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 116 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 35 δημοσιογράφοι παραμένουν σε ισραηλινές φυλακές υπό σκληρές συνθήκες.

11:48 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει ότι το βίντεο με τον ισραηλινό στρατιώτη να στέκεται πάνω από τον δεμένο Παλαιστίνιο είναι «ανησυχητικό»

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Vedant Patel, δηλώνει ότι το βίντεο με έναν ισραηλινό στρατιώτη που στέκεται πάνω από έναν γυμνό, δεμένο και τραυματισμένο Παλαιστίνιο στη Γάζα είναι «βαθιά ανησυχητικά».

Το σύντομο βίντεο, που τραβήχτηκε μέσα σε ένα σχολείο στη συνοικία Al Rimal της πόλης της Γάζας, ανέβηκε στο Instagram από τον Yosee Gamzoo, ο οποίος φαίνεται να είναι ο εικονιζόμενος στρατιώτης. Αργότερα διέγραψε την ανάρτηση, καθώς και τον λογαριασμό του στο Instagram, αφού η ανάρτηση έγινε viral.

Ο Παλαιστίνιος άνδρας, αγνώστων στοιχείων, απεικονίζεται να κάθεται σε μια καρέκλα με τα χέρια του δεμένα πίσω από την πλάτη του, γυμνός μέχρι το εσώρουχό του. Μια ανοιχτή πληγή φαίνεται στον ένα μηρό, ένα καρφί σε ένα από τα γυμνά του δάχτυλα.

11:35 Η περιφέρεια της Βαλλονίας στο Βέλγιο αναστέλλει τις άδειες πώλησης όπλων στο Ισραήλ

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλλονίας, στο νότιο Βέλγιο, ανέστειλε προσωρινά δύο άδειες εξαγωγής πυρομαχικών προς το Ισραήλ, σύμφωνα με το τοπικό μέσο ενημέρωσης De Morgen.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από πιέσεις τεσσάρων ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, οι οποίες είχαν καλέσει τον υπουργό-πρόεδρο της περιφέρειας, Elio Di Rupo, να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων, ανέφερε το δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης. Τα πυρομαχικά πήγαν στο Ισραήλ μέσω του λιμανιού της Αμβέρσας τον Νοέμβριο, εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, ανέφερε επίσης το πρακτορείο.

Ο Di Rupo επικαλέστηκε την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα ως λόγο για τη διακοπή των πωλήσεων, με την τοπική κυβέρνηση να λέει ότι δεν πρέπει να είναι συνένοχη στις θηριωδίες εκεί, ανέφερε η De Morgen.

11:15 Η παλαιστινιακή επιτροπή κρατουμένων προειδοποιεί για τις σκληρές συνθήκες στις φυλακές

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Επιτροπής Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων δήλωσε ότι ο τρέχων χειμώνας είναι ο πιο σκληρός για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου.

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στη σελίδα Telegram της παλαιστινιακής κυβερνητικής υπηρεσίας, ο Qadura Fares δήλωσε ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν μετατραπεί σε ένα δύσκολο και σκληρό μέσο τιμωρίας, καθώς οι θερμοκρασίες έπεσαν το χειμώνα.

Ο κρύος καιρός έχει επηρεάσει τα σώματα των κρατουμένων και έχει προκαλέσει την εξάπλωση εποχικών ασθενειών μεταξύ τους, ανέφερε επίσης ο πρόεδρος.

Οι κρατούμενοι έχουν γενικά ένα μόνο ρούχο να φορέσουν και πολύ ελαφριά στρώματα και σκεπάσματα που δεν είναι αποτελεσματικά, είπε.

Ο Fares κάλεσε τις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικές οργανώσεις να εργαστούν για τη βελτίωση των συνθηκών των κρατουμένων.

10:59 Ανησυχεί η Αίγυπτος για τα σχέδια του Ισραήλ να εκτοπίσει τους Παλαιστίνιους πέρα από τα σύνορα

Ο Άντονι Μπλίνκεν συναντάται με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi με συζητήσεις που αναμένονται σχετικά με τους φόβους ότι οι Παλαιστίνιοι θα εξαναγκαστούν να φύγουν από τη Γάζα.

Το Κάιρο ανησυχεί ότι μια επέκταση των μαχών στην περιοχή της Ράφα θα μπορούσε να ωθήσει εκατοντάδες χιλιάδες τρομοκρατημένους Παλαιστίνιους πολίτες πέρα από τα σύνορα – ένα σενάριο που η Αίγυπτος λέει ότι είναι αποφασισμένη να αποτρέψει.

Η Αίγυπτος προειδοποίησε επίσης ότι οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική ανάπτυξη κατά μήκος των συνόρων θα απειλούσε τη συνθήκη ειρήνης που υπέγραψαν οι δύο χώρες πριν από τέσσερις και πλέον δεκαετίες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ελπίζει να λάβει μια ενημέρωση σχετικά με την απάντηση της Χαμάς σε μια πρόταση εκεχειρίας τόσο στην Αίγυπτο όσο και στο Κατάρ.

Στη συνέχεια ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Ισραήλ για να ενημερώσει την Τετάρτη τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο για όσα άκουσε από τους Άραβες ηγέτες.

10:49 107 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δώδεκα ισραηλινές επιθέσεις την τελευταία ημέρα

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν 12 ξεχωριστές επιθέσεις στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες, σκοτώνοντας 107 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 143, αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών από τις 7 Οκτωβρίου έφτασε τους 27.585 Παλαιστίνιους με 66.978 τραυματίες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ο ισραηλινός στρατός εμπόδισε τα ασθενοφόρα και τα πληρώματα της πολιτικής προστασίας να προσεγγίσουν τραυματίες και Παλαιστίνιους που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια, σημειώνεται.

10:40 Οι ιορδανικές αρχές συνέλαβαν και παρενόχλησαν φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) αναφέρει ότι οι ιορδανικές αρχές στοχοποίησαν πολίτες που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης ή δραστηριοποιήθηκαν σε διαδικτυακή υποστήριξη από τις 7 Οκτωβρίου.

Ιορδανοί δικηγόροι που εκπροσωπούν τους συλληφθέντες δήλωσαν στο HRW ότι οι αρχές έχουν πιθανότατα συλλάβει εκατοντάδες άτομα για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις που σάρωσαν το έθνος μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιώντας έναν νέο και εξαιρετικά αμφιλεγόμενο νόμο για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

Το κοινοβούλιο ψήφισε τον νόμο τον Αύγουστο του 2023, ο οποίος, σύμφωνα με την HRW, «υπονομεύει την ελευθερία του λόγου, απειλεί το δικαίωμα των χρηστών του διαδικτύου στην ανωνυμία και εισάγει μια νέα αρχή για τον έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με κίνδυνο να αυξηθεί η λογοκρισία».

10:35 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ λένε ότι κατέστρεψαν ισραηλινή μπουλντόζα στη Χαν Γιουνίς

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, δήλωσε ότι κατέστρεψε μια ισραηλινή μπουλντόζα στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς.

Σε ανακοίνωσή της στο Telegram, η ομάδα δήλωσε ότι οι μαχητές της χρησιμοποίησαν αντιαρματικό μηχανισμό Shawaz στην επίθεσή τους που πραγματοποιήθηκε στα δυτικά της πόλης στη νότια Γάζα.

10:25 Ο Sinwar δεν ηγείται πλέον των στρατιωτικών δράσεων, λέει το Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant λέει ότι ο Sinwar «μετακινείται από κρησφύγετο σε κρησφύγετο» και δεν ηγείται πλέον των στρατιωτικών δράσεων της ομάδας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Έχει γίνει πλέον ένας τρομοκράτης που διαφεύγει από το να είναι ο ηγέτης της Χαμάς» στα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ο Gallant σε τηλεοπτική ενημέρωση τη Δευτέρα, αλλά δεν διευκρίνισε την εικαζόμενη τρέχουσα τοποθεσία του Sinwar.

Το Ισραήλ κατηγορεί τον Sinwar ότι οργάνωσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο, ο οποίος πλησιάζει στον πέμπτο μήνα του.

10:20 Οι Χούθι της Υεμένης λένε ότι εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον δύο πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι προσκείμενοι στο Ιράν Χούθι της Υεμένης δήλωσαν την Τρίτη ότι εκτόξευσαν ναυτικούς πυραύλους εναντίον δύο πλοίων, του Star Nasia και του Morning Tide, στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της ομάδας Γιαχία Σαρέα σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο Sarea είπε ότι επρόκειτο για πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αλλά τα αρχεία από ναυτιλιακές συσκευές εντοπισμού δείχνουν ότι έχουν σημαία των Νήσων Μάρσαλ και των Μπαρμπάντος.

10:15 Οι Χούθι στοχεύουν πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ταξίαρχος Yahya Saree της ομάδας των Χούθι εξέδωσε μόλις μια δήλωση. Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη των όσων είπε:

  • Σε απάντηση «στην καταπίεση του παλαιστινιακού λαού και ως απάντηση στην αμερικανοβρετανική επίθεση εναντίον της χώρας μας» οι Χούθι πραγματοποίησαν δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.
  • Η πρώτη είχε στόχο ένα αμερικανικό πλοίο (Star Nasia) και η άλλη ένα βρετανικό πλοίο (Morning Tide).
  • Τα δύο πλοία χτυπήθηκαν με ναυτικούς πυραύλους.
  • Είπε ότι οι δυνάμεις των Χούθι θα πραγματοποιήσουν περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον όλων των «εχθρικών αμερικανικών και βρετανικών στόχων» στην Ερυθρά Θάλασσα και την Αραβική Θάλασσα.
  • Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στις θα συνεχιστούν «κατά των ισραηλινών πλοίων ή εκείνων που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης μέχρι να αρθεί η πολιορκία και να σταματήσει η επίθεση κατά του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας».

10:10 «Τίποτα δεν γλίτωσε» στην Τζαμπάλια μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού

Σε ρεπορτάζ από τη γειτονιά as-Salam στην ανατολική Τζαμπάλια, μια περιοχή που βρισκόταν υπό μακροχρόνια πολιορκία από τον ισραηλινό στρατό πριν από την αποχώρησή του, ο Anas al-Sharif του Al Jazeera λέει ότι το μόνο που έχει απομείνει είναι η ολοκληρωτική καταστροφή.

«Μπορούμε να δούμε το μέγεθος της καταστροφής που έχει μείνει πίσω σε αυτό το τμήμα της Τζαμπάλια. Τίποτα δεν γλίτωσε, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων, των οδών και των γύρω υποδομών», είπε.

Ένας κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο Al Jazeera ότι «δεν έχει μείνει ούτε ένα κατοικήσιμο σπίτι».

«Τίποτα δεν χαρίστηκε. Η γη, τα σπίτια και τα δέντρα καταστράφηκαν όλα. Τίποτα δεν είναι κατοικήσιμο, αλλά θα παραμείνουμε σταθεροί και αταλάντευτοι με την ισχυρή αποφασιστικότητά μας», είπε.

10:03 4.895 μαθητές νεκροί, 620.000 εκτός σχολείου στα παλαιστινιακά εδάφη

Το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι 4.895 μαθητές έχουν σκοτωθεί και 8.514 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο αριθμός των μαθητών που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα έχει φτάσει τους 4.851, ενώ άλλοι 8.227 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πλήγματα.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, 44 φοιτητές έχουν σκοτωθεί και 283 έχουν τραυματιστεί, ενώ άλλοι 89 έχουν συλληφθεί, ανέφερε το υπουργείο.

Παράλληλα, 239 δάσκαλοι και διευθυντές σχολείων έχουν χάσει τη ζωή τους και 836 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα, ενώ έξι έχουν τραυματιστεί και περισσότεροι από 70 έχουν συλληφθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το υπουργείο ανέφερε ότι 620.000 μαθητές έχουν στερηθεί την εγγραφή τους στα σχολεία από τις 7 Οκτωβρίου.

Πρόσθεσε: «Διακόσια ογδόντα έξι κυβερνητικά σχολεία και άλλα 65 που ανήκαν στην UNRWA έχουν βομβαρδιστεί ή υποστεί ζημιές στη Γάζα, με 83 να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και επτά να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς».

09:57 «Τίποτα δεν χαρίστηκε» στην Τζαμπάλια μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού

Σε ρεπορτάζ από τη γειτονιά al-Salam στην ανατολική Τζαμπάλια, μια περιοχή που βρισκόταν υπό μακροχρόνια πολιορκία από τον ισραηλινό στρατό πριν από την αποχώρησή του, ο Anas al-Sharif του Al Jazeera λέει ότι το μόνο που έχει απομείνει είναι η απόλυτη καταστροφή.

«Μπορούμε να δούμε το μέγεθος της καταστροφής που έχει μείνει πίσω σε αυτό το τμήμα της Τζαμπάλια. Τίποτα δεν γλίτωσε, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων, των οδών και των γύρω υποδομών», είπε.

Ένας κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο Al Jazeera ότι «δεν έχει μείνει ούτε ένα κατοικήσιμο σπίτι».

«Τίποτα δεν χαρίστηκε. Η γη, τα σπίτια και τα δέντρα καταστράφηκαν όλα. Τίποτα δεν είναι κατοικήσιμο, αλλά θα παραμείνουμε σταθεροί και αταλάντευτοι με την ισχυρή αποφασιστικότητά μας», είπε.

09:53 Ο Μπεν-Γκβιρ ζητά συγγνώμη για το tweet του γιου του που κορόιδευε τον Μπάιντεν

Ο γιος του Ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir, Shuvael, χλεύασε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden σε ένα tweet που ανήρτησε στο X. Το tweet χλεύασε την ηλικία και την υγεία του Biden, λέγοντας ότι έχει νόσο του Alzheimer και άνοια.

Στο tweet, ο Shuvael έγραψε ότι «είναι σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τη νόσο Αλτσχάιμερ… που βλάπτει την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργεί» – δίπλα σε μια εικόνα του Biden και ένα hashtag με το όνομά του.

Ο Shuvael διέγραψε αργότερα το tweet και έγραψε μια συγγνώμη. Ο Itamar Ben-Gvir αναφέρθηκε στο θέμα το πρωί της Τρίτης, γράφοντας: «Έκανε ένα σοβαρό λάθος με το tweet του και διαφωνώ βαθιά με αυτό… Ο πρόεδρος Biden είναι φίλος του Ισραήλ. Ακόμη και αν διαφωνώ με τη συμπεριφορά του, δεν υπάρχει χώρος για υποτίμηση. Ζητώ συγγνώμη για τον γιο μου».

09:43 Ισραηλινός στρατός: Δεκάδες Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες

  • Ισχυρίζεται ότι αλεξιπτωτιστές συνεχίζουν να μάχονται με μαχητές της Χαμάς στα δυτικά της Χαν Γιουνίς.
  • Τις τελευταίες 24 ώρες, ο ισραηλινός στρατός λέει ότι σκότωσε δεκάδες Παλαιστίνιους μαχητές και συνέλαβε 80 Παλαιστίνιους.
  • Λέει ότι ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν περισσότερους από 15 Παλαιστίνιους μαχητές.
  • Οι στρατιώτες του εντόπισαν τέσσερις Παλαιστίνιους μαχητές που προσπάθησαν να τοποθετήσουν συσκευές παρατήρησης κοντά στη Beit Hanoon και ένα μαχητικό ελικόπτερο τους σκότωσε.
  • Ο στρατός υποστήριξε επίσης ότι στρατιώτες σκότωσαν αρκετούς Παλαιστίνιους μαχητές στο κεντρικό και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

09:27 WSJ: Το Ισραήλ σιωπηλά πιέζει τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ να επιτρέψουν την UNRWA να παραμείνει

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ισραηλινοί και αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το Ισραήλ πιέζει τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ να επιτρέψουν στην (Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) να συνεχίσει το ρόλο της στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το Ισραήλ επιθυμεί μεν τη μεταρρύθμιση ή την ακύρωση της υπηρεσίας, μετά τις καταγγελίες ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά μόνο μετά τον πόλεμο.

09:21 Η επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής βοήθειας της UNRWA αποτελεί «κατάφωρη» παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, καταδίκασε την επίθεση του ισραηλινού στρατού σε φορτηγό της UNRWA που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, λέγοντας ότι «υπονομεύει τις απεγνωσμένες προσπάθειες αρωγής».

«Η στοχοποίηση αυτοκινητοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του [διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου]», έγραψε η Αλμπανέζε στο X.

Το φορτηγό δέχθηκε πυρά από το ισραηλινό ναυτικό καθώς περίμενε να μεταφέρει προμήθειες τροφίμων στη βόρεια Γάζα, όπου οι άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με λιμό.

09:10 Παλαιστίνιος Αμερικανός, 23 ετών, μαχαιρώθηκε στο Τέξας

Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR), μια αμερικανική οργάνωση για τα πολιτικά δικαιώματα, προέτρεψε τις αμερικανικές αρχές να κινήσουν υπόθεση εγκλήματος μίσους μετά την επίθεση που δέχθηκαν Παλαιστίνιοι Αμερικανοί στο Τέξας.

Ένας άνδρας, 23 ετών, μαχαιρώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης και αναρρώνει μετά από επιτυχή χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θυμάτων, ένας λευκός άνδρας που οδηγούσε ποδήλατο τράβηξε μια παλαιστινιακή σημαία από ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τέσσερις άνδρες, άνοιξε μια πόρτα και άρχισε να γρονθοκοπεί έναν από τους νεαρούς άνδρες που βρίσκονταν μέσα.

Οι άλλοι τρεις επενέβησαν και ο δράστης έβγαλε τότε ένα μαχαίρι και μαχαίρωσε το θύμα στο στήθος, σπάζοντας ένα πλευρό.

«Από τη δολοφονία του εξάχρονου Wadea έξω από το Σικάγο μέχρι τον πυροβολισμό τριών φοιτητών στο Μπέρλινγκτον του Βερμόντ, πάρα πολλές βίαιες επιθέσεις όπως αυτή έχουν σημειωθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες», ανέφερε η ομάδα στο X.

«Οι υπεύθυνοι γι’ αυτή τη βία πρέπει να διωχθούν από τον νόμο και όσοι υποδαυλίζουν το αντιπαλαιστινιακό και αντιμουσουλμανικό μίσος που οδηγεί σε αυτή τη βία πρέπει να καταδικαστούν».

09:02 UNRWA: Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε για την εκδίωξη των Παλαιστινίων έξω από τη Γάζα

Ο Adnan Abu Hasna, εκπρόσωπος της UNRWA, δηλώνει ότι οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι στη Γάζα «θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους» και ότι η υπηρεσία του δεν πρόκειται να συνεργαστεί στο να «σπρώξει τους Παλαιστίνιους έξω από τη Γάζα».

«Νομίζω ότι η καλύτερη λύση είναι να επιστρέψουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους», δήλωσε. «Θα παραμείνουμε στη Γάζα, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες στη Γάζα».

Στα τέλη του περασμένου μήνα, αρκετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι συμμετείχαν σε ένα ακροδεξιό συνέδριο στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ που ζητούσε την ίδρυση νέων ισραηλινών οικισμών στη Γάζα.

08:55 Ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν σε σπίτια στη Ναμπλούς και την Ιεριχώ

Τρεις Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν μετά από έφοδο των ισραηλινών δυνάμεων σε διάφορα σπίτια στη Ναμπλούς και την Ιεριχώ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι τα σπίτια των παλαιστινιακών οικογενειών εισέβαλαν και ερευνήθηκαν από στρατεύματα σε κατοικημένη περιοχή στην ανατολική περιοχή της Ναμπλούς.

Πηγές δήλωσαν στο Wafa ότι ο στρατός εισέβαλε επίσης σε πολλά σπίτια στους καταυλισμούς Aqabat Jaber και Ein al-Sultan στην Ιεριχώ.

08:45 Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί σήμερα την Αίγυπτο, το Κατάρ και το Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα συνεχίσει την καταιγιστική περιοδεία του για την κρίση στη Μέση Ανατολή, καθώς επιδιώκει μια νέα εκεχειρία και «ένα διαρκές τέλος» στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Χθες, ο Μπλίνκεν είχε συνομιλίες στο Ριάντ με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου.

Σήμερα, θα επισκεφθεί την Αίγυπτο πριν πετάξει για το Κατάρ, όπου θα συναντηθεί με τον εμίρη και τον πρωθυπουργό. Στη συνέχεια αναμένεται να αναχωρήσει για το Τελ Αβίβ το βράδυ.

Η πέμπτη διπλωματική προσπάθεια του Μπλίνκεν από την έναρξη του πολέμου έχει αποκτήσει νέα επείγουσα σημασία καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις πιέζουν νοτιότερα στη Λωρίδα της Γάζας προς τη Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχει καταφύγει περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της Λωρίδας.

08:32 Κόρμπιν: Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προτιμά να διακινδυνεύσει έναν ευρύτερο πόλεμο παρά να ζητήσει κατάπαυση του πυρός

Ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Κόρμπιν, επέκρινε στο κοινοβούλιο τον Τζέιμς Κλίβερλι, τον υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, για την «τεκμηριωμένη δήλωσή του» σχετικά με την εκτόξευση πυραύλων από τον βρετανικό στρατό εναντίον στόχων στην Υεμένη.

Χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το γεγονός ότι ο Cleverly δεν έδωσε «καμία ένδειξη για το ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος πολεμικός στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου» και δεν είπε «τίποτα για την κραυγαλέα απελπιστική ανάγκη για κατάπαυση του πυρός για την προστασία του λαού της Γάζας».

Ο Κόρμπιν πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έπρεπε να επιδιώκει μια ειρηνική λύση «αντί για περαιτέρω στρατιωτικοποίηση όλων των θαλάσσιων οδών» γύρω από την Υεμένη.

08:21 Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναζητά εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα από την UNRWA

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε από στρατιωτικούς αξιωματούχους να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα.

Η Ισραηλινή Δημόσια Ραδιοφωνία, επικαλούμενη ανώτερους αξιωματούχους, δήλωσε ότι ο Νετανιάχου ήθελε προτάσεις από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού υποστράτηγο Χέρζι Χάλεβι και τους στρατιωτικούς μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Οι δωρεές της υπηρεσίας του ΟΗΕ έχουν ανασταλεί από πολλές δυτικές κυβερνήσεις που είναι μεγάλοι χρηματοδότες, αφού το Ισραήλ κατηγόρησε 12 από τους χιλιάδες υπαλλήλους της οργάνωσης ότι συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ.

Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων και ο ΟΗΕ έχουν προειδοποιήσει ότι η αποχρηματοδότηση της UNRWA θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση για εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή.

08:04 Ιορδανικές και ολλανδικές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποιούν δεύτερη ρίψη βοήθειας από αέρος στη Γάζα

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Geoffrey van Leeuwen δημοσίευσε ένα βίντεο με ένα αεροπλάνο να πραγματοποιεί ρίψη ανθρωπιστικών και ιατρικών προμηθειών πάνω από τη Γάζα, στο πλαίσιο κοινής αποστολής μεταξύ της Ιορδανίας και της Ολλανδίας.

Αυτή είναι η δεύτερη κοινή ρίψη από αέρος από τις δύο χώρες αυτή την εβδομάδα με προορισμό το νοσοκομείο πεδίου της Ιορδανίας στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

«Εν τω μεταξύ, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να φέρουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», δήλωσε ο van Leeuwen.

07:53 Το Ισραήλ θα διερευνήσει το θάνατο 12 αιχμαλώτων από τον στρατό μετά τον βομβαρδισμό σπιτιού στις 7 Οκτωβρίου

Ο ισραηλινός στρατός πρόκειται να ερευνήσει τον θάνατο 12 Ισραηλινών που σκοτώθηκαν μετά τον βομβαρδισμό του σπιτιού στο οποίο κρατούνταν αιχμάλωτοι από μαχητές της Χαμάς, αναφέρει η εφημερίδα Haaretz.

Η επίθεση συνέβη στο κιμπούτς Be’eri κοντά στη Γάζα στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Μαχητές της Χαμάς σκότωσαν περίπου 130 ανθρώπους στο κιμπούτς και αιχμαλώτισαν αρκετούς ακόμη σε ένα σπίτι, οδηγώντας σε σύγκρουση με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Οι δύο μοναδικοί επιζώντες της βομβιστικής επίθεσης κατέθεσαν ότι το σπίτι βομβαρδίστηκε από τανκ, ενώ ο Μπαράκ Χιράμ, διοικητής της 99ης μεραρχίας του ισραηλινού στρατού, πρόκειται να κληθεί τις επόμενες ημέρες να ανακριθεί για το αν διέταξε το χτύπημα.

07:48 Το Ισραήλ εξαπολύει νέα επιχείρηση για την «εκκαθάριση» της πόλης της Γάζας και την εκκένωση όλων των καταφυγίων ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει μια νέα «εκκαθαριστική επιχείρηση» στην κεντρική και βόρεια πόλη της Γάζας, στην οποία συμμετέχει μια δύναμη μεγέθους «μεραρχίας», σύμφωνα με δύο στρατιωτικές δεξαμενές σκέψης που εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Η επιστροφή του Ισραήλ στην εκκαθάριση περιοχών της πόλης της Γάζας, τις οποίες είχε κηρύξει εκκαθαρισμένες από σημαντικές παλαιστινιακές μαχητικές δυνάμεις τον Δεκέμβριο, ακολουθεί τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και του Προγράμματος Κρίσιμων Απειλών (CTP) ότι Παλαιστίνιοι μαχητές διεισδύουν ξανά στην πόλη για να αποκαταστήσουν περιοχές ελέγχου.

Η τελευταία εκτίμηση του ISW/CTP για το πεδίο της μάχης επικαλείται έναν ραδιοφωνικό ανταποκριτή του ισραηλινού στρατού που ανέφερε ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να αδειάσει όλα τα καταφύγια ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα στο πλαίσιο της ανανεωμένης επιχείρησής του για την ήττα της Χαμάς και άλλων ένοπλων ομάδων στην παλαιστινιακή επικράτεια.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εκτιμούν ότι «υπάρχουν 200.000 κάτοικοι της Γάζας στη βόρεια λωρίδα, κυρίως συγκεντρωμένοι μέσα σε ανθρωπιστικά καταφύγια», αναφέρει η έκθεση του ISW/CTP.

07:39 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τελικά δεν ειδοποίησε εκ των προτέρων το Ιράκ για τα πλήγματα της Παρασκευής

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι το Ιράκ δεν ειδοποιήθηκε πριν από μια σειρά χτυπημάτων σε στόχους που συνδέονται με το Ιράν στη χώρα, διαψεύδοντας προηγούμενες δηλώσεις ότι η ιρακινή κυβέρνηση ειδοποιήθηκε πριν από τα χτυπήματα.

«Όσον αφορά τη συγκεκριμένη αντίδραση την Παρασκευή, δεν υπήρξε καμία προαναγγελία. Ενημερώσαμε τους Ιρακινούς αμέσως μετά την πραγματοποίηση των χτυπημάτων», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Vedant Patel σε ενημέρωση τη Δευτέρα.

«Το Ιράκ, όπως και κάθε χώρα στην περιοχή, κατάλαβε ότι θα υπήρχε απάντηση μετά το θάνατο των στρατιωτών μας», σημείωσε.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «ενημέρωσαν την ιρακινή κυβέρνηση πριν από τα πλήγματα». Τη Δευτέρα, ωστόσο, μετά την ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κίρμπι επιβεβαίωσε ότι έκανε λάθος.

07:26 Στόχος η ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς λέει ο πρόεδρος της Κνεσέτ στον Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος της Κνεσέτ Αμίρ Οχάνα δήλωσε ότι στόχος του Ισραήλ παραμένει η «πλήρης ήττα της Χαμάς», κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Οι δυο τους μίλησαν επίσης για τη διευρυνόμενη περιφερειακή σύγκρουση στην Υεμένη, τον Λίβανο, το Ιράκ και τη Συρία, με τον Ohana να λέει ότι «ο άξονας του κακού υπό την ηγεσία του Ιράν πρέπει να νιώσει την αποφασιστικότητα του ελεύθερου κόσμου με τη μορφή ενός διπλωματικού και στρατιωτικού σιδηρού παραπετάσματος».

Ο Ohana, ο οποίος συναντήθηκε επίσης στην Ουάσιγκτον με τις οικογένειες των ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, πρόκειται να συναντηθεί την Τρίτη με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Johnson.

07:19 Οι δρόμοι στη Γάζα έχουν πλημμυρίσει με λύματα

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, OCHA, χαρακτήρισε «βαθιά ανησυχητικές» τις αναφορές ότι οι άνθρωποι στη Γάζα «έρχονται σε άμεση επαφή με μολυσμένα από λύματα πλημμυρικά νερά στους δρόμους».

Το OCHA ανέφερε στην τελευταία του ενημέρωση ότι ένα αντλιοστάσιο στη Γάζα «έχει πλημμυρίσει επί του παρόντος, δημιουργώντας πιθανή υγειονομική κρίση στην περιοχή του σταθμού».

Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Αμρ Ταμπάς μοιράστηκε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει μια μεγάλη λίμνη θολών λυμάτων ανάμεσα σε σκηνές σε έναν καταυλισμό προσφύγων στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

07:07 ΟΗΕ: Δεν έχουμε δει τόσο ακραίες καταστάσεις όπως αυτές στη Γάζα

Ο Τζέικ Μόρλαντ από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) δήλωσε ότι δεν είχε έρθει ποτέ ξανά αντιμέτωπος με «τόσο ακραία δεινά» όπως αυτά που παρατηρούνται στην πόλη της Γάζας.

Σε μια συνέντευξη σε βίντεο, ο Morland αφηγείται μια αποστολή στην πόλη της Γάζας τον Δεκέμβριο για την απομάκρυνση 12 βαριά τραυματισμένων ασθενών από το νοσοκομείο Ahli.

«Καθώς εισήλθαμε στο νοσοκομείο, είδαμε άμαξες που οδηγούνταν από παιδιά πέντε, έξι ετών, κάρα γαϊδουριών, να οδηγούνται στον περίβολο του νοσοκομείου με τους ετοιμοθάνατους γονείς τους στην άμαξα πίσω», αφηγείται ο Μόρλαντ στο βίντεο, που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον ΟΗΕ.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

07:02 Γκάλαντ: Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι «τώρα είναι η ώρα να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους πολιτικούς στόχους που έχουμε θέσει για τον πόλεμο», σε δήλωσή του στη στρατιωτική βάση Kirya στο Τελ Αβίβ τη Δευτέρα.

Ο Γκάλαντ είπε ότι η λήψη αποφάσεων θα επιτρέψει «την αναχώρηση σε μια νέα αρένα στην οποία θα είναι δυνατόν να επεκταθεί ο κύκλος της ειρήνης πάνω από τον κύκλο της τρομοκρατίας».

Απαντώντας σε ερώτηση της Haaretz σχετικά με το αν εμπιστεύεται τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir να διαχειριστεί την ισραηλινή αστυνομία κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, ο Γκάλαντ είπε ότι «ασχολούμαι με τις υποθέσεις του κατεστημένου ασφαλείας», προσθέτοντας ότι «είναι απολύτως σαφές ότι η ηγεσία που λαμβάνει αποφάσεις για τον πόλεμο δεν περιλαμβάνει τον υπουργό Ben-Gvir».

06:57 Βρετανικό πλοίο δέχτηκε επίθεση στην Ερυθρά

Ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Μπαρμπάντος, ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, δέχθηκε επίθεση από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η επίθεση σημειώθηκε 57 χιλιόμετρα (περίπου 35 μίλια) δυτικά της Χοντέιντα, μιας πόλης-λιμάνι που ελέγχεται από τους Χούθι. Το πλοίο υπέστη ζημιές, αλλά δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Οι Χούθι, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει ότι πραγματοποίησαν την επίθεση, έχουν βάλει στο στόχαστρο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

06:48 Τα στοιχεία στο ντοσιέ των 6 σελίδων κατά του UNRWA βασίζονται αποκλειστικά στον λόγο της Μοσάντ

Ο βρετανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Channel 4 News δήλωσε ότι ο φάκελος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών που αποτελεί τη βάση για τους ισχυρισμούς ότι οι υπάλληλοι της UNRWA συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου περιλαμβάνει ελάχιστα στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς αυτούς.

Το πρόγραμμα του Channel 4 ανέφερε ότι το Ισραήλ «δεν παρέχει κανένα στοιχείο για να στηρίξει τον εκρηκτικό νέο ισχυρισμό του ότι το προσωπικό της UNRWA συμμετείχε στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ».

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

06:35 Απόλυτη καταστροφή στη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη, Ισραήλ και στην ευρύτερη περιοχή την 123η ημέρα του πολέμου που έχει αφήσει κατεστραμμένο τον παλαιστινιακό θύλακα.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024