Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
24 ώρες στην Αθήνα: Το φως απλώνεται στις στέγες του Παρισιού ενώ παίζει τζαζ

24 ώρες στην Αθήνα: Το φως απλώνεται στις στέγες του Παρισιού ενώ παίζει τζαζ

Αυτό το Σαββατοκύριακο έχει παζάρι βιβλίου την Πλατεία Κλαυθμώνος, θρίλερ κατασκοπείας, τζαζ συναυλία μια ώρα πριν τα μεσάνυχτα και «Les toits de Paris».

Πάλι έκανες το ίδιο λάθος. Ξέχασες τα παραθυρόφυλλα σου ανοιχτά αποβραδίς και οι ακτίνες του ήλιου, παντρεύονται στωικά με το πρόσωπο σου. Κλείνεις σφιχτά τα μάτια σου, προσπαθώντας να τις αγνοήσεις.


Ως κοινή θνητή, χάνεις την μάχη με τον νεαρό άνδρα, που τα μαλλιά του κοσμεί ένα ηλιακό στέμμα, εν ονόματι Ήλιο.

O ζωγράφος Εδουάρδος Σακαγιάν ο οποίος κινείται ανάμεσα στο Παρίσι και την Αθήνα, μας προσκαλεί να διεισδύσουμε στο καλλιτεχνικό του σύμπαν, όπου όπως διαβάζουμε «παρελαύνουν θεατές, κλόουν, οδηγοί αυτοκινήτων και κολυμβητές»




Ξυπνάς κάπως απρόσιτα, στο μικρό αλλά χαριτωμένο διαμέρισμα σου, σε κάποιο προάστιο της πρωτεύουσας. Στον πάνω όροφο, ένας νεαρός μαθαίνει πιάνο. Στο δίπλα διαμέρισμα ένα ζευγάρι γύρω στα 80, βλέπει τηλεόραση με ένταση που διαπερνά κάθε εκατοστό του τοίχου.

Χαμογελάς. Σκέφτεσαι πόσο αγαπάς αυτή τη γειτονιά.

Χωρίς όμως να χάσεις πολύ χρόνο, καλείς την αγαπημένη σου φίλη με τα κατάξανθα μαλλιά, τα γαλάζια μάτια και τα πολύχρωμα κασκόλ. «Είσαι για ένα καφέ στο κέντρο;» ρωτάς εσύ. «Πρώτα θέλω να πάμε στην γκαλερί Καλφαγιάν. Έχει έκθεση με έργα του Εδουάρδου Σακαγιάν. Η έκθεση λέγεται «Les toits de Paris», τσέκαρε την» σου απαντά.

Φωτογραφία: Edouard Sacaillan | Puppeteer II , 2023 | acrylic on canvas | 90 x 80 cm | Kalfayan Galleries

«Πάμε» της λες εσύ χωρίς δεύτερη σκέψη. Πάντοτε εμπιστευόσουν το γούστο της.

Πρώτη στάση: Εδουάρδος Σακαγιάν |  Les Toits de Paris


O ζωγράφος Εδουάρδος Σακαγιάν ο οποίος κινείται ανάμεσα στο Παρίσι και την Αθήνα, μας προσκαλεί να διεισδύσουμε στο καλλιτεχνικό του σύμπαν, όπου όπως διαβάζουμε «παρελαύνουν θεατές, κλόουν, οδηγοί αυτοκινήτων και κολυμβητές». Ο καλλιτέχνης «θέτει στο επίκεντρο» το φως, το οποίο πρωταγωνιστεί στη νέα του σειρά, με τίτλο «Les toits de Paris»  ή αλλιώς «Οι Στέγες του Παρισιού» η οποία ξεχωρίζει λόγω της αυθεντικότητας της. 

Φωτογραφία: Edouard Sacaillan | Les toits de Paris 4, 2023 | acrylic on paper mounted on canvas | 67 x 46 cm | Kalfayan Galleries

Το φως απλώνεται στις στέγες του Παρισιού, όπως ακριβώς στο πρόσωπο σου. Αφού περιηγήθηκες στα «διαμερίσματα» της πόλης, ή αλλιώς στα «Les arrondissements de Paris» αποφασίζεις να γυρίσεις στον μικρόκοσμο σου. Στην Αθήνα.

«Τι λες να κάνουμε τώρα;» ρωτάς την φίλη σου. «Πάμε στην Πλατεία Κλαυθμώνος, έχει παζάρι βιβλίου». «Φύγαμε» αποφάνθηκες εσύ.

Δεύτερη στάση: 27ο Παζάρι Βιβλίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Πρόκειται για έναν υπαίθριο και συνάμα σύγχρονο χώρο, τον οποίον «κατακλύζουν» πάνω από 8.500 χιλιάδες βιβλία. Μάντεψε όμως το καλύτερο. Οι τιμές τους ξεκινούν από 1 ευρώ – ξέρω τι σκέφτεσαι: «ώρα να πάρω μερικά δώρα»-.

«Jazz Standards, Funky, Latin διασκευές, αλλά και κλασικές μπαλάντες, διασκευασμένες από την ιδιαίτερη φωνή του Γιώργη Χριστοδούλου» ακριβώς μια ώρα πριν τα μεσάνυχτα στην οδό  Ευμολπιδών 13

Χωρίς να το καταλάβετε, χαμένες ανάμεσα σε επιστημονική φαντασία, ποίηση και αστυνομικά μυθιστορήματα, η ώρα είχε φτάσει 6.

Γοργά, γοργά κατευθύνεστε προς το Θέατρο Τζένη Καρέζη. Σας περιμένουν οι φίλες σας, με τα εισιτήρια στα χέρια, καθώς σας καλούν ασταμάτητα λέγοντας «6, είπαμε να είστε εδώ, όχι και να ξεκινήσετε». Κλείνοντας τους το τηλέφωνο, είπατε σχεδόν ταυτόχρονα: «Εντάξει, δίκιο έχουν» καθώς γελάγατε διακριτικά. Το θράσος τον αργοπορημένων, βλέπεις.

Τρίτη στάση: Τα 39 Σκαλοπάτια, στο Θέατρο Τζένη Καρέζη

«Τα 39 σκαλοπάτια», ένα ελκυστικό θρίλερ κατασκοπείας με μία γενναία δόση κωμωδίας σε σκηνοθεσία Μάκη Παπαδημητρίου.

Αυτή η διασκευή από τον Patrick Barlow, βασισμένη στο μυθιστόρημα του 1915, του John Buchan, και την ταινία του 1935, του Alfred Hitchcock, προσφέρει στο κοινό μια συναρπαστική κωμική περιπέτεια. Ο Richard Hannay, ένας άνδρας με μια μάλλον βαρετή ζωή, βρίσκεται ξαφνικά μπλεγμένος σε ένα πολύπλοκο σχέδιο κατασκοπείας, ρομαντισμού και θανατηφόρων μυστικών.

Φωτογραφία: Πάτροκλος Σκαφίδας

Σε πλήθος διαφορετικών χαρακτήρων που παρουσιάζονται στο κοινό από ένα ταλαντούχο καστ τεσσάρων ηθοποιών (Μάκης Παπαδημητρίου, Γρηγορία Μεθενίτη, Γιάννης Λατουσάκης, Παναγιώτης Γουρζουλίδης), η παράσταση προσφέρει μια γρήγορη, απολαυστική θεατρική εμπειρία και έναν συνδυασμό εκπληκτικών ερμηνειών και ανεπανάληπτης σκηνικής δημιουργικότητας».

Το ρολόι δείχνει 8 και εσείς αποφασίζετε να πάτε στο αγαπημένο σας γωνιακό ιταλικό, στους «πρόποδες» της Ακρόπολης για πάστα και καλό κρασί. Δεν έχετε πολύ χρόνο. Στις 11 έχει «Μικρό Κεραμεικό» και τζαζ μουσικές.

Τέταρτη στάση: Street Cafe Trio & Γιώργης Χριστοδούλου

«Jazz Standards, Funky, Latin διασκευές, αλλά και κλασικές μπαλάντες, διασκευασμένες από την ιδιαίτερη φωνή του Γιώργη Χριστοδούλου» ακριβώς μια ώρα πριν τα μεσάνυχτα στην οδό  Ευμολπιδών 13.

Αυτό το Σάββατο, έφτασε στο τέλος του. Οι «όμορφες μέρες δεν έχουν τον ήλιο ανάγκη» είχες διαβάσει σε ένα τοίχο κάπου στο κέντρο της Αθήνας. Ίσως τελικά, οι ηλιόλουστες μέρες, να είναι εκείνες με καλή μουσική ,καλό κρασί και ανθρώπους με πολύχρωμα κασκόλ.

*Kεντρικό gif: Cascader | Tenor

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024