Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Τα μέλη του Συμβουλίου συνεδριάζουν μετά την απόφαση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, για την υπόθεση που έφερε η Ν. Αφρική για γενοκτονία στη Γάζα.

Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη για να εξετάσουν την πρόσφατη προσωρινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ) για το Ισραήλ. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ να «λάβει όλα τα μέτρα που έχει στη διάθεσή του» για να αποτρέψει περαιτέρω αιματοχυσία στη Γάζα, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης Γενοκτονίας του 1948. Το δικαστήριο απαίτησε επίσης την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Η Νότια Αφρική έφερε την υπόθεση γενοκτονίας κατά του Ισραήλ στο ΔΔ στα τέλη Δεκεμβρίου και του ζήτησε να χορηγήσει έκτακτα μέτρα για να τερματιστεί η αιματοχυσία στη Γάζα, όπου τουλάχιστον 26.900 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου. Το δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά» μέτρα, ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή επειγόντως αναγκαίων υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά δεν διέταξε την κατάπαυση του πυρός.

«Υπάρχει επικήρυξη για το κεφάλι κάθε Παλαιστίνιου» μόνιμη αντιπρόσωπος της Γουιάνας στον ΟΗΕ, Carolyn Rodrigues-Birkett

Ο Amar Bendjama, μόνιμος αντιπρόσωπος της Αλγερίας στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι η απόφαση «επιβεβαιώνει» ότι ο καιρός της ατιμωρησίας έχει φτάσει στο τέλος του. «Στο πλαίσιο αυτό επαναβεβαιώνουμε ότι το Ισραήλ, η κατοχική δύναμη, πρέπει να συμμορφωθεί αμέσως με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν από το Δικαστήριο».

Φωτογράφος επί το έργον στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ασχολείται με τα προσωρινά μέτρα του ΔΔΔ στην υπόθεση γενοκτονίας στη Γάζα

«Εναπόκειται στη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα συμμορφωθεί πλήρως με αυτά τα προσωρινά μέτρα», δήλωσε ο Bendjama στη συνεδρίαση του Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του παλαιστινιακού ζητήματος όπως μεταφέρει το Πρακτορείο Αναντολού. «Είναι υψίστης σημασίας να εγγυηθούμε τη λογοδοσία, προκειμένου να προστατεύσουμε τις μελλοντικές γενιές από φρικαλεότητες όπως αυτές που διαπράττονται σήμερα στη Γάζα», είπε, τονίζοντας ότι τα προσωρινά μέτρα που επέβαλε το Παγκόσμιο Δικαστήριο του ΟΗΕ πρέπει να εφαρμοστούν για να προστατευθεί ο παλαιστινιακός λαός από τη γενοκτονία.

Η Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, μόνιμη αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει την έκκληση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων και την ανάγκη να φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, «καθώς και την υπενθύμιση του Δικαστηρίου ότι όλα τα μέρη της σύγκρουσης δεσμεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Γουιάνας στον ΟΗΕ, Carolyn Rodrigues-Birkett, δήλωσε ότι η χώρα της παραμένει «βαθιά ανήσυχη» για την επικρατούσα ανθρωπιστική κατάσταση και τον συνεχιζόμενο θάνατο και την καταστροφή που έχουν τυλίξει το τοπίο της Γάζας. «Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον πόλεμο… μπορεί κανείς να αναρωτηθεί αν υπάρχει επικήρυξη για το κεφάλι κάθε Παλαιστίνιου παιδιού, άνδρα και γυναίκας», είπε. «Πολλοί που κατάφεραν να γλιτώσουν από τις βόμβες και τις σφαίρες αντιμετωπίζουν την τρομερή προοπτική του θανάτου από πείνα».

«Ενώ όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα – και παρόλο που όλοι μας είμαστε συντετριμμένοι από την εξαιρετική απώλεια ζωών αμάχων – πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σχετικά με το τι δεν διέταξε το Δικαστήριο. Συγκεκριμένα, δεν διέταξε άμεση κατάπαυση του πυρός» έδωσε το στίγμα η αμερικανίδα πρέσβειρα.

Η Ρωσία «με συνέπεια και σταθερότητα» υποστηρίζει την άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο πρέσβης Βασίλι Νεμπένζια

«Είναι σαφές ότι ο φαύλος κύκλος της βίας στη Γάζα θα συνεχιστεί έως ότου εξαλειφθεί η μακροχρόνια αδικία, που διέπει τη σύγκρουση και ο παλαιστινιακός λαός μπορέσει να συνειδητοποιήσει το δικαίωμά του να δημιουργήσει το δικό του ανεξάρτητο κράτος», πρόσθεσε.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε ότι «η εντολή του ΔΔ για τη λήψη προσωρινών μέτρων είναι σύμφωνη με την πεποίθηση της αμερικανικής αντιπροσωπείας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το κάνει αυτό έχει σημασία και ότι όλες οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». «Ενώ όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα – και παρόλο που όλοι μας είμαστε συντετριμμένοι από την εξαιρετική απώλεια ζωών αμάχων – πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σχετικά με το τι δεν διέταξε το Δικαστήριο. Συγκεκριμένα, δεν διέταξε άμεση κατάπαυση του πυρός», δήλωσε η ίδια.

Ο πρέσβης της Κίνας Zhang Jun επανέλαβε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και δήλωσε ότι η ανθρωπιστική καταστροφή «εξακολουθεί να εντείνεται». Τα προσωρινά μέτρα του ΔΔ αποτελούν μια «ισχυρή απάντηση» στην ανάγκη προστασίας των αμάχων, είπε, προσθέτοντας ότι η Κίνα ζητά μεγαλύτερες διπλωματικές προσπάθειες και μια διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη, μαζί με την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ.

Ο απεσταλμένος της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ.

Είναι απολύτως σαφές ότι τα προσωρινά μέτρα που εγκρίθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο είναι δεσμευτικά

Ο απεσταλμένος της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ δήλωσε ότι «είναι πεντακάθαρο ότι τα προσωρινά μέτρα που υιοθέτησε το ΔΔ είναι δεσμευτικά και το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με αυτά».

«Το Δικαστήριο απέρριψε επίσης την υπόθεση ότι κατά κάποιο τρόπο το Ισραήλ από τη φύση του θα ήταν υπεράνω του νόμου και δεν θα μπορούσε να κατηγορηθεί για τη διάπραξη του εγκλήματος της γενοκτονίας», πρόσθεσε. Ο Μανσούρ κάλεσε όλους να «επικεντρωθούν στα προσωρινά μέτρα που υιοθέτησε το Δικαστήριο, προτρέποντάς τους να τα διαβάσουν, να τα μελετήσουν και να τα ξαναδιαβάσουν για να γνωρίζουν ποια είναι τα μέτρα και όχι στις ψευδαισθήσεις στο μυαλό ορισμένων, για το τι δεν υπάρχει σε αυτά».

Ο πρέσβης της Νότιας Αφρικής Mathu Joyini δήλωσε ότι τα μέτρα είναι «άμεσα δεσμευτικά» για το Ισραήλ. «Η απόφαση του δικαστηρίου σηματοδοτεί μια αποφασιστική νίκη για το διεθνές κράτος δικαίου και ένα σημαντικό ορόσημο στην αναζήτηση δικαιοσύνης για τον παλαιστινιακό λαό», είπε.

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024