Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διεθνές Δικαστήριο ΟΗΕ: Αναγνωρίζει κίνδυνο γενοκτονίας στη Γάζα και ζητά από το Ισραήλ να λάβει μέτρα

Διεθνές Δικαστήριο ΟΗΕ: Αναγνωρίζει κίνδυνο γενοκτονίας στη Γάζα και ζητά από το Ισραήλ να λάβει μέτρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί την πλήρη, άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή της εντολής των Ηνωμένων Εθνών, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σήμερα (26/1) πως περιμένει από το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμμορφωθούν πλήρως με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ έδωσε εντολή στο Ισραήλ σήμερα να αποτρέψει ενέργειες γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων και να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αμάχους — αν και δεν διέταξε κατάπαυση του πυρός.

Η απόφαση αυτή δεν παίρνει άμεση θέση στο εάν το Ισραήλ διαπράττει κάποιο έγκλημα με βάση το διεθνές δίκαιο, γιατί δεν είναι η κύρια απόφαση στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής, αλλά απόφαση πάνω στο εάν χρειάζεται να ληφθούν προληπτικά μέτρα ώστε να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο. Μάλιστα, γι’ αυτόν τον λόγο και δεν προχωρά σε εντολή για κατάπαυση του πυρός. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το δικαστήριο δεν απέρριψε εν συνόλω την προσφυγή της Νότιας Αφρικής, όπως ζήτησε το Ισραήλ, αλλά τη θεώρησε «βάσιμη», όπως και ότι ο τρόπος που παραθέτει τα γεγονότα και τα περιστατικά που έλαβε υπόψη του, συμπεριλαμβανομένων όλων των αναφορών στην έκταση των ζημιών και των καταστροφών στη Γάζα, όπως και του αριθμού των θιυμάτων και της ανθρωπιστικής καταστροφής, παραπέμπει σε σαφή αναγνώριση μεγάλων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου στη Γάζα και υπαρκτό κίνδυνο γενοκτονίας.

Δεσμευτική η εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

Κάλεσε τη Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις να αφήσουν ελεύθερους αμέσως όλους τους ομήρους που κρατούν.

«Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι δεσμευτικές για τα μέρη και πρέπει να συμμορφωθούν με αυτές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει την πλήρη, άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή τους», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Χάγη και κουραφέξαλα»

Μετά από την έκδοση της εν λόγω αρνητικής για το Ισραήλ απόφασης, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, χλεύασε δημόσια το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Χάγη και κουραφέξαλα», έγραψε στο Twitter. Ήταν ο πρώτος Ισραηλινός αξιωματούχος που προέβη σε σχόλιο μετά από το τέλος της ανάγνωσης της απόφασης του δικαστηρίου.

Αποφασιστική νίκη για το κράτος δικαίου

Την ίδια στιγμή, η Νότια Αφρική χαιρέτισε μια «αποφασιστική νίκη», όπως τη χαρακτήρισε, για το διεθνές κράτος δικαίου, μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης υπέρ της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, και την απόφαση να επιβάλει έκτακτα μέτρα κατά του Ισραήλ για τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί μια αποφασιστική νίκη για το διεθνές κράτος δικαίου και ένα σημαντικό ορόσημο στην επιδίωξη δικαιοσύνης για τον παλαιστινιακό λαό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής.

Δικαίωση «βλέπει» η Νότιος Αφρική, η οποία ανακίνησε το ζήτημα της γενοκτονίας

«Η Νότια Αφρική εκφράζει την ειλικρινή ελπίδα ότι το Ισραήλ δεν θα ενεργήσει για να εμποδίσει την εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου, όπως έχει απειλήσει δημόσια ότι θα κάνει, αλλά ότι θα ενεργήσει για να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση, όπως υποχρεούται να κάνει».

Παράλληλα η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Νότια Αφρική θα συνεχίσει να ενεργεί στο πλαίσιο των θεσμών της παγκόσμιας διακυβέρνησης για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου συμβάλλει στην «απομόνωση» του Ισραήλ, λέει η Χαμάς

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι μια σημαντική εξέλιξη που συμβάλλει στην απομόνωση του Ισραήλ και εκθέτει τα εγκλήματά του στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.

«Ζητάμε να αναγκαστεί η κατοχική δύναμη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου», πρόσθεσε.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024