Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
ΟΗΕ: Οι αντιδράσεις για το άτολμο ψήφισμα είναι πολλές και κάποιες ιδιαίτερα αιχμηρές

Οργανώσεις, οργανισμοί, χώρες και μεγάλοι όμιλοι της ενημέρωσης άνοιξαν «πυρ ομαδον» κατά του ψηφίσματος που δεν αλλάζει κάτι και δεν έχει τα φόντα να φέρει την κατάπαυση του πυρός.

Χώρες, οργανώσεις και οργανισμοί, ιστοσελίδες και μεγάλοι όμιλοι της ενημέρωσης επικρίνουν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ως ανεπαρκές.

Ίσως μια από τις πιο σφοδρές και εμπεριστατωμένες κριτικές ασκήθηκε από την Μαίρη Ρόμπινσον, την πρώην πρόεδρο της Ιρλανδίας και πρόεδρο των Γηραιών, ενός think tank παγκόσμιων ανεξέρτητων ηγετών.

«Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας θέλει να είναι αξιόπιστο, τα μέλη του πρέπει να πιέσουν περισσότερο για την εφαρμογή των αποφάσεών του. Η σοκαριστική πραγματικότητα στη Γάζα απαιτεί την ταχεία παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μεγάλη κλίμακα, όχι παζάρια για έναν μηχανισμό παρακολούθησης»

Κατά γενική ομολογία, οι υπόλοιπες χώρες υποχρεώθηκαν να δεχθούν αυτό το ψήφισμα, υπό τον φόβο πως ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έδινε για ακόμα μια φορά εντολή για βέτο.

«Όχι αρκετά καλό»: Ανθρωπιστικές οργανώσεις επικρίνουν το «πετσοκομμένο» ψήφισμα

Σχολιάζοντας το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίθηκε νωρίτερα, ο Τζέισον Λι, διευθυντής της Save the Children στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, λέει ότι οτιδήποτε άλλο εκτός από την κατάπαυση του πυρός «στην καλύτερη περίπτωση θα επιβραδύνει τη συνεχή κάθοδο των παιδιών της Γάζας σε πιο αδιανόητη δυστυχία από το θάνατο, τις ασθένειες και την επερχόμενη πείνα».

Αυτό επαναλήφθηκε από τη Σάλι Άμπι-Χαλίλ της Oxfam, η οποία δήλωσε ότι «η αποτυχία να ζητηθεί κατάπαυση του πυρός μετά από πέντε ημέρες σκόπιμων καθυστερήσεων και αποδυνάμωσης του ψηφίσματος είναι ακατανόητη και εντελώς ανάλγητη».

«Πρόκειται για βαθιά παράλειψη καθήκοντος από έναν οργανισμό που ιδρύθηκε για να τηρεί τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης και την προστασία των ζωών», δήλωσε η Άμπι-Χαλίλ, περιφερειακή διευθύντρια της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης χαιρέτισε τα «αιτήματα του ψηφίσματος για άμεση, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση» στη Γάζα, δήλωσε ότι «χρειάζονται σαφώς πολύ περισσότερα».

«Το θεμέλιο της δράσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να είναι ο Χάρτης του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. Η σύγκρουση αποτελεί σαφή απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και τα δικαιώματα των πολιτών βάσει του διεθνούς δικαίου αγνοούνται θλιβερά», δήλωσε η οργάνωση.

Σφοδρή κριτική αντιμετωπίζει ο ΟΗΕ από όλο τον κόσμο. Το κείμενο απέχει έτη φωτός από το αρχικό ψήφισμα προς διαβούλευση των ΗΑΕ (Η πρέσβειρα με το χακί).

Χαμάς: «Ανεπαρκές βήμα» το ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ που υπερψηφίστηκε με στόχο να βοηθήσει στην παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας ήταν ένα «ανεπαρκές βήμα» για την κάλυψη των αναγκών του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών, η αμερικανική κυβέρνηση εργάστηκε σκληρά για να αδειάσει αυτό το ψήφισμα από την ουσία του και να το εκδώσει με αυτή την αδύναμη φόρμουλα… Αψηφά τη βούληση της διεθνούς κοινότητας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών να σταματήσει την επιθετικότητα του Ισραήλ εναντίον του ανυπεράσπιστου παλαιστινιακού λαού μας», ανέφερε η ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης.

BBC: Το ψήφισμα στο ΣΑ πέρασε, αλλά το πραγματικό τεστ θα γίνει επί του πεδίου

Μετά από ημέρες καθυστερήσεων, η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έγινε τελικά και το ψήφισμα πέρασε. Δεκατρία μέλη ψήφισαν υπέρ – συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζει το BBC.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία απείχαν από την ψηφοφορία, αντί να χρησιμοποιήσουν τα βέτο τους για να εμποδίσουν την απόφαση.

Το κείμενο είχε αποδυναμωθεί για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Ουάσινγκτον, αφαιρώντας την έκκληση για επείγουσα και βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών – και αντ’ αυτού ζητώντας τη δημιουργία συνθηκών για μια τέτοια παύση.

Η Ρωσία διαφώνησε με την αλλαγή, λέγοντας ότι το Συμβούλιο ουσιαστικά δίνει στο Ισραήλ πλήρη ελευθερία κινήσεων για περαιτέρω εκκαθάριση της Λωρίδας της Γάζας. Η Μόσχα κατέθεσε τροπολογία για να επανέλθει η αρχική διατύπωση, αλλά οι ΗΠΑ μπλόκαραν αυτή την προσπάθεια.

Η πρέσβειρα των ΗΑΕ Λάνα Νουσεϊμπέχ υπερασπίστηκε το ψήφισμα, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε ότι δεν ήταν τέλειο.

Το ψήφισμα προβλέπει επίσης έναν συντονιστή που θα επιβλέπει έναν μηχανισμό του ΟΗΕ που θα δημιουργηθεί με στόχο την επιτάχυνση και τον εξορθολογισμό της διανομής της βοήθειας.

Η Ουάσινγκτον αρχικά φοβήθηκε ότι αυτό θα αφαιρούσε από το Ισραήλ τον έλεγχο της διαδικασίας διαλογής, αλλά το ψήφισμα ξεκαθαρίζει ότι αυτό θα γινόταν σε συνεννόηση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

H Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ δήλωσε πως οι ΗΠΑ απείχαν από το ψήφισμα επειδή δεν υπήρχε ρητή αναφορά καταδίκης της Χαμάς.

Γιατί απείχαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την πρέσβειρά τους

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ εξήγησε γιατί οι ΗΠΑ απείχαν.

«Τελικά, ενώ είμαστε ενθουσιασμένοι που το Συμβούλιο μίλησε για αυτή την ανθρωπιστική κρίση, είμαστε βαθιά απογοητευμένοι – στην πραγματικότητα τρομοκρατημένοι – που για άλλη μια φορά το Συμβούλιο δεν μπόρεσε να καταδικάσει την τρομερή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου».

Αρκετά μέλη του ΣΕ σημείωσαν ότι τελικά η πραγματική δοκιμασία για το ψήφισμα θα είναι η εφαρμογή του επί του πεδίου και κατά πόσο θα ανακουφίσει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, η οποία γίνεται όλο και πιο απελπιστική μέρα με τη μέρα.

Οι Γηραιοί: Η συμφωνία σε αυτό το αδύναμο και καθυστερημένο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι καλύτερη από ένα ακόμη βέτο των ΗΠΑ

Η Μαίρη Ρόμπινσον, πρόεδρος των Γηραιών και πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας καλωσορίζει «το αδύναμο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Γάζα», αλλά προειδοποιεί ότι η εφαρμογή του είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία για τη διάσωση ζωών.

«Η συμφωνία σε αυτό το αδύναμο και καθυστερημένο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι καλύτερη από ένα ακόμη βέτο των ΗΠΑ. Αλλά η δοκιμασία της επιτυχίας του ψηφίσματος θα είναι πόσες ζωές θα σωθούν.

Ο λαός της Γάζας αντιμετωπίζει την πείνα: χρειάζονται τρόφιμα, όχι λόγια. Ούτε η Χαμάς ούτε το Ισραήλ έχουν συμμορφωθεί με το προηγούμενο ψήφισμα που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα. Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας θέλει να είναι αξιόπιστο, τα μέλη του πρέπει να πιέσουν περισσότερο για την εφαρμογή των αποφάσεών του. Η σοκαριστική πραγματικότητα στη Γάζα απαιτεί την ταχεία παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μεγάλη κλίμακα, όχι παζάρια για έναν μηχανισμό παρακολούθησης».

H Μαίρη Ρόμπινσον, ηγέτιδα των Γηραιών, έκανε παρέμβαση σχετικά με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Μαίρη Ρόμπινσον συνέχισε λέγοντας πως «Λυπάμαι που το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός. Αυτό είναι εκτός πραγματικότητας με την παγκόσμια κοινή γνώμη, όπως εκφράστηκε από τη Γενική Συνέλευση την περασμένη εβδομάδα. Και η διανομή βοήθειας στην αναγκαία κλίμακα θα είναι αδύνατη όσο συνεχίζεται ο ολοκληρωτικός πόλεμος.

Η έκκληση για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών δεν σημαίνει πολλά, εκτός αν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι σοβαρά διατεθειμένα να δημιουργήσουν τις συνθήκες για αυτό. Αυτό περιλαμβάνει πιο αποφασιστική επιρροή των ΗΠΑ στο Ισραήλ ώστε να διασφαλιστεί ότι συμμορφώνεται με τις διατάξεις αυτού και προηγούμενων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, και χώρες που έχουν επιρροή στη Χαμάς να πιέσουν για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων.

Η απειλή ενός νέου βέτο κρέμεται πάνω από αυτή την παρατεταμένη διαπραγμάτευση, όπως και πάνω από τις συζητήσεις σχετικά με την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που κάνουν κατάχρηση της εξουσίας βέτο για εθνικό όφελος ζουν με δανεικό χρόνο. Ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα ανεχθεί αυτόν τον αναχρονισμό για πάντα, ιδίως όταν οδηγεί σε τέτοιου είδους απάνθρωπη δυστυχία που βλέπουμε στη Γάζα.

Αυτός ο φρικτός πόλεμος έχει διαρκέσει πάρα πολύ- η προτεραιότητα όλων μας πρέπει τώρα να είναι να σώσουμε ζωές και να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη τόσο για τους Παλαιστίνιους όσο και για τους Ισραηλινούς».

Οι γηραιοί είναι μια ομάδα που ιδρύθηκε από τον Ν. Μαντέλα το 2007 και είναι ανεξάρτητοι παγκόσμιοι ηγέτες που εργάζονται από κοινού για την ειρήνη, την δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και έναν βιώσιμο πλανήτη.

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024