Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνές Δικαστήριο: Με ποιο σκεπτικό η μια δικαστής καταψήφισε όλα τα μέτρα προστασίας των Παλαιστινίων

Διεθνές Δικαστήριο: Με ποιο σκεπτικό η μια δικαστής καταψήφισε όλα τα μέτρα προστασίας των Παλαιστινίων

Η ίδια ισχυρίζεται τόσο πως δεν στηρίχθηκε ικανοποιητικά η κατηγορία της Νότιας Αφρικής, αλλά και πως το ζήτημα απαιτεί πολιτική και όχι δικαστική διευθέτηση.

Η δικαστής Τζούλια Σεμπουτίντε, η οποία ψήφισε κατά όλων των έκτακτων μέτρων που εισήχθησαν στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) την Παρασκευή, υποστήριξε ότι η υπόθεση της Νότιας Αφρικής δεν αποδεικνύει επαρκώς ότι οι πράξεις του Ισραήλ είχαν πρόθεση γενοκτονίας όπως μεταφέρει το σκεπτικό της το Al Arabiya.

Η Νότια Αφρική έφερε την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ζητώντας να χορηγήσει έκτακτα μέτρα για να σταματήσουν οι μάχες, οι οποίες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 26.000 Παλαιστίνιους.

Η δικαστής θεώρησε πως οι κινήσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων της Γάζας «δεν συνοδεύονταν από πρόθεση γενοκτονίας»

Η Σεμπουτίντε δήλωσε ότι η διαμάχη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης είναι «ιστορικά πολιτική ή εδαφική και τολμώ να πω, ιδεολογική». «Δεν πρόκειται για νομική διαφορά που επιδέχεται δικαστική διευθέτηση από το Δικαστήριο», ανέφερε η δικαστής σε δήλωση που εκδόθηκε παράλληλα με την απόφαση της Παρασκευής. «Οι προϋποθέσεις για την ένδειξη προσωρινών μέτρων δεν έχουν εκπληρωθεί, πρόσθεσε.

Η Τζούλια Σεμπουτίντε ήταν η πρώτη Αφρικανή γυναίκα στο Διεθνές Δικαστήριο (Δικαιοσύνης) της Χάγης.

Το σκεπτικό της δικαστού που μειοψήφισε ακόμα και όταν ο Ισραηλινός δικαστής υπερψήφισε τα μέτρα προστασίας

«Η Νότια Αφρική δεν απέδειξε, ούτε καν Prima facie (εκ πρώτης όψεως), ότι οι πράξεις που φέρεται να διέπραξε το Ισραήλ και για τις οποίες διαμαρτύρεται ο προσφεύγων, διαπράχθηκαν με την απαραίτητη πρόθεση γενοκτονίας και ότι, ως εκ τούτου, είναι δυνατόν να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης για τη Γενοκτονία», πρόσθεσε. «Ομοίως, δεδομένου ότι οι πράξεις που φέρεται να διέπραξε το Ισραήλ δεν συνοδεύονταν από πρόθεση γενοκτονίας, ο προσφεύγων δεν απέδειξε ότι τα δικαιώματα που ισχυρίζεται και για τα οποία ζητά προστασία μέσω της αναγραφής προσωρινών μέτρων είναι εύλογα βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία», συνέχισε η Σεμπουτίντε.

«Τα προσωρινά μέτρα που υποδεικνύονται από το Δικαστήριο στην παρούσα διάταξη δεν δικαιολογούνται», κατέληξε. Σε σχέση με τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του λαού της Παλαιστίνης, η Σεμπουτίντε δήλωσε ότι η υπόθεση που παρουσιάζεται στο ΔΔΔ είναι «μια απελπισμένη προσπάθεια να επιβληθεί μια υπόθεση στο πλαίσιο μιας τέτοιας συνθήκης, προκειμένου να προωθηθεί η δικαστική διευθέτησή της».

«Ζητείται όχι μόνο διπλωματική ή διαπραγματευτική διευθέτηση, αλλά και η καλόπιστη εφαρμογή όλων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, με σκοπό την εξεύρεση μόνιμης λύσης, με την οποία ο ισραηλινός και ο παλαιστινιακός λαός θα μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά», δήλωσε η Σεμπουτίντε. «Η διαμάχη δεν είναι νομική και δεν απαιτεί δικαστική διευθέτηση από το Διεθνές Δικαστήριο», πρόσθεσε. Η Σεμπουτίντε δήλωσε ότι μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση μπορεί να προέλθει μόνο από «καλόπιστες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων εκπροσώπων που εργάζονται για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης δύο κρατών».

Sports in

Κασσελάκης στο TikTok: Η δίαιτα, το «welcome to Leros» και η ερώτηση για τη… Φάρλι

Στο βίντεο, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει με χιούμορ τις χαρές αλλά και τα «ζόρια» της «ναυτικής» περιοδείας του, ενώ στέλνει και τα μηνύματά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024