Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Άραβες διαμεσολαβητές προτείνουν σχέδιο απελευθέρωσης των ομήρων και λήξη του πολέμου

Γάζα: Άραβες διαμεσολαβητές προτείνουν σχέδιο απελευθέρωσης των ομήρων και λήξη του πολέμου

Κατάπαυση του πυρός για 4 μήνες με σταδιακή απελευθέρωση των ομήρων προτείνουν οι διαμεσολαβητές. Σκοπός, ο πλήρης τερματισμός του πολέμου.

Οι διεθνείς διαμεσολαβητές προτείνουν μια συμφωνία για την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων στη Γάζα με αντάλλαγμα μια κατάπαυση του πυρός για περίπου τέσσερις μήνες. Το σχέδιο που προσφέρεται στο Ισραήλ και τη Χαμάς θα οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, δήλωσαν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι το Σάββατο, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal.

Η νέα πρόταση έρχεται καθώς ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Μπιλ Μπερνς συναντάται στο Παρίσι αυτό το Σαββατοκύριακο με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, και διαπραγματευτές από τις αιγυπτιακές και ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, για συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, δήλωσαν αξιωματούχοι που γνωρίζουν το σχέδιο.

Η Χαμάς θα λάβει εγγυήσεις και από τις ΗΠΑ, ότι κατά τη διάρκεια της παύσης των μαχών, οι δύο μεριές θα επιτύχουν μια συνολική συμφωνία που θα οδηγεί σε μόνιμο τέλος του πολέμου

Η πρόταση προβλέπει μια αρχική παύση των μαχών για έξι εβδομάδες, ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων που χρειάζονται επείγουσα ιατρική φροντίδα. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει σημαντικό αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων και θα αυξήσει τη ροή βοήθειας στη Γάζα, δήλωσαν οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι. Οι επόμενες φάσεις θα έβλεπαν τη Χαμάς να απελευθερώνει ισραηλινές στρατιώτισσες, στη συνέχεια άνδρες στρατιώτες και ανθρώπινα λείψανα, είπαν οι αξιωματούχοι αυτοί.

O Γουίλιαμ ή Μπιλ Μπέρνς, διευθυντής της CIA.

Σκοπός το μόνιμο τέλους του πολέμου με εγγυήσεις και των ΗΠΑ

Σε αντάλλαγμα, η Χαμάς θα λάμβανε διεθνείς εγγυήσεις, μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ, ότι κατά τη διάρκεια της παύσης των μαχών θα επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία που θα οδηγήσει σε μόνιμο τέλος του πολέμου. Το Ισραήλ και η Χαμάς δεν έχουν ακόμη απαντήσει επίσημα στην τελευταία πρόταση, η οποία έγινε τις τελευταίες ημέρες και προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών σε βασικά ζητήματα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται συμφωνία, πρόσθεσαν.

Και οι δύο πλευρές απέρριψαν αρκετές προτάσεις που έγιναν μέσω της Αιγύπτου και του Κατάρ μετά τη λήξη της τελευταίας εκεχειρίας στις 30 Νοεμβρίου, αλλά τώρα συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό σε ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει διάφορες φάσεις και μια πιθανή μακροπρόθεσμη εκεχειρία, είπαν οι αξιωματούχοι. Η Χαμάς δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Το Ισραήλ είναι «πλήρως προσηλωμένο στην απελευθέρωση όλων των ομήρων και στην καταστροφή της Χαμάς» και «θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των ομήρων», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Η τελευταία πρόταση έρχεται καθώς μαίνονται οι μάχες στο τελευταίο μεγάλο προπύργιο της μαχητικής οργάνωσης, την πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα. Το Ισραήλ λέει ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς κρύβονται σε σήραγγες κάτω από το Χαν Γιουνίς μαζί με μερικούς τουλάχιστον από τους ομήρους. Ο πόλεμος έχει προκαλέσει καταστροφικό φόρο αίματος στους 2,2 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν πλέον εκτοπιστεί εντός του θύλακα και αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων, καθαρού νερού και άλλων βασικών αγαθών.

Ο διευθυντής της CIA θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, με στόχο την εξεύρεση λύσης στην ομηρία των ισραηλινών και την λύση της πολιορκία της Γάζας.

Τεράστιος ο φόρος αίματος στην Παλαιστίνη

Περισσότεροι από 26.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στη Γάζα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Λωρίδας της Γάζας. Από τους 26.000 νεκρούς περίπου οι 18.000 είναι γυναίκες και παιδιά. Το Ισραήλ και η Χαμάς εξακολουθούν να απέχουν πολύ σε βασικά ζητήματα, όπως το πότε οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τη Γάζα και πότε θα επιτραπεί στους Παλαιστίνιους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με ισραηλινές εντολές εκκένωσης να επιστρέψουν, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Τον Νοέμβριο απελευθερώθηκαν 105 όμηροι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ισραηλινοί πολίτες, γυναίκες και παιδιά, σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ και μια εβδομαδιαία κατάπαυση του πυρός. Περίπου 130 όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα, ανάμεσά τους 19 γυναίκες και δύο παιδιά, σύμφωνα με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Ορισμένες από τις γυναίκες είναι ισραηλινοί στρατιώτες. Πέντε από τις γυναίκες ομήρους είναι νεκρές, δήλωσαν οι ισραηλινές αρχές.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Κατάρ θα πρέπει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων, εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά από εβδομάδες τεταμένων διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία για τους ομήρους. Η επιστροφή του επικεφαλής της CIA αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις συνομιλίες. Ο Μπερνς έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις αμερικανικές διπλωματικές προσπάθειες γύρω από τη Γάζα και ήταν βασικός διαπραγματευτής στην εβδομαδιαία εκεχειρία του περασμένου Νοεμβρίου.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024