Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Κόντρα με το Κατάρ για τις δηλώσεις Νετανιάχου και την απάντηση του υπ. Εξωτερικών του εμιράτου

Ισραήλ: Κόντρα με το Κατάρ για τις δηλώσεις Νετανιάχου και την απάντηση του υπ. Εξωτερικών του εμιράτου

Εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εωτερικών του Κατάρ απάντησε στις φερόμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ όπως μεταδόθηκαν στην ισραηλινή τηλεόραση. Η κόντρα συνεχίστηκε.

Όπως μεταφέρουν οι Times of Israel σε μια ηχογράφηση που προβλήθηκε την Τρίτη από την ισραηλινή τηλεόραση, ο Νετανιάχου ακούστηκε να επικρίνει το Κατάρ για το ρόλο του ως μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις για την ομηρία με την τρομοκρατική οργάνωση και φάνηκε να εκφράζει απογοήτευση για τις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν άσκησαν μεγαλύτερη πίεση στο κράτος του Κόλπου, «το οποίο είναι κορυφαίος προστάτης της Χαμάς και φιλοξενεί τους ηγέτες της».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ να απαντήσει μέσω του εκπροσώπου του και με την σειρά τους να απαντήσουν ξεχωριστά ο ακροδεξιός υπ. Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμόντριχ και λογαρισμός στο twitter που εκπροσωπεί όλο το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ.

«Τα σχόλια αυτά, αν επαληθευτούν, είναι ανεύθυνα και καταστροφικά για τις προσπάθειες να σωθούν αθώες ζωές, αλλά δεν προκαλούν έκπληξη» αναφέρει το Κατάρ

Αυτό ουσιαστικά δυσχαιρένει τις προσπάθειες για απελευθέρωση των ομήρων ή ανταλλαγή αιχμαλώτων, καθώς δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο εκ των πέντε διαπραγματευτών (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ, Ισραήλ, Χαμάς).

Η απάντηση του Κατάρ μέσω του επίσημου εκπροσώπου του υπ Εξωτερικών Dr. Αλ Ανσάρι

Ο εκπρόσωπος του εμιράτου, όχι μόνο υπεραμύνθηκε του ρόλου του Κατάρ, αλλά στάθηκε στον ρόλο της χώρας στις διαπραγματεύσεις. «Είμαστε έκπληκτοι από τις υποτιθέμενες παρατηρήσεις που αποδίδονται στον Ισραηλινό πρωθυπουργό σε διάφορα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Κατάρ. Τα σχόλια αυτά, αν επαληθευτούν, είναι ανεύθυνα και καταστροφικά για τις προσπάθειες να σωθούν αθώες ζωές, αλλά δεν προκαλούν έκπληξη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου συνέχισε εξηγώντας τον ρόλο του Κατάρ στην δημιουργία ενός πλαισίου συμφωνίας. «Εδώ και μήνες και μετά από μια επιτυχημένη διαμεσολάβηση πέρυσι που οδήγησε στην απελευθέρωση περισσότερων από εκατό ομήρων, το Κατάρ συμμετέχει σε τακτικό διάλογο με τα διαπραγματευόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών θεσμών, προσπαθώντας να δημιουργήσει το πλαίσιο για μια νέα συμφωνία για τους ομήρους και την άμεση είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

«Εάν οι αναφερόμενες παρατηρήσεις αποδειχθούν αληθινές, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός το μόνο που θα κάνει είναι να παρεμποδίζει και να υπονομεύει τη διαδικασία διαμεσολάβησης, για λόγους που φαίνεται να εξυπηρετούν την πολιτική του καριέρα αντί να θέτει ως προτεραιότητα τη διάσωση αθώων ζωών, συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών ομήρων. Αντί να ασχολείται με τις στρατηγικές σχέσεις του Κατάρ με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ελπίζουμε ο Νετανιάχου να αποφασίσει να λειτουργήσει με καλή πίστη και να επικεντρωθεί στην απελευθέρωση των ομήρων».

Στον υπουργό απάντησε το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ από τον επίσημο λογαριασμό του και ο ισραηλινός ΥΠΟΙΚ

Αρχικά κάτω από την ανάρτηση απάντησε το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ Διερωτώμενο «Το Κατάρ διέκοψε κάθε χρηματοδότηση προς τη Χαμάς και έδιωξε την ηγεσία της Χαμάς από τη Ντόχα; Αν η απάντηση είναι όχι, τότε το Κατάρ θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα για να πιέσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους.» Ύστερα απάντησε ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς προσχωρώντας στην κριτική του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά του Κατάρ, κατηγορώντας το ότι «υποστηρίζει και χρηματοδοτεί την τρομοκρατία».

Γράφοντας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, ο Σμότριχ έγραψε ότι «το Κατάρ είναι μια χώρα που υποστηρίζει και χρηματοδοτεί την τρομοκρατία. Είναι προστάτης της Χαμάς και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη σφαγή ισραηλινών πολιτών από τη Χαμάς. Η στάση της Δύσης απέναντι στο Κατάρ είναι υποκριτική και βασίζεται σε άκυρα οικονομικά συμφέροντα. Η Δύση μπορεί και πρέπει να ασκήσει πολύ ισχυρότερη πίεση στο Κατάρ και να επιφέρει την άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

«Ένα πράγμα είναι βέβαιο: Το Κατάρ δεν θα έχει ούτε ίχνος ανάμειξης στη Γάζα την επομένη του πολέμου», πρόσθεσε. Το σχόλιο του Σμότριτς έγινε μετά την δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ την Τετάρτη ότι είναι «σοκαρισμένος» από τον ισχυρισμό του Νετανιάχου ότι «το Κατάρ ουσιαστικά δεν διαφέρει σε τίποτα από τον ΟΗΕ ή τον Ερυθρό Σταυρό και υπό μια ορισμένη έννοια είναι ακόμη πιο προβληματικό». Με άλλους σχολιαστές να σημειώνουν πως ήταν το Ισραήλ που παρότρυνε το Κατάρ να βοηθά οικονομικά την Χαμάς.

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024