Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Συζητήσεις στο Νταβός με Κατάρ για τους ομήρους, με Ιράκ και Ιρακινό Κουρδιστάν για το Ιράν

ΗΠΑ: Συζητήσεις στο Νταβός με Κατάρ για τους ομήρους, με Ιράκ και Ιρακινό Κουρδιστάν για το Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, είχε συζήτηση στο Νταβός της Ελβετίας για τους ομήρους με τις ΗΠΑ. Ενώ οι ΗΠΑ συνομίλησαν για την περιφερειακή σταθερότητα με Ιράκ και Ιρακινό Κουρδιστάν.

Όλα τα μέτωπα σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια και τους ομήρους άνοιξαν μέσα σε λίγες ώρες. Το Ισραήλ και η Χαμάς ήρθαν σε συμφωνία που περιλαμβάνει την ειδική φαρμακευτική περίθαλψη των ομήρων, με σκευάσματα που δεν υπάρχαν στην διάθεση της Χαμάς λόγω του αποκλεισμού.

Ταυτόχρονα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, συνομίλησε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός με τους πρωθυπουργούς του Κατάρ, του Ιράκ και του Ιρακινού Κουρδιστάν.

ΗΠΑ και Κατάρ συζήτησαν την επείγουσα προσπάθεια απελευθέρωσης όλων των εναπομεινάντων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς

Την ατζέντα τους απασχόλησαν οικονομικά θέματα, η περιφερειακή ασφάλεια, το Ιράν και το ζήτημα των ομήρων και ειδικά των αμερικανών ομήρων.

Στην αποστολή των ΗΠΑ στο Νταβός βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

H ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που επιβεβαίωσε την είδηση – Οι συζητήσεις των ΗΠΑ στο Νταβός

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν «συναντήθηκε σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι. Και τα δύο μέρη συζήτησαν την επείγουσα προσπάθεια απελευθέρωσης όλων των εναπομεινάντων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών πολιτών, καθώς και τις τρέχουσες πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της αυξημένης και διαρκούς πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές στη Γάζα».

Ο ίδιος σύμβουλος, πάλι στο Νταβός, συζήτησε μια σειρά θεμάτων με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Σία Αλ Σουντάνι, συμπεριλαμβανομένων της επίθεσης του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ερμπίλ στο Ιράκ κοντά στο Αμερικαννικό προξενείο και «τη σημασία της διατήρησης μιας ισχυρής διμερούς εταιρικής σχέσης, όπως περιγράφεται στη Συμφωνία Στρατηγικού Πλαισίου».

Οι Σάλιβαν και Σουντάνι «συζήτησαν τη σημασία της παύσης των επιθέσεων κατά του προσωπικού των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία και δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης, βιώσιμης αμυντικής εταιρικής σχέσης». Πιθανώς να υπάρχουν διεργασίες σχετικά με την παραμονή ή όχι των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, την ώρα που ο Σάλιβαν «έφερε μαζί του» και πρόσκληση του προέδρου Μπάιντεν προς τον πρωθυπουργό Σουντάνι.

Ο Μασούντ Μαρζανί συναντήθηκε στο Νταβός με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

Συνάντηση στο Νταβός και με τον Μασούντ Μαρζανί, μαζί με τα συλλυπητήρια για την Ιρανική επίθεση

Ο Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε στο Νταβός της Ελβετίας και με τον πρωθυπουργό του Ιρακινού Κουδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, καταδικάζοντας τις επιθέσεις του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους την προηγούμενη ημέρα στην πρωτεύουσα της περιοχής του Κουρδιστάν, το Ερμπίλ. Οι Σάλιβαν και Μπαρζανί συζήτησαν επίσης τη σημασία της επανέναρξης των εξαγωγών πετρελαίου και της διατήρησης των οικονομικών ροών από το ομοσπονδιακό Ιράκ προς την περιοχή του Κουρδιστάν για τη στήριξη της σταθερότητας και των μέσων διαβίωσης της περιοχής.

Αυτές οι συζητήσεις έγιναν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις του Κατάρ με την Χαμάς και το Ισραήλ για την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ακόμα, ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, «ενδιαφερόμενες» αραβικές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται πάνω σε μια ιδέα για μια ενιαία παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα μπορούσε να προσελκύσει κεφάλαια για την ανοικοδόμηση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας σε συνέντευξή του στο Νταβός.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024