Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμμαχία: Οι ΥΠΕΞ του Ιράν και της Ρωσίας ζητούν την ολοκλήρωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας

Συμμαχία: Οι ΥΠΕΞ του Ιράν και της Ρωσίας ζητούν την ολοκλήρωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τη Δευτέρα, οι Αμίρ-Αμπντολαχιάν και Λαβρόφ, υπουργοί εξωτερικών Ιράν και Ρωσίας συζήτησαν τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τη Δευτέρα, οι Χ. Αμίρ-Αμπντολαχιάν και ο Σεργκέι Λαβρόφ αντάλλαξαν απόψεις για ορισμένα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και για τις περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τονίζοντας την αποφασιστικότητα των δύο χωρών να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η εφαρμογή των υπολοίπων συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών θα πραγματοποιηθεί με σοβαρότητα. Όπως πρακτικά ζητήματα που αφορούν το διμερές εμπόριο και την οικονομική συνεργασία, καθώς και τη συνεργασία στις μεταφορές, την εφοδιαστική αλυσίδα και άλλους τομείς.

Αναφερόμενος στις σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή, ιδίως στη Γάζα, ο κορυφαίος Ιρανός διπλωμάτης επανέλαβε ότι «η συνέχιση των επιθέσεων του σιωνιστικού καθεστώτος στη Γάζα και ο παρεμβατικός ρόλος των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη ανασφάλεια στην περιοχή».

Οι πληροφορίες από το Ιράν έκαναν λόγο πως οι δύο υπουργοί εξωτερικών κυρίως συζήτησαν για τα θέματα της Μ. Ανατολής.

Τι περιέγραψαν οι Ιρανικές πηγές ενημέρωσης

Περιγράφοντας τις επιθέσεις στην Υεμένη ως στρατηγικό λάθος των ΗΠΑ, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν υπογράμμισε ότι «οι ΗΠΑ επιδιώκουν να στρατιωτικοποιήσουν την Ερυθρά Θάλασσα με το πρόσχημα της επιβολής ενός νέου ψηφίσματος, αλλά αναμφίβολα τέτοιες ενέργειες θα αυξήσουν την ανασφάλεια στην περιοχή».

Ο Λαβρόφ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τους δεσμούς της Τεχεράνης και της Μόσχας στρατηγικούς και φιλικούς, σημειώνοντας ότι «η Ρωσία είναι σταθερά προσηλωμένη στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράν», συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης των ιρανικών νησιών στον Περσικό Κόλπο. «Αυτή είναι η αμετάβλητη θέση της Μόσχας και δεν πρέπει ποτέ να αμφισβητηθεί» φέρεται να δήλωσε.

Επισημαίνοντας την τρέχουσα κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, τόνισε ότι είναι αποτέλεσμα της κλιμάκωσης στην Παλαιστίνη, η οποία έχει δημιουργήσει μια τεταμένη κατάσταση για την περιοχή και άλλες χώρες.

Οι ρωσικές πηγές ανέφεραν πως οι δύο πλευρές διευθέτησαν λεπτομέρειες της μεταξύ τους αμυντικής και εμπορικής συνεργασίας, ενώ ταυτόχρονα μίλησαν και για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή.

Οι πληροφορίες από τις ρωσικές πηγές

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Οι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν έντονα τις ευρείας κλίμακας επιθέσεις στην Υεμένη που πραγματοποίησε ομάδα χωρών με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία. Μίλησαν «υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και της εξασφάλισης απρόσκοπτης ανθρωπιστικής πρόσβασης στον θύλακα για την παροχή επείγουσας βοήθειας στον υποφέροντα άμαχο πληθυσμό».

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξη των επαφών και του συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, τονίζοντας τη «σταθερή αμοιβαία δέσμευση στις θεμελιώδεις αρχές των ρωσοϊρανικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου του άνευ όρων σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και άλλων αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες θα επιβεβαιωθούν στη μεγάλη συνθήκη που ετοιμάζεται για υπογραφή από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA και ρωσικά μέσα.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024