Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπάιντεν: Μήνυμά μου στο Ιράν οι βομβαρδισμοί στην Υεμένη - «Τρομοκρατική» οργάνωση οι Χούθι

Μπάιντεν: Μήνυμά μου στο Ιράν οι βομβαρδισμοί στην Υεμένη – «Τρομοκρατική» οργάνωση οι Χούθι

Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν αν συνεχίσουν την απαράδεκτη συμπεριφορά τους, είπε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

Ευθεία απειλή προς το Ιράν εξαπέλυσε την Παρασκευή (13/1) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, όπου ο κίνδυνος μιας γενικευμένης σύρραξης γίνεται ολοένα και πιο υπαρκτός.

Μήνυμά μου στο Ιράν οι βομβαρδισμοί στην Υεμένη

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά από τα αμερικανικο-βρετανικά πλήγματα στο έδαφος της Υεμένης, τις οποίες παραχώρησε στο περιθώριο ενός ταξιδιού στην Πενσυλβάνια, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι εν λόγω βομβαρδισμοί αποτελούν το μήνυμά του προς το Ιράν.

Η Ουάσιγκτον εξαπέλυσε έναν μαζικό εναέριο βομβαρδισμό κατά στρατιωτικών στόχων και των χώρων εκτόξευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών των μαχητών, συνεργαζόμενη με τις βρετανικές δυνάμεις και υποστηριζόμενη από έναν συνασπισμό που περιλαμβάνει τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και το Μπαχρέιν.

Σε άλλη διάσταση η κόντρα

Μέσω της παραπάνω δήλωσης, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αλλάζει το επίπεδο των προειδοποιήσεων της Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη, κάνοντας λόγο για στρατιωτική επέμβαση στο έδαφος της χώρας.

Οι εντάσεις μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης έχουν οξυνθεί εδώ κι εβδομάδες, από τότε που η σύμμαχός της πρώτης, η Χαμάς, εξαπέλυσε την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ενώ η Χεζμπολάχ, η στρατιωτική ομάδα που ελέγχει μεγάλο μέρος του νότιου Λιβάνου, έχει εντείνει τις εκτοξεύσεις ρουκετών πέρα ​​από τα σύνορα της χώρας.

«Τρομοκρατική» οργάνωση οι Χούθι

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε «τρομοκρατική» οργάνωση τις δυνάμεις των Χούθι μετά τις δεκάδες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια σε όλη την Υεμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Δήλωσε επίσης ότι «θεωρεί» πως τα αμερικανικά πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη δεν προκάλεσαν «απώλειες αμάχων». «Θεωρώ ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων, γι’ αυτόν τον λόγο επίσης (τα πλήγματα) έχουν επιτυχία», δήλωσε σε σύντομη συζήτηση με δημοσιογράφους καθώς επισκεπτόταν ένα κατάστημα στο Άλενταουν της Πενσυλβάνια.

Κόντρα στην επίσημη θέση των ΗΠΑ;

Αυτή η δήλωση του Μπάιντεν της Παρασκευή, περί «τρομοκρατικής» οργάνωσης, έρχεται σε αντίθεση με τον αποχαρακτηρισμό των Χούθι ως τρομοκρατικής οργάνωσης από τις ΗΠΑ, το 2021.

Μετά από τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, στις ΗΠΑ συζητείται το ενδεχόμενο να τους χαρακτηρίσουν εκ νέου ως τρομοκρατική οργάνωση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον δήλωναν ότι οι αεροπορικές επιδρομές τους στην Υεμένη, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχεται από τους Χούθι, πραγματοποιούνται εν είδει αντιποίνων μετά τις επί μήνες επιθέσεις του κινήματος αυτού εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτό το άλλαξε την Παρασκευή ο Μπάιντεν, βάζοντας στο κάδρο και το Ιράν.

Μαζί με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, οι Χούθι αποτελούν μέρος του «Άξονα Αντίστασης» υπό την ηγεσία του Ιράν, που αντιτίθεται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ισραήλ.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι δηλώνουν ότι οι επιθέσεις τους αποτελούν την απάντησή τους στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα.

Φωτογραφία από τις δυτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη (ξημερώματα Παρασκευής)

Με φόντο το Ιράν η Ερυθρά Θάλασσα

Η Ερυθρά Θάλασσα δεν είναι το μόνο hotspot όπου οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους αντιμετωπίζουν το Ιράν και τους εταίρους του.

Τον Νοέμβριο, μαχητικά αεροσκάφη F-15 των ΗΠΑ έπληξαν μια εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων στην ανατολική Συρία που το Πεντάγωνο λέει ότι χρησιμοποιήθηκε από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και τους σιίτες μαχητές που υποστηρίζει στη κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

Η απάντηση ήρθε μετά από τον τραυματισμό δεκάδων Αμερικανών στρατιωτών σε επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία που συνδέονται με την Τεχεράνη.

Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς πήγε επίσης να επεκταθεί νωρίτερα τον Ιανουάριο, μετά από έκρηξη που σκότωσε στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, έναν από τους διοικητές της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Η Χεζμπολάχ υποσχέθηκε μια ταχεία απάντηση κι έκτοτε οι εντάσεις στα σύνορα των δυο χωρών έχουν οξυνθεί σημαντικά, με Ισραηλινούς πολίτες να απομακρύνονται από τα σπίτια τους σε πόλεις και χωριά που βρίσκονται κοντά στα σύνορα.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024