Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΝΑΤΟ: «Αμυντικά» τα χτυπήματα εναντίον των Χούθι - Κατά ΗΠΑ και Βρετανίας η Τουρκία

ΝΑΤΟ: «Αμυντικά» τα χτυπήματα εναντίον των Χούθι – Κατά ΗΠΑ και Βρετανίας η Τουρκία

«Τα πλήγματα είχαν σκοπό να διατηρήσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε μία από τις πιο σημαντικές θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο»

Το ΝΑΤΟ εκτίμησε σήμερα πως τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη ήταν «αμυντικά» και κάλεσε τους τελευταίους να θέσουν τέλος στις επιθέσεις τους.

«Τα πλήγματα αυτά ήταν αμυντικά και είχαν σκοπό να διατηρήσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε μία από τις πιο σημαντικές θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο», δήλωσε ο Ντίλαν Γουάιτ, εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «οι επιθέσεις των Χούθι πρέπει να λάβουν τέλος».

Από την πλευρά του, το Βέλγιο δήλωσε πως εργάζεται με τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και την αποφυγή οποιασδήποτε διάχυσης, όπως ανέφερε σήμερα στο X η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Χάτζα Λαμπίμπ.

«Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις από τους Χούθι είναι ένας πραγματικός κίνδυνος για τη σταθερότητα της περιοχής και αντιπροσωπεύει μια κλιμάκωση που δεν είναι προς όφελος κανενός», ανέφερε στην ανάρτησή της στο Χ.

«Δυσανάλογη χρήση βίας» από ΗΠΑ και Βρετανία, λέει ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορεί τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για δυσανάλογη χρήση βίας, υποστηρίζοντας ότι επιδιώκουν να προκαλέσουν λουτρό αίματος στην Ερυθρά Θάλασσα.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «όλες αυτές οι ενέργειες αποτελούν δυσανάλογη χρήση βίας» που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή από τις ΗΠΑ, όπως και από το Ισραήλ στην Παλαιστίνη, ενώ κατηγόρησε και το Ηνωμένο Βασίλειο ότι κάνει βήματα σε αυτή τη διαδικασία στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Αυτοί επιδιώκουν να προκαλέσουν λουτρό αίματος στην Ερυθρά Θάλασσα» τόνισε σε δηκτικό ύφος, σε δηλώσεις του για τις επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι το Ιράν εξετάζει πώς να προστατευτεί από όλα αυτά, ενώ παρατήρησε ότι η Υεμένη με τους Χούθι λέει ότι θα δώσει την απαραίτητη απάντηση σε όλες τις δυνάμεις στην περιοχή, είτε στην Αμερική είτε στη Βρετανία, χρησιμοποιώντας όλες τις δυνάμεις της. Δηλώνουν επίσης ότι δεν υπάρχει χώρος για την παραμικρή χαλάρωση ως προς αυτό».

«Το Ισραήλ ότι έχει μετατρέψει σε λουτρό αίματος από τις 7 Οκτωβρίου την περιοχή»

«Λαμβάνουμε ειδήσεις από διαφορετικές πηγές ότι κάνουν πολύ επιτυχημένη άμυνα και αντιδρούν με επιτυχία τόσο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Βρετανίας» προσέθεσε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στις κατηγορίες για γενοκτονία κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Υποστήριξε ότι «το Ισραήλ θα καταδικαστεί με τα ντοκουμέντα που παρέδωσε η Τουρκία και θα συνεχίσει να παραδίδει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Νετανιάχου δεν βρίσκει τρύπα να κρυφτεί, δεν έχει καμία δυνατότητα υπεράσπισης».

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «τώρα έχουν αρχίσει την υπεράσπισή τους, αλλά όλα τα ντοκουμέντα που προσκομίσαμε κάνουν σοβαρή δουλειά στη Χάγη. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε όλο και περισσότερα ντοκουμέντα. Πιστεύω ότι με τα ντοκουμέντα που έχουμε καταθέσει -αυτή τη στιγμή είναι κυρίως οπτικό υλικό- με αυτά τα ντοκουμέντα το Ισραήλ θα καταδικαστεί».

Κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι έχει μετατρέψει σε λουτρό αίματος από τις 7 Οκτωβρίου την περιοχή, την οποία χαρακτήρισε υπαίθρια φυλακή. Το Ισραήλ δεν αμύνεται, αλλά κάνει επίθεση, υποστήριξε.

«Εγώ θεωρούσα των (σ.σ. Ισραηλινό) πρόεδρο Χέρτζογκ πολύ πιο ειλικρινή σε αυτό το θέμα. Τελευταία, ακολουθεί και αυτός το παράδειγμα του Νετανιάχου και άρχισε να κάνει πολύ διαφορετικές δηλώσεις. Δεν μπορούν να πετύχουν τίποτα με λεκτικές επιθέσεις προς τον Ταγίπ Ερντογάν. Δεν μπορούν να τελειώσουν τον Ταγίπ Ερντογάν με λεκτικές επιθέσεις, γιατί εμείς βαδίζουμε στον δρόμο της αλήθειας. Είμαστε στο πλευρό του δικαίου, είμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων, αλλά αυτοί κάνουν ό,τι τους επιβάλλει η σκληρότητά τους. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλό. Οι καταπιεσμένοι δεν έχασαν ποτέ, οι καταπιεστές πάντα χάνουν», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024