Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ο γιος της εκτέλεσε 4 συμμαθητές του και τον καλεί ως μάρτυρα υπεράσπισης στην δίκη της

ΗΠΑ: Ο γιος της εκτέλεσε 4 συμμαθητές του και τον καλεί ως μάρτυρα υπεράσπισης στην δίκη της

Σκότωσε 4 παιδιά, τραυμάτισε άλλα 7 και έναν καθηγητή με το όπλο που του αγόρασαν οι γονείς του. Αν αυτό ακούγεται τραγικό υπάρχουν και χειρότερα στην ίδια είδηση.

Μια γυναίκα από το Μίσιγκαν που αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια για πυροβολισμούς σε σχολείο που πραγματοποίησε ο γιος της, ζητά ο κατά συρροή δολοφόνος να καταθέσει προς υπεράσπισή της, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν την Τρίτη.

Αυτό έγινε καθώς άρχισε η επιλογή των ενόρκων στη δίκη που σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες είναι πρωτοφανής και που τα άτομα που δρουν εναντίον της οπλοκατοχής, ελπίζουν ότι θα ωθήσει περισσότερους γονείς να λογοδοτήσουν για το ρόλο τους σε σχολικούς πυροβολισμούς. Χαρακτηριστικό είναι πως από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2023 είχαν σημειωθεί 90 επιθέσεις σε σχολεία.

Ο τότε 15χρονος πραγματοποίησε τους πυροβολισμούς με ένα όπλο που του αγόρασαν οι γονείς του ως χριστουγεννιάτικο δώρο.

Ο Ίθαν Κράμπλεϊ, ο οποίος ήταν 15 ετών τη στιγμή των πυροβολισμών του 2021 στο Λύκειο της Οξφόρδης, δήλωσε ένοχος το 2022 σε δύο δωδεκάδες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων για φόνο πρώτου βαθμού και τον περασμένο μήνα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή. Πραγματοποίησε τους πυροβολισμούς με ένα όπλο που του αγόρασαν οι γονείς του ως χριστουγεννιάτικο δώρο.

Ζητά να καταθέσει ο γιος της και οι ψυχίατροί του

Σε έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο στο Pontiac του Μίσιγκαν, η Σάνον Σμίθ, συνήγορος υπεράσπισης της Τζένιφερ Κράμπλεϊ, 45 ετών, ζήτησε από την δικαστή Σέριλ Μάθιουζ να αναγκάσει τον Ίθαν Κράμπλεί να καταθέσει στη δίκη της μητέρας του. Η Σμιθ ζήτησε επίσης από τη δικαστή να διατάξει τους ψυχιάτρους που έχουν θεραπεύσει τον Ίθαν Κράμπλεϊ να καταθέσουν.

Οι δικηγόροι από το Γραφείο Εφετών της Πολιτείας, οι οποίοι εκπροσωπούν τον Ίθαν καθώς ασκεί έφεση κατά της ισόβιας καταδίκης του, μάχονται κατά οποιασδήποτε διαταγής που θα υποχρέωνε τον ίδιο ή τους ψυχιάτρους που τον έχουν θεραπεύσει να καταθέσουν στη δίκη της μητέρας ή του πατέρα του. «Θα συμβουλεύσουμε τον Ίθαν να επικαλεστεί το δικαίωμά του να παραμείνει σιωπηλός», έγραψαν οι δικηγόροι του,  Ζακλίν Ουβρί και Άλισο Σουέϊν, σε μια κατάθεση της Τρίτης.

Η επιλογή των ενόρκων ξεκίνησε την Τρίτη, με τους δικηγόρους να εργάζονται για την τοποθέτηση 12 ενόρκων και πέντε αναπληρωματικών από μια ομάδα τουλάχιστον 300 ενόρκων. Η Τζένιφερ και Τζέιμς Κράμπλεϊ, 47 ετών, δικάζονται χωριστά αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τέσσερις ανθρωποκτονίες στα τέλη του 2021. Από τότε παραμένουν στη φυλακή. Η δίκη του Τζέιμς Κράμπλεϊ αρχίζει στις 5 Μαρτίου.

O κοινωνικός διάλογος γύρω από την υπόθεση τίθεται στο αν οι γονείς κρατούν τα όπλα μακριά από τα παιδιά, την ώρα που πολλά όπλα τα αγοράζουν οι γονείς στα παιδιά τους.

Απαγόρευση της οπλοκατοχής; Όχι. Το ζήτημα εδώ που τίθεται είναι… η ασφαλής αποθήκευση των όπλων

Όταν ανακοινώθηκαν οι κατηγορίες, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι η αποτυχία των Κράμπλεϊ να ασφαλίσουν το όπλο στο σπίτι τους και να ανταποκριθούν στις προειδοποιήσεις ότι ο γιος τους, Ίθαν, ήταν βίαιος και διαταραγμένος, δικαιολογεί τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ανέφεραν σε δικαστικά έγγραφα ότι οι Κράμπλεϊ δεν μπορούσαν να γνωρίζουν ότι ο γιος τους επρόκειτο να πραγματοποιήσει τον πυροβολισμό. Νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι οι δίκες των γονέων ανοίγουν νέους νομικούς δρόμους. Ο Josh Horwitz, συνδιευθυντής του Johns Hopkins Center for Gun Violence Solutions, δήλωσε ότι οι γονείς σχολικών εκτελεστών συχνά δεν λογοδοτούν λόγω του αισθήματος ότι «έχουν περάσει αρκετά» ή λόγω της χαλαρής εφαρμογής μέτρων όπως οι νόμοι περί ασφαλούς αποθήκευσης.

Η απόδοση περισσότερων ευθυνών στους γονείς, όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο, είναι ένα σημαντικό βήμα, δήλωσε ο Horwitz, δεδομένου ότι μελέτες του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έχουν δείξει ότι περίπου το 75% όλων των σχολικών εκτελεστών απέκτησαν τα όπλα τους στο σπίτι. «Σπάνια οι δράστες πυροβολισμών σε γυμνάσια βγαίνουν έξω και αγοράζουν όπλα από οπλοπωλείο», δήλωσε ο Horwitz. «Το ευρύτερο μάθημα από αυτή την υπόθεση είναι ότι κάθε γονέας που είναι κάτοχος όπλου έχει ένα ρόλο να παίξει και αυτός είναι η ασφαλής και ασφαλής αποθήκευση των πυροβόλων όπλων».

Οι Κράμπλεϊ κλήθηκαν στο σχολείο το πρωί των πυροβολισμών και τους είπαν ότι ο Ίθαν χρειαζόταν επειγόντως συμβουλευτική και ότι έπρεπε να τον πάρουν στο σπίτι του, δήλωσαν οι εισαγγελείς. Οι γονείς αντιστάθηκαν στην ιδέα να πάρουν τον γιο τους στο σπίτι και δεν έψαξαν το σακίδιό του ούτε τον ρώτησαν για το όπλο.

«Αίμα παντού», «Η ζωή μου είναι άχρηστη» και «Οι σκέψεις δεν σταματούν – βοηθήστε με»

Τέσσερις ημέρες πριν από τους πυροβολισμούς της 30ης Νοεμβρίου 2021, ο Ίθαν συνόδευσε τον πατέρα του σε ένα οπλοπωλείο, όπου ο Τζέιμς Κράμπλεϊ αγόρασε ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών, δήλωσαν οι εισαγγελείς. Ο Ethan δημοσίευσε φωτογραφίες του όπλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας: «Μόλις πήρα τη νέα μου ομορφιά σήμερα» και προσθέτοντας ένα emoji καρδιάς. Την επόμενη ημέρα η μητέρα του δημοσίευσε ότι οι δυο τους βρίσκονταν σε σκοπευτήριο όπλων «δοκιμάζοντας το νέο του χριστουγεννιάτικο δώρο», δήλωσε η εισαγγελέας της κομητείας Όκλαντ Κάρεν ΜακΝτόναλντ όταν ανακοίνωσε τις κατηγορίες εναντίον των γονέων.

Μια ημέρα πριν από τους πυροβολισμούς στο σχολείο, περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια του Ντιτρόιτ, ένας δάσκαλος βρήκε τον Ίθαν Κράμπλεϊ να χρησιμοποιεί το έξυπνο τηλέφωνό του για να αναζητά πυρομαχικά και ειδοποίησε τους σχολικούς αξιωματούχους. Οι αξιωματούχοι άφησαν μηνύματα για τη μητέρα του, τα οποία δεν απαντήθηκαν. Η μητέρα του του έστειλε αργότερα μήνυμα: «LOL, δεν είμαι θυμωμένη μαζί σου. Πρέπει να μάθεις να μην σε πιάνουν».

Το πρωί της ημέρας των πυροβολισμών, ένας δάσκαλος ανακάλυψε σχέδια του Ίθαν Κράμπλεϊ που απεικόνιζαν ένα πιστόλι, μια σφαίρα και μια αιμορραγούσα φιγούρα δίπλα στις λέξεις «Αίμα παντού», «Η ζωή μου είναι άχρηστη» και «Οι σκέψεις δεν σταματούν – βοηθήστε με». Οι Κράμπλεϊ κλήθηκαν στο σχολείο το πρωί των πυροβολισμών και τους είπαν ότι ο Ίθαν χρειαζόταν επειγόντως συμβουλευτική και ότι έπρεπε να τον πάρουν στο σπίτι του, δήλωσαν οι εισαγγελείς. Οι γονείς αντιστάθηκαν στην ιδέα να πάρουν τον γιο τους στο σπίτι και δεν έψαξαν το σακίδιό του ούτε τον ρώτησαν για το όπλο. Ο Ίθαν επέστρεψε στην τάξη και αργότερα βγήκε από μια τουαλέτα με το όπλο και άρχισε να πυροβολεί, λένε οι εισαγγελείς.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024