Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ενενήντα επιθέσεις σε σχολεία από την αρχή του χρόνου στις ΗΠΑ

Ενενήντα επιθέσεις σε σχολεία από την αρχή του χρόνου στις ΗΠΑ

Πέρυσι σημειώθηκαν 303 περιστατικά, ο μεγαλύτερος αριθμός από κάθε άλλη χρονιά από το 1970.

Οι ερευνητές στο Νάσβιλ μελέτησαν χθες ένα «μανιφέστο» που έγραψε η 28χρονη πρώην μαθήτρια χριστιανικού σχολείου, η οποία πυροβόλησε και σκότωσε τρία παιδιά και τρεις ενήλικες τη Δευτέρα στο σχολείο, ελπίζοντας να μάθουν το κίνητρο της πιο πρόσφατης μαζικής δολοφονίας στις ΗΠΑ.

Οι αστυνομικοί σκότωσαν τη δράστιδα, που αναγνωρίστηκε από τις Αρχές ως μια τρανς πρώην μαθήτρια ονόματι Οντρεϊ Ελίζαμπεθ Χέιλ, όταν εισέβαλε στο σχολείο και άρχισε να πυροβολεί.

«Στο Νάσβιλ, αυτή είναι η χειρότερη μέρα μας, αλλά θα μπορούσε να ήταν χειρότερη χωρίς την άμεση ανταπόκριση της αστυνομίας. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό», δήλωσε ο δήμαρχος του Νάσβιλ Τζον Κούπερ σε συνέντευξή του στο CNN, σημειώνοντας ότι η επίθεση ήταν «σαφώς σχεδιασμένη» από τη Χέιλ με βάση το μανιφέστο που βρήκαν οι Αρχές. Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί επισήμως κάποιο κίνητρο για τις δολοφονίες.

Η επίθεση αυτή ήταν η 90ή σε σχολείο φέτος, σύμφωνα με ιστοσελίδα που καταγράφει τη χρήση όπλων σε σχολικούς χώρους.

Πέρυσι σημειώθηκαν 303 τέτοια περιστατικά, ο μεγαλύτερος αριθμός από κάθε άλλη χρονιά από το 1970. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Νάσβιλ Τζον Ντρέικ δήλωσε ότι η Χέιλ αυτοπροσδιορίζεται ως τρανσέξουαλ. Παρ΄όλα αυτά, η Χέιλ φάνηκε να χρησιμοποιεί αρσενικές αντωνυμίες για να προσδιορίσει τον εαυτό της σε σελίδα στο LinkedIn, όπου αναφέρονταν πρόσφατες θέσεις εργασίας στον τομέα του γραφικού σχεδιασμού και της παράδοσης προϊόντων παντοπωλείων.

Η δυσαρέσκεια

Μεταξύ των διαφόρων στοιχείων που εξετάζονται από την αστυνομία και τους πράκτορες του FBI που διεξάγουν την έρευνα ήταν κάποια γραπτά της, συμπεριλαμβανομένου του μανιφέστου και ενός λεπτομερούς, σχεδιασμένου με το χέρι, χάρτη του σχολείου που έδειχνε διάφορα σημεία εισόδου, δήλωσε ο Ντρέικ. Πρόσθεσε ότι το μανιφέστο «δείχνει πως επρόκειτο να πυροβολήσει σε πολλές τοποθεσίες και ότι το σχολείο ήταν μία από αυτές». Κατά την εκτίμηση της αστυνομίας, το σχολείο είχε επιλεγεί για επίθεση, αλλά τα θύματα ήταν τυχαίοι στόχοι. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η Χέιλ έτρεφε «κάποια δυσαρέσκεια επειδή έπρεπε να πάει σε αυτό το σχολείο» ως παιδί.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ δήλωσε χθες ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ήδη λάβει με διάταγμα πολλαπλά μέτρα που σχετίζονται με την οπλοκατοχή, αλλά ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα από τους νομοθέτες προκειμένου να θεσπιστούν ολοκληρωμένοι νόμοι για την ασφάλεια των όπλων, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης της απαγόρευσης των ημιαυτόματων. «Χρειαζόμαστε τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο να δείξουν θάρρος», τόνισε. «Αρκετά, αρκετά, αρκετά». Λίγες ώρες μετά τους πυροβολισμούς, ο Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τους νομοθέτες να ψηφίσουν αυστηρότερη νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση της οπλοκατοχής. «Πρέπει να δράσουν. Η ώρα είναι τώρα», πρόσθεσε η Ζαν-Πιερ.

Με δύο όπλα

Η Χέιλ, οπλισμένη με δύο όπλα, το ένα εκ των οποίων ημιαυτόματο, καθώς και ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών, εισήλθε στο σχολείο πυροβολώντας από το παράθυρο μιας πλαϊνής πόρτας. Το βίντεο από κάμερα παρακολούθησης που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από την αστυνομία δείχνει την ύποπτη, η οποία φοράει παντελόνι παραλλαγής και μαύρο γιλέκο πάνω από λευκό μπλουζάκι, να πυροβολεί το τζάμι μιας εξωτερικής πόρτας αφότου έφτασε στο κτίριο με αυτοκίνητο. Το υλικό τη δείχνει στη συνέχεια να κινείται στους διαδρόμους του σχολείου, καθώς αναβοσβήνουν τα φώτα συναγερμού.

Το Μητροπολιτικό Αστυνομικό Τμήμα του Νάσβιλ άρχισε να λαμβάνει κλήσεις για έναν δράστη στις 10.13 π.μ. και οι αστυνομικοί που έφτασαν ανέφεραν ότι άκουσαν πυροβολισμούς από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου. Δύο αστυνομικοί από πενταμελή ομάδα πυροβόλησαν τη Χέιλ σε χώρο του λόμπι και εξέπνευσε λίγο αργότερα. Οι τρεις μαθητές που έχασαν τη ζωή τους ήταν ηλικίας 9 ετών. Δολοφονήθηκαν επίσης ο 61χρονος επιστάτης Μάικ Χιλ, η 61χρονη δασκάλα Σίντια Πικ και η 6οχρονη διευθύντρια Κάθριν Κουνς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024