Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα παθολογικά αίτια για επτά συμπεριφορές της γάτας

Τα παθολογικά αίτια για επτά συμπεριφορές της γάτας

Γιατί σταματά να κάνει άλματα μία γάτα; Ποιος είναι ο λόγος που βγάζει σάλια την ώρα που τρώει;

Οι γάτες είναι επιρρεπείς σε πολλές ασθένειες.

Γι΄ αυτό όσοι έχουν γατούλες είναι καλό, να ενημερώνονται από τον κτηνίατρό τους για τις απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι ψιψίνες τους. Γιατί η πρόληψη είναι το καλύτερο «φάρμακο».

Τους παθολογικούς λόγους στους οποίους οφείλονται επτά συμπεριφορές της γάτας επισημαίνει η κτηνίατρος, Χρύσα Λαγουδάκη.

«Οι συμπεριφορές που δείχνουν ότι μια γάτα δεν είναι καλά στην υγεία της είναι:

1. Πηγαίνει στην άμμο της αλλά δεν κάνει την ανάγκη της και νιαουρίζει με πόνο: Η γάτα εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά γιατί έχει ουρολοίμωξη. Κι αν είναι αρσενικός γάτος τότε η συμπεριφορά αυτή οφείλεται στην έμφραξη ουρήθρας. Δηλαδή έχει φύγει λίθος από την ουρήθρα και δεν επιτρέπει στα ούρα να βγουν. Επίσης, μπορεί η γάτα να πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια.

2. Κάνει πολύ συχνά εμετούς: Ο εμετός της γάτας μπορεί να είναι από το πιο απλό, όπως τριχόμπαλες/τριχοβεζωάρια μέχρι και κάτι πιο σοβαρό. Δηλαδή, τον εμετό να της τον προκαλούν οι τριχόμπαλες/ τριχοβεζωάρια ή να πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια. Ή να έχει προβλήματα με το ήπαρ.

Όταν μια γάτα είναι υποτονική μπορεί να έχει αναιμία

3. Σταμάτησε να κάνει άλματα: Τα αρθριτικά προβλήματα είναι αιτία για να μην κάνει άλματα η γάτα.

4. Τρώει και είναι αδύνατη ή είναι παχιά ενώ δεν τρώει υπερβολικά: Η γάτα μπορεί να αντιμετωπίζει ορμονικά προβλήματα, δηλαδή να πάσχει για παράδειγμα, από υπερθυρεοειδισμό ή διαβήτη.

5. Προσπαθεί να φάει και βγάζει σάλια: Τα σάλια μπορεί να προέρχονται από στοματίτιδα.
Η στοματίτιδα μπορεί να προκαλείται από τρία λοιμώδη νοσήματα τα οποία είναι τα εξής: 1) ο ιός της ανοσοανεπάρκειας, 2) ο ιός της λευχαιμίας και 3) η λοιμώδης περιτονίτιδα. Το σύνηθες, που προκαλεί στοματίτιδες, είναι ο ιός της λευχαιμίας.

Επίσης, η στοματίτιδα μπορεί να προκληθεί από συστημικό νόσημα, μια νεφρική ανεπάρκεια. Αν αυτά αποκλειστούν, τότε μιλάμε για ιδιοπαθή στοματίτιδα της γάτας, η οποία προσβάλει τη γάτα πολύ συχνά.

6. Η γάτα είναι υποτονική: Όταν μια γάτα είναι υποτονική μπορεί να έχει αναιμία εξαιτίας κάποιου αιμοπαράσιτου, δηλαδή από ψύλλους. Αλλά μπορεί να έχει κάτι πιο σοβαρό, όπως είναι η νεοπλασία στο συκώτι, στη σπλήνα ή ένα λέμφωμα.

7. Σταμάτησε να γουργουρίζει: Η γάτα μπορεί να σταματήσει να γουργουρίζει για όλους τους λόγους που προαναφέραμε ή για κάποιους από αυτούς.

Σε όλα αυτά, οι γάτες έχουν προδιάθεση. Οπότε, είναι καλό από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους να υποβάλλονται σε βιοχημικές εξετάσεις, αλλά και σε εξετάσεις ούρων».

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024