Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η διαφορετική «Αντιγόνη» του Κοραή Δαμάτη ανεβαίνει στο θέατρο Αλκμήνη

Η διαφορετική «Αντιγόνη» του Κοραή Δαμάτη ανεβαίνει στο θέατρο Αλκμήνη

Έξι γυναίκες ερμηνεύουν όλους τους ρόλους της τραγωδίας -αντρικούς, γυναικείους και τον χορό- σε μια τολμηρή, διττή ανάγνωση.

Από το Σάββατο 20 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή, από την ομάδα Ρέοντα πρόσωπα παρουσιάζεται το έργο «Αντιγόνη 441 +», σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, σκηνικά-κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ και μουσική Δήμητρας Γαλάνη και Γιώργου Μπουσούνη. Στους ρόλους της τραγωδίας οι Αναστασίου Λενιώ, Λιανού Έλενα, Μπουλάκου Κατερίνα, Οικονόμου Ιωάννα, Τσιγάρου Μένια, Φραγκελάκη Μαλβίνα.

Συναντήσαμε τον Κοραή Δαμάτη, που υπογράφει την μεταγραφή, τη σκηνοθεσία και την κίνηση και μας μίλησε το τον οδήγησε στην πειραματική προσέγγιση στο έργου του Σοφοκλή.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα το Σάββατο 20/1

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη συγκεκριμένη παράσταση;

«Ήρθαν και με βρήκαν έξι αποφασισμένες πρώην μαθήτριές μου με ταλέντο και, κυρίως, αφοσίωση σε αυτό που αγάπησαν και σπούδασαν, και μου ζήτησαν να συνεργαστούμε στο ξεκίνημά τους.

Επιλέξαμε την πρόκληση. Και έτσι αποφασίσαμε να ανεβάσουμε την Αντιγόνη του Σοφοκλή, ερμηνεύοντας οι ίδιες και τους γυναικείους και τους αντρικούς ρόλους. Δύσκολο και τολμηρό εγχείρημα, ευαίσθητες ισορροπίες, αλλά με πάρα πολύ ενδιαφέρον και σπουδαίο αποτέλεσμα από τη μεριά τους.»

Δεν είναι πρώτη φορά που συνεργάζομαι με τη Δήμητρα Γαλάνη

Τις μάσκες υπογράφει η Ελένη Σουμή

Επιχειρείτε να συνδέσετε το δράμα με τις θρησκευτικές του καταβολές, αλλά και με το έντονο πολιτικό του στοιχείο. Πόσο δύσκολο εγχείρημα

«Δεν ήταν και τόσο δύσκολο, μιας και η σύνδεση αυτή υπάρχει, είναι δεδομένη σε αυτό το είδος θεάτρου. Η δυσκολία ίσως ξεκινάει στο να ξεχωρίσει κανείς, να επισημάνει τις χριστιανικές επιρροές και αξίες, και σε ποιο βαθμό έχουν επηρεάσει τη σκέψη μας και τα πιστεύω μας.

Χρειάζεται ένα κοίταγμα εκ του μακρόθεν, να σταθείς απέναντι,  και να συγκρίνεις, να αξιολογήσεις και να κατανοήσεις τα δύο τόσο διαφορετικά θρησκευτικά συστήματα, έτσι ώστε να μπορέσεις να καταλάβεις πράξεις και λεγόμενα των ηρώων.

Παράσταση βασισμένη στη δεύτερη αρχαιότερη σωζόμενη τραγωδία του Σοφοκλή, Αντιγόνη, πρωτοπαρουσιαζόμενη το 441π.Χ.

Από την άλλη, το πολιτικό στοιχείο στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, είναι ισχυρό και καθοριστικό στη δράση των προσώπων, στις τελικές τους αποφάσεις και στις αντιπαραθέσεις τους με το κοινό αίσθημα του κόσμου. Οπότε, υπήρχε δυσκολία, αλλά περισσότερο ως προς την κατανόηση ενός άλλου, διαφορετικού κόσμου.»

Πιστεύετε το θεατρικό κοινό είναι ανοιχτό σε πειραματικές θεατρικές προτάσεις ή προτιμά το κλασικά έργα;

«Ένα μέρος του κοινού αποζητά τις πειραματικές θεατρικές προτάσεις, και ένα άλλο, ίσως το μεγαλύτερο, να παρακολουθεί περισσότερο τα πιο συμβατικά ανεβάσματα θεατρικών έργων.»

Αναστασίου Λενιώ, Λιανού Έλενα, Μπουλάκου Κατερίνα, Οικονόμου Ιωάννα, Τσιγάρου Μένια, Φραγκελάκη Μαλβίνα

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τη Δήμητρα Γαλάνη;

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι με την κυρία Γαλάνη. Εδώ ήταν μεγαλύτερη η πρόκληση, που μας ενδιέφερε πολύ και τους δυό, και έτσι, και με την πολύτιμη συνεργασία και του Γιώργου Μπουσούνη, φτάσαμε στο αποτέλεσμα που θέλαμε: η μουσική, τα ηχητικά τοπία, να συνομιλούν απόλυτα με τον λόγο, την κίνηση και την εσωτερική ένταση των ηρώων.

Το μήνυμα της παράστασης σας

«Να επιμένεις να μάθει τα αίτια μιας πράξης, τις σκέψεις που οδήγησαν σε αυτήν, να σέβεσαι τον ιδιαίτερο, αινιγματικό δρόμο της ζωής κάθε ανθρώπου.»

Παραστάσεις

Από το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024 και κάθε Σάββατο 9:15 και Κυριακή 6:15 μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων.

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024