Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο αστάθμητος παράγοντας που απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια

Ο αστάθμητος παράγοντας που απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια

Σχεδόν οι μισές κυβερνήσεις στον κόσμο θα περάσουν από εκλογές εκτροχιάζοντας τις προσπάθειες για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης επάρκειας

Οι επερχόμενες παγκόσμιες εκλογές εκτροχιάζουν τις προσπάθειες για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμων προμηθειών τροφίμων, δήλωσε το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος Αλβάρο Λάριο είπε στο CNBC ότι η πολιτική πόλωση είναι πιθανό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εκλογές, αποσπώντας την προσοχή των ψηφοφόρων και των παγκόσμιων ηγετών από μεγαλύτερα ζητήματα.

Ο Λάριο εξέφρασε φόβο ότι οι βραχυπρόθεσμες πολιτικές εξελίξεις πιθανότατα θα κυριαρχήσουν έναντι της πιο μακροπρόθεσμης στρατηγικής κατά το κρίσιμο έτος των εκλογών του 2024, προκαλώντας προβλήματα όπως η επισιτιστική ασφάλεια.

«Θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Σχεδόν οι μισές κυβερνήσεις στον κόσμο θα περάσουν από εκλογές», υπογράμμμισε τη Δευτέρα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι πρόκειται να οδηγηθούν στις κάλπες φέτος σε μια ιστορική αλληλουχία εκλογών σε 70 χώρες. Στο μυαλό των ψηφοφόρων θα κυριαρχούν η οικονομία και οι συνεχείς παγκόσμιες συγκρούσεις, καθώς και θέματα όπως η πράσινη μετάβαση και οι τοπικές επιπτώσεις της.

Οι παραγωγοί μικρής κλίμακας

Ο Λάριο σημείωσε ότι η αυξανόμενη αντίδραση κατά των πολιτικών για το κλίμα, συχνά γνωστή ως «greenlash», έχει ήδη αρχίσει να κυριαρχεί στον πολιτικό λόγο, υπονομεύοντας τα ήδη επισφαλή συστήματα τροφίμων.

«Γίνεται πιο περίπλοκο επειδή βλέπουμε πολλούς από τους παραγωγούς μικρής κλίμακας γεωργίας στην Ευρώπη, για παράδειγμα, να επηρεάζονται από αυτήν τη μετάβαση και πώς μπορούν να τη χρηματοδοτήσουν. Έτσι, ακόμη και στην τοπική πολιτική, θα γίνει πιο περίπλοκο», είπε.

Παρόλα αυτά, τόνισε ότι είναι εξ ορισμού ο ρόλος οργανισμών όπως το IFAD να «συνεχίσουν να χτυπούν την πόρτα» του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε προγράμματα που αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες της επισιτιστικής ανασφάλειας. Αυτές περιλαμβάνουν δράσεις που επιτρέπουν περισσότερη τοπική παραγωγή τροφίμων, μεγαλύτερη ενοποίηση των περιφερειακών αγορών και περαιτέρω διαφοροποίηση των καλλιεργειών.

Η Ουκρανία

Ο επικεφαλής Λάριο του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι τέτοιες επενδύσεις έχουν γίνει ακόμη πιο σημαντικές ενόψει των αυξανόμενων παγκόσμιων εντάσεων.

«Με έναν αυξανόμενο αριθμό συγκρούσεων και καταστάσεων αστάθειας, είναι πολύ σαφές ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, δεδομένου ότι δεν αντιμετωπίζουμε πραγματικά τις βαθύτερες αιτίες», υπογράμμισε.

«Σκεφτήκαμε μετά το σοκ στην Ουκρανία ότι [η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών] θα ήταν δεδομένη και ότι υπήρχε μεγάλη ώθηση. Αλλά τώρα βλέπουμε τη δυναμική να μειώνεται για άλλη μια φορά επειδή ο αριθμός των συγκρούσεων αυξάνεται και η προσοχή στρέφεται για άλλη μια φορά στην ανθρωπιστική πτυχή», πρόσθεσε.

Υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως υποφέρει από επισιτιστική ανασφάλεια ή αξιόπιστη πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα, σύμφωνα με τη UNICEF.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024