Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική κρίση: Καίει ο αέρας, βράζουν οι ωκεανοί

Κλιματική κρίση: Καίει ο αέρας, βράζουν οι ωκεανοί

Το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου βιώνει έναν τρομερό καύσωνα, ενώ πολλές χώρες πνίγονται από τις βροχές.

Του Josh Nicholas

Η κλιματική κρίση κινείται προς αχαρτογράφητες περιοχές, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου βιώνει έναν τρομερό καύσωνα, πολλές χώρες πνίγονται από τις βροχές, οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας φτάνουν σε νέα υψηλά και ο πάγος της Ανταρκτικής σε νέα χαμηλά επίπεδα.

Μεγάλος αριθμός ρεκόρ που αφορούν το κλίμα – αν και ορισμένα ανεπίσημα – έχουν καταρριφθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Πολλοί είναι οι παράγοντες που συνδράμουν σε αυτή την εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής αλλά και του φαινομένου «Ελ Νίνιο», καθώς και του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο.

«Το βόρειο ημισφαίριο έχει πολύ περισσότερη χερσαία έκταση, κάτι που σημαίνει ότι σε αυτή την περίοδο του χρόνου τείνει να είναι θερμότερο σε σύγκριση με το νότιο ημισφαίριο κατά τα δικά του καλοκαίρια» λέει ο Κιμ Ριντ από το Πανεπιστήμιο Monash.

Σημειώνεται πως ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) του ΟΗΕ όσο και η υπηρεσία NOAA των ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει πως το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» είναι σε εξέλιξη, η Υπηρεσία Μετεωρολογίας της Αυστραλίας έχει αποφύγει να κάνει κάτι τέτοιο επισήμως, ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχουν ακόμη τα σχετικά σημάδια στην ατμόσφαιρα.

Το σίγουρο είναι ότι καθώς αυξάνουν οι θερμοκρασίες στην ατμόσφαιρα, τα μοντέλα της ΝΟΑΑ δείχνουν ότι και οι αντίστοιχες στην επιφάνεια των θαλασσών είναι υψηλότερες από ό,τι τις τελευταίες δεκαετίες. Τα μηνιαία στοιχεία δείχνουν ότι οι αποκλίσεις στη θερμοκρασία είναι ανοδικές και με τάση αύξησης εδώ και δεκαετίες.

Οπως είναι γνωστό, οι ωκεανοί αποθηκεύουν μεγάλο μέρος της υπερβολικής θερμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο – σχεδόν το 90% εδώ και μερικές δεκαετίες. «Επειδή εδώ και χρόνια είχαμε το «Λα Νίνια», μεγάλο μέρος της θερμότητας πήγε στους ωκεανούς. Είναι σαν να κρύφτηκε για λίγο από εμάς που είμαστε στην επιφάνεια. Και τώρα, που το «Ελ Νίνιο» διαδέχεται τη «Λα Νίνια», μεγάλο μέρος αυτής της θερμότητας αναδύεται στην επιφάνεια» προσθέτει ο Ριντ.

Οταν η ατμόσφαιρα και η επιφάνεια της θάλασσας δέχονται μεγαλύτερα ποσά θερμότητας από τον μέσο όρο, τότε νέα αρνητικά ρεκόρ σημειώνονται στην ποσότητα του πάγου της Ανταρκτικής. Πρόκειται για μια τάση που συνεχίζεται εδώ και μερικά χρόνια.

Δορυφορικά δεδομένα από το National Snow and Ice Data Center δείχνουν ότι όχι μόνο ξεχωρίζει το 2023, αλλά ότι και το 2022 έκλεισε με τις ποσότητες του πάγου να είναι από τις χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί. Φέτος, όμως, η απόσταση από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο για αυτή την εποχή μοιάζει να διευρύνεται.

Πάντως, ο Ριντ προειδοποιεί ότι η Γη – άρα και το κλίμα – είναι ένα περίπλοκο σύστημα, με πολλές πλευρές που μετακινούνται διαρκώς. Το τι συμβαίνει, για παράδειγμα, στους πάγους στη θάλασσα της Ανταρκτικής έχει επίσης να κάνει με τους ανέμους, τις καταιγίδες και τα συστήματα πίεσης που αναπτύσσονται. «Ολα αυτά μπορούν να καθορίσουν τη θερμοκρασία του πλανήτη» τονίζει.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024