Στις ακραίες καιρικές συνθήκες που φέρνει η κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα και όλο τον πλανήτη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, Κώστας Συνολάκης.
Ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι μια δεκαετία νωρίτερα οι εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας τοποθετούσαν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγή στη δεκαετία του 2030 ή 2040, όχι νωρίτερα.
«Αχαρτογράφητα νερά»
Ο Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε πως οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες είναι κάτι πρωτόγνωρο. «Τώρα τα βλέπουμε πολύ νωρίτερά από ότι μας έλεγαν» σημείωσε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, τονίζοντας ότι «μπαίνουμε σε μία περίοδο με αχαρτογράφητα νερά».
«Η επιστημονική κοινότητα μας δίνει εκτιμήσεις πως τα φαινόμενα θα είναι πιο συχνά, θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση. Αλλά δεν μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε και να πούμε τι θα γίνει σε 10 χρόνια. Μπορούμε να πούμε για του χρόνου, που θα είναι και πάλι μία πολύ ζεστή χρονιά. Ο επόμενος χρόνος θα είναι ακόμη πιο ακραίος σε καιρικά φαινόμενα» ανέφερε ο κ. Συνολάκης μιλώντας στο MEGA.
Όπως ανέφερε ο κ. Συνολάκης, η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη το 2024 αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. «Μετά από τον επόμενο χρόνο θα πέσουν οι μέσες θερμοκρασίες» πρόσθεσε.
Περίοδος κλιματικής κρίσης
«Μπαίνουμε σε μία περίοδο κλιματικής κρίσης. Πρέπει να σκεφτούμε πως θα περάσουμε μερικές δεκαετίες που θα έχουμε αυτά τα φαινόμενα και εάν καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας έως το 2050, ελπίζουμε να σταθεροποιηθεί το κλίμα. Μέχρι τότε, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πως το απρόσμενο θα είναι καθημερινό φαινόμενο. Δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια πόση θα είναι η ένταση ή η διάρκεια», πρόσθεσε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών.
Ο κ. Κώστας Συνολάκης δήλωσε πως όσο περισσότεροι είναι η διάρκεια του καύσωνα, τόσο περισσότερο ξεραίνεται η ατμόσφαιρα και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες μεγάλης πυρκαγιάς. Επιπλέον, δημιουργεί συνθήκες όπου η πυρκαγιά θα είναι δύσκολο να σβηστεί.
Τι δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για τα αποτελέσματα στις Πανελλαδικές - Από τις 150 θέσεις στη Σχολή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου καλύφθηκαν μόνο τέσσερις
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται στις πανελλαδικές εξετάσεις και τις συμβουλές που θα δώσει στον γιο του όταν έρθει εκείνη η στιγμή
Στα ύψη κινήθηκαν αρκετές σχολές υψηλής ζήτησης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Η «ακτινογραφία» των βάσεων εισαγωγής