Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κώστας Συνολάκης: «Ο επόμενος χρόνος θα είναι ακόμη πιο ακραίος σε καιρικά φαινόμενα»

Κώστας Συνολάκης: «Ο επόμενος χρόνος θα είναι ακόμη πιο ακραίος σε καιρικά φαινόμενα»

Ο Κώστας Συνολάκης υπογράμμισε ότι οι επιστήμονες κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στις ακραίες καιρικές συνθήκες που φέρνει η κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα και όλο τον πλανήτη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, Κώστας Συνολάκης.

Ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι μια δεκαετία νωρίτερα οι εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας τοποθετούσαν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγή στη δεκαετία του 2030 ή 2040, όχι νωρίτερα.

«Αχαρτογράφητα νερά»

Ο Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε πως οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες είναι κάτι πρωτόγνωρο. «Τώρα τα βλέπουμε πολύ νωρίτερά από ότι μας έλεγαν» σημείωσε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, τονίζοντας ότι «μπαίνουμε σε μία περίοδο με αχαρτογράφητα νερά».

«Η επιστημονική κοινότητα μας δίνει εκτιμήσεις πως τα φαινόμενα θα είναι πιο συχνά, θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση. Αλλά δεν μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε και να πούμε τι θα γίνει σε 10 χρόνια. Μπορούμε να πούμε για του χρόνου, που θα είναι και πάλι μία πολύ ζεστή χρονιά. Ο επόμενος χρόνος θα είναι ακόμη πιο ακραίος σε καιρικά φαινόμενα» ανέφερε ο κ. Συνολάκης μιλώντας στο MEGA.

Όπως ανέφερε ο κ. Συνολάκης, η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη το 2024 αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. «Μετά από τον επόμενο χρόνο θα πέσουν οι μέσες θερμοκρασίες» πρόσθεσε.

Περίοδος κλιματικής κρίσης

«Μπαίνουμε σε μία περίοδο κλιματικής κρίσης. Πρέπει να σκεφτούμε πως θα περάσουμε μερικές δεκαετίες που θα έχουμε αυτά τα φαινόμενα και εάν καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας έως το 2050, ελπίζουμε να σταθεροποιηθεί το κλίμα. Μέχρι τότε, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πως το απρόσμενο θα είναι καθημερινό φαινόμενο. Δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια πόση θα είναι η ένταση ή η διάρκεια», πρόσθεσε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών.

Ο κ. Κώστας Συνολάκης δήλωσε πως όσο περισσότεροι είναι η διάρκεια του καύσωνα, τόσο περισσότερο ξεραίνεται η ατμόσφαιρα και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες μεγάλης πυρκαγιάς. Επιπλέον, δημιουργεί συνθήκες όπου η πυρκαγιά θα είναι δύσκολο να σβηστεί.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024