Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πληθωρισμός τροφίμων: Εστιάτορας εξηγεί γιατί χρεώνει $16 για ένα σάντουιτς και γιατί οι τιμές των τροφίμων δεν θα μειωθούν

Πληθωρισμός τροφίμων: Εστιάτορας εξηγεί γιατί χρεώνει $16 για ένα σάντουιτς και γιατί οι τιμές των τροφίμων δεν θα μειωθούν

Ο πληθωρισμός των τροφίμων στα εστιατόρια εξακολουθεί να πλήττει σκληρά τους Αμερικανούς και ο εστιάτορας πιστεύει ότι οι τιμές δεν θα μειωθούν

Παρά το χαμηλότερο πληθωρισμό, πολλοί Αμερικανοί αντιμετωπίζουν σοκ με τους τιμοκαταλόγους όταν τρώνε έξω. Αλλά ένας εστιάτορας προειδοποιεί ότι οι πελάτες θα πρέπει να συνηθίσουν σε υψηλές τιμές.

Ο Μπράιαν Γουίλ, ιδιοκτήτης της Central City Tavern στο προάστιο Alpharetta της Ατλάντα, πουλά σάντουιτς BLT (BLT=Bacon, lettuce. Tomato, αυτό που στην Ελλάδα λέμε κλαμπ) έναντι $15,95. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται ακριβό για ένα απλό σάντουιτς, είπε στο Business Insider ότι στην τιμή μπαίνουν πολύ περισσότερα από το κόστος των συστατικών και ότι ο χαμηλότερος πληθωρισμός δεν θα το αλλάξει αυτό.

«Αυτό που οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν είναι ότι ακόμα κι αν ο πληθωρισμός πέσει, η ζημιά έχει ήδη γίνει», είπε ο Γουίλ στο Business Insider. “Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι εάν ο πληθωρισμός πέσει από το 8% στο 5% στο 3%, οι τιμές θα πέσουν. Δεν πέφτουν. Ο πληθωρισμός είναι ένα σύνθετο ζήτημα. Η αύξηση 8% είναι ακόμη εκεί, όπως και η αύξηση 5%, και σε αυτές προστίθεται το 3%».

Με άλλα λόγια, ο χαμηλότερος πληθωρισμός δεν είναι θεραπεία. Αντίθετα, είναι απλώς ένας δείκτης για το πού πάμε όσον αφορά τις τιμές για το μέλλον.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στις 3 Ιανουαρίου με τον Stuart Varney στο “Varney & Co” της Fox Business, ο Γουίλ εξήγησε ότι τα συστατικά που μπαίνουν στο σάντουιτς κοστίζουν περίπου $5, αλλά ότι ο πληθωρισμός σε άλλους τομείς της επιχείρησής του μειώνει αυτό το μεικτό περιθώριο κέρδους των $11 ανά σάντουιτς.

Εκτός από το κόστος των τροφίμων, πληρώνει επίσης 20.000 δολάρια σε ενοίκιο, 6.000 δολάρια σε κοινόχρηστα και 60.000 δολάρια σε εργασία κάθε μήνα. Αυτό είναι $86.000  σε βασικό κόστος πριν από την έναρξη του μήνα και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, θα έπρεπε να πουλήσει 93.000 BLT μόνο για να κερδίζει οριακά.

Σύμφωνα με τον Γουίλ, η τιμή του σάντουιτς ήταν $12,95  πριν από την πανδημία. Η τρέχουσα τιμή αντιπροσωπεύει αύξηση 23% σε σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, το επιχειρηματικό κόστος του Γουίλ συνεχίζει να αυξάνεται.

Ενώ οι πελάτες του Γουίλ δεν έχουν παραπονεθεί για τις τιμές στο εστιατόριό του, σημείωσε ότι οι άνθρωποι δεν τρώνε τόσο πολύ έξω, καθώς οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά 15% από την αρχή της πανδημίας.

Εργατικά και ενοίκια έχουν χτυπήσει σκληρά την Central City Tavern

Η εργασία και το ενοίκιο είναι τα κύρια έξοδα που συνεισφέρουν στα πιθανά κέρδη του Will.

Τα εργατικά ήταν ιδιαίτερα επίπονα για την επιχείρηση του Γουίλ, καθώς. είπε ότι το κόστος έχει αυξηθεί παρόλο που απασχολεί λιγότερο προσωπικό.

Σύμφωνα με τον Γουίλ, η μισθοδοσία του εστιατορίου του έχει αυξηθεί κατά 30% από την έναρξη της πανδημίας, παρόλο που απασχολεί 13% λιγότερο προσωπικό.

Επιπλέον, ο Γουίλ υπέγραψε τη μίσθωση για το εστιατόριό του πριν από την πανδημία, με ενσωματωμένες αυξήσεις κάθε χρόνο. Φυσικά, αυτή η συμφωνία έγινε σε μια πολύ διαφορετική οικονομία.

Έτσι, παρόλο που το μέσο μηνιαίο εισόδημα στα εστιατόριά του έχει πέσει κατά 350.000 δολάρια, το ενοίκιο του αυξάνεται κάθε χρόνο, μειώνοντας περαιτέρω τα κέρδη των καταστημάτων.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων συνεχίζει να σοκάρει τους καταναλωτές

Όπως σημείωσε ο Γουίλ, ο πληθωρισμός έχει επηρεάσει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και επιδεινώνεται σε όλη τη διαδρομή από την αρχή μέχρι τον πελάτη. Αλλά αυτό που βλέπει ο πελάτης σε καθημερινή βάση είναι η τιμή στο μενού.

Ένα BLT στα $16 μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά μπορεί να μην είναι το πιο συγκλονιστικό σε σύγκριση με τις αυξήσεις τιμών που έχουμε δει σε άλλα εστιατόρια πρόσφατα.

Για σύγκριση, ένα γεύμα McDonald’s με μπέργκερ 16 δολαρίων  έγινε πρόσφατα viral και έγινε έμβλημα του πληθωρισμού πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024. Ενώ αυτό το γεύμα συνοδεύεται από πατάτες και κόλα, πολλοί σοκαρίστηκαν με την τιμή.

Συνολικά, οι τιμές των McDonald’s αυξήθηκαν περίπου 10% φέτος και η εταιρεία σχεδιάζει να τις αυξήσει κατά 10% το επόμενο έτος.

Ο πληθωρισμός πλήττει το κόστος πολλών πραγμάτων, αλλά οι τιμές των τροφίμων φαίνεται να πλήττονται ιδιαίτερα. Οι τιμές αυξάνονται από το 2020, ένας από τους λόγους που οι Αμερικανοί αισθάνονται άσχημα για την οικονομία παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι βρίσκεται σε ισχυρή θέση.

Συνολικά, ο πληθωρισμός των τροφίμων μειώθηκε στο 1,3% τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, αν εξετάσουμε πιο συγκεκριμένα τις τιμές για φαγητό σε εστιατόρια, ήταν ακόμη 5,9% υψηλότερες τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ότι ήταν πολύ πάνω από το συνολικό πληθωρισμό 3,4% και μεταξύ των υψηλότερων ρυθμών πληθωρισμού στις παρακολουθούμενες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων για το σπίτι, της ενέργειας, των οχημάτων, της ένδυσης, της ιατρικής περίθαλψης, της στέγασης και των υπηρεσιών μεταφοράς.

Ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί περαιτέρω, αλλά αυτό σημαίνει ότι το επόμενο έτος, ίσως το BLT να στοιχίζει μόνο $17 αντί για $18.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024