Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Επιμένει ο πληθωρισμός ενόψει των εκλογών του Μαρτίου

Ρωσία: Επιμένει ο πληθωρισμός ενόψει των εκλογών του Μαρτίου

Διατηρείται πάνω από το 7%

Επιμένει σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός στη Ρωσία, παρά τις προσπάθειες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να τον δαμάσουν,  υπερδιπλασιάζοντας το κόστος δανεισμού.

Όπως ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 7,42%, ελαφρώς μειωμένος από το 7,48% τον προηγούμενο μήνα, αλλά σχεδόν διπλάσιος από τον στόχο του 4% της κεντρικής τράπεζας.

Η Ρωσίδα κεντρική τραπεζίτης, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, είχε δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι ο πληθωρισμός θα πλησιάσει το ανώτατο όριο της επίσημης πρόβλεψης του 7,0-7,5% μετά την επιδείνωση των προοπτικών κατά τη διάρκεια του έτους. Η αποδυνάμωση του ρουβλίου, οι περιορισμοί από την πλευρά της προσφοράς λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού – πέρα ​​από τις αυξημένες δαπάνες του προϋπολογισμού για τον πόλεμο – ανέβασαν τις τιμές για ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών αγαθών πέρυσι.

Οι εκλογές του Μαρτίου

Καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου και τα διαθέσιμα εισοδήματα παραμένουν υπό πίεση, τα αυγά έγιναν σημείο ανάφλεξης τον περασμένο μήνα, με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ζητά συγγνώμη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις τιμές σε βασικά αγαθά. Τα προϊόντα διατροφής οδήγησαν στις αυξήσεις πέρυσι, με το κόστος των αυγών να αυξάνεται κατά 61%, το κοτόπουλο να αυξάνεται κατά 28% και τα λαχανικά κατά 24%, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Δεκεμβρίου.

Ξεκινώντας τον Ιούλιο, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 16%, με τη Ναμπιουλίνα να λέει στο τοπικό μέσο ενημέρωσης RBC τον Δεκέμβριο ότι εκ των υστέρων ήταν σαφές ότι το βασικό επιτόκιο θα έπρεπε να είχε αυξηθεί νωρίτερα.

Προσπάθειες για το ρούβλι

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να σταθεροποιήσει το εθνικό νόμισμα και τα μηνύματα από τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής για περαιτέρω καταπολέμηση της αύξησης των τιμών, τον Δεκέμβριο οι προσδοκίες του πληθυσμού για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν περισσότερο από τον Μάρτιο του 2022, τον μήνα μετά την έναρξη της εκστρατείας κατά της Ουκρανίας.

Ενώ η Τράπεζα της Ρωσίας έχει πει ότι το τέλος του κύκλου νομισματικής σύσφιγξης θα πρέπει να είναι ήδη κοντά, στοχεύει να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα καθώς πληθωριστικοί κίνδυνοι, όπως τεράστιες δημοσιονομικές δαπάνες για τον πόλεμο και οι ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό, πρόκειται να επιμείνουν. Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιθανότατα θα διατηρήσουν το επιτόκιο αμετάβλητο στην επόμενη συνάντησή τους τον Φεβρουάριο.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024